Motorola Moto G Pro идва с полезен аксесоар

Motorola Moto G Pro идва с полезен аксесоар

Тази година Motorola ни изненада с множество модели в познатата ни с доброто съотношение цена-производителност серия G. Освен телефоните в линията G8 компанията наскоро анонсира и своя най-достъпен модел с 5G свързаност - Moto G 5G Plus.

Междувременно още едно интересно устройство направи дебюта си и у нас - това е Moto G Pro. Този по-нишов смартфон се отличава от познатите ни предложения с наличието на писалка, която се съхранява в корпуса и може да послужи за скициране и въвеждане на ръкописен текст.

Дизайн

Moto G Pro има дизайн, който е доста близък до някои от останалите актуални модели в серия Moto G8. Той се предлага само в един цветови вариант, който от компанията наричат Mystic Indigo и на практика осигурява преливане от син в черен цвят. Конструкцията включва алуминиева рамка и пластмасово покритие на гърба, като изработката изглежда доста стабилна и моделът пасва добре в ръката.

Налично е водоотблъскващо покритие, но въпреки това корпусът не е устойчив на потапяне във вода. Дисплеят обхваща почти изцяло предната част на телефона, като страничните рамки са тънки, а селфи камерата е поставена в отвор в горния ляв ъгъл. Отзад откриваме секцията с основната камера, а до нея и LED светкавица. На гърба е позициониран и четец на отпечатъци.

Хардуерните бутони за включване и управление на силата на звука се намират отдясно на конструкцията, а в долната ѝ част са жакът за слушалки, USB Type-C порт, отвор за високоговорител, както и отвор за писалката. Слотът за карти е отляво на корпуса. В комплект с телефона идват прозрачен силиконов кейс, зарядно и USB кабел.

Хардуер и батерия

Смартфонът разполага с Max Vision IPS дисплей с диагонал 6.4 инча, резолюция Full HD+, съотношение на страните 19.17:9, гъстота на пикселите 399 пиксела на инч и споменатия вече отвор за предната камера. Голямата площ на екрана е необходимост при положение, че е налична писалка, с която можете да рисувате и пишете.

Панелът е ярък и с добри свойства, включително отчетлива картина дори при наличието на директен източник на ярка светлина. Разбира се, и тук е достъпен нощен режим, при който са ограничени нивата на синя светлина. Отворът за селфи камерата е малък и не дразни прекалено.

Moto G Pro разчита на осемядрен чипсет Snapdragon 665, който се произвежда по 11-нанометров процес и има графичен ускорител Adreno 610. Освен това откриваме 4GB RAM и 128GB разширяема памет. Това означава, че можете да разчитате на добра производителност в средния клас, която ще е достатъчна за ежедневните задачи и, разбира се, за повечето мобилни игри. Не забелязахме съществени накъсвания и насичания по време на работата си с устройството.

Вградената памет за файлове е адекватна като количество за съхранението на по-голямо количество данни, а освен това при нужда може лесно да бъде разширена чрез microSDXC карта с капацитет до 512GB. Телефонът предлага и богат набор от опции за свързване, включително USB Type-C порт, жак за слушалки, двубандов Wi-Fi (ac), Bluetooth 5.0, NFC и GPS.

Moto G Pro разполага с два стерео говорители, единият в долната част на конструкцията, а другият изпълнява и ролята на говорител, който се използва по време на разговори. Те предлагат сравнително силен и ясен звук, но не очаквайте много по отношение на ниските честоти.

Писалката, която идва с телефона, е тънка и без допълнителни бутони и се изважда чрез издърпване от корпуса. Тя е пасивна, но при издърпването ѝ се активира приложение за скициране и записки. Освен това се появява и плаваща икона за отваряне на избрани приложения, които могат да се използват с нея. Тя е полезна добавка и ще ви допадне, ако обичате да водите ръкописни бележки и да рисувате, но не очаквайте прецизността на активните стилуси като например този от Galaxy Note. Работата с писалката е лесна, а макар и тънка, теглото е добре балансирано.

Батерията е с капацитет 4000 mAh и поддържа технология за бързо зареждане TurboPower с мощност до 15W. Тя предоставя пълен ден издръжливост с един заряд, като при по-леко натоварване можете да разчитате на ден и половина или дори два дни. Наличен е режим за пестене на енергия, който може да ви бъде полезен при някои ситуации.

Софтуер

В софтуерно отношение откриваме Android 10, а тъй като телефонът е част от програмата Android One, това му осигурява достъп до бързи софтуерни ъпдейти. Това, разбира се, означава, че той разполага и с чиста версия на операционната система. Основните промени са свързани с приложението за камерата и някои добавки, които улесняват работата с телефона. Те са част от пакета Moto Experiences.

Сред тях са Moto Actions, които включват някои жестове за управление на функциите като бързо стартиране на камерата или фенерчето, смяна на песните чрез бутоните за звука при изключен екран, обръщане на телефона с екрана надолу за изключване на звука, отключване при вдигане на устройството и поглеждане към камерата и т.н.

Освен това са достъпни и допълненията Moto Display, които включват опции за показване на известия върху екрана в заключено състояние и взаимодействие с тях, както и за задържане на дисплея включен, докато гледате към него. Сред промените можем да причислим и плаващата секция с приложения към писалката.

Камера

Moto G Pro предлага тройна основна камера, като главният сензор е с резолюция 48МР и бленда f/1.7. При него е използвана технология за сливане на четири пиксела в един, по подразбиране снимките са с резолюция 12МР и липсва опция за снимане в пълната резолюция. Следва 16MP сензор (f/2.2) с ултраширокоъгълна оптика, който се ползва за заснемане на хоризонтално видео, докато държите телефона вертикално - познаваме това от модела One Action. Този сензор обаче не може да бъде използван за снимки.

Добавен е и 2MP (f/2.2) сензор за макроснимки, а под тях се намира и модулът на лазерния автофокус. Камерата за селфита е с резолюция 16MP (f/2.0), но по подразбиране снима в 4МР чрез комбиниране на пикселите за подобрени резултати при намалена осветеност. Тук има възможност за заснемане в пълна резолюция.

Опцията за снимане на хоризонтално видео с една ръка е интересна и полезна, като дигиталната стабилизация е ефективна. Като цяло камерата се представя добре, но разбира се, не очаквайте чудеса от нея. Тя постига заснемането на кадри с прилични нива на детайлите и ярки цветове. Въпреки наличието на автоматична HDR функция, резултатите не винаги са много добри по отношение на динамичния диапазон.

При по-ограничени нива на околната светлина отчитаме високи нива на шум и бавен автофокус. Наличен е нощен режим, който донякъде помага за получаването на малко по-качествени кадри и на тъмно. За макроснимки е използван сензор с ниска резолюция, като за да получите добри резултати, трябва да имате оптимални условия.

Налични са познатите режими за снимане като синемаграфия, цвят от селекция, забавен каданс, таймлапс и др. Работата с приложението за камерата е доста лесна, като последно използваният режим се появява директно в основния интерфейс.

Финални думи

Moto G Pro е интересен нов модел, основно заради добавянето на писалка, с която можете да въвеждате текст, да навигирате в системния интерфейс и да рисувате. Този тип аксесоари обикновено са запазени за по-високия клас смартфони и е приятно разнообразие да видим такъв в средния клас, но все пак нека не забравяме, че не става дума за активна писалка с отчитане силата на натиск, а за по-базова пасивна имплементация.

В свободна продажба цената на устройството е около 500 лв., което е доста конкурентно позициониране спрямо параметрите. Освен писалката, телефонът предлага солидна продуктивност, както и сравнително способна основна камера при оптимални условия. Батерията е с прилична издръжливост, в рамките на очакваното за средния клас. Сред плюсовете можем да отбележим и това, че Moto G Pro е част от програмата Android One.