Huawei MateBook 13 предлага добра продуктивност в компактни размери

Huawei MateBook 13 предлага добра продуктивност в компактни размери

Отскоро в България е налична широката гама преносими компютри на Huawei, като вече ви запознахме с един от моделите в нея - MateBook X Pro. Сега при нас е още едно от актуалните устройства на компанията, а именно MateBook 13, който използва процесор от AMD.

Лаптопът предлага 13-инчов екран и компактни размери, а това го прави особено удобен за работа в движение. Повече за него можете да прочетете на следващите редове.

Дизайн

MateBook 13 има компактна алуминиева конструкция с дебелина от 14.9 милиметра и тегло 1.31 килограма. Това го прави подходящ за лесно пренасяне дори в по-малки чанти и раници. Той е в сив цвят и с изчистен дизайн, като на капака откриваме изписано името на компанията.

Екранът е с тънки рамки от трите си страни, а в горната е вградена уеб камерата, което е по-удобна позиция спрямо камерата на MateBook X Pro. Клавиатурата е пълноразмерна, като под нея е разположен тъчпадът.

Вдясно над клавиатурата е бутонът за включване, а в него е вграден четец за отпечатъци. Отдясно на конструкцията е разположен USB Type-C порт, а отляво има още един такъв порт, който се използва за зареждане, както и жак за слушалки. Отдолу на корпуса са отворите за охладителната система и говорителите.

Хардуер и батерия

Екранът на MateBook 13 включва IPS панел с диагонал 13 инча, резолюция 2160 х 1440 пиксела и съотношение на страните 3:2, което помага за подобряване на продуктивността, защото показва повече съдържание в сравнение с масовите 16:9 панели. Дисплеят предлага 300 нита яркост и покрива 100% от цветовата гама sRGB.

Свойствата му са добри, включително нивата на яркост и цветовото представяне, а благодарение на тънките странични рамки се постига и съотношение екран-корпус от 88%. Наличен е Eye Comfort режим за автоматична настройка на цветовия баланс, което помага за по-малкото натоварване на очите.

Лаптопът разчита на четириядрения процесор AMD Ryzen 5 3500U, който се произвежда по 12-нанометров процес и включва вграден графичен ускорител Radeon Vega 8. Той е комбиниран с 8GB DDR4 RAM и 512GB NVMe PCIe SSD за съхраняване на файлове. Това му позволява да предложи висока производителност за бърза и гладка работа без накъсвания. Можете да разчитате на компютъра за работа с офис пакети, браузинг, гледане на видео с висока резолюция, фотообработка, а и за по-ненатоварващи игри.

MateBook 13 включва ефективна охладителна система с вентилатори Shark Fin 2.0, която осигурява добър въздушен поток за адекватно охлаждане. При по-сериозно натоварване звукът от вентилаторите е по-силен, но остава в рамките на нормалното.

Лаптопът разполага с пълноразмерна клавиатура без цифров блок. Ходът на клавишите е адекватен, а и те са с голям размер за удобна употреба. Освен това е налична и подсветка, която дава удобство при работа на тъмно. Под клавиатурата откриваме обширен за размерите на лаптопа тъчпад. В бутона за включване е вграден четец на отпечатъци, a оторизацията за вписване в операционната система става при включване на компютъра.

Звуковата система се състои от два говорителя с технология Dolby Atmos, като е наличен силен и качествен за размерите на компютъра звук. Вградени са и два микрофона, които се справят добре с улавянето на звука при провеждане на разговори. Използваната камера е с резолюция 1MP и е позиционирана над екрана, a картината от нея е с прилично качество на изображението.

Лаптопът разчита на двубандов Wi-Fi (ac), Bluetooth 5 и NFC безжични опции за свързване. Налични са два USB Type-C порта и жак за слушалки. В комплект с него идва адаптер, който се свързва към един от портовете и предлага USB Type-A, USB Type-C, VGA и HDMI портове. Можете да го използвате за работа с външен монитор и добавяне на периферни устройства.

Батерията е с капацитет 41.8Wh, като предлага доста добри нива на автономност. Можете да разчитате на машината за целодневна работа с един заряд, а освен това се поддържа и технология за бързо зареждане. Чрез нея батерията може да се зареди до 50% за 30 минути. Зарядното е компактно, осигурява до 65 вата, има USB Type-C порт и може да се използва и за зареждане на смартфони.

Софтуер

Подобно на останалите модели на компанията и MateBook 13 идва с Windows 10 с предлаганите от операционната система функционалности. Тук също са достъпни добавките Huawei Share и MateBook Manager. Втората предоставя възможност да следите за състоянието на системата, както и да обновявате драйверите на машината.

Huawei Share от друга страна позволява безжичното свързване на телефона (ако е сред съвместимите модели на компанията) с едно докосване в NFC зоната. С нея можете директно да прехвърляте някои типове файлове и да разчитате на мултиекранна колаборация. В този случай екранът на смартфона се появява в отделен прозорец на лаптопа.

Така можете да местите файлове между двете устройства, както и да пишете съобщения и да работите с приложенията чрез мишката и клавиатурата на компютъра. Опцията работи с телефони с EMUI 10.0 или по-нова версия на графичния интерфейс. Ако искате да прехвърляте само снимки и клипове, тази опция е налична за модели с EMUI 9.0 или по-нова. За да видите каква е съвместимостта на моделите, можете да посетите тази страница.

Финални думи

Huawei MateBook 13 е подходящ за потребителите, които пътуват често и имат нужда от солидна продуктивност в движение, но не разполагат с бюджет за MateBook X Pro. Моделът предлага още бърза работа и сериозна издръжливост на батерията, а освен това идва с качествен екран с нетипичното и много удобно съотношение на страните 3:2.

Цената му в момента е около 1500 лв. в свободна продажба и е много добро предложение за ползващите смартфони на Huawei, които могат да се възползват от разширените възможности за връзка и съвместна работа.