LG Tone Ultra (HBS800) и LG Tone Infinim (HBS900)

LG Tone Ultra (HBS800) и LG Tone Infinim (HBS900)

Изборът на слушалки е силно субективен процес, в който факторите са много повече, а не само качеството на звука. Мнозина обръщат внимание на бранда, други търсят удобство при продължително носене, трети държат на пригодността за спортна употреба и т.н. LG също имат предложение, което се опитва да отговори на много от потребителските желания и до голяма степен успява. Става дума за серията Tone, в която има няколко модела с формата на огърлица, които могат да се ползват и за провеждане на разговори, а звукът е настроен по стандартите на JBL и Harman Kardon. Джаджите са на пазара от миналата година, но едва през последните месеци получиха български дебют, така че определено заслужават внимание.

LG Tone Infinim (HBS900) и LG Tone Ultra (HBS800) имат подобен дизайн, но първите са снабдени с механизъм, който прибира слушалките с натискането на бутон, а при вторите се ползва магнит, който ги фиксира на едно място, когато не се ползват. Като цяло става дума за изключително удобен за носене дизайн, тъй като липсва придърпването, което обикновено е характерно за моделите с Y-образен кабел. Необичайният външен вид на слушалките може обаче да ги изключи от избор на представителите на силния пол, но в интерес на истината при носене с риза те не се набиват толкова на очи. Характерна и за двата модела е поддръжката на кодека aptX, който осигурява стрийминга през Bluetooth на музика с много по-високо качество – това е сериозен плюс за феновете на добрия звук.

LG Tone Ultra (HBS800)

LG Tone Ultra (HBS800) се продава в бяло и черно и използва гъвкава тръбичка за връзка между двете части, върху които са поставени бутоните за управление. Слушалките се закрепват с магнити към основното тяло, а регулирането на дължината на кабелите им става чрез скоби, които се плъзват по свързващата тръбичка. Цялото устройство е много леко и се носи без проблем. Върху лявата част са поставени бутони за контрол на плейбека, а освен това откриваме и плъзгач за включване или изключване на системата за активно подтискане на околния шум. От дясно са поставени microUSB порт за зареждане, плъзгач за включване и бутони за контрол на звука и за управление на разговорите при ползване като handsfree. Ако задържите едновременно двата бутона за силата на звука, ще може да превключите между различни режими на еквалайзера – подсилване на басите, нормален и подсилване на високите честоти. Общо взето ще се наложи да запомните позицията на всеки от многото бутони, тъй като не е лесно да погледнете към тях, но с времето се свиква с това.

Подтискането на шума работи, когато се намирате в шумна среда – например градски транспорт или самолетен полет, като редуцира до известна степен неприятните нежелани звуци, но на свой ред пък добавя известен фонов шум под формата на високочестотно съскане. То обаче се чува главно ако се намирате в тиха среда и не слушате музика и като цяло не е изненадващо за ценовия диапазон на слушалките. Имайте предвид, че тази функция използва енергия и работи дори и да не слушате музика, така че я изключете, ако нямате нужда от нея. В комплекта на слушалките влизат само USB кабел и 3 чифта силиконови накрайници, което също не е изненадващо предвид цената на слушалките. За зареждане ще трябва да ползвате съществуващ адаптер или пък компютър. Сдвояването с телефон е лесно и бързо, а допълнителен бонус е възможността за едновременна връзка с две устройства. По отношение на батерията LG прогнозира, че едно зареждане стига за слушане на музика или провеждане на разговори в продължение на 10 часа и до 20 дни работа в режим на изчакване. В зависимост от начина на ползване едва ли ще се наложи да зареждате слушалките по-често от няколко дни. Силата на звука е достатъчно голяма и дори при максимално усилване от източника на звук и от слушалките не се усеща изкривяване.

LG Tone Ultra са брандирани като осигуряващи JBL Signature Sound, което означава, че JBL са оптимизирали представянето на използваните говорители и техният звуков профил следва стандартите на компанията. По време на тестовете установихме наличието на прилична доза баси, но не прекалена, каквато например осигуряват слушалките на Beats. Ниските честоти са контролирани и това се усеща много добре в песента Limit To Your Love на James Blake, в която се редуват акустични части с вокални партии и интензивни басови атаки. Испанската китара на Al Di Meola също звучи много убедително в посветения на Beatles албум All Your Life с отчетливо изразени движения на ръката по струните и предаване дори на малките нюанси. Контролираният бас се забелязва добре и в Lean On на Major Lazer, заедно с извисяващите се над ритъма ясни вокали на MO. Феновете на класическата музика също ще харесват звученето на слушалките с допълнителното присъствие на струнните инструменти от ниския регистър и перкусиите, но вокалите и инструментите от високия регистър остават винаги отчетливи.

Въпреки че LG Tone Ultra не може да се похвали с много аксесоари в комплекта, джаджата осигурява качествен звук, удобство при носене (особено при тренировки, но имайте предвид, че не са водоустойчиви) и дори система за активно подтискане на околния шум при сравнително ниска цена. Сред плюсовете определено можем да посочим липсата на изкривяване дори при високи нива на звука и добре контролирания плътен бас. Предлага 3 режима за персонализиране на звука според предпочитанията и слушания тип музика. Сред минусите е нуждата от запомняне на позицията на всички бутони и превключватели за ползването им без поглеждане.

LG Tone Infinim (HBS900)

LG Tone Infinim (HBS900) е по-скъпият от двата модела и това лесно се разбира от по-солидната конструкция и добавения механизъм за прибиране на слушалките, когато не се използват. За разлика от другото устройство тук оптимизирането на звука е дело на Harman Kardon, което действително се е отразило на цялостното звучене – то е по-отчетливо с акцент върху средните и високи честоти, за разлика от Tone Ultra, където басите имат своето подобаващо място. Не че представянето е по-лошо, напротив, просто различните хора харесват различен тип звук, което може да наклони везните в полза на едните или другите слушалки. От друга страна по-ниската цена и системата за подтискане на шума могат да бъдат в полза на Tone Ultra.  В интерес на истината JBL и Harman Kardon са собственост на една и съща компания, но двете марки имат своя характерна звукова идентичност.

По отношение на дизайна положението е значително по-солидно от Tone Ultra. Гъвкавата тръбичка е заменена от по-масивна пластмасова рамка, която също има еластичен елемент за по-лесното поставяне и сваляне на устройството. Както отбелязахме при другия модел дизайнът на слушалките означава, че ще трябва да запомните разположението на бутоните върху корпуса, тъй като няма как да ги видите, докато носите устройството около врата. Комбинирането му с шал може да се окаже малко трудно, но като цяло осигурява подобрен дизайн спрямо Tone Ultra, който може по-добре да се впише в офис среда. Самите слушалки са изненадващо леки, а кабелът им е толкова тънък, че в първия момент се уплашихме дали няма да го скъсаме, докато изтегляме слушалките за ползване. Това не се случи и очевидно LG е тествала достатъчно този аспект, така че да гарантира безпроблемната работа. Когато нямате нужда от слушалките, прибирането им в рамката става чрез натискане на разположения от вътрешната й страна бутони.

Разположението на бутоните за управление е подобно, но има леки промени. Върху дясната страна е поместен бутонът за приемане и край на разговорите, microUSB порта за зареждане и плъзгач за контрол на силата на звука, който служи още за проверка на заряда в батерията и за включване или изключване на вибриращата функция за нотификации – тези действия са съпроводени и от гласови съобщения на английски. Върху другата половина са бутоните за включване и изключване, за контрол на музикалното възпроизвеждане и за смяна на песните. Последният плъзгач има и допълнителна функция – изчитане на последните получени съобщения или ъпдейти от социалните мрежи или съобщаване на часа. За да работи това, е нужно да инсталирате приложението Tone & Talk на LG, което предлага опции за избор на социални мрежи, и приложения за комуникация, от които да се четат съобщения, да се контролира известяването чрез вибрация и да се избират номерата, които да бъдат достъпни за бързо избиране. Като цяло опциите са много повече от наличните за Tone Ultra, за която се поддържа само изчитане на съобщения и ъпдейти от социалните мрежи.  Според LG батерията стига за 14 часа слушане на музика според силата на звука или за провеждане на разговори в продължение на 17 часа. Работата в режим на изчакване е 23 часа.

Устройството също предлага три различни режима на еквалайзера, които се активират чрез двойно натискане на бутона за старт на възпроизвеждането. Така последователно се преминава през подсилване на басите, нормален режим и подсилване на високите честоти. Разликата между тях не е особено голяма, но все пак последният забележимо повишава високите тонове, което определено не ни беше по-вкуса. При нормална настройка на еквалайзера слушалките извеждат т.нар. ярък звук, в който преобладават средни и високи честоти, който става още по-ярък при преминаване в съответния режим на еквалайзера. Басите са контролирани, но като цяло не толкова плътни в сравнение като в Tone Ultra, дори и в режима за подсилването им – имайте това предвид, ако предпочитате изразените ниски честоти и слушате повече електронни изпълнения.  Гласовите партии звучат ясно и завладяващо заради наблягането на средните и високи честоти, а по-слабото присъствие на ниски честоти означава, че те няма да намалят въздействието на останалите части от изпълненията.

Иначе слушалките осигуряват достатъчно силен звук, който не се изкривява, но установихме, че както и при Tone Ultra, характеристиките на звука зависят от правилното подбиране на силиконовите уплътнения – важно е да уплътняват добре, за да усетите максимално възможностите на устройството. Silent Shout на The Knife звучи впечатляващо с пулсиращите баси, еуфоричните синезатори, отчетливите вокали и допълнителните аудио детайли, които правят песента толкова запомняща се. No Church in the Wild на Jay-Z и Kanye West звучи не по-малко епично с ясните леещи се рими и модулираната семплирана китарна основа от K-Scope на Roxy Music. Залитането към по-ярък звук означава, че частите със суб басови честоти на Limit To Your Love на James Blake не звучат толкова плътно, но контролираният динамичен бас се усеща много добре. В Lean On на Major Lazer се постига баланс между вокалите на MO и танцувалните ритми на DJ Snake и Diplo, отново без да се акцентират басите. По подобен начин и Bird Machine на DJ Snake звучи ясно с контролиран бас и ясни средни и високи честоти.

Заключение

В крайна сметка ако предпочитате в музиката ви да има повече баси, е добра идея да се насочите към Tone Ultra с технологията на JBL, освен ако нямате нужда от допълнителната функционалност на Tone Infinim като вибрация и механизъм за прибиране на слушалките. Освен това Tone Infinim, който ползва Harman Kardon и съответно осигурява по-отчетлив и ярък звук, има по-стилен външен вид, но пък и струва повече. Tone Ultra на свой ред има система за редуциране на шума, която в някои ситуации е полезна екстра. И двата модела са изключително удобни, а изборът между двата е въпрос на аудио предпочитания.