Motorola moto g50 - 5G възможности на достъпна цена

Motorola moto g50 - 5G възможности на достъпна цена

През 2021 Motorola внесе приятно разнообразие в серията moto g, като включи нови модели, включително и такива в по-висок ценови клас. Това не промени основната идея на серията - да предлага бюджетни смартфони с добро представяне, които да предизвикват голям интерес. Новост в серията са и някои ключови елементи от по-високия клас като по-добрите екрани и големите батерии.

В този контекст moto g50 заема интересната позиция на средния модел в една богата серия. В духа на останалите модели и той е с добър дисплей и голяма батерия, но това е просто началото. Това, което го отличава най-много, е наличието на 5G, което все още не е напълно обичайно за този ценови клас.

Дизайн и дисплей

Фамилните черти са ясно видими в moto g50, който е с пластмасово шаси и ляга удобно в ръката, като оставя и стабилно усещане. Всъщност моделът напомня силно на moto g30 във визията си. И тук бутоните за Google Assistant, управление на звука и заключване са на дясната страна, а отляво е слотът за SIM и microSD карти. Новото при разполагането на различните елементи е поставянето на жака за слушалки в долната страна, при USB-C входа и говорителя.

На гърба всичко е почти същото, като основната разлика е по-лъскавата пластмаса, която събира отпечатъци по-лесно. Освен това обаче нещата не се отличават значително от moto g10 и g30, като пластмасовото покритие е с водоотблъскващо покритие, а горният ляв ъгъл е дом на секцията с камерите.

Сензорът за пръстови отпечатъци е вдясно от него, a разположението му е сравнително удобно, макар че хората с по-малки ръце има шанс да не са напълно съгласни с мен. В комплекта са включени силиконов калъф, както и 10W зарядно.

Дисплеят е 6.5-инчов с резолюция 720x1600 пиксела и честота на опресняване 90Hz, като прорезът в горната част е малък и не прави особено впечатление. Екранът изглежда е същият като в g30 и има достатъчно висока яркост и контраст, че да се ползва спокойно на ярка светлина. Цветовете му са сравнително “измити”, но картината е достатъчно качествена и детайлна за ценовия клас. Високото опресняване на екрана пък прави ползването на интерфейса по-плавно, което оставя цялостно приятно усещане.

Производителност и батерия

Може и да звучи малко объркващо, но Snapdragon 482 5G в moto g50 всъщност е по-мощен от чипа с по-висока цифра в g30. Той е изработен по 8nm процес и съдържа общо осем ядра Kryo 460, от които две на 2.0 GHz и шест на 1.8 GHz, а графичният ускорител е Adreno 619. Тестовата бройка на moto g50, която използвах имаше 64GB вътрешна памет и 4GB RAM.

По отношение на процесора работата на телефона е достатъчно бърза и надеждна, включително при по-дълго натоварване. Приложенията се отварят бързо и работата им е плавна, като можете да разчитате на модела дори за по-тежки игри. Веднъж като заредят те вървят плавно и без проблем и загуба на кадри. За съжаление се усеща, че телефонът е с екзистенциалния за Android минимум от 4GB RAM и мултитаскингът включва ново зареждане на повечето фонови приложения.

Батерията с капацитет 5000 mAh е достъпна в цялата фамилия moto g тази година, но g50 е перфектният модел, който да се възползва максимално. Неговият процесор е по-енергийно ефективен от този в moto g30, а екранът е с по-ниска резолюция от на g100. Благодарение на това можете да очаквате почти два дни автономна работа без никакви проблеми. Въпреки че поддържа бързо зареждане TurboCharge при 15W, в комплекта на телефона е включено 10W зарядно, с което зареждането до 100% отнема около 2:30 часа.

Софтуер

Темата за софтуера на moto g винаги се върти около това, че моделите от серията залагат на почти чист Android. Motorola добавя някои дребни детайли, като жестове за активиране на камерата и фенерчето и различно опериране с известията при заключен екран. Също така My UX, както се казва прочитът на Android на компанията, дава опции за персонализация и бърз достъп до основни функции.

Извън това софтуерът изглежда като базовата версия на Android, което се харесва на някои хора, а за други е минус. При всички положения това прави работата му по-лека и бърза, което е важно в контекста на наличните 4GB RAM.

Камера

Тройната камера на moto g50 може да се каже, че не е силната му страна. Тя включва 48MP основен сензор, подкрепен от 5MP макро камера и 2MP сензор за дълбочина. И този телефон не успява да промени мнението ми за макрокамерите, които бих заменил за широкоъгълна камера, без да се замисля.

Кадрите от тези камери са приятни при добра светлина, като динамичният обхват е достатъчно добър, а цветовете са сравнително коректни. При нощни снимки се губят детайли, но цялостно кадрите изглеждат добре и са с добри цветове. Не толкова добра е работата при по-слаба дневна светлина, където камерата губи детайли в тъмните части. При всички ситуации обаче кадрите са адекватни за ценовия клас на телефона и са напълно подходящи за споделяне в социалните мрежи.

Селфитата изглеждат сравнително добре, но при слаба светлина отново не трябва да очаквате кой знае какво. Записваното видео е с резолюция до Full HD с 30 или 60 кадъра в секунда, като при него динамичния обхват и фокусът са посредствени. В софтуерно отношение камерата е с типичните за Motorola изчистени менюта, които могат да се персонализират лесно и са изключително удобни и бързи за работа.

Финални думи

Ако високите скорости на 5G мрежите са нещо, което намирате за изключително важно, moto g50 е най-добрият бюджетен избор в момента. Устройството предлага очаквана за сегмента си производителност и 5G свързаност, комбинирани с приятен екран с висока честота на опресняване и удобен дизайн. Всичко това идва на цена около 530 лв. на свободна продажба, която е сред най-ниските за 5G смартфон.

Ако обаче 5G не ви е приоритет, вероятно малко по-достъпният moto g30 също е добър избор заради по-добрата камера и повечето RAM. Това е и хубавото на moto g серията през 2021 - добрата работа, изчистеният софтуер и удобният дизайн са споделени между различни модели, които да отговарят на различни нужди и бюджет.