Sony Xperia XZ1 и Xperia XZ1 Compact

Sony Xperia XZ1 и Xperia XZ1 Compact

Sony продължава да следва своята стратегия да представя по няколко смартфона с флагмански характеристики през годината, които се появяват през първото и второто полугодие. Реалният флагман на компанията за 2017 продължава да е Xperia XZ Premium, а останалите модели са позиционирани под него, но осигуряват достъп до голяма част от неговите характеристики на по-достъпна цена. През втората половина на годината за важния сезон на предпразнично пазаруване японската компания разчита на представените в края на август Sony Xperia XZ1 и Xperia XZ1 Compact, които до голяма степен предлагат сходен хардуер, но се различават в някои отношения, включително и при използваните материали за изработка. Цената им е конкурентна, а компактната версия продължава да е без аналог в своя сегмент за радост на феновете на малки смартфони, които не са с iOS.

Дизайн и изработка

Sony Xperia XZ1 и Sony Xperia XZ1 Compact предлагат доста различен подход, както при дизайна, така и при вложените материали. По-големият модел предлага метален корпус с приятно заоблени страни, който се усеща много приятно в ръката. При компактната версия получаваме подсилен пластмасов корпус с алуминиеви елементи върху горната и долната страна плюс класическия дизайн на компанията без заоблени ъгли. Като цяло XZ1 Compact е със значително по-консервативен външен вид, който характеризира по-бюджетните модели на Sony, докато при XZ1 е направено сериозно усилие да се следват модерните тенденции. Когато става дума за консервативен подход, трябва да отбележим задължително и рамките.

Дизайнерите на XZ1 моделите очевидно не са имали никакво намерение да следват конкуренцията при тяхното премахване или поне драстично редуциране. По-големият модел е една идея по-напред в това отношение, като страничните рамки са намалени значително и са останали само тези над и под дисплея. При по-малката версия изобщо не са правени никакви експерименти и цялостното оформление на предната част на телефона е напълно в традицията на предходните модели Xperia, което означава сериозни рамки от всички страни на екрана. И двата модела предлагат Gorilla Glass 5 за защита на дисплея, което си е и стандарт в този ценови сегмент. Добавен е и сензор за отпечатъци, който е вграден в бутона за включване върху дясната страна.

Дисплей

Дисплеят е едно от малкото неща, при които двата варианта на Xperia XZ1 се различават сериозно, защото освен в диагонала (съответно 5,2 и 4,6 инча) големият и малкият събрат предлагат и различна разделителна способност. Xperia XZ1 залага на Full HD дисплей, докато компактното издание предлага само 720p, което е повече от достатъчно за неговия диагонал. На пръв поглед решението на Sony да заложи на по-ниски разделителни способности изглежда доста странно, защото все пак говорим за устройства във високия ценови сегмент, а конкуренцията и в двата случая предлага повече.

В крайна сметка обаче по-ниската резолюция си има и своите плюсове, които са свързани с производителността и автономната работа. Ако трябва да сме честни, предлаганата пикселна гъстота 424 ppi при Xperia XZ1 и 319 ppi при Xperia XZ1 Compact са съвсем в рамките на нормалното,  на  практика осигуряват достатъчно добро изображение и едва ли ще успеете лесно да видите отделни пиксели. И в двата случая е използван класическият за Sony Triluminos дисплей, който осигурява отлични цветове и много добро представяне при ярка слънчева светлина, а този при Xperia XZ1 дори поддържа стандарта HDR10.

Хардуер

И двата модела са оборудвани с чипсет Snapdragon 835, който е актуалният топ процесор на Qualcomm и съответно към момента трудно може да се намери нещо значително по-бързо. Това е много по-важно за Xperia XZ1 Compact, който като технически параметри е извън всякаква конкуренция в своя сегмент, а благодарение на по-ниската си резолюция успява да постигне по-добри резултати в сравнителните тестове от повечето други устройства със Snapdragon 835. В интерес на истината установихме, че Xperia XZ1 Compact постига по-нисък резултат в теста на Antutu в сравнение с Xperia XZ1.

И двете устройства са снабдени с по 4 GB RAM, което прави многозадачната работа безпроблемна. В допълнение телефоните са водо- и прахоустойчиви (IP65/68), което е неизменна част от флагманите на Sony през последните години. Паметта за приложения варира, като компактното издание разполага с 32GB, а по-големият брат предоставя по-щедрите 64GB. И в двата случая реално достъпната памет е с около 11GB по-малко заради системните файлове, но това изобщо не е проблем при наличието на слот за microSD карта.

Софтуер

Двата модела с името Xperia XZ1 са сред първите телефони, които идват с фабрично инсталиран Android 8.0 Oreo, а това означава автоматично и поддръжка за технологията Project Treble, която принципно би трябвало да улесни и ускори софтуерните ъпдейти в бъдеще. Дали това ще се окаже така, предстои да разберем след няколко месеца, когато излезе следващото основно издание на платформата. Обичайната практика на Sony през последните години е да не прави почти никакви модификации в операционната система на Google и двете разглеждани устройства не правят изключение. Получавате почти чиста версия на Android, към която са направени малки промени от компанията и са добавени няколко приложения като Album за разглеждане на заснетите снимки и PlayStation, което ще е от полза за потребителите на игровите конзоли на компанията.

Откриваме още приложенията Xperia Lounge и What’s New, които до известна степен дублират функциите си, а освен това има музикален плеър. Тук е мястото да споменем, че Album едва ли е най-доброто решение за разглеждане на снимките, които сте направили, защото ги зарежда прекалено бавно. Като цяло ненужното съдържание е сведено до минимум, което е похвално. И двата смартфона идват с тестова версия на антивирусното приложение AVG Protection, която се активира автоматично и няма как да бъде деинсталирана. В крайна сметка AVG е едно от относително добрите решения за сигурност, така че натрапването му, макар и леко дразнещо, не е особен проблем, но имайте предвид, че лицензът му е за 180 дни.

Част от телефоните е и приложението 3D Creator, което позволява създаването на 3D модели на различни обекти като се използва мобилната камера. Идеята е забавна и осигурява опция за сканиране на лица и дори на цялата глава, а изображението е много детайлно. Има режим за сканиране на храна, а освен това е включена възможност за сканиране на произволни форми – в зависимост от сложността на обекта процедурата отнема между 12 и 60 секунди. Създадените изображения могат да се запазят и редактират и е възможно дори да ги отпечатате с 3D принтер. Сред другите начини за употреба на 3D творенията влизат споделяне в социални мрежи, създаване на триизмерни аватари, използване като фоново изображение за основния екран и включване на моделите във функциите за добавена реалност в телефоните за разполагане в заобикалящата ви среда. Те дават възможност и да поставите лицето си на друго анимирано тяло. Функцията е забавна, но не е нещо революционно, макар че прави употребата на добавена реалност много по-естествена и лесна.

Камера

И двата смартфона са оборудвани с актуалния сензор 1/2,3” 19МР Exmor RS for mobile, който носи търговското име Motion Eye и ни е познат от Xperia XZ Premium. Той е лишен от оптична стабилизация, но има 5-осова електронна, а качеството на заснетите изображения е на почти същото ниво, което е леко разочароващо. Особеното при решението на Sony е наличието на отделна RAM памет, която е вградена в сензора на камерата и позволява заснемането на 5 пъти повече кадри на пълна резолюция за единица време. Именно това техническо решение прави възможен и записа на 720p видео на забавен каданс с 960 кадъра в секунда, докато конкуренцията се задоволява в най-добрия случай с 240 fps.

Паметта в сензора е с ограничен обем и това е причината за ограничената продължителност на запис на видео при 960 fps – едва 0,184 секунди, които при възпроизвеждане се разтеглят до 5,9 секунди. Нужно е обаче да ползвате тази опция при достатъчно добра осветеност. По този начин поне за момента Sony предлага опции, с които малко други устройства могат да се похвалят. Добавената памет е от полза и за технологията предиктивно заснемане, която буферира снимки при отчитане на движение пред камерата, така че ще получите кадри преди и след натискане на бутона на камерата, а след това можете да изберете най-добрия или пък да запазите всички. И двете устройства записват видео с максимална резолюция 4K при 30 fps.

За телефоните в пълна сила важи казаното за камерата в ревюто ни на Xperia XZ Premium. Компанията продължава да прилага агресивни алгоритми за потискане на шума, което води до загуба на част от детайлите, а освен това в краищата на кадъра изображението губи своята острота и се размазва. Ситуацията се влошава при намалена осветеност и загубата на детайли става още по-изразена. Предните камери и при двата модела се справят добре със задачата да запечатват приятни селфита при достатъчно светлина. Xperia XZ1 предлага 13-мегапикселов сензор, докато по-малкият събрат се задоволява с 8-мегапикселова камера. Xperia XZ1 Compact обаче има 18мм леща със 120-градусов ъгъл на заснемане, което позволява да уловите в кадъра повече хора и по-голяма част от сцената зад вас.

Тестови снимки и видео с Xperia XZ1

Тестови снимки и видео с Xperia XZ1 Compact

Батерия

И двата смартфона залагат на акумулатор с капацитет 2700 mAh, а резултатите до голяма степен са очаквани. Естествено Xperia XZ1 не поставя някакви рекорди при автономната работа, но тестовете ни показаха, че устройството е в състояние да изкара един пълен ден без презареждане, което е добро постижение при използвания хардуер. В случая вероятно влияние оказват оптимизациите в Android 8.0 Oreo и енергийната ефективност на чипсета, които успяват да изстискат още няколко часа от батерията. За сметка на това компактният модел е истински шампион при автономната работа и спокойно се нарежда сред най-впечатляващите устройства в това отношение. По-малкият дисплей и по-ниската резолюция си казват своята тежка дума и XZ1 Compact успява да изкара над ден, без да прибягвате до зарядно. При нужда винаги можете да активирате режима Stamina Mode, който пести енергия.

Телефоните поддържат технологията Quick Charge 3.0 за бързо зареждане, която може скоростно да осигури необходимата енергия за работа. Включена е и технологията за адаптивно зареждане на Qnovo, която се грижи за запазване на параметрите на батерията по-дълго и намалява загубата на капацитет с времето. На свой ред функцията Battery Care се грижи да се избегне презареждането на батерията – тя се учи от навиците ви за зареждане на телефона и добавя в батерията около 90% от капацитета, а след това изчаква, за да добави останалите 10% точно преди да се събудите. По този начин се бори с деградирането на батерията, ако устройството остане свързано към зарядното дълго, след като е било заредено, което се случва при зареждане нощем.

Заключение

Sony Xperia XZ1 и Xperia XZ1 Compact са финалните телефони на Sony за тази година и като такива се изправят на пазара срещу флагманите на останалите производители. Представените през първата половина на годината конкурентни модели вече са на по-ниска цена, а освен това всеки фен на Sony може да се сдобие с Xperia XZ Premium на по-ниска цена от тази на Xperia XZ1, като при това ще получи качествен 4K дисплей и по-голяма батерия. Разбира се, двата модела имат предимство по отношение на размерите и това важи в по-голяма степен за Xperia XZ1 Compact, който е извънредно компактен и няма аналог на пазара, така че може лесно да зарадва търсещите по-малък телефон с мощен хардуер.

Като са абстрахираме от цената и сравнително остарелия дизайн, който е въпрос на вкус, устройствата осигуряват достъп до последната версия на Android, висока производителност, характерните за Sony технологии за подобрено възпроизвеждане на звук, водоустойчивост, прецизна изработка и камера, която може да записва видео с кадрова честота 960 fps. Последното отличава телефоните от останалите модели на пазара, но пък функцията има своите технологични ограничения. Бихме желали Sony да поработи върху софтуера на камерата и да обърне внимание върху обработката на кадрите, но като цяло телефоните са солидни допълнения към портфолиото на японската компания.