Lenovo ThinkBook 13S Gen 2 постига фин баланс между цената и качеството

Lenovo ThinkBook 13S Gen 2 постига фин баланс между цената и качеството

Като човек, който “разбира от компютри, сравнително често трябва да препоръчвам лаптопи на близките и приятелите си. Това обикновено се превръща в един досаден за всички процес, чието начало е своеобразно интервю за навиците на купувача.

Причината е, че изборът на правилния лаптоп всъщност е сложно начинание, защото включва много елементи, които повечето хора не разбират напълно. Lenovo е най-големият производител на лаптопи и няма начин да не е наясно с тази сложност. Затова и приемам серията ThinkBook, която стартира през 2019 г., като решение на този проблем.

Тя комбинира приличен хардуер с приятен дизайн, който се позиционира в един среден сегмент, разположен над базовите модели IdeaPad и под премиум серията ThinkPad. Така ThinkBook би трябвало да са моделите, които да ми спестят интервюто, и да мога да кажа “вземи си някой ThinkBook, който ти харесва като размер и цена”. Въпросът за ThinkBook 13S Gen 2 е доколко успява да се впише в този фин баланс, така че да е лесна препоръка за много широк спектър от потребители.

Дизайн

Новият ThinkBook 13S е със сиво алуминиево шаси, което оставя много приятно усещане за здравина и стабилност. На горния капак има малко лого на Lenovo и по-голямо лого на ThinkBook, които се вписват добре и не дразнят окото. Самият капак за съжаление не може да се отвори с една ръка, тъй като пантата е много стегната и повдига целия лаптоп.

Визуално Lenovo залага на остри ъгли и ръбати форми, което дава един по-студен и “обран” вид на лаптопа. Така успява да изглежда добре и все пак да има собствен характер, което ми допада. Лаптопът е лесен и удобен за пренасяне и работа във всякакви условия, тъй като тежи 1,26 кг. и е с дебелина 14,9 мм. На дъното са двата говорителя, които винаги ще запушвате, когато устройството е в скута ви. Аудиото е брандирано с Harman и предлага прилично качество, но без да изненадва с възможности.

Отляво са единственият UBS-C порт, който се използва за зареждане и поддържа Thunderbolt 4, HDMI вход и комбинираният жак за слушалки. Двата USB-A порта отдясно изчерпват наличните интерфейси, което прави 13S Gen 2 сравнително добре свързан, макар че допълнителен USB-C вход и слот за SD карти щяха да са повече от добре дошли. Клавиатурата е с големи и удобни бутони с добър ход, които са сравнително меки и писането с тях изисква известно свикване. Над нея е бутонът за включване, в който има сензор за пръстови отпечатъци, а отдолу е сравнително малкият тракпад.

Дисплей

Никога не съм бил фен на тъч екраните и затова матираното покритие на 13-инчовият дисплей на ThinkBook 13S Gen 2 ми хареса много. Благодарение на него дисплеят няма отблясъци, дори когато работите на открито при ярка слънчева светлина. Екранът е с резолюция 1920x1200 пиксела и съотношението му е 16:10, което позволява показването на повече вертикално съдържание.

Въпреки матираното покритие ThinkBook 13S Gen 2 има добра и детайлна картина, която е с висока яркост и добри цветове. Според Lenovo дисплеят покрива цветовото пространство sRGB и поддържа Dolby Vision, като в реални условия всичко изглежда чудесно, но за по-чувствителна работа с цветове е добра идея да имате калибриран дисплей наблизо. Ъглите на видимост, яркостта и цялостното представяне са чудесни за ежедневна работа и гледане на филми.

Над екрана е камерата, която е със 720p резолюция и може да се скрие с вградения предпазител. Нейната картина няма да ви изуми и е достатъчно качествена, че да сте спокойни за всички видео срещи, в които ще влезете с лаптопа си. Рамките около екрана пък са тънки и практически незабележими в ежедневието, което прави работата с лаптопа по-приятна.

Хардуер и батерия

Тестовата конфигурация, която използвах, беше с процесор Intel Core i5-1135G7 от 11-о поколение с вграден графичен ускорител Intel Iris X, 8GB RAM и 256GB SSD, комбинирани с Windows 10 Pro. Както и при други модели с подобни характеристики работата на лаптопа в ежедневието е абсолютно безпроблемна, като дори по-малкото количество RAM памет не дава особено голям отзвук. Това се дължи на процесора Tiger Lake, който продължава да ме изненадва с добрата производителност, която осигурява.

Всъщност ThinkBook 13S Gen 2 се справя добре дори с базов гейминг. Без проблем играх League of Legends, а Valorant със средни настройки на графиката вървеше със стабилни 60-80 кадъра в секунда. При това по-сериозно натоварване вентилаторите се включваха на пълна мощност, но като цяло лаптопът се оказа относително тих. По-приятното е, че дори след около час игра работата на лаптопа не се влоши, което означава, че охлаждането се справя добре с работата си.

Батерията тук е по-голяма отколкото в предходното поколение на ThinkBook 13S и по спецификациите на Lenovo издържа до 12 часа автономна работа. В реалния живот, с ежедневни офис задачи, режим Better Performance и около 70% яркост на дисплея, лаптопът спокойно издържа 7-8 часа. Ако работите в по-икономичен режим и с по-ниска яркост на екрана вероятно ще получите още по-добри резултати. И тук зарядното от 65W е по-обемисто, отколкото би ми се искало. Всъщност бих се радвал ако Lenovo най-накрая предложи дълъг кабел и адаптер, който влиза директно в контакта, както е при смартфоните, вместо адаптерът да е в средата на кабела.

Финални думи

С ThinkBook 13S Gen 2 Lenovo предлага много приятна комбинация от производителност и добър дизайн. С това лаптопът е готов за разнообразните задачи, които повечето хора биха искали да изпълнят с него. Въпреки че не е на нивото на най-скъпите модели на компанията, клавиатурата му е удобна, тихото охлаждане е приятна изненада, а животът на батерията би трябвало да задоволи всеки.

Цената на ThinkBook 13S Gen 2, но в по-мощна конфигурация с 16GB RAM и 512GB SSD, е около 1700 лв. Така той заема мястото си над тежките базови модели с по-скромен хардуер и скъпите топ модели с повече екстри. Това го прави наистина лесен за препоръчване за повечето хора, които искат лек и приятен лаптоп, който да използват за ежедневната си работа, без значение къде се намират.