OnePlus Watch е стилен, но не особено умен

OnePlus Watch е стилен, но не особено умен

От дълго време OnePlus флиртуваше с идеята да пусне умен часовник и този момент настъпи през тази година. Първото подобно устройство на компанията вече е факт, но то ясно показва, че не е никак лесно да се стъпи на пазара на носима електроника и то от компания без особен опит в тази сфера.

Дори Google, която има достъп до почти неограничени ресурси, все още не успява да намери правилния подход за умните часовници. Наскоро компанията дори обяви, че смята да трансформира платформата Wear OS, като я слее с ползваната от Samsung Tizen. По-късно през годината ще разберем дали това ще даде желаните резултати.

OnePlus обаче последва примера на Huawei, Xiaomi и други производители и за своя умен часовник заложи на собствена платформа, която макар засега да не позволява инсталирането на допълнителни приложения, може да се похвали с много ниска консумация на енергия, което води до впечатляваща автономност с едно зареждане.

Дизайн

Часовникът се казва просто OnePlus Watch и предлага класически кръгъл дизайн. Корпусът му е стоманен и според компанията е шлифован на ръка, а заоблените страни преливат плавно в 2.5D стъклото над дисплея. Диаметърът на часовника е 46 мм, което може да се окаже голямо за хората с по-малки ръце, но това е единствената опция, която предлага OnePlus.

Корпусът е с дебелина 10.9 мм, което е сравнимо с другите умни часовници, а каишката е с ширина 22 мм и може лесно да се смени с друга. В комплекта има само една, която е изработена от флуороеластомер. Часовникът тежи 45 грама, а като добавим и каишката, теглото се увеличава до 76 грама, което пак е съвсем приемливо.

От дясната страна има два хардуерни бутона за управление, а отдолу откриваме сензорите за пулс и отчитане наситеността на кръвта с кислород и конекторите за зареждане през малкия USB адаптер. Под дисплея в корпуса има малък отвор за микрофон, който се ползва за провеждане на handsfree разговори. Под бутоните има друг отвор, който осигурява достъп до говорителя в устройството. И за финал OnePlus Watch е 5ATM/IP68 сертифициран, което означава, че е водоустойчив, може да се потопи на дълбочина до 50 метра и може да се ползва за отчитане и на плувни тренировки.

Хардуер и батерия

Отпред се откроява неговият 1.39" AMOLED дисплей с резолюция 454х454 пиксела (326 PPI), който е детайлен и добре видим и под силна директна светлина. Добавена е функция за автоматична промяна на яркостта, поддържа се активиране на дисплея при вдигане на ръка, а с един от последните ъпдейт беше добавена и always-on опция. Тя включва 4 циферблата, но имайте предвид, че активирането й съкращава наполовина времето за автономна работа.

Устройството включва и познатите сензори като акселерометър и жироскоп за отчитане на тренировките и физическата активност, а освен това откриваме геомагнитен сензор, барометър, GPS и Bluetooth 5.0. Липсват опции за връзка през Wi-Fi и LTE, каквито предлагат някои от другите умни часовници, така че ако искате да получавате нотификации, устройството трябва да е близо до телефона ви.

Батерията е с капацитет 402 mAh и позволява на часовника да работи до 14 дни при типична употреба, което до голяма степен е така - с моя начин на ползване и денонощно носене изкара поне 10 дни. Ако обаче ползвате често фитнес функциите и другите опции, времето на автономност намалява, но това е разбираемо. Така например при включено отчитане на насищането на кръвта с кислород по време на сън времето намалява до 5 дни, а при продължителна тренировка с GPS позициониране можете да очаквате около 25 часа работа.

Зареждането на устройството е бързо и според компанията 5 минути осигуряват енергия за ден работа, а 20 минути на зарядното ще позволят на часовника да работи седмица. Всичко това е впечатляващо, но не е изненадващо, защото все пак OnePlus Watch прави по-малко неща от истинските умни часовници. По подобен начин и моделите на Huawei с RTOS софтуер са в състояние да осигурят дълго време на автономност, но междувременно компанията започна да ги отваря към разработчиците.

Часовникът има 4GB вградена памет, но на разположение са около 2GB, които позволяват запазването на около 500 песни. Това е полезно, ако например решите да излезете да потичате без телефона си - достатъчно е да свържете безжични слушалки с часовника и можете да слушате музика, докато спортувате.

Софтуер

OnePlus Watch се управлява през приложението OnePlus Health, което засега е налично само за Android, така че не можете да ползвате часовника с iPhone. В него се събират и визуализират събраните от часовника данни, може да промените циферблата, да изберете кои приложения могат да показват нотификации, да заредите предпочитани контакти за бързо набиране, да прехвърлите музика, да промените различни параметри на работа като начина на измерване на пулса или пък отчитането на SpO2 по време на сън, да включите автоматичното регистрирате на тренировки и т.н.

Налични са около 50 циферблата в различни категории, а освен това има опция за генериране на циферблат, който да пасва на цветовете на дрехите ви - трябва да заснемете нещо, което носите и след това часовникът предлага 8 варианта в съответните цветове, от които да изберете. Повечето от циферблатите обаче не предлагат опции за персонализиране, а в часовника могат да бъдат запаметени до 14 дизайна, които се сменят през приложението.

Интерфейсът на часовника е познат. С плъзване на пръст в горната част отваряте падащо меню с няколко бутона за бърз достъп до настройки, а плъзване нагоре в долната част на екрана отваря списъка с налични нотификации. Горният страничен бутон отваря списъка с приложения, а долният може да бъде програмиран да стартира каквото пожелаете - по подразбиране отваря списъка с тренировки. Иначе с плъзване наляво върху циферблата се преминава между различни уиджети като пулс, данни за времето, музикален плеър, статистика за съня, физическа активност и т.н. - с продължително натискане можете да изберете кои от тези карти да се показват.

Интерфейсът е бърз и плавен, а компанията се похвали, че той работи при почти 60 херца. Сред инсталираните приложения откриваме още функция за отчитане на стреса, приложение за дихателни упражнения, будилник, таймер, хронометър, фенерче, барометър и компас. Добавени са още функция за откриване на свързания телефон, опция за активиране на камерата в телефона и дори приложение за връзка с телевизорите на компанията. Управлението на камерата обаче не работеше с Huawei Mate 20 Pro.

В системата не липсват и други бъгове и то след като часовникът вече получи три ъпдейта, които отстраниха някои проблеми и добавиха обещани при старта възможности. Това показва, че компанията е избързала с премиерата на модела и неговият софтуер не е бил съвсем готов. OnePlus вече обяви какво смята да добави със следващите ъпдейти и изпълни част от обещанията, но продължават да липсват много неща. В устройството например няма полезни неща като калкулатор и календар, няма и поддръжка за гласов асистент. Не може да се ползва и за мобилни разплащания.

Въпреки ъпдейтите приложението за времето понякога не може да опресни информацията, въпреки че са изпълнени указанията на компанията. Освен това при започване на тренировка се показва предупреждение за остарели GPS данни, а устройството не може да изтегли новите от телефона. След няколко минути часовникът успява да осъществи локализация, но ако не я изчакате, в началото на тренировката ви ще има липсващи данни. В допълнение няма много възможности за споделяне на събраната спортна информация с други услуги - единствената опция е Google Fit. Забравете за синхронизация със Strava или пък MapMyFitness.

Работата с нотификациите също не е оптимална, защото липсват каквито и да е било опции за взаимодействие с тях освен да бъдат изтрити. Не можете да изтриете избрана нотификация с плъзване на пръст върху нея, а трябва да я отворите и след това да я премахнете, но пък тя остава в телефона. Другата възможност е да премахнете всички нотификации чрез бутона в долната част на списъка. Отговори на известия се поддържат само в няколко приложения за комуникация като WhatsApp, Telegram и Facebook Messenger, а самите отговори (4 на брой) са предварително записани и не могат да се променят.

Що се отнася до отчитането на физическа активност и качеството на съня, устройството се справя горе-долу добре с всички уговорки за точността на тези джаджи като цяло. Установих, че отчитането на стъпките става с известно забавяне - т.е. не е съвсем в реално време, но пък е сравнително точно. Или поне беше сравнимо с показанията на Honor Watch Magic. Заради проблема с отложеното GPS локализиране обаче беше отчетено по-малко изминато разстояние - 2.38 км спрямо 2.69 км, но в същото време според OnePlus Watch изгорените калории при тренировката са били повече - 235 спрямо 131 kcal.

Часовникът включва над 110 спортни режима, включително плуване, като повечето бяха добавени с един от последните ъпдейти, защото преди това бяха налични едва 14 опции. Част от функциите на джаджата е опцията за автоматичното разпознаване на тренировка с ходене или бягане и показване на нотификация за старт на отчитането, но това също не работи съвсем добре. Регистрирането на съня се справя с отчитане на различните му фази и с проследяването на SpO2, но тази опция трябва да се активира изрично, защото консумира повече енергия. Показват се и препоръки за подобряването на качеството на съня.

Финални думи

OnePlus Watch е много добре изработен часовник със стилен дизайн и достъпна цена. Животът на батерията е дълъг, опцията за провеждане на хендсфри разговори е полезна, а вградената памет позволява да заредите музика и да излезете да тренирате, без да вземете с вас телефона си. В допълнение интерфейсът е удобен, а системата работи плавно.

В същото време е очевидно, че компанията е избързала с пускането на часовника и неговият софтуер не е съвсем готов, като освен липсващи функции в него има и много бъгове. Вече споменах основните неща, които ми направиха впечатление, но за щастие, OnePlus вече работи за подобряване на положението, така че очаквам основните неща да бъдат адресирани скоро.

Ситуацията с устройството ми напомня на първите часовници на Huawei с RTOS платформа - в началото и те имаха бъгове и липсващи функции, но постепенно това се промени. Като се абстрахирам от ситуацията със софтуера, проблемни може да се окажат и размерите на OnePlus Watch и особено за хората с по-малки ръце.