Lenovo Yoga 7 15ITL5 предлага стил и производителност на високо ниво

Lenovo Yoga 7 15ITL5 предлага стил и производителност на високо ниво

Богатото портфолио с лаптопи на Lenovo включва разнообразни модели, които изпълняват широк набор от функции. Серията Yoga винаги е целяла да задоволи може би най-широкия кръг от потребители. Конвертируемите лаптопи в нея са чудесни за ежедневна работа, но и за забавление.

Изискванията към тези модели са специфични. Тук мощният хардуер не е водещ, а по-скоро приятен елемент, с който нещата да се случват по-бързо. Добрият дизайн, качественият екран и удобната работа са важните неща. Затова и Yoga 7 15ITL5 е един интересен модел, който успява да се справи с всичко това.

Дизайн

Най-важното качество на всеки лаптоп Yoga на Lenovo са неговите 360-градусови панти, които го превръщат в конвертируем лаптоп, готов за различни дейности. Специфичното за Yoga 7 15ITL5 е, че това е 15-инчов лаптоп, който тежи 1,9 кг. Благодарение на това той не е много удобен за работа в таблетен режим, въпреки че има тази възможност. За сметка на това, когато има как да го поставите върху някаква повърхност, е приятно и удобно устройство с голям екран. Освен това лаптопът е с изцяло алуминиево шаси, което му осигурява здрава конструкция, която не се поддава на натиск.

Качествените материали са напълно в унисон с премиум позиционирането на модела и оставят приятно усещане при работа с лаптопа, което се допълва и от удобната клавиатура. Тя е с големи бутони, които имат добър ход и усещане, като разполага и с цифров блок, над който има бутони за управление на мултимедия. В комбинация с двустепенната подсветка, това я прави удобна, независимо дали сте насред работния ден, или си почивате с филми или музика късно вечер. Тракпадът, типично за Lenovo, предлага добра работа, макар че е малък и разположен леко вляво на лаптопа.

Наличните портове са скромни, но покриват основните нужди. Включени са два USB-C Thunderbolt 4 входа, единият от които служи за зареждане, и жак за слушалки вляво, както и два USB-A входа вдясно, от които единият е always on, за да може да зарежда други устройства. Говорителите над клавиатурата са брандирани с Dolby Atmos, като звукът от тях е силен и приятен, макар да не надскача ограниченията на формата си. 

Дисплей

Екранът е важен за всеки лаптоп, но е най-важният елемент за моделите от серията Yoga. Освен за служебна машина, Yoga 7 15ITL5 е предназначен да бъде и мултимедиен лаптоп, като 15,6-инчовият му екран се справя чудесно и с двете задачи. Той е с резолюция 1920x1080 пиксела, като поддържа Dolby Vision и 100% от sRGB гамата. Освен това екранът е сензорен и отчита до 10 докосвания едновременно, но е с гланцово покритие, което има много отблясъци.

Въпреки това високите яркост и контраст помагат за нормалната работа дори в добре осветени помещения. Ако работите на открито, ще е добре да избягвате пряката слънчева светлина, но във всички други случаи екранът се справя чудесно. Цветовете му са ярки и наситени, като изглеждат сравнително точни, без да са пресилени. Картината е чудесна и за гледане на филми и видеа, особено ако поставите лаптопа в т.нар. режим за презентации, при който виждате само екрана, без клавиатурата.

Точно над дисплея е камерата с резолюция 720p, която има вградено капаче, с което може да бъде покрита. Лаптопът също така разполага със сензор за пръстови отпечатъци, с който да го отключвате по-бързо и сигурно.

Хардуер и батерия

В хардуерно отношение този Yoga 7 пристигна с процесор Intel Core i7-1165G7 на 2.81GHz, 16GB DDR4 RAM и 1TB SSD M.2. Това е най-мощната конфигурация, като тук няма възможност за ъпгрейд и подмяна на RAM паметта и това е максималният обем SSD, който може да бъде използван. Графичният ускорител е вграденият Intel Iris Xe.

В комбинация с по-ниската резолюция на екрана, лаптопът успява да работи така, както се очаква от един мощен ултрабук. Ежедневните задачи не представляват никакво затруднение, а компютърът се справя с лекота дори и с по-тежки задачи и лек гейминг. В крайна сметка обаче това е лаптоп за работа и мултимедия, като в това отношение всичко работи бързо и без засечки.

При по-голямо и продължително натоварване горната част на лаптопа остава относително хладна, като загряването се усеща само в горната лява част на клавиатурата. Вентилаторите се справят добре с работата си, като шумът от тях се чува, без това да е сред най-шумните лаптопи, които съм тествал. Със сигурност металното шаси помага за по-ефективното извеждане на топлината, така че работата да продължава без проблем.

Батерията е с капацитет 71Wh, като по спецификации би трябвало да издържа до 16 часа автономна работа. Реално обаче с комбинация от ежедневни задачи, по-висока яркост на дисплея и балансиран режим на батерията успях да използвам лаптопа между 5-7 часа в зависимост от натовареността.

Финални думи

Базиран на платформата Intel Evo, Lenovo Yoga 7 15ITL5 осигурява всичко необходимо за един способен работен лаптоп. Това обаче е модел от серията Yoga, което означава, че е чудесен и за забавление и консумиране на мултимедия. Така единственият му недостатък остава по-слабата батерия, която ще издържи работния ден, но нищо повече.

Все пак това е един гъвкав лаптоп, което се отнася не само за пантите му, но и за ситуациите, в които би бил удобен за ползване. Към всичко това можем да добавим добрата изработка, качествената клавиатура и добрия екран, с което получаваме един приятен завършен пакет от хардуерни характеристики. Това е лаптоп за хора, които търсят именно гъвкавост и надеждност в стилна опаковка.