Със Sony Bravia X93C надникнахме в бъдещето на телевизорите

Със Sony Bravia X93C надникнахме в бъдещето на телевизорите

Този сезон Sony ще се опита да спечели търсещите нов телевизор с няколко нови серии, които не само имат интересен дизайн, но и залагат на новата версия на Android за телевизори, предлагат панели с 4K Ultra HD резолюция и разчитат на много интересни екстри от огромното портфолио с технологии на японците, за да осигурят завладяващо аудио-визуално преживяване. В продължение на седмица тествахме най-малкия модел с диагонал “едва” 55” в топ серията телевизори Bravia X93C (KD-55X9305C) и по-долу можете да прочетете какво мислим за него.

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

Дизайн и звук

В началото едно напомняне – ако мислите да се сдобиете с модел от тази серия не забравяйте да проверите размерите на избрания телевизор, защото компанията не е пестила материали и устройствата са с впечатляваща  големина. Това се дължи на изнесените встрани високоговорители и моделът с 55” екран (139 см), който пробвахме, е широк почти 149 см, а теглото му достига 39 кг. Горната и долната рамка също са по-широки на фона на другите телевизори, а клиновидната форма на корпуса означава, че долната част на устройството е значително по–широка. Sony вече има серия от ултратънки 4K телевизори, така че компактните размери не са били целта на компанията що се отнася до серията X93C.

Импозантният й вид се дължи на поставените около екрана шест високоговорителя, които осигуряват обща аудио мощност от 90 вата. Това показва, че японците гледат сериозно на задачата да осигурят качествен звук и разчитат на говорители с технологията си Magnetic Fluid, за да направят възможно възпроизвеждането на мощен звук без изкривяване. Аудиосистемата е толкова впечатляваща, че дори поддържа технологията Hi-Res Audio, което се случва за пръв път в телевизор. Това е набор от алгоритми, които позволяват кодирането и възпроизвеждането на музика с по-висока семплираща честота от тази в аудио дисковете за осигуряването на звук с много по-високо качество. А ако искате още по-разтърсващ звук, винаги можете да добавите безжичен събуфър, който се продава отделно.

И наистина, говорителите, които се възползват от допълнителното пространство в клиновидната долна част на телевизора, звучат страхотно. Динамичният им диапазон, мощност, детайлност и звукова картина превъзхождат всичко, което предлагат останалите масови телевизори, и според нас без проблем бихте могли да ползвате X93C като много способна аудио система. Освен технологии като ClearAudio+, DSEE HX, S-Force PRO Front Surround и Clear Phase, телевизорът има и един много важен аудио режим, който е специално оптимизиран за гледането на футбол. Наистина.

Видео ревю

Мултимедия

Както може да се предположи за телевизор от такъв клас, на разположение са всякакви възможности за връзка с интернет и други устройства за достъп до съдържание. Искате да възпроизвеждате снимки, видео и музика от USB памет? Няма проблем. Връзка през DLNA, MHL или Bluetooth? Също на разположение. Ползване на приложения, забавления с игри и сърфиране в интернет? Всичко е налице, защото устройството ползва последната версия на платформата Android TV. Тя е много по-мощна от досегашните софтуерни решения в телевизорите на Sony и дава достъп до специална версия на магазина Play Store с оптимизирани за телевизионна употреба приложения и игри. Те удобно са разделени в категории като “филми и телевизия”, “игри за управление чрез дистанционно”, “приложения за забавление”, “игри за контролери”, “музикални приложения”, “мултиплеър игри” и т.н.

Приятно ни изненада, че в магазина вече има приложения на Plex и Mubi – две услуги, които ползваме активно. Първата позволява стрийминга на филми и музика към телевизора или друго устройство от компютър с инсталиран медиен сървър, а втората дава достъп до особено интересна филмова услуга с подбрани авторски филми. В магазина може да бъдат открити още много популярни приложения като Kodi, TuneIn Radio, Badland, VLC, Despicable Me, MX Player, Asphalt 8, Modern Combat 5, Netflix (все още не работи в България) и много, много други. Добрата новина е, че ако вече сте купили даден софтуер за телефона или таблета си, той ще е наличен безплатно и в телевизора (ако този софтуер поддържа и Android TV). Друг голям плюс на платформата е съвместимостта с жични и безжични игрови контролери, клавиатури и мишки. Изпробвахме един стар безжичен компютърен контролер на Logitech и той беше разпознат без проблем, за да заиграем Sky Force, Asphalt 8, Dead Trigger и Modern Combat 5. Не очаквайте същата графика като в телефона си, но игрите са напълно използваеми.

В телевизора е вградена и технологията Google Cast (позната за потребителите на Chromecast), която осигурява бърз начин за прехвърляне на съдържание от телефон, компютър или таблет към големия екран, стига те да са свързани в същата безжична мрежа. Това прави изключително удобно да прехвърлите видео от YouTube от телефона си  към телевизора и да продължите да ползвате телефона за други неща, или пък да отворите презентация на голям екран, която да управлявате през смартфона чрез приложението Google Slides. За връзката с компютър ви трябват браузъра Chrome и специалната добавка за Google Cast, която прави възможно прехвърлянето към телевизора на съдържанието на прозореца. HBO Go също поддържа тази технология през мобилното приложение на услугата и през сайта hbogo.bg, което е удобно, защото за Android TV в България все още няма специално приложение. В интерес на истината интерфейсът на Android TV, който е леко променен от Sony, работи бързо, но може да се окаже малко объркващ за потребителите.

Полезна добавка е и възможността за гласово търсене – натискате бутон на дистанционното, произнасяте търсеното и веднага получавате предложения за видео, приложения и друго съдържание. В тази връзка Sony е добавила в комплекта две дистанционни – едното е традиционно с куп бутони, а другото е малко и с голям сензорен панел, който служи за управление на телевизора чрез жестове. То съдържа бутони за достъп до основните функции и включва микрофон за въпросните гласови команди, а освен това има NFC за още по-бързо свързване на телефона с телевизора. Самата платформа Android TV също получава чести ъпдейти и за седмицата, през която тестваме телевизора, той получи две софтуерни обновявания, едно от които наруши работата на Google Cast, та след това приложението получи специален ъпдейт през Play Store. До края на годината Sony обещава да добави чрез ъпдейт и възможност за запис на предавания върху външен твърд диск.

Официалната реклама

Картина

И тъй като говорим за телевизор все пак, нека обърнем внимание на най-важното – качеството на изображението. А то е повече от впечатляващо, тъй като компанията е впрегнала няколко от технологиите си. Устройството използва Triluminos LCD панел с резолюция 4K UHD (3840 x 2160 пиксела) и edge LED подсветка плюс система за локално затъмняване, която според изображението изключва различни части от подсветката за осигуряването на висок контраст и по-плътно черно. Sony е добавила и най-мощния си процесор X1, който се грижи за обработката на изображенията за оптималното им представяне, а освен това отговаря и за подобряването и мащабирането на видеото с по-ниска резолюция.

X93C поддържа и възпроизвеждането на 4K видео с разширен динамичен диапазон (HDR). Това е нова технология, която вече се въвежда на запад от компании като Netflix и Amazon и обещава да покаже картина с много повече детайли. Нямахме подходящо съдържание, за да тестваме функцията, а освен това тя беше активирана чрез ъпдейт малко преди да върнем телевизора. В момента няма достатъчно такова съдържание, но се очертава това да е една от актуалните технологии през идните години, така че поддръжката й от телевизора е допълнителен плюс в негова полза. Ако все още държите на възможността за гледане на 3D видео у дома ще я намерите и тук, а в комплекта на устройството влизат два чифта активни очила. В този режим яркостта на картината не е толкова висока, но това се компенсира от резолюцията и повечето показвани детайли.

Малко е вероятно да останете равнодушни към картината, когато за пръв път пуснете 4K видео, а характерните за телевизорите с Triluminos панел наситени цветове, съчетани с високи контраст и яркост, просто трябва да се изпитат. Изобилието от детайли в светлите и тъмните зони е зашеметяващо, за което се грижи технологията X-tended Dynamic Range PRO, но и процесорът X1 се справя впечатляващо със задачата да осигури максимално качествен сигнал с перфектни преходи между отделните цветове без каквито и да било нежелани артефакти. Дори и да разглеждате снимки, отличното цветопредаване и високата резолюция на панела, подпомогнати от технологиите за подобряване на картината, буквално ще ви поставят в кадъра – толкова живо е изображението.

Процесорът Х1 се грижи и за отличната работа на една от най-добрите системи за мащабиране на съдържание с по-ниска резолюция, която действително го подобрява и показва по най-добрия начин като 4K UHD. Ефирната цифрова телевизия също изглежда добре и това в най-голяма сила важи за БНТ HD, чието изображение в безплатната услуга е най-качествено. Телевизорът няма никакви проблеми и в предаването на динамични сцени в екшън филми или пък спортни предавания, а за гейминг има специален режим. Хубавото е, че Sony е осигурила и множество настройки в менюто, които позволяват по-прецизната настройка на телевизора включително калибриране на картината, управление на локалното затъмняване, цвят, баланс на бялото, плавност (компенсация) на движението, яркост и т.н., а освен това има и куп аудио параметри, които могат да бъдат променени при желание.

Заключение

Ако можете да си го позволите и нямате нищо против по-големите му размери и нетрадиционен външен вид, Sony KD-55X9305C със сигурност има какво да ви предложи по отношение на звук, резолюция, детайли, контраст и цветове, а освен това ще продължи да се развива чрез ъпдейти. Телевизорът е извънредно способен представител на новата вълна от 4K Ultra HD устройства, които съчетават визуалното превъзходство със софтуерните възможности на платформа, подкрепена от една най-големите компании в света. Телевизионната версия на Android ще продължи да се подобрява през идните месеци и ще предлага още по-голям достъп до съдържание, а междувременно би трябвало да има и повече 4К видео, което да разкрие пълния потенциал на телевизора.