Макс Телеком MaxPack

Макс Телеком MaxPack
Широколентовият безжичен достъп ще става все по-актуална тема през идните месеци с масовото навлизане на новите WiMAX мрежи и началото на тестовете на технологията наследник на 3G - Long Term Evolution (LTE). Докато до реалната употреба на втората ще минат поне две години, WiMAX, за наша изненада, вече е в България. В края на миналата година "Макс Телеком", единият от притежателите на национален лиценз Клас А за осъществяване на далекосъобщителни услуги от типа "точка към много точки", стартира националната си мрежа, изградена на основата на сравнително младата технология WiMAX (802.16e), и така стана една от първите компании в Европа, направили това. За разлика от предложенията на другите собственици на лицензи, тя е достъпна за крайни потребители, което ни интересува в най-голяма степен. Интересно е, че също в края на миналата година мобилният вариант на WiMAX беше приет от ITU (International Telecommunication Union) като пълноправен член на семейството на 3G стандартите IMT-2000, което ще даде достъп на технологията до честотния спектър, досега запазен изключително за 3G технологиите.

Накратко, WiMAX може да се разглежда като подобрен вариант на WiFi, но едно такова сравнение не е съвсем коректно, тъй като и двете безжични технологии имат своето значение и място. Докато WiMAX работи на значително по-големи разстояния - в случая на десетки километри, и е предназначена за изграждане на MAN (Metropolitan Area Access) мрежи, които осигуряват различни широколентови услуги за домашна или бизнес употреба, WiFi действа на няколко десетки метри в рамките на локални мрежи. Базовите станции на WiMAX използват специални антенни и авангардни техники за модулация на сигнала, които правят възможно крайният потребител да използва предлаганите от оператора услуги, дори и да няма пряка видимост с предавателя. Благодарение на големия обхват на базовите станции, технологията е подходяща за осигуряване на различни комуникационни услуги на отдалечени места, до които е трудно или икономически нерентабилно прекарването на кабели. Възможността за предоставяне на VoIP услуги от своя страна превръща WiMAX доставчиците в реални конкуренти на фиксираните телефонни оператори.

Възможните начини на употреба са много, но сега ще насочим вниманието ви към предложението, с което стартира "Макс Телеком" и което имахме възможност да тестваме близо два месеца. MaxPack комбинира в един пакет DSL Интернет достъп (MaxDSL), ползване на гласови услуги (MaxVox), IP телевизия (МаxTV) с над 50 телевизионни и радиопрограми и мобилен пакет от офис приложения (предоставени от Google) плюс 5GB електронна поща, обединени от името MaxInfo. И всичко това срещу единна месечна такса, която зависи от скоростта за достъп до Интернет - 512 kbps или 1024 kbps.

Използването на пакета е съвсем лесно - при подписване на договор получавате две устройства, които трябва да свържете. Едното е WiMAX модем, който осъществява връзката с базовата станция. Производство е на Navini Networks (отскоро част от Cisco) и е снабдено с малка антена и LCD дисплей, показващ състоянието на безжичната връзка. Добре е да го включите и след това да обиколите с него дома си, за да намерите мястото с най-добра сила и качество на сигнала. Свързвате го с другото устройство, което получавате в пакета - VoIP гейтуей, а към него - домашния си телефон и персонален компютър. Включвате двете джаджи в електрическата мрежи и това е всичко - вече сте част от света на информацията. С модема идва и диск, съдържащ диагностициращ софтуер за Windows, Mac и Linux, който следи и ви показва различните параметри на връзката.

Тъй като става дума за DSL технология, достъпът до Интернет е симетричен. При пакета MaxDSL 512 kbit/s това означава, че може да изтегляте и изпращате информация с максимална скорост до около 62 kb/s, като на практика постигнахме около 50 kb/s. Това е напълно достатъчно за комфортна работа с Интернет, освен ако нямате нужда от бързо изтегляне на големи обеми информация. Успокояващо е, че компанията обещава в скоро време предлаганата скорост да се увеличи значително, така че очакваме нещата да се променят в положителна посока. Ще се увеличи и покритието, което засега включва само няколко града в Южна България, включително и част от големите зимни курорти и близките им околности.

Както може да се очаква, покритието и качеството на сигнала в София са повече от добри. Експериментът ни показа, че това важи и за околностите на столицата. Въпреки че в картата за покритие на сайта на "Макс Телеком" не е включено намиращото се на около десетина километра от Костинброд село Градец, оттам нямахме никакви проблеми да сърфираме в Интернет и да използваме гласовите услуги, и то при минималната препоръчана сила на сигнала. Това доста добре илюстрира възможностите на технологията, тъй като останалите възможности за високоскоростен достъп до глобалната мрежа в селото са почти нулеви. Да не говорим, че с MaxPack може да ползвате един и същ Интернет навсякъде в зоната на покритие - в София, Банско, Пазарджик, гр. Сандански, Пловдив и т.н., стига да вземете с вас модема си. Компанията предлага и негов вариант във вид на PCMCIA карта, подходяща за работа с преносими компютри.

При ползване на гласови услуги получавате номер от националния номерационен план, започващ с 0999, който дава възможност за напълно безплатни разговори в мрежата на "Макс Телеком" и за провеждането на входящи и изходящи обаждания с всяка мрежа у нас или по света. Стандартната тарифа за обаждане към фиксирани оператори в България е 0,096 ст./мин, а към мобилни - 0,456 ст./мин. Разговорите с чужбина са на различна цена в зависимост от дестинацията, но обаждане към фиксиран телефон, намиращ се в някоя европейска страна, се таксува по около 0,14 ст./мин. Тарифирането е на 1 секунда, като разговори до 30 секунди се тарифират като 30 секунди.

Апарат и управление

Апарат и управление