Meze 12 Classics

Meze 12 Classics

Трудно ли е за напълно непозната компания да навлезе на пазар, който е извънредно конкурентен? Това със сигурност не е невъзможна задача, но спечелването на доверието на потребителите и постигането на успех в  начинанието е нещо, което се удава на малцина. Пазарът на смартфони е пример за това – досега станахме свидетели на много опити за разбиване на установеното статукво и предизвикване на големите производители, но само малка част от тях се оказаха успешни и почти винаги зад тях стоят дълги години на упорита работа.

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

Подобна е ситуацията и на пазара за слушалки, но не съвсем. Участниците в него са много и вече са го разпределили помежду си в различните ценови категории, но за разлика от ситуацията при смартфоните винаги има място за навлизане на нови играчи, стига те да осигурят продукти с достатъчно качествен звук, които да допаднат на клиентите. Това важи с пълна сила за по-високия пазарен сегмент, в който маржовете са големи, а аудиофилите – особено взискателни, но винаги готови да опитат нещо ново в търсене на звуковото съвършенство.

Затова и успехите на румънската компания Meze са особено интересни. Създадена през 2009 година от продуктовия дизайнер Антонио Мезе в Бая Маре, тя пуска първите си слушалки едва през 2015 година, но прекараното време в разработка и усъвършенстване на продукта се отплаща – моделът 99 Classics успя да завладее сърцата (и ушите) на търсещите качествен звук, прецизна изработка, премиум материали и достъпна цена. Засега нямахме възможност да проверим как звучат, но за сметка на това можем да споделим впечатления за 12 Classics – това е in-ear модел, който е особено подходящ за мобилна употреба.

Комплект

Слушалките идват в спретната опаковка, която е проектирана със същото внимание към детайла, което е положено и за изработката им. В нея откриваме и богат набор от допълнителни аксесоари, които подхождат на препоръчителната цена от 79 евро. Сред добавките са малък твърд калъф за носене, щипка за фиксиране към дрехите и 5 чифта уплътнения – 4 силиконови (включително и двойно) и един комплект Comply от мемори пяна за максимално изолиране от околния шум. Всичко това оставя приятно впечатление, защото сме срещали и много по-скъпи слушалки с по-малко или без никакви екстра аксесоари.

Дизайн и изработка

Изработката на Meze 12 Classics и използваните материали също заслужават висока оценка. Корпусът на слушалките е от орех и метал, като прецизно обработеното дърво преминава плавно в металните детайли без никакви остри ръбове. При нас беше версията Iridium, при която има приятен контраст между светлия алуминий и по-тъмното дърво, но Meze предлага и вариант с черен метал. Като цяло слушалките осигуряват леко ретро дизайн, който веднага асоциираме с масивни системи за възпроизвеждане на звук. За щастие размерите им остават изключително компактни, а теглото – ниско, така че лесно можете да забравите, че ги носите.

Слушалките са снабдени с Y-образен кабел с дължина 1,2 метра, който е изработен от безкислородна мед за подобрена проводимост и е снабден с метални елементи. Върху кабела на дясната слушалка има микрофон с един бутон за управление на плейбека и разговорите, който работи под iOS и Android, а освен това метален цилиндър има при разделянето на кабела и при правия позлатен 3,5 мм аудиожак. Компанията е добавила където е нужно и гумени пръстени за намаляване на напрежението при огъване за предотвратяване на прекъсването на кабела. Що се отнася до кабела, триенето му в дрехите при движение генерира силен паразитен шум, така че е добрa идея да използвате щипката от комплекта.

Звукови характеристики

В дървените обвивки са поместени 8 мм говорители с мембрани от майлар с титаново покритие и алуминиева гласова намотка, покрита с мед. Според спецификацията слушалките са с честотен диапазон 16Hz – 24KHz, имат импеданс от 16 ома и чувствителност от 101dB (+/- 3db), а общото хармонично изкривяване е < 0.5%. След цялото това въведение сигурно вече се питате как точно звучат Meze 12 Classics и струва ли си да отделите 79 евро за тях. Изпробвахме ги с няколко телефона (HTC 10 и Huawei Mate 10 Pro) и DAC/усилватели за слушалки (Schiit Fulla 2 и Fiio E10K) с музика от различни жанрове, така че вече имаме добра представа за възможностите им.

Тук е мястото да добавим, че звученето се променя според използваните уплътнения заради различната форма на ушите на всеки човек и е добра идея да отделите малко време, за да изпробвате наличните опции, така че да намерите точните за вас или пък просто да ползвате други. Уплътненията от мемори пяна на Comply осигуряват по-добро изолиране на шума, защото се адаптират към ушния канал, но може би няма да допаднат на всеки. В допълнение те смекчават високите тонове и правят ниските честоти по-плътни, а като цяло звученето на слушалките става по-тъмно. На свой ред силиконовите уплътнения осигуряват по-чист и по-ясен звук с много по-ясно изразени детайли, но с по-малък акцент върху бас. В някои случаи обаче високите тонове могат да звучат прекалено ярко, но за мнозина това е плюс.

Звучене

Всъщност ако държите на възпроизвеждането на изобилие от ниски честоти (или на по-топлия звук), може би е добре да се насочите другаде, защото при Meze 12 Classics те са точно колкото е необходимо, за да не заглушат средните тонове и да се загуби детайлност. При слушане с Huawei Mate 10 Pro, който е сред най-добре звучащите телефони, които сме тествали напоследък, в Royals на Lorde ясно могат да се различат нейният топъл глас, ритмичният басов ритъм в основата и останалите елементи от изпълнението. В Limit To Your Love на James Blake вокалите звучат ясно и детайлно, пианото и перкусиите са естествени, a интензивните басови атаки, които са изпитание за всички слушалки и тонколони, са с добре контролиран звук. The xx също звучат убедително с добре изразени вокали, а солидните бийтове на Jamie xx създават ефектна клубна картина.

Звуковото наслояване на Windowicker на Aphex Twin също не успява да препъне Meze 12 Classics и работата на Ричард Д. Джеймс е възпроизведена по чудесен начин с възможност за различаване и на най-дребните детайли в музикалната продукция. Слушалките чудесно предават емоцията и топлината в гласа на Josh Ritter в Another New World, а съпътстващата го деликатна оркестрация е драматична и много обемна. Продължаваме с I Feel It Coming на The Weeknd, която звучи много музикално с ефектна ритъм секция, ясни вокали и детайлна звукова картина. Класическата музика също се възпроизвежда авторитетно с ясно изразени инструменти и въвличане в произведението, но и ако обичате джаз също ще останете доволни от звука. Всъщност това важи за почти всеки друг музикален жанр.

Заключение

В крайна сметка Meze 12 Classics са музикални, с много чист и динамичен звук, с които ще се насладите на чудесното звучене на вокалите и инструментите. Създават обемна звукова картина и успяват да контролират добре басите, като осигуряват достатъчно ниски тонове, които не засенчват останалите части от музиката. Слушалките впечатляват с отлична изработка и с включените в комплекта аксесоари, но ни се иска да имаха кабел, който не създава толкова паразитни шумове при триене в дрехите. Това се решава до известна степен с ползването на щипката от комплекта. В допълнение чрез експериментиране с уплътненията можете да получите различен звук – както споменахме, тези от мемори пяна изолират добре, смекчават високите честоти и уплътняват ниските, но при това се губят малко от детайлите. Отличен дебют за румънската компания при in-ear слушалките, чиито продукти вече ще следим по-внимателно.