Samsung I9020 Google Nexus S

Samsung I9020 Google Nexus S
Едно от нещата, което ентусиастите на тема смартфони искат от устройствата си, е те винаги да разполагат с най-новата версия на операционната им система. Това обаче не се случва толкова често, особено при телефоните с Android, тъй като на пазара има десетки модели от различни производители, които разполагат с различни версии на платформата. Фрагментираността на Android не е тайна и определено не е нещо, което се пренебрегва от Google, и компанията тепърва ще вземе мерки, за да адресира тази проблемна тема. Междувременно, за да покаже по най-добрия начин възможностите на Android, компанията стартира своя линия от смартфони с името Nexus. Първият модел в нея беше произведеният от HTC Nexus One, а наследникът му е дело на Samsung и се казва Nexus S. И двата модела имат своите аналози - съответно Desire и Galaxy S, но и двата имат допълнителен набор от характеристики и различен дизайн, които ги отличават. Най-важното обаче се крие в софтуера - и двата телефона използват стандартната версия на Android, без никакви промени в интерфейса, към каквито често прибягват производителите. Чрез тях те опитват да диференцират продуктите си от останалите, използващи платформата, но това води до забавяне на ъпдейтите до следващите версии на Android заради работата по съвместимостта на допълнителния софтуер. Nexus One дебютира в началото на 2010 г. с Android 2.2 Froyo, а наскоро получи ъпдейт до Android 2.3.3 (Gingerbread). Премиерата на Nexus S беше в края на 2010 г. и устройството беше пионер по няколко причини - то е първото с Android 2.3.3 Gingerbread и първото с платформата на Google, което има хардуерна поддръжка за безконтактната технология NFC. Това е първата версия на Android, която я поддържа така, че всичко изглежда напълно логично.

Видео галерия

Апарат и управление

Google Nexus S грабва още при първата среща - външният вид няма нищо общо с този на Galaxy S (не е тайна, че той прилича на iPhone малко повече, отколкото позволява благоприличието), извитите форми (всеки ръб от конструкцията е заоблен, а теглото е балансирано много добре) пасват чудесно на ръката, а освен това оставя и някакво усещане за мистериозност. Последното вероятно се дължи на черния цвят - когато екранът е заключен, предният панел става лъскава черна повърхност, върху която се открояват единствено отворът на говорителя и намиращата се до него предна камера. Задният панел също е черноогледален и е покрит със стилен десен, но имайте предвид, че се надрасква лесно. Върху задната част са единствените отклонения от минималистичния дизайн - там откриваме двете лога на Google и Samsung и камерата, чието "око" е заобиколено от сребрист метален пръстен. Хардуерните бутони върху корпуса са само три - отдясно е този за включване, който служи и за заключване на екрана, а отляво има два за управление на силата на звука. Тук е мястото да похвалим разположението на бутоните, които са точно където трябва - особено този за заключване на екрана, който е винаги под пръстите, когато хванете телефона в ръка. В долната част на корпуса са microUSB порт и 3,5 мм аудиоизход. Върху задния панел е инсталирана антената, необходима за нуждите на NFC чипа в телефона.

Дисплей и интерфейс

Nexus S има 4" дисплей, който е една от характерните особености на устройството. На нашия пазар се предлага вариантът със Super LCD екран, докато в Щатите и Англия е с AMOLED. Цветопредаването е отлично, а ъгълът на видимост е учудващо голям - в интерес на истината е по-голям от този на Sony Ericsson Xperia arc. Другото, което го отличава, е леко извитото предпазно стъкло върху него. Така телефонът може да последва контура на лицето при разговор - тази особеност не е съществена за работата на устройството, но е приятно допълнение, която му придава индивидуалност. Стъклото е с покритие против отпечатъци, което наистина работи. Бутоните под екрана са сензорни, което не ни допада особено, тъй като лесно могат да се активират неволно, а това е неприятно, например в игра. Освен това означенията им се различават трудно под силна дневна светлина, затова е добре да запомните позицията им. С екрана е свързана и друга, но приятна изненада. Изключването му е съпроводено с атрактивна анимация, имитираща изключването на стар CRT телевизор или монитор - вместо да изчезне веднага, изображението се свива в центъра на екрана. Малък детайл, но на място.

В хардуерно отношение на разположение е същият чипсет Hummingbird, който задвижва и моделите от серията Galaxy S. Той комбинира процесор ARM Cortex-A8 на 1GHz с графичен ускорител PowerVR SGX 540 и е достатъчно производителен, за да се справи с всичко, което изобщо не е изненадващо. Скоростта на работа на телефона е впечатляваща и в това отношение Nexus S не разочарова. За това помага и липсата на допълнителни модификации на интерфейса, които в общия случай натоварват и забавят работата на телефона. Добавени са 512 MB RAM памет, а вградената памет е в размер 16GB - ще трябва да се задоволите с нея, тъй като слот за флаш карта лисва. За жалост в характеристиките на телефона не е останало място за LED индикатор за известяване за различни събития.

Отвъд това получавате достъп до последната версия на Android - 2.3.3 Gingerbread, и най-актуалните версии на мобилните приложения на Google. Или поне това твърди интернет гигантът - напълно необяснимо, тъй като, докато тествахме телефона, Android Market все още беше със стария си дизайн и не успяхме по никакъв начин да го обновим до най-новия. Имахме и проблем с приложението за YouTube, което се показваше като инсталирано, но не беше възможно да се стартира. Наложи се да използваме ES File Explorer и да преинсталираме apk файла на YouTube от паметта. И макар че софтуерът на Nexus S е лишен от графичните допълнения на Sony Ericsson, HTC или Samsung, той не изглежда и не работи по-лошо. Android 2.3.3 Gingerbread е с обновен външен вид и вече залага на по-тъмната цветова гама, което някак го прави по-стилен от предшествениците му. Обърнато е внимание на вида на иконите, добавени са и различни графични ефекти при скролиране, както и подобрения при копиране и вмъкване на текст (има ясно различими маркери). На разположение са 5 страници на основния екран, между които бързо може да се преминава чрез продължително натискане на индикаторите в долната част на екрана или на бутона за извеждане на списъка с приложения - тогава се показват умалени изображения на петте части на работния плот. Сред интересните възможности на Gingerbread е и опцията за запазване в сървърите на Google на данни за инсталираните приложения и резервно копие на съобщения и друга информация от телефона. Това е удобно, тъй като, ако смените телефона с друг с Android 2.3 или по-висока версия, приложенията и данните ви автоматично ще бъдат прехвърлени в новото устройство.

Камера

Камерата, която е с резолюция 5МР, също се е сдобила с нов интерфейс и повече функции, като има опция за снимане и с предната (640 х 480). Качеството на снимките е доста добро, а за подпомагане представянето в слабоосветени условия е добавена и LED светкавица. Когато стане дума за видео, Nexus S поднася разочарование, тъй като не може да записва клипове с HD резолюция, а със сигурност разполага с хардуерните възможности да го направи. Това ограничение вероятно може да се заобиколи с инсталирането на друга версия на операционната система, но е досадно, че записът във висока резолюция не е активиран още в началото. Като цяло снимките са с доста добро качество, а това може да се каже и за видеоклиповете с максимална резолюция 720 x 480 пиксела.

Примерни снимки има http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2011/01/file_550.rar .
Примерно видео - http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2011/01/file_551.rar .

Мултимедия, игри и приложения

Промените са засегнали и стандартната виртуална клавиатура, която е значително подобрена, но от нейните предимства няма да можете да се възползвате, ако инсталирате българската клавиатура от Android Market. Подобно на други от новите смартфони, освен акселерометър и цифров компас, в Nexus S е добавен и жироскоп, който обещава по-интерактивни игри. Откриваме и друга от стандартните вече опции - възможността за споделяне на мобилния интернет чрез превръщането на телефона в Wi-Fi точка. Най-голямата иновация в телефона остава добавеният чип за работа с безконтактната технология NFC. Нейният потенциал е голям и освен за мобилни разплащания може да послужи и за други приложения (електронни билети, идентификация, електронни етикети, визитни картички и т.н.), но засега в България няма как да я използвате. Все пак екстрата работи и с телефона успяхме да регистрираме един от RFID чиповете на СЕП България, макар и само толкова засега.

Батерия и мрежа

По отношение работата като телефон всичко е нормално - нямахме проблеми с провеждането на разговори и с качеството на звука. За последното помага и софтуерната технология за потискане на шума, която обаче не използва втори микрофон, какъвто има Nexus One. Батерията с капацитет 1500 mAh се справя по-добре от очакваното, което вероятно се дължи на оптимизациите в Gingerbread, но все пак зависи от начина, по който използвате телефона - може да ви стигне за по-малко от ден, но може да изкара и повече.

Обзор

Когато Google Nexus One се появи на пазара преди повече от година, устройството постави стандарти, които след това до голяма степен присъстваха във всички телефони с Android, които се появиха до края на годината. Сега пред Nexus S има по-големи предизвикателства, особено от страна на двуядрените смартфони, но пак ще ви запознае по най-добрия начин с актуалната версия на Android, която идва директно от лабораториите на Google. Телефонът е стилен, изработен е солидно, макар че е изцяло пластмасов, работи изключително бързо, а батерията се представя повече от добре. Сред уникалните особености са извитото стъкло и вграденият NFC чип, който тепърва ще влиза в употреба, а сред недостатъците можем да посочим липсата на запис на HD видео и на възможност за връзка с външен монитор, както и невъзможността за разширяване на вградената памет.