LG Optimus 2X P990

LG Optimus 2X P990
Двуядрените мобилни процесори вече не са екзотика и все по-често ще ги откриваме в смартфоните от най-висок клас. Поне докато еволюционно не бъдат заменени от чипове с повече ядра, а това ще се случи съвсем скоро - най-вероятно още догодина. Освен в таблети, те намират място и в новото поколение смартфони, които вече наричаме супертелефони, а началото беше в края на миналата година. Тогава беше представен първият смартфон с двуядрен процесор, който се оказа и първият, в който намери място мобилният чипсет на NVIDIA Tegra 2. Устройството е LG Optimus 2X, а освен това успя да изпревари конкуренцията и пазарната си премиера в Европа. В това няма нищо изненадващо, тъй като LG иска да спечели нови позиции в бързо растящия пазар на смартфони.

Видео галерия

Апарат и управление

Устройството има стилен външен вид и предна част, изцяло покрита със стъкло. То е извито в двата края, което е интересно дизайнерско решение и определено работи в полза на устройството, тъй като оставя усещането за луксозен предмет, особено в комбинация с металния кант, обточващ корпуса. Под екрана са поместени набор от сензорни бутони с конфигурация, характерна за Android, а над него откриваме различни сензори и предна камера с резолюция 1,3МР. Единствените хардуерни бутони са тези за контрол на звука и за включване на телефона (служи и за заключване на екрана). Долната страна на телефона донякъде ни напомня на iPhone 4 с разположените там отвори за микрофон, високоговорител и microUSB порт. Горната страна е отделена за 3,5 мм аудиоизход и HDMI интерфейс. Тук е мястото да похвалим LG, тъй като необходимият кабел за връзка с ТВ е включен в комплекта. Задната страна е оставена за 8МР камера с LED светкавица и за метален елемент, който ни напомня, че телефонът използва софтуер на Google. Под капака се намират батерия с капацитет 1500 mAh и microSD слот, чрез който можете да увеличите вградената памет от 8GB.

Дисплей и интерфейс

LG Optimus 2X има екран с диагонал 4" и стандартна резолюция от 800 x 480 пиксела. Въпреки че е изработен по LCD технология, се представя повече от добре - черното е плътно, цветовете са коректни, а яркостта е достатъчно висока, за да се улесни използването й под силна светлина на открито. По този показател успяхме да го сравним с HTC Desire S и Optimus 2X определено се представи по-добре. Под ъгъл цветовете започват да се променят леко, но въпреки това LG заслужава похвала, че са избрали висококачествен екран. Нямаме никакви забележки и относно чувствителността на панела при допир.

LG не са пропуснали да направят свои промени в интерфейса и като цяло те са удачни, без да са прекалени. В долната част на екрана са фиксирани 4 икони. Те дават бърз достъп до телефонните функции, адресния указател, съобщенията и менюто с приложения. На разположение са 7 страници на екрана за поставяне на връзки към приложения и уиджети, като сред последните има доста добри попадения. Единият от тях дава достъп до ъпдейти от социални мрежи, като използва модифицирани от LG приложения за Facebook и Twitter. Промяна има и в падащото меню, характерно за Android. В него от LG са добавили възможност за бързо активиране и изключване на различни функции - преминаване в тих режим, изключване на Wi-Fi, Bluetooth и GPS възможностите, както и заключване на ориентацията на екрана. Пак в това меню са поставени бутони за управление на музикалния плеър. Все полезни допълнения, които могат да спестят място от уиджети върху основния екран. Виртуалната клавиатура също е модифицирана от LG и работи доста добре, а освен това предлага и възможност за писане на кирилица. Не успяхме обаче да открием върху нея символа "ь".

Промени има и в основното меню, което може да бъде представено по няколко начина - като вертикална или хоризонтална мрежа или като списък. Има възможност за промяна на позицията на иконите, както и опция за разделянето им в категории. Освен специалните клиенти за Facebook и Twitter, в телефона са добавени и други приложения. Антивирусната защита е поверена на F-Secure, LG App Advisor ще се опита да ви препоръча приложения, но не се справя кой знае колко добре, Home Selector дава опция за смяна на темата на телефона, но при нас имаше само една, а Mirror използва предната камера като огледало. В допълнение, включен е и DLNA клиент под името SmartShare, който позволява осъществяването на безжична връзка с медиен сървър за стрийминг на мултимедийно съдържание. Сред другите добавки е и приложение за бекъп на съдържанието от телефона върху картата с памет, като това може да става на указан интервал. Музикалният плеър също е претърпял промяна към по-добро и се е сдобил с атрактивен 3D изглед, достъпен в хоризонтално положение на телефона. Предлага еквалайзер с над 20 профила и поддържа виртуален обкръжаващ звук. Любопитно е, че управлението на устройството може да стане чрез още един начин - чрез жестове. Така чрез потупване на корпуса можете да смените песента или снимката, която разглеждате, или да преместите курсора до желаната позиция при въвеждане на текст.

Камера

Няма да пропуснем и камерата, която определено заслужава внимание. Тя може да прави снимки с резолюция до 8МР и освен с автофокус, е снабдена и с LED светкавица. На нейния интерфейс също е обърнато внимание и за потребителя са достъпни сериозно количество опции - ръчен, автоматичен и следящ автофокус, профили за различни условия на снимане, стабилизация, ефекти, заснемане на панорама и т.н. Качеството на снимките е доста добро и с много уловени детайли. По-интересни са възможностите за запис на видео, тъй като клиповете могат да бъдат с максимална резолюция 1080p при 24fps - това е първият телефон с такава възможност. Забелязахме, че кадровата честота варира и за съжаление няма възможност за префокусиране при снимане. Иначе запечатаните детайли са много, но имайте предвид, че при динамични сцени резултатът не е особено впечатляващ. При възпроизвеждане се поддържат различни файлови формати, вкл. и DivX, и XviD с резолюция до 1080р, като има и опция за показване на субтитри, но се оказа, че тя има проблеми с кирилицата. Не могат да се плейват MKV файлове.

Примерни снимки има http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2011/01/file_578.rar и http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2011/01/file_579.rar .
Примерно видео ще намерите http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2011/01/file_580.rar и http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2011/01/file_581.rar .

http://www.youtube.com/watch?v=zqi_5BtCK1k

Мултимедия, игри и приложения

Може би най-интересният аспект на Optimus 2X е неговият чипсет NVIDIA Tegra 2, който не само е двуядрен, но и обещава мобилна графика с качество, каквото досега не сме виждали. В него са комбинирани две ядра ARM Cortex-A9 с графичен ускорител GeForce, които осигуряват бърза реакция на интерфейса, мобилни игри с качество на игрова конзола и сърфиране в интернет, каквото можете да изпитате през компютър. Бърз ли е? Несъмнено. Реакцията на допир е много добра и докато тествахме устройството, в повечето случаи интерфейсът винаги реагираше навреме и то по начина, който очаквахме от него. Приложенията се отварят и затварят бързо и като цяло останахме впечатлени от работата, която е свършила компанията по отношение на оптимизирането на софтуера. В същото време преминаването между отделните страници на основния екран не е толкова плавно, колкото в други модели, но това е нещо, което лесно може да бъде поправено с ъпдейт. Тук е мястото да споменем, че Optimus 2X работи с Android 2.2, но в близките седмици ще получи и версия 2.3.

Едно от приложенията, които целят да разкрият пълния потенциал на Optimus 2X, е TegraZone. На практика в него са събрани различните приложения, които поддържат разширените възможности на Tegra 2. Открихме различни игри, някои от които достъпни за закупуване (и една за безплатно изтегляне), а други присъстваха само като обещание за скорошна премиера. Освен това има секция с новини за нови приложения заедно със снимки и видеоклипове. Ако поискате да си купите игра обаче и се намирате в България, ще се разочаровате. TegraZone води към Android Market, а той, както знаем, все още не предлага възможност за закупуване на съдържание от нашата страна. Самите игри са наистина впечатляващи. Изпробвахме Samurai 2: Vengeance (оптимизирана за чипсета), чиито детайлни текстури, великолепни ефекти и динамично действие буквално ни оставиха без дъх. Суперлативи заслужават и заглавия като NOVA, Asphalt 6 и Dungeon Defenders. Нещата стават още по-интересни, когато свържете телефона с телевизор чрез HDMI порта, а преживяването се доближава до това от забавления с игрова конзола. По този начин може да се покаже целият интерфейс на телефона, така че е удобен и за сърфиране в интернет, и за разглеждане на заснетите снимки и видео. Друг от плюсовете на Tegra 2 е, че поддържа хардуерно ускорение и на Flash видео, което е полезно при сърфирането в интернет. Все пак Flash съдържанието натоварва браузъра, а ако не искате да се зарежда, можете да го изключите чрез опция в настройките.

Батерия и мрежа

Как всичко това се отразява на батерията? Въпреки че Tegra 2 идва с обещанието за икономия по отношение на енергопотреблението, все пак двете ядра вземат своето и с един заряд телефона едва изкарва ден на автономна работа. Разбира се, нещата са относителни и зависят от начина, по който използвате телефона, но все пак не очаквайте чудеса.

Обзор

Нямаме съмнение, че LG Optimus 2X е изключително мощен смартфон и ни доказа това, като с лекота се справи с всичко, с което го предизвикахме. Дисплеят е отличен, изработката е много добра, скоростта на работа е впечатляваща, а промените в интерфейса в повечето случаи са на мястото си. Все пак остава усещането, че от LG са бързали, за да изпреварят конкурентите и първи да предложат двуядрен смартфон, тъй като са останали някои софтуерни "ръбове" за доизглаждане. След като другите супертелефони вече достигнаха до пазара, на корейците ще се наложи да действат бързо с ъпдейтите, особено с този до Android 2.3, за да спечелят още потребители.