Lenovo Legion 5 e стабилна гейминг машина

Lenovo Legion 5 e стабилна гейминг машина

Lenovo продължава да е лидер по доставки на лаптопи, като компанията разчита на своето обширно портфолио, за да обхване всички пазарни сегменти. Сред предложенията ѝ са и геймърските устройства с популярния бранд Legion. Именно с един от актуалните преносими компютри на компанията в серия Legion 5 ще ви запознаем днес, като той предоставя доста добър баланс между цена и производителност.

Дизайн

Legion 5 осигурява интересен дизайн, който го отличава от повечето предложения на пазара. Открояващ се детайл от капака е логото на Legion, което пречупва светлината ефектно, но като цяло устройството има консервативен дизайн в сравнение с другите геймърски системи. Корпусът е в черен цвят и е леко издължен назад отвъд зоната на дисплея. Тази част се използва от охладителната система, а освен това в нея са поставени и повечето портове на лаптопа.

При отваряне откриваме 15.6-инчов екран със сравнително тънки рамки от трите му страни. Над него е позиционирана камера с физически предпазител, който позволява да я закриете, когато не я ползвате. Бутонът за включване е поставен централно над клавиатурата, която има и цифров блок, а под нея откриваме и тъчпад. Конструкцията е със солидна и качествена изработка, което е необходимост при геймърските преносими компютри.

Хардуер

Лаптопът предлага IPS екран с диагонал 15.6 инча и резолюция Full HD. Според конфигурацията са налични опции с честота на опресняване до 240 херца, максимална яркост 500 нита, време за реакция под 1 милисекунда и 100% покритие на цветовата гама sRGB. Освен това се предлагат и HDR 400 сертифицирани дисплеи и поддръжка на технологията Dolby Vision. Тестовият лаптоп беше с панел с честота 144 херца. Свойствата му са доста добри, но ни се иска нивата на яркост да бяха по-високи. Наличието на висока честота на опресняване позволява постигането на плавно действие без накъсване по време на игра.

В основата на модела откриваме процесор Intel Core i5-10300H, който включва четири ядра и достига максимална тактова честота 4.5GHz, като е възможен избор и на Core i7. Той е комбиниран с 8GB SO-DIMM DDR4-2933 RAM, но и тук има опция за разширяване. Освен това в конкретната конфигурация е наличен 256GB SSD, но отново се предоставя избор и за по-голямо количество памет за файлове. Видеокартата може да се конфигурира до NVIDIA GeForce RTX 2060, а тестовият лаптоп беше с по-скромната GeForce GTX 1650 Ti с 4GB собствена GDDR6 памет.

Макар да не е използван най-мощният процесор, системата се представя стабилно с голяма част от популярните игри, включително StarCraft II, Diablo III, Fortnite, PUBG и т.н. Разбира се, продуктивността при ежедневните задачи е безпроблемна и компютърът не се бави и при по-сериозните натоварвания. Можете да го използвате успешно и за обработка на фото и видео.

Дори при продължително натоварване на системата горната част на корпуса не се загрява сериозно, като охладителната система Coldfront 2.0 е ефективна и очаквано шумна в такива ситуации. Тя включва двуканален термален механизъм от медни тръби и 67 перки, покрити с кристален полимер. Налична е възможност за избор между Тих (Quiet), Балансиран (Balance) или Производителен (Performance) режим. Оптималният въздушен поток идва от обширна решетъчна конструкция в основата на корпуса.

Налични са голям набор от опции за свързаност, включително Wi-Fi 6, Bluetooth 5, Gigabit LAN, 4 х USB Type-A 3.1 Gen 1, HDMI и USB Type-C 3.1 портове и комбиниран жак за слушалки/микрофон. Повечето портове са разположени отзад на конструкцията, което е удобно, ако имате достатъчно пространство на бюрото.

Камерата с резолюция 720p е над дисплея и включва физически предпазител за по-голяма сигурност. Звуковата система е с технология на Harman и се състои от два говорителя с мощност 2W, които предоставят звук с адекватни сила и качество. Освен това е налична поддръжка за технологията Dolby Atmos при свързване на слушалки. Вградени са и два микрофона, които са подходящи за чат и конферентни разговори.

Батерията е с капацитет 60Wh, а издръжливостта при геймърските лаптопи е относителна, тъй като зависи изключително много от натоварването. Legion 5 предлага прилични нива на автономност, но хубавата черта е наличието на технологията за бързо зареждане Rapid Charge Pro, която може да зареди батерията от 0% до 50% за под 30 минути. За целта се разчита на тънко зарядно с мощност 170W.

Софтуер

Лаптопът се предлага във варианти без операционна система и с Windows 10, която включва всичко необходимо за пълноценна работа и забавление. Разбира се, от Lenovo са добавили и приложението Vantage for Gaming, с което управлявате различните аспекти на компютъра си. Тук можете да настройвате и оптимизирате хардуерните компоненти, както и да прилагате софтуерни обновления, когато са налични такива.

Сред по-интересните настройки са тези за бързо зареждане на батерията и опция за удължаване на живота ѝ чрез задаване за зареждане до 80%. Това е препоръчително, когато използвате компютъра си основно на бюро със свързано зарядно. Освен това можете да заключвате тъчпада, за да не ви пречи при гейминг, и, разбира се, да регулирате звуковата система. От тук можете да настройвате по-задълбочено и подсветката на клавиатурата.

Финални думи

Новият Lenovo Legion 5 се предлага в различни конфигурации с цени, започващи под 2000 лв. Той предлага доста добро съотношение цена-производителност, като освен 10-о поколение процесор Intel Core можете да изберете и едни от най-добрите мобилни видеокарти на NVIDIA. Налични са и бързи RAM памет и SSD, както и качествени дисплеи. Впечатлени сме от ефективната охладителна система, която държи температурата на корпуса в допустими граници. Приятен акцент е и наличието на подсветка на клавиатурата.