LG G4

LG G4

След успеха на смартфона G3 през миналата година пред LG стоеше трудната задача да създаде негов наследник, който да успее да надмине предшественика си във всички важни за потребителя отношения. Успя ли компанията да постигне това, макар че на пръв поглед характеристиките на телефона не са получили сериозен ъпгрейд? В нашето ревю се опитваме да отговорим на този въпрос.

Каквото и да говорим, поставената от G3 летва е прекалено висока и са нужни много усилия да се прескочи. Устройството за пръв път при смартфон предложи дисплей с QHD резолюция, осигури дизайн с минимална екранна рамка, батерията имаше солидно представяне, а снабдената със система за лазерен автофокус камера бързо успя да си спечели фенове с високото качество на снимките. С G4 корейците можеха само да подобрят успешната формула, но според нас успяха да го направят само в някои отношения, а в други дори направиха стъпка назад. Компанията запази диагонала на екрана и неговата резолюция, подобри значително камерата и избра да отговори на търсещите премиум материали в конструкцията, като осигури заден панел с покритие от естествена кожа. Достатъчно ли е, за да оправдае почти двойната цена спрямо G3, който в момента е повече от изгодна покупка?

Дизайн

Оценяването на дизайна е силно субективно действие и в това отношение смятаме, че G3 има преднина. G4 е получил по-ръбата форма на корпуса, която не го прави толкова удобен в ръката, колкото предшественика му, а освен това при запазен диагонал на екрана е с увеличени размери на корпуса, което със сигурност не ни допада. Всъщност 5,5” дисплея поставя устройството в категорията на фаблетите и то определено се усеща по-голямо от своя предшественик, което се дължи и на нарасналата рамка около екрана. Все пак позиционирането на бутоните за управление върху задния панел прави размера на корпуса поносим, но както може да се предположи, ползването на телефона с една ръка изобщо не може да се нарече лесно или пък удобно. Приликата с дизайна на G Flex 2 е видима, а освен това има сходство и в геометрията – G4 е снабден с едва забележима извивка на предпазното стъкло, но тя няма съществено практическо значение.

G4 има определено предимство в дизайна пред G3 и то е свързано с предлагането на заден панел с покритие от естествена кожа в различни цветове и с разнообразна текстура. Той струва малко повече, но пък добавя премиум усещане към телефона, който отново почти изцяло е изработен от пластмаса. Имайте предвид, че кожата е доста твърда, което се дължи на пластмасовата основа, върху която е залепена, но това може би ще се промени с времето. Стандартният пластмасов панел също изглежда по-различно от миналогодишната имитация на метал и разчита на диамантена текстура, която се предлага в два цвята – керамично бяло и метално сиво.

Под него се намира сменяема батерия с капацитет 3000 mAh и microSD слот – все неща, които LG се надява да помогнат за продажбите на модела, тъй кaто Samsung реши да ги премахне от тазгодишните си флагмани. За съжаление обаче G4 вече не разполага със стандартните възможности за безжично зареждане, които има G3. Такива могат да се добавят, но трябва да се купи допълнителен калъф с прозорче. Все пак устройството поддържа технологията QuickCharge за по-бързо зареждане на батерията, но ще трябва отделно да се снабдите с такова зарядно.

Дисплей

Вниманието се привлича от 5,5-инчовия дисплей, който е подобрен спрямо този в предшественика му и осигурява по-висока яркост, което е добра новина за потребителите на G3. Новият панел отново е с резолюция 2560 x 1440 пиксела и използва технологията “IPS Quantum”, която подобрява контраста и цветопредаването при намалена консумация на енергия. С пикселна гъстота от 538 PPI екранът осигурява детайлно изображение и всяко съдържание изглежда чудесно. Все още не сме убедени, че смартфоните имат нужда от 1440p  екрани, но пък  G4 дава солиден довод в тяхна полза. Панелът се представя много добре и под ярка дневна светлина, като информацията остава четима. Цялата предна повърхност е покрита от стъкло Gorilla Glass 3, което добавя допълнителна степен на защита срещу надраскване. Профилът на телефона е интересен, тъй като предпазното стъкло е с лека извивка, а задният панел също е заоблен и изтънява към краищата, което осигурява по-удобно захващане.

Хардуер

В хардуерно отношение откриваме чипсета Snapdragon 808, който предлага 6 процесорни ядра в конфигурация big.LITTLE. Две от тях са по-мощни – от типа Cortex-A57, а останалите са по-скромните като производителност Cortex-A53. Графичният ускорител е Adreno 418. Решението на компанията да заложи на този чипсет сигурно е изненадало мнозина, след като G Flex 2 използва Snapdragon 810, но вероятно това е свързано с по-голямото загряване на мощния чип. На практика по-слабият чипсет не се отразява на цялостната работа на телефона, така че това не е основание за притеснение. Добрата работа се дължи и на добре оптимизирания софтуер и най-новата версия на интерфейса на LG. Разбира се, ако държите да играете на последните 3D игри, сигурно няма да сте много доволни, тъй като Adreno 418 осигурява по-ниска производителност в сравнение с Adreno 430 в Snapdragon 810.

Интерфейс

Стигаме и до софтуера. LG последва примера на Samsung и тази година снабди флагманите си с интерфейс, който е освободен от ненужни функции и предлага по-изчистен дизайн. LG UX 4.0 е базиран на Android 5.1 и сигурно е познат на потребителите на G3, които получиха ъпдейт до Android 5.0, тъй като голяма част от промените са намерили място и в G4 плюс известен брой нови допълнения. Прозорецът с нотификации отново дава бърз достъп до различни телефонни функции, а освен това включва слайдери за контрол на звука и яркостта на екрана. Осигурените от LG уиджети са с приятен дизайн, а освен това и оформлението на основния екран позволява по-ефективното използване на наличното пространство, тъй като дава възможност за разполагането на икони в матрица 5 х 5.

Най-лявата страница на основния екран е мястото за функцията Smart Bulletin, която е получила подобрение спрямо предходното си издание. Тя събира на едно място информация от различни приложения, като показва данни за предстоящи събития в календара, бутони за управление на музикалния плеър, информация за физическата активност от съответното приложение и дори секция за ползване на QuickRemote за управление на различни устройства чрез инфрачервения сензор. Smart Notice е друга функция, която до известна степен работи като Google Now и осигурява информация според контекста – съвети според прогнозата на времето, напомняния за рождени дни, препоръки за подобряване работата на телефона чрез изчистване на изтеглените файлове и деинсталиране на приложенията, които не са ползвани дълго време. Друг е въпросът дали потребителите наистина ще използват тези добавки или ще ги изключат след няколко дни.

Компанията е включила и няколко функции за многозадачна работа, които може да се окажат полезни в определени ситуации. Dual Window осигурява разделяне на екрана за ползване на две приложения, но се поддържат само определени, а активирането на функцията не е сред най-интуитивните. QSlide на свой ред позволява преобразуването на съвместими приложения в малки, плуващи над останалите елементи от интерфейса, прозорци. Като цяло интерфейсът на LG следва плътно принципите на Material Design и не си позволява прекалени волности, но благодарение на отворения характер на Android винаги може да се инсталира друг launcher като Google Now или Nova. Интерфейсът LG UX 4.0 работи много бързо и ако понякога има някакво забавяне, то е по-скоро изключение.

Устройството не разполага със сензор за отпечатъци, какъвто стана задължителен за тазгодишните флагмани и дори започна да се появява в много модели от среден клас, но за сигурност на данните може да се използва познатата функция Knock Code. Тя позволява отключването на устройството чрез почукване върху екрана в определена последователност и работи много добре. Приложението за календар се е сдобило с функцията event pocket, която дава възможност за добавяне на снимки, събития от Facebook и локации към записите в календара. В галерията има опция за групиране на снимките по дата и местоположение с възможност за автоматично създаване на клипове от кадрите.

Камера

Най-интересният аспект на телефона за мнозина може да се окаже неговата камера и това е областта, в която през последните години са се фокусирали усилията на много от производителите на телефони. Това е разбираемо, тъй като до голяма степен останалите възможности на смартфоните са изравнени. През тази година Samsung успя да ни впечатли с камерата на Galaxy S6, така че беше ред и на другата корейска компания да се представи подобаващо. И резултатите определено не ни разочароваха, тъй като G4 има една от най-добрите мобилни камери, които сме срещали тази година.

Устройството залага на 16МР 1/2.6” сензор Sony IMX234, който е комбиниран с трипосочна система за оптична стабилизация (част от технологията на LG OIS 2.0) и оптика с бленда f/1.8, което позволява улавянето на повече светлина и намалява размазаните кадри. Камерата е допълнена от инфрачервена система за фокусиране и от нов RGB сензор, който отговаря за коректното определяне на баланса на бялото за всяка сцена. Предната камера е с резолюция 8МР и има f/2.0 леща, така че също се представя добре при ниска осветеност. Селфита могат да се правят и с жест с ръка, а вече се поддържа и запечатването на 4 последователни кадъра след двойно свиване пред камерата на ръката в юмрук.

Камерата е снабдена и с професионален режим, който позволява ръчните настройки на всички параметри на снимане – включително на скорост на затвора, показва хистограма в реално време, а освен това позволява записа на снимки в некомпресиран RAW вид във формат DNG. Това на свой ред открива множество възможности за последващо редактиране на кадрите с приложения като Adobe Lightroom. Предполагаме обаче, че повечето потребители ще ползват най-вече режима Basic, който автоматично подбира най-добрите настройки според условията.

В повечето случаи камерата осигурява снимки с отлично цветопредаване и много уловени детайли, макар че последното понякога страда от по-агресивни алгоритми за изостряне на изображението, които водят до загубата на по-фини детайли. LG е осигурила и начин за бързо стартиране на камерата – това става чрез двойно натискане на бутона за намаляване на звука. За съжаление това работи само когато телефонът е в заключено състояние за разлика от решението на Samsung в Galaxy S6, което позволява камерата да бъде стартирана без значение какво правите с телефона. Освен това не работи толкова бързо, колкото системата на основния им корейски конкурент.

Що се отнася до записа на видео, G4 по подразбиране прави това в резолюция 1080p, но няма проблем да преминете и към 4K (2160p). Имайте обаче предвид, че не можете да правите клипове с продължителност над 5 минути. Видеото също показва ползването на прекалено агресивни алгоритми за подтискане на шума, а освен това понякога се получава странен ефект на изкривяване на изображението при снимане по време на движение, което най-вероятно е свързано с оптичната стабилизация. Въпреки забележките, като цяло камерата се представя отлично и със сигурност е достоен конкурент на Galaxy S6, който бързо се превърна в мерило за способен камерафон с Android. По отношение на ръчния режим G4 дори превъзхожда телефона на Samsung.

Тестови снимки и видео

Батерия

LG реши да не последва примера на Samsung и снабди G4 със сменяема от потребителите батерия, която предлага и по-голям капацитет от 3000 mAh. Тя поддържа технологията Qualcomm Quick Charge за бързо зареждане, но зарядното в комплекта е обикновено, така че ще трябва да се снабдите с такова допълнително. Премахната е обаче възможността за безжично зареждане, която беше стандартна за G3. Такава може да се добави с допълнителен калъф с прозорче, но за много потребители това едва ли е най-желаният вариант да получат екстрата. Батерията се представя без изненади – едно зареждане стига за около 15-16 часа на използване на различни функции на телефона като разговори, камера, слушане на музика, разглеждане на интернет страници, писане на съобщения и др., така че сигурно ще се наложи да я зареждате всяка вечер. Ако ползвате телефона по различен начин може да получите и повече от батерията.

Заключение

LG G4 е достоен флагман за тази година, който успява да предложи повече на потребителите по отношение възможността за добавяне на допълнителна памет и смяна на батерията. По наше мнение обаче в дизайнерско отношение е стъпка назад спрямо G3, и то въпреки предлагането на заден панел с покритие от естествена кожа. Размерите на корпуса са се увеличили, а той е станал и по-ъгловат, което не ни допадна. Освен това компанията е премахнала и възможността за безжично зареждане и е решила да спести някой лев, като не добави бързо зарядно в комплекта. Харесването на външния вид е чисто субективно и със сигурност на мнозина той ще допадне повече, отколкото на нас. Въпреки това LG е снабдила смартфона с чудесен IPS дисплей, оптимизирала е работата на интерфейса му и е добавила една от най-впечатляващите камери в мобилен телефон с Android, които видяхме тази година. Цената на устройството също е силно конкурентна в сравнение с останалите флагмани, което също е добра новина за търсещите мощен смартфон.