Nokia 5700

Nokia 5700
Nokia 5700 - "Музиката те кара да говориш"
"Остава" и Nokia 5700 в едно интервю-ревю на Mobile Bulgaria с любезното съдействие на верига магазини за мобилни телефони Time Is MonEy.

Апарат и управление

Nokia 5700 тежи 115 грама, което не е малко в сравнение с днешните стандарти, но пък оставя усещането за стабилна изработка. Изработен е от бяла пластмаса, с допълнителни гумени елементи, които в тествания от нас екземпляр бяха черни. Те прикриват странично разположените порт за зареждане, слот за microSD карта и USB и бутоните за регулиране силата на звука. Нямаме никакви забележки към сглобката на корпуса въпреки наличието на подвижна клавиатура. Тя е фиксирана здраво и се възприема като неизменна част от корпуса, а не като негово допълнение. Необичайната й форма и начин на движение позволяват телефонът да бъде ползван в няколко режима. Цифрено-буквената клавиатура го прави обикновен телефон, а на гърба й се намира тази, която го превръща в истинско мултимедийно устройство. Завъртането й автоматично стартира музикалния плеър. Когато камерата сочи напред, можете да правите снимки и да снимате видео пред вас, а когато я завъртите към себе си, освен че ще можете да се снимате, ще можете да я използвате и за провеждане на видеоразговори. Ако поставите телефона върху равна повърхност, с него ще можете да гледате удобно и видеоклипове.
Клавиатурата е удобна за употреба, което освен на сравнително големите размери на бутоните се дължи и на профила им - леко повдигнат в единия край. Характерният за S60 бутон за достъп до основното меню е поставен до левия софтбутон, което е малко необичайно, но не е нещо, с което не се свиква. Въпреки това има вероятност от случайно натискане и на двата, тъй като са доста близо. Както е известно, този бутон изпълнява и ролята на task мениджър - продължителното му натискане показва списък с отворените в момента приложения. Управлението на телефона е поверено на джойстик, който се справя добре със задачата. Свикването с него не е проблем, но харесването му е по-скоро въпрос на лично предпочитание. Бутонът за включване и изключване, който служи и за бързо превключване между потребителските профили, е разположен върху горната част на телефона. В долната се намира 2.5 мм порт за включване на слушалките. В горната част на корпуса се намира и единият от двата стереовисокоговорителя, а другият е разположен върху клавиатурата, като в нормално положение се намират в двата противоположни края на телефона. За постигане на максимален стереоефект е нужно да ги поставите в една линия, което става, когато клавиатурата е в музикален режим.

Дисплей и интерфейс

Nokia продължава да добавя висококачествени дисплеи в продукцията си от по-висок клас и ясно демонстрира това в 5700. Екранът тук е с QVGA резолюция и възможност за изобразяване до 16М цвята. Подобно на другите смартфони на компанията, 5700 е снабден със сензор, който управлява яркостта на дисплея и подсветката на клавиатурата в зависимост от околната осветеност. Интерфейсът е напълно познат, особено ако сте ползвали и някой от телефоните, работещи с платформата S40. Nokia полага големи усилия, за да уеднакви външния вид на двете си основни софтуерни архитектури и, изглежда, успява.
В основата на 5700 е последната ревизия на платформата S60 - S60 3rd Edition FP1, базирана на Symbian OS 9.2. Това носи със себе си някои екстри, на които ще спрем вниманието си по-късно. Хардуерната част също е впечатляваща и съответства на тази в останалите актуални телефони с новата платформа. Nokia е използвала основен процесор, работещ на тактова честота 369MHz и допълнен от допълнителен DSP чип, който влиза в употреба при аудиовъзпроизвеждане. Вероятно комбинацията от софтуер и хардуер е "виновна" за почти светкавичната работа на телефона - това се забелязва веднага и спокойно може да бъде сравнено с предлаганото от платформата S40. Като вземете под внимание и усилията на Nokia да унифицира изгледа на двете платформи, спокойно можете да спрете избора си на смартфон, ако досега сте избягвали тези устройства от съображения, свързани с бързодействието на интерфейса.

Телефонна книга и органайзер

Единственото ограничение по отношение броя на контактите, които можете да запазите в телефонния указател, е наличната свободна памет. А тъй като за потребителя са достъпни около 35MВ, едва ли ще успеете да я запълните докрай. Всеки един запис може да съдържа многобройни детайли, до 15 телефонни номера, няколко e-mail и URL адреса, домашен и служебен адрес, рожден ден, бележка и много други. Контактите лесно могат да бъдат организирани в групи с различен рингтон на звънене, изображение и дори видеорингтон.

Камера

Тъй като основната специализация на телефона е музиката, не очаквайте чудеса от вградената в него камера. Вярно, тя е с резолюция 2МР и с LED светкавица, но както ще видите от снимките, не се справя кой знае колко добре с мобилната фотография. Тя стартира автоматично при завъртане на клавиатурата на 90 градуса, интерфейсът е хоризонтален, а за да направите снимка, е нужно да натиснете старт бутона върху мултимедийната клавиатура. Има и доста настройки, с които да си поиграете, панорамен и нощен режим, различни цифрови ефекти и конфигуриране на баланса на бялото. Цифровото увеличение се управлява от бутоните за превъртане и връщане. Завъртането на клавиатурата в нормално положение автоматично изключва камерата. Записваното видео е с максимална резолюция 320 x 240 пиксела (QVGA).
Когато решите да гледате заснетото видео или други клипове, можете да го направите удобно на цял екран в хоризонтално положение на телефона. С Nokia Video Manager, който можете да изтеглите от сайта на компанията, целият процес от конвертиране и прехвърляне в телефона на любимото ви видео е въпрос само на няколко кликвания с мишката. Формата на корпуса позволява да поставите устройството удобно върху всяка твърда повърхност.

Мултимедия, игри и приложения

Стандартните приложения, които можете да откриете в телефона, включват калкулатор, конвертор на мерни единици, календар с органайзер и софтуер за записване на кратки бележки. Има още будилник, IMAP4 и POP3 съвместим пощенски клиент, поддръжка на SyncML и синхронизация с компютър, инфрачервен порт, стерео Bluetooth, гласови команди и, разбира се, високоговорител. Телефонът може да се ползва и за провеждане на push-to-talk разговори, но такава възможност все още не се предоставя от родните оператори. В него има и вграден IM клиент, съвместим с протокола на Wireless Village. Почитателите на сателитната навигация ще открият и няколко приложения, работещи с външен GPS приемник. Предварително инсталираните игри са две - Marble и City Bloxx.
Какво е положението с музикалния плеър на Nokia 5700? Там нещата стоят по различен начин, което е нормално - все пак мултимедийният характер на 5700 предполага, че той предлага повече възможности за забавления. Стартира, след като завъртите клавиатурата и на преден план излязат големите плейбек бутони. С тях контролът на музиката е значително по-лесен, още повече че същите функции се дублират и от джойстика. Поддържаните аудиоформати никак не са малко (AAC, AAC+, eAAC+, MP3, MP4, M4A, WMA и т.н.), а музиката може да се добави чрез Nokia Music Manager, Windows Media Player или чрез директно копиране в картата чрез файлов мениджър през стандартен USB кабел. Според Nokia с microSD порта могат да се ползват карти с капацитет до 2GB, но е възможно телефонът да е съвместим и с модели с по-голям капацитет. Телефонът има 2.5 мм порт за слушалки, като чрез включения в комплекта адаптер може да работи и с модели с 3.5 мм жак (най-масово разпространените). Адаптерът е снабден с микрофон и с бутони за управление на плейбека и разговорите. Има и опция за заключването им срещу случайно натискане.
Слушалките в комплекта са от типа in-ear, т.е. влизат изцяло в ухото и благодарение на гумените уплътнения изолират до голяма степен околния шум. Подобни модели се доставят и с телефоните нa Sony Ericsson от серията Walkman. Качеството на звука през тях е доста добро, но ако искате да получите по-качествен и по-силен звук, ще трябва да потърсите други алтернативи. Параметрите на звука можете да промените чрез включения еквалайзер, който се възползва от възможностите на включения в телефона DSP чип. Истината е, че ако отделите няколко минути за настройка на еквалайзера, ще получите доста по-добро звучене на телефона. Плеърът може да показва и така наречения album art (графиката на албумите), като изображенията можете да добавите в ID3 таговете на песните директно от менюто. Включени са и няколко различни аудиовизуализации.

Памет, софтуер и връзки

Телефонът разполага със 128MB флаш и 64MB RAM памет, от които за потребителя са достъпни 35МВ. Паметта за работещи приложения е около 18МВ, което не е много, и вероятно ще срещнете затруднения, ако обичате да работите с повече приложения. Например, ако решите да отворите едновременно повече и по-сложни web страници.
Част от паметта за приложения е постоянно заета от музикалния плеър, тъй като той не може да бъде затворен. Това е направено с цел бързо преминаване в музикален режим - стартирането му е почти мигновено при завъртане на клавиатурата. Разбира се, винаги можете да разчитате на microSD порта, за да добавите още памет. Телефонът има и FM радио, съвместимо с технологията Visual Radio, която засега не се предлага от нито една българска радиостанция. За сметка на това директно от приложението можете да свалите от Интернет честотите на всички станции във вашия град и след това да ги запаметите. Работата с радиото изисква към телефона да бъдат включени слушалките, които действат като антена.
Сред промените в операционната система в сравнение със Symbian 9.1, си струва да се спомене организирането на настройките на няколко от вградените приложения в едно меню, обновяването на web браузера и четеца на RSS емисии и добавянето на полезен индикатор във вид на малко синьо кръгче, показващ в кое от подменютата има отворено приложение. Браузерът е базиран на същите компоненти с отворен код, който използва и iPhone. Вече е възможно добавянето на RSS емисия в четеца, директно от дадена web страница, ако тя има RSS. Поддържат се и емисии във формата Atom, има опция за обновяване през посочен период от време, като е възможно и четенето им офлайн в HTML вид. Възможно е запазването на страници в телефона за по-късно четене и е добавена нова лента, улесняваща значително навигацията чрез бърз достъп до различни, често използвани функции. Има и други дребни на пръв поглед промени, но те значително улесняват работата с телефона като цяло.

Батерия и мрежа

В телефона могат да се открият вградени всички актуални комуникационни технологии с изключение на WiFi. Поддържа четирибандови GSM/EDGE мрежи и, разбира се, е пълнофункционално WCDMA/UMTS устройство. Батерията е с капацитет 900 mAh и е достатъчна за около 3-4 дни при нормална употреба. Разбира се, този показател зависи най-много от начина, по който използвате различните функции на телефона.

Обзор

Към недостатъците може да се отбележи сравнително ограничената памет за приложения, малко трудният достъп до настройките на камерата във фоторежим, тъй като тогава клавиатурата ограничава достъпа до джойстика и използвания 2.5 мм аудиожак. Към плюсовете лесно могат да се добавят необичайният и ергономичен дизайн, бързината на интерфейса, новата платформа и съвременният хардуер, който използва и разширените мултимедийни възможности.

Апарат и управление

Nokia 5700 тежи 115 грама, което не е малко в сравнение с днешните стандарти, но пък оставя усещането за стабилна изработка. Изработен е от бяла пластмаса, с допълнителни гумени елементи, които в тествания от нас екземпляр бяха черни. Те прикриват странично разположените порт за зареждане, слот за microSD карта и USB и бутоните за регулиране силата на звука. Нямаме никакви забележки към сглобката на корпуса въпреки наличието на подвижна клавиатура. Тя е фиксирана здраво и се възприема като неизменна част от корпуса, а не като негово допълнение. Необичайната й форма и начин на движение позволяват телефонът да бъде ползван в няколко режима. Цифрено-буквената клавиатура го прави обикновен телефон, а на гърба й се намира тази, която го превръща в истинско мултимедийно устройство. Завъртането й автоматично стартира музикалния плеър. Когато камерата сочи напред, можете да правите снимки и да снимате видео пред вас, а когато я завъртите към себе си, освен че ще можете да се снимате, ще можете да я използвате и за провеждане на видеоразговори. Ако поставите телефона върху равна повърхност, с него ще можете да гледате удобно и видеоклипове.
Клавиатурата е удобна за употреба, което освен на сравнително големите размери на бутоните се дължи и на профила им - леко повдигнат в единия край. Характерният за S60 бутон за достъп до основното меню е поставен до левия софтбутон, което е малко необичайно, но не е нещо, с което не се свиква. Въпреки това има вероятност от случайно натискане и на двата, тъй като са доста близо. Както е известно, този бутон изпълнява и ролята на task мениджър - продължителното му натискане показва списък с отворените в момента приложения. Управлението на телефона е поверено на джойстик, който се справя добре със задачата. Свикването с него не е проблем, но харесването му е по-скоро въпрос на лично предпочитание. Бутонът за включване и изключване, който служи и за бързо превключване между потребителските профили, е разположен върху горната част на телефона. В долната се намира 2.5 мм порт за включване на слушалките. В горната част на корпуса се намира и единият от двата стереовисокоговорителя, а другият е разположен върху клавиатурата, като в нормално положение се намират в двата противоположни края на телефона. За постигане на максимален стереоефект е нужно да ги поставите в една линия, което става, когато клавиатурата е в музикален режим.

Дисплей и интерфейс

Nokia продължава да добавя висококачествени дисплеи в продукцията си от по-висок клас и ясно демонстрира това в 5700. Екранът тук е с QVGA резолюция и възможност за изобразяване до 16М цвята. Подобно на другите смартфони на компанията, 5700 е снабден със сензор, който управлява яркостта на дисплея и подсветката на клавиатурата в зависимост от околната осветеност. Интерфейсът е напълно познат, особено ако сте ползвали и някой от телефоните, работещи с платформата S40. Nokia полага големи усилия, за да уеднакви външния вид на двете си основни софтуерни архитектури и, изглежда, успява.
В основата на 5700 е последната ревизия на платформата S60 - S60 3rd Edition FP1, базирана на Symbian OS 9.2. Това носи със себе си някои екстри, на които ще спрем вниманието си по-късно. Хардуерната част също е впечатляваща и съответства на тази в останалите актуални телефони с новата платформа. Nokia е използвала основен процесор, работещ на тактова честота 369MHz и допълнен от допълнителен DSP чип, който влиза в употреба при аудиовъзпроизвеждане. Вероятно комбинацията от софтуер и хардуер е "виновна" за почти светкавичната работа на телефона - това се забелязва веднага и спокойно може да бъде сравнено с предлаганото от платформата S40. Като вземете под внимание и усилията на Nokia да унифицира изгледа на двете платформи, спокойно можете да спрете избора си на смартфон, ако досега сте избягвали тези устройства от съображения, свързани с бързодействието на интерфейса.

Телефонна книга и органайзер

Единственото ограничение по отношение броя на контактите, които можете да запазите в телефонния указател, е наличната свободна памет. А тъй като за потребителя са достъпни около 35MВ, едва ли ще успеете да я запълните докрай. Всеки един запис може да съдържа многобройни детайли, до 15 телефонни номера, няколко e-mail и URL адреса, домашен и служебен адрес, рожден ден, бележка и много други. Контактите лесно могат да бъдат организирани в групи с различен рингтон на звънене, изображение и дори видеорингтон.

Камера

Тъй като основната специализация на телефона е музиката, не очаквайте чудеса от вградената в него камера. Вярно, тя е с резолюция 2МР и с LED светкавица, но както ще видите от снимките, не се справя кой знае колко добре с мобилната фотография. Тя стартира автоматично при завъртане на клавиатурата на 90 градуса, интерфейсът е хоризонтален, а за да направите снимка, е нужно да натиснете старт бутона върху мултимедийната клавиатура. Има и доста настройки, с които да си поиграете, панорамен и нощен режим, различни цифрови ефекти и конфигуриране на баланса на бялото. Цифровото увеличение се управлява от бутоните за превъртане и връщане. Завъртането на клавиатурата в нормално положение автоматично изключва камерата. Записваното видео е с максимална резолюция 320 x 240 пиксела (QVGA).
Когато решите да гледате заснетото видео или други клипове, можете да го направите удобно на цял екран в хоризонтално положение на телефона. С Nokia Video Manager, който можете да изтеглите от сайта на компанията, целият процес от конвертиране и прехвърляне в телефона на любимото ви видео е въпрос само на няколко кликвания с мишката. Формата на корпуса позволява да поставите устройството удобно върху всяка твърда повърхност.

Мултимедия, игри и приложения

Стандартните приложения, които можете да откриете в телефона, включват калкулатор, конвертор на мерни единици, календар с органайзер и софтуер за записване на кратки бележки. Има още будилник, IMAP4 и POP3 съвместим пощенски клиент, поддръжка на SyncML и синхронизация с компютър, инфрачервен порт, стерео Bluetooth, гласови команди и, разбира се, високоговорител. Телефонът може да се ползва и за провеждане на push-to-talk разговори, но такава възможност все още не се предоставя от родните оператори. В него има и вграден IM клиент, съвместим с протокола на Wireless Village. Почитателите на сателитната навигация ще открият и няколко приложения, работещи с външен GPS приемник. Предварително инсталираните игри са две - Marble и City Bloxx.
Какво е положението с музикалния плеър на Nokia 5700? Там нещата стоят по различен начин, което е нормално - все пак мултимедийният характер на 5700 предполага, че той предлага повече възможности за забавления. Стартира, след като завъртите клавиатурата и на преден план излязат големите плейбек бутони. С тях контролът на музиката е значително по-лесен, още повече че същите функции се дублират и от джойстика. Поддържаните аудиоформати никак не са малко (AAC, AAC+, eAAC+, MP3, MP4, M4A, WMA и т.н.), а музиката може да се добави чрез Nokia Music Manager, Windows Media Player или чрез директно копиране в картата чрез файлов мениджър през стандартен USB кабел. Според Nokia с microSD порта могат да се ползват карти с капацитет до 2GB, но е възможно телефонът да е съвместим и с модели с по-голям капацитет. Телефонът има 2.5 мм порт за слушалки, като чрез включения в комплекта адаптер може да работи и с модели с 3.5 мм жак (най-масово разпространените). Адаптерът е снабден с микрофон и с бутони за управление на плейбека и разговорите. Има и опция за заключването им срещу случайно натискане.
Слушалките в комплекта са от типа in-ear, т.е. влизат изцяло в ухото и благодарение на гумените уплътнения изолират до голяма степен околния шум. Подобни модели се доставят и с телефоните нa Sony Ericsson от серията Walkman. Качеството на звука през тях е доста добро, но ако искате да получите по-качествен и по-силен звук, ще трябва да потърсите други алтернативи. Параметрите на звука можете да промените чрез включения еквалайзер, който се възползва от възможностите на включения в телефона DSP чип. Истината е, че ако отделите няколко минути за настройка на еквалайзера, ще получите доста по-добро звучене на телефона. Плеърът може да показва и така наречения album art (графиката на албумите), като изображенията можете да добавите в ID3 таговете на песните директно от менюто. Включени са и няколко различни аудиовизуализации.

Памет, софтуер и връзки

Телефонът разполага със 128MB флаш и 64MB RAM памет, от които за потребителя са достъпни 35МВ. Паметта за работещи приложения е около 18МВ, което не е много, и вероятно ще срещнете затруднения, ако обичате да работите с повече приложения. Например, ако решите да отворите едновременно повече и по-сложни web страници.
Част от паметта за приложения е постоянно заета от музикалния плеър, тъй като той не може да бъде затворен. Това е направено с цел бързо преминаване в музикален режим - стартирането му е почти мигновено при завъртане на клавиатурата. Разбира се, винаги можете да разчитате на microSD порта, за да добавите още памет. Телефонът има и FM радио, съвместимо с технологията Visual Radio, която засега не се предлага от нито една българска радиостанция. За сметка на това директно от приложението можете да свалите от Интернет честотите на всички станции във вашия град и след това да ги запаметите. Работата с радиото изисква към телефона да бъдат включени слушалките, които действат като антена.
Сред промените в операционната система в сравнение със Symbian 9.1, си струва да се спомене организирането на настройките на няколко от вградените приложения в едно меню, обновяването на web браузера и четеца на RSS емисии и добавянето на полезен индикатор във вид на малко синьо кръгче, показващ в кое от подменютата има отворено приложение. Браузерът е базиран на същите компоненти с отворен код, който използва и iPhone. Вече е възможно добавянето на RSS емисия в четеца, директно от дадена web страница, ако тя има RSS. Поддържат се и емисии във формата Atom, има опция за обновяване през посочен период от време, като е възможно и четенето им офлайн в HTML вид. Възможно е запазването на страници в телефона за по-късно четене и е добавена нова лента, улесняваща значително навигацията чрез бърз достъп до различни, често използвани функции. Има и други дребни на пръв поглед промени, но те значително улесняват работата с телефона като цяло.

Батерия и мрежа

В телефона могат да се открият вградени всички актуални комуникационни технологии с изключение на WiFi. Поддържа четирибандови GSM/EDGE мрежи и, разбира се, е пълнофункционално WCDMA/UMTS устройство. Батерията е с капацитет 900 mAh и е достатъчна за около 3-4 дни при нормална употреба. Разбира се, този показател зависи най-много от начина, по който използвате различните функции на телефона.

Обзор

Към недостатъците може да се отбележи сравнително ограничената памет за приложения, малко трудният достъп до настройките на камерата във фоторежим, тъй като тогава клавиатурата ограничава достъпа до джойстика и използвания 2.5 мм аудиожак. Към плюсовете лесно могат да се добавят необичайният и ергономичен дизайн, бързината на интерфейса, новата платформа и съвременният хардуер, който използва и разширените мултимедийни възможности.