Meizu MX5

Meizu MX5

Китайската компания Meizu е позната на родните фенове на смартфоните с Android и от няколко седмици те вече могат да се сдобият с последния й флагман в серията MX – модела MX 5. Устройството дебютира първо на свободния пазар, но вече може да се намери и в предложенията на VIVACOM, което осигурява още един начин за снабдяване с него за предпочитащите да вземат телефона си от оператор. През последните няколко седмици тествахме смартфона и останахме приятно изненадани от добре свършената работа от Meizu по отношение на хардуера и оптимизирането на софтуера, а впечатленията ни можете да прочетете по-долу.

Дизайн

Meizu продължава да следва започнатата преди време дизайнерска насока и MX5 до голяма степен прилича на предшественика си. Устройството се доставя в опакова с интересен дизайн, която предлага няколко страници с основните отличителни черти на телефона, преди да стигнете до него – прецизността на изработка на алуминиевия корпус, използването на технология mCharge за бързо зареждане на батерията, бързата работа на сензора за отпечатъци и подобреното действие на интерфейса Flyme. В кутията е включено зарядно, което поддържа mCharge, и USB кабел, но отделението за слушалки е празно – ще се наложи да ползвате собствени.

Смартфонът има метален заден панел, който според компанията се получава след 20 дни обработка на масивен блок Т6063 алуминий с тегло 250 грама. Нужни са 45 инструмента и процес с 43 стъпки, а прецизността достига до 0,01 мм, което звучи впечатляващо. Изработката наистина е на много високо ниво и устройството се усеща изключително масивно, без никакви подвижни и скърцащи части или пък някакви конструктивни недостатъци, които да бият на очи. Теглото от 149 грама не е високо за телефон с 5,5” дисплей, а дебелината на корпуса от 7,6 мм, съчетана със заобления заден панел, правят устройството удобно за употреба. MX5 е флагмански продукт и се усеща като такъв. В интерес на истината не цялата задна част е метална – в горната и долната част има пластмасови зони, под които са скрити антените за различни безжични връзки.

Върху предния панел впечатление правят намалената странична рамка около дисплея и поместеният под него хардуерен бутон с интегриран сензор за пръстови отпечатъци. Това е подобрената версия mTouch 2.0 на първия сензор, който беше добавен в MX4 Pro, и служи не само за отключване на телефона, но и за навигация в менюто. Натискането на сензора действа като бутон Home, а допирането на пръст до него служи за връщане назад. Както се убедихме това е много интуитивен и лесен начин за управление на телефона - с него не е нужно да помните как точно са разположени бутоните за навигация, тъй като за основните действия използвате само един бутон. Както и при другите телефони на Meizu, показването на списък с приложенията във фонов режим става чрез плъзване на пръст в долната част на екрана – показва се лента с иконите на приложенията за превключване или затваряне. Като цяло сензорът работи много бързо (почни мигновено) и отчита за по-малко от секунда – според компанията това става за 0,48 секунди.

Другите елементи върху корпуса включват бутони за контрол на звука и за заключване/отключване на екрана, поставени върху дясната страна, и слотове за две SIM карти, разположени върху лявата, които поддържат 4G LTE мрежи (няма проблем и с мрежата на “Макс”). Искаше ни се единият от слотовете да има двойна функция и да поддържа microSD карти, но уви – това не е така. В крайна сметка ще се наложи да се задоволите с вградената памет от 16GB, от която са налични около 12GB. Meizu предлага и версия с 32GB памет, но тя не се продава в България, макар че може да бъде закупена от официалния магазин на компанията в английското издание на Amazon. Върху задния панел е поставена 20,7МР камера с лазерен автофокус и двойна LED светкавица, а предната камера е с резолюция 5МР.

Дисплей

Смартфонът е снабден и с 5,5” Super AMOLED дисплей с резолюция fullHD, който е произведен от Samsung. Това осигурява по-висок контраст, по-добри ъгли на видимост, по-наситени цветове и намалена консумация на енергия, а по-тънкият профил се отразява и на цялостната дебелина на телефона. В същото време панелът има PenTile подредба на пикселите, което се отразява на ефективната резолюция, бялото не се показва съвсем коректно, а освен това и яркостта можеше да бъде по висока, но това не пречи по никакъв начин на видимостта под силна директна светлина.

Като цяло в това отношение Meizu е направила някои компромиси за подобряването на живота на батерията и за намаляване на дебелината на корпуса, но в крайна сметка екранът на MX5 се представя повече от добре. Флагмански телефони с PenTile дисплеи има много, така че това не е основание за притеснение. Компанията е добавила и технологията MiraVision, която се грижи за динамично оптимизиране на цветовете и яркостта на панела в зависимост от околната осветеност и типа на съдържанието за намаляване на консумираната енергия. Включена е и опция за промяна на цветната температура на дисплея според личните предпочитания.

Хардуер и интерфейс

За производителността се грижи флагманският осемядрен чипсет Mediatek Helio X10, който е 64-битов и е изработен по 28nm HPM процес. Залага на 8 ядра ARM Cortex-A53 с честота 2,2 Ghz и е комбиниран с графичен ускорител PowerVR G6200 и 3GB LPDDR3 RAM. Процесорът има три степени на работа, които се превключват от менюто – енергоспестяваща, балансирана и производителна, така че можете да изберете подходяща според нуждите ви. Ако не играете, първата е напълно достатъчна, тъй като не се отразява видимо на работата на системата. Работата на интерфейса Flyme е абсолютно безпроблемна, което се дължи на оптимизациите от страна на компанията, така че в това отношение MX5 се представя отлично. В момента телефонът работи с Flyme 4.5, който е базиран на Android 5.0.1, но през идните седмици би трябвало да получи версия Flyme 5.0 с Android 5.1, която засега е достъпна само за китайския модел. С нея идват много от характерните за Android интерфейсни елементи на мястото на разработените от Meizu и би трябвало да се подобри допълнително потребителското преживяване.

Ако пък интерфейсът на Meizu не ви допада, винаги можете да инсталирате различен launcher. Включени са и различни жестове за управление, които са доста удобни – тук са познатите активиране на екрана чрез двойно потупване, отключване чрез плъзване на пръст нагоре, изписване на символи върху заключения екран за стартиране на определено приложение и т.н.  Като цяло Flyme 4.5 е по-скоро минималистичен поглед към Android 5.0.1 и осигурява лесен достъп до функциите на платформата, макар че не намерихме начин как да стигнем до някои функции като например Smart Lock. Интерфейсът включва малко предварително инсталирани приложения, което е добре, предвид на ограничената вградена памет – има музикален плеър (с базови възможности, но звучи много добре), календар, приложение за рисуване, добре направен браузър, бележник, диктофон, калкулатор с конвертор, видео плеър (може да работи в прозорец), файлов мениджър и полезно приложение за почистване на телефона от ненужни файлове, контрол на енергопотреблението, разрешенията за инсталираните приложения, антивирусна защита и т.н.

Камера

Meizu MX5 предлага и подобрена 20.7МР камера в сравнение със своя предшественик. Използват се сензор Sony IMX220 (1/2,3”), 6-елементна оптика f/2.2, двутонова LED светкавица, лазерен автофокус и предпазно стъкло Gorilla Glass 3. Компанията твърди, че е проучила още по-добре сензора на Sony и е подобрила софтуерните алгоритми, баланса на бялото, цветовете, изострянето на изображенията и работата на затвора, които е комбинирала с новата оптика и лазерния автофокус за още по-добра работа. И наистина качеството на снимките определено е много по-добро от това, което видяхме в MX4. Улавят се много повече детайли, балансът на бялото се определя коректно, а лазерната система позволява много по-бързото фокусиране. снимането на тъмно до известна степен страда от блендата f/2.2, но въпреки това устройството се представя много добре във фотографско отношение.

Интерфейсът на камерата не се е променил съществено и тя отново предлага режими като панорама, разкрасяване, сканиране на баркодове, макро, забавен каданс, автоматичен и ръчен, който дава контрол над скорост, ISO, компенсация на експозицията и фокус. Подобно на iPhone има възможност да фокусирате в една точка, но да укажете друга за измерване на експозицията. Иска ни се обаче да има повече контрол върху степента на компресия и други параметри на снимките. Смартфонът може да записва и 4К видео, но едва ли ще го правите често заради малкото вградена памет. Иначе качеството на видеото е много добро, с приятно цветопредаване и добър запис на околните звуци, но пък системата за цифрова стабилизация не се оправя много добре с компенсирането на движението на телефона.

Тестови снимки и видео

Батерия

Както може да се предположи, батерията с капацитет 3150 mAh съвсем не се представя зле, особено в комбинация със Super AMOLED дисплей и чипсета Helio X10. Един заряд на батерията стига за повече от ден при активна употреба, но ако искате да ползвате устройството и на втория ден, ще се наложи да го зареждате всяка вечер. В зависимост от начина на употреба телефонът може да изкара и повече време. Благодарение на технологията mCharge (друго име на MediaTek Pump Express 2.0) зареждането на батерията до 25% става за 10 минути, а до 60% – за 40 минути.

Заключение

На пръв поглед Meizu MX5 е малка крачка напред в сравнение с MX4, но на практика устройството включва много промени спрямо предшественика си. Камерата е подобрена значително, производителността е висока, сензорът за отпечатъци работи много добре, а интерфейс Flyme е бърз и лесен за употреба и през идните седмици ще стане още по-добър. Устройството предлага и прецизно изработен корпус, който подсилва неговия флагмански статус, а единственият по-сериозен недостатък, настрани от цената, е малкото вградена памет, което ще е проблем за играещите игри, ползващите активно камерата за запис на видео и за обичащите да носят със себе си голяма колекция от музика.

  • В гсмарена за Pro 5 пишат че записва видеото с моно звук, не знам как ще е в MX5, но предполагам, че също е моно.
    Вито
  • като знам , че приличното видео на 808 е горе долу 100 мб. на минута и .... та камо ли да записваш с висока резолюция ... но това Мейзу си е предизвикателство ... дано му паднат цените по-скоро ... Незнам само с нощните снимки как се справя и дали вади добър звук ?! 8)(blush)(beer)
    kan4oto72
  • И с 32ГБ записването на видео с висока резолюция ще ти се стори мираж. ;)Не внасят щото за същите пари продават варианта с 16ГБ.
    Вито