Lenovo ThinkPad T15p - голям, мощен и с чудесен екран

Lenovo ThinkPad T15p - голям, мощен и с чудесен екран

През годините серията ThinkPad T на Lenovo, чието име включваше буквата “p”, съдържаше модели, които предлагаха висока производителност. Напоследък обаче бизнес сегментът се пренасочи изцяло към ултрабуците и известно време нямаше толкова големи и мощни лаптопи. Те бяха запазени за геймърите, където размерите не са от толкова голямо значение и фокусът е върху производителността.

С ThinkPad T15p тази тенденция остава в миналото и Lenovo предлага един мощен лаптоп, който е готов за всички задачи, включително най-тежките. Това се отразява в размерите, но предназначението му все пак е за бизнеса, което в интерес на истината го прави по-компактен и преносим от геймърските системи.

Дизайн

Съвсем накратко ThinkPad T15p е един голям лаптоп, който е с 15,6-инчов екран, тежи 2,07 кг и е с дебелина от почти 23 мм. Благодарение на размерите си, този модел определено не е за хората, които са постоянно в движение. За сметка на това пък позволяват включването на добра селекция от интерфейси - два USB-A 3.2 порта, един от които е always-on, USB-C, HDMI 2.0, RJ45, четец за SD карти, четец за смарт карти и жак за слушалки. Моделът има опция и за работа с nano SIM, така че можете да се възползвате от мобилен интернет.

За изработката е заложено на пластмаса, която дава по-нестабилно усещане, отколкото при модели като ThinkPad X1 Carbon например. Капакът и горната част на базата са с гладка пластмаса, което не се усеща много премиум. Основата обаче има магнезиева рамка, с която осигурява здравината, която сме свикнали да очакваме от ThinkPad. Много приятно впечатление ми оставиха пантите, които дават стабилност, без значение каква позиция на екрана изберете. В същото време отварянето на лаптопа е безпроблемно дори с една ръка и се поддържа ъгъл до 180 градуса.

Клавиатурата се възползва напълно от големия размер и предлага цифров блок, както и големи бутони с дълбок ход и добро усещане. Подсветката е двустепенна, като има опция за Function lock. Единственото неудобство за мен е типичното разположение на бутона, който предпочитам да е вдясно от Ctrl. Тракпадът също е в унисон с очакванията ми за ThinkPad, като предлага добра и прецизна работа, макар и да не е много голям и да е с пластмасово покритие.

Дисплей

Конфигурацията, която използвах, беше с най-добрия екран за модела, а именно с 4K UHD резолюция (3840x2160) и поддръжка на Dolby Vision. Дисплеят има матово покритие, което неутрализира отблясъците, но освен това има много висока максимална яркост, с която е подходящ за работа във всякакви условия. Всъщност в нито един момент не ми се наложи да използвам максималната яркост на ThinkPad T15p, въпреки че бюрото ми е до прозорец с директна слънчева светлина.

Благодарение на яркостта и резолюцията си, дисплеят изглежда великолепно при гледане на всякакво съдържание, четене или работа. По-хубавото е, че цветовете му са добри и реалистични, което го прави подходящ и за по-чувствителна работа с изображения или видео. Не на последно място трябва да спомена добрите му ъгли на видимост, които са важни както при ежедневна работа, така и при неминуемите моменти на отдих с Netflix или Twitch.

И тук, подобно на други модели от серията, камерата е с резолюция 720p, като има и инфрачервена камера, поддържаща Windows Hello. Картината от нея е достатъчно добра за видео обажданията, а работата ѝ при автентикация е бърза и сигурна. Откъм сигурност има и сензор за пръстови отпечатъци, така че да имате варианти  какво да изберете.

Хардуер и батерия

Акцентът при ThinkPad T15p естествено е в неговата производителност. Конфигурацията, която тествах, включваше шестядрен процесор Intel Core i7-10750H на 2.60 GHz с Turbo Boost до 5.00 GHz, Nvidia GeForce GTX1050 с 3GB GDDR5, 16GB DDR4 RAM и 512GB SSD. Възможностите за конфигурации включват до два 1TB SSD, както и до 64GB RAM в два слота, като това е най-мощният достъпен процесор.

Съвсем естествено тази конфигурация осигурява бърза и безпроблемна работа при ежедневните служебни задачи, с които така и не успях да натоваря лаптопа достатъчно, че да включи охлаждането си. Това бързо се променя при по-интензивна работа с тежки файлове във Photoshop или монтаж на видео в Resolve. При тези задачи лаптопът също се справя без осезаеми забавяния или проблеми, но вентилаторите определено се чуват. Макар да не е гейминг модел, ThinkPad T15p се справя и с игри - Overwatch, Valorant и League of Legends вървят без проблем с високи детайли и по-ниска резолюция. Все пак не очаквайте 4K гейминг с Ultra графика.

Очакванията към батерията на ThinkPad T15p няма как да са особено високи, предвид компонентите и 4K дисплея, които имат нужда от повече енергия. Затова и автономната работа от около 6-7 часа при нормална ежедневна работа не е изненадваща. Зарядното тук е със 135W мощност и е сравнително голямо, като също така използва специфичен порт.

Финални думи

С цена от около 4500 лв. Lenovo ThinkPad T15p е лаптоп, който изисква сериозна инвестиция. В замяна предлага добра производителност, удобна клавиатура и удобства като четец за карти, възможност за LTE връзка и богати опции за сигурност. Слабото му място е батерията, която покрива екзистенциалния минимум за модерен лаптоп, но пък и размерът му не предполага толкова много работа далеч от бюро. Също така това е лаптоп, който може да бъде наистина шумен, когато го натоварите.

Това обаче няма особено значение, тъй като най-отличимият белег на ThinkPad T15p е страхотният 4K UHD дисплей. Цветовете му са ярки и точни, а ъглите на видимост и матираното покритие го правят удобен за работа във всякакви условия. Не на последно място е възможността за хардуерни ъпгрейди, която все по-малко лаптопи предлагат. Затова и ThinkPad T15p ще е чудесен спътник за хората, които искат гъвкавост, добра картина и бърза работа, но нямат претенции за размерите на лаптопа си.