Motorola one fusion+ е приятна изненада

Motorola one fusion+ е приятна изненада

От представянето на Motorola one досега притежаваната от Lenovo компания вече предлага множество модели в тази сравнително нова серия смартфони. Едно от актуалните попълнения в нея е one fusion+, който дебютира наскоро. Този представител на средния клас идва с поставена в подвижен механизъм селфи камера, което позволява постигането на безрамков дизайн и запазване целостта на дисплея - това решение не се използва много често.

Дизайн

Motorola one fusion+ е с пластмасова конструкция и, ако изключим наличието на подвижната селфи камера, предлага достатъчно стандартен дизайн. Благодарение на решението за предната камера в дисплея липсва отвор или прорез за нея, но въпреки това рамките около него остават осезаеми и особено тази под него.

Основната камера е позиционирана в горния ляв ъгъл на гърба, който включва и четец за отпечатъци с логото на Motorola. Хардуерните бутони за включване, активиране на Google Assistant и управление на силата на звука са отдясно на корпуса. Отдолу са отворът на единствения високоговорител, USB Type-C порт и жак за слушалки. Слотът за карти е в горната част на конструкцията.

Смартфонът се предлага в син и бял цвят, а интересното при втория е, че и отпред рамката е в бяло. В комплект с устройството получавате защитен силиконов кейс, зарядно, кабел и игла за отваряне на слота за карти.

Хардуер и батерия

Motorola one fusion+ предлага Total Vision IPS екран с диагонал 6.5 инча, резолюция Full HD+ и съотношение на страните 19.5:9. Постигнати са гъстота на пикселите от 395 пиксела на инч и съотношение екран корпус 84%, което се получава чрез конструкцията на селфи камерата.

Дисплеят предоставя прилични нива на яркост, а съдържанието му остава добре видимо и при страничен източник на ярка светлина. Цветовото му представяне също е на ниво, а очаквано откриваме и режим за намаляване на синята светлина, който е щадящ за очите.

В основата на устройството е чипсетът Snapdragon 730, който е произведен по 8-нанометров процес. Той включва осемядрен централен процесор с две ядра Kryo 470 Gold с тактова честота 2.2 гигахерца (GHz) и шест ядра Kryo 470 Silver с честота 1.8 GHz. Наличен е и графичен ускорител Adreno 618. Към това добавяме 6GB RAM и 128GB разширяема памет.

Тази комбинация позволява постигането на очаквана за този клас устройства продуктивност. Моделът се справя без проблеми със задачите от ежедневието, включително най-популярните приложения и игри. Разбира се, солидна предпоставка за това е наличието на 6GB RAM.

One fusion+ предлага широк набор от технологии за свързаност, включително USB Type-C порт, Bluetooth 5.0, двубандов Wi-Fi 802.11 (ac) и GPS (A-GPS, GLONASS и Galileo). За съжаление, липсва NFC свързаност, което означава, че с телефона не могат да се извършват безконтактни плащания чрез различните български и чужди приложения за това.

Звуковата система се състои от един високоговорител, който е адекватен и предлага добро качество. Наличен е и 3.5 милиметров жак за слушалки, което е очаквано в този клас. Разположеният на гърба четец на отпечатъци работи бързо и отчита точно след правилно първоначално сканиране на пръстите.

Смартфонът разполага с батерия с капацитет от 5000 mAh, която според компанията предоставя над два дни издръжливост. Разбира се, нивото на автономност варира в зависимост от начина на употреба, но моделът определено постига добри резултати в това направление. Налична е и поддръжка на технологията TurboPower за бързо зареждане при мощност до 15W. Устройството предлага и режим за пестене на енергия, който може да е от помощ в някои ситуации.

Софтуер

В софтуерно отношение Motorola one fusion+ използва Android 10 с интерфейса My UX. Въпреки наличието на допълнителен интерфейс визуално платформата е доста близка до стандартната визия на операционната система на Google. Сред малките добавки откриваме пакета с разширена функционалност Moto Experiences, който включва полезните Moto Actions и Moto Display. Като част от My UX са налични и опции за персонализиране на тапети, икони, шрифтове и т.н.

В Moto Actions са включени жестове за управление на някои функции като бързо стартиране на камерата или фенерчето, смяна на песните чрез бутоните за звука при изключен екран, обръщане на телефона с екрана надолу за изключване на звука, отключване при вдигане на устройството и поглеждане към камерата и т.н.

От друга страна в Moto Display откриваме опции за показване на известия върху екрана в заключено състояние и частично взаимодействие с тях и за задържане на дисплея включен, докато гледате към него.

Камера

One fusion+ включва четворна основна камера, като главният сензор е 64-мегапикселов с бленда f/1.8, PDAF автофокус и технология за сливане на четири пиксела в един. Това означава, че по подразбиране получавате 16MP кадри. Добавени са още 8MP сензор с ултраширокоъгълен обектив и зрително поле 118 градуса, 5MP за макроснимки и 2MP за боке ефекти.

Приложението за камерата ще е добре познато на тези от вас, които са имали досег до някой от по-новите модели на компанията. То предлага сравнително бърз достъп до основните режими, като последният използван остава в главния изглед, а освен това има опция за бързо преминаване към предходния. Налични са различни режими, включително забавен каданс, таймлапс, портретен и хиперлапс при заснемане на видео, нощен, HDR, Синемаграфия, Панорама и други при снимки. Интегрирана е и система с изкуствен интелект, която разпознава някои сцени.

Качеството на снимките при оптимални условия и дори при намаляваща дневна светлина е на високо ниво, а това е възможно благодарение на технологията за сливане на пикселите, която позволява постигането на повече детайли. Цветовото представяне е прилично, като системата за автофокус в тези случаи е бърза и ефективна. От настройките можете да изберете да снимате и в пълната резолюция от 64МР, но за това трябва да е налична адекватна околна светлина.

При някои ситуации се заснемат няколко кадъра, от които можете да избирате най-добрия. При използване на ултраширокоъгълния обектив очаквано се наблюдава известна загуба на детайли в далечина, но и с него снимките са приемливи. Макрообективът е поставен пред 5-мегапикселов сензор, което позволява постигането на по-добри резултати спрямо моделите с 2MP сензори за макроснимки.

В условията на оскъдна околна светлина се препоръчва използването на нощния режим, който е сравнително ефективен, но автофокусът е по-бавен и често наблюдавах размазвания при по-далечни обекти. Има също така загуба на детайли и наличие на по-високи нива на шум. Записът на видео е до резолюция UHD при 30 кадъра в секунда.

Селфи камерата, която е поставена в подвижен механизъм, включва 16MP сензор с бленда f/2.2, като и тук е използвана технология за сливане на четири пиксела в един. В резултат на това по подразбиране се заснемат кадри с големина 4MP. И тук са налични разнообразни режими, включително портретен, за разкрасяване, Синемаграфия, групово селфи и нощен.

Модулът с камерата се активира бързо и изглежда е със стабилна конструкция, която ще позволи по-дълга експлоатация. Качеството на изображенията е прилично, но трябва да избягвате наличието на ярък източник на светлина на заден фон.

Финални думи

При цена от 579 лв. в свободна продажба Motorola one fusion+ е добро предложение в средния клас, което комбинира прилични параметри за цената си. Освен голямата екранна площ, която се постига благодарение на липсата на прорез или отвор в екрана, са налични добра производителност и качествена камера. Батерията също е на очаквано за този клас ниво, а освен всичко са налични и полезните добавки в пакета Moto Experiences. One fusion+ определено е сред интересните актуални устройства на компанията.