Nokia 6710 Navigator

Nokia 6710 Navigator
Навигационните продукти се радват на нарастващ интерес в последните години и затова може би не са изненадващи усилията на Nokia да присъства в този сегмент. Първо, със закупуването през 2006 година на германската компания gate5, чийто софтуер се превърна в основата на навигационното приложение Nokia Maps (сега Ovi Maps), а след това в края на 2007 г. и с придобиването на една от най-големите компании, осигуряващи цифрови карти - NAVTEQ. Благодарение на технологиите от двете сделки, компанията предлага безплатното навигационно приложение в комбинация с безплатни карти за повечето от новите си устройства, като се заплаща единствено такса рутиране. Въпреки това от началото на 2007 г., когато дебютира и Maps, Nokia има серия от смартфони, наречена Navigator, която, както подсказва името, е с фокус върху сателитната навигация. В комплекта на устройствата обикновено са включени лицензи за използване на пълните възможности на софтуера, подробни карти, поставка и зарядно за ползване в автомобил.

Досега в серията са представени три модела, като най-новият от тях - 6710 Navigator, вече е на пазара. Той дебютира на мобилния конгрес в Барселона в началото на годината, когато успяхме да ви го представим направо от щанда на компанията. Сега имахме възможност да се запознаем отблизо с устройството и спокойно можем да заявим, че е най-доброто в серията досега. Освен обновената хардуерна част, благодарение на която работи много бързо, телефонът е първият с предварително инсталирано копие на Ovi Maps 3.0, като освен това предлага сензорна лента под дисплея за удобно мащабиране на картите, която може да се ползва и в други от приложенията на телефона. В него най-накрая са намерили място и Wi-Fi възможности, като са добавени още полезен за пешеходна навигация цифров компас и 3,5 мм аудиоизход за включване на външни слушалки. Другите промени в сравнение с предшествениците му са: по-голям дисплей, по-добри фотовъзможности, работа с по-бързи технологии за мобилен трансфер на данни и, разбира се, по-нова версия на операционната система с всички плюсове от това.

Както споменахме във видеото с разопаковане на телефона, търговският комплект съдържа някои приятни изненади. Първо, в него има 4GB microSD карта, от която 3GB заемат съответните карти, включително и за България, така че не се налага да изтегляте нищо допълнително. Друг е въпросът доколко е подробна нашата карта - за София няма забележки, но за останалата част от страната положението е съвсем различно. Въпреки това картите са изключително подробни за останалите европейски страни, така че ще ви бъдат от полза, ако пътувате често натам. С 6710 получавате и доживотен навигационен лиценз. В комплекта влизат още автомобилно зарядно, вакуумна поставка за предното стъкло и скоба за фиксиране на телефона към нея. Добавени са още къс microUSB кабел, стерео handsfree и традиционно зарядно устройство. Тук е мястото да отбележим, че 6710 Navigator поддържа зареждане и през USB, така че на разположение имате три начина за снабдяване с енергия.

Видео галерияАпарат и управление

Дизайнът на телефона е приятен, а ползваните в конструкцията му материали са с високо качество. Слайд механизмът е стабилен, а цялостните размери и теглото са удобни за ползване. Захващането се улеснява както от матовия заден капак, така и от трапецовидната форма на корпуса и леко издигнатата му долна част, благодарение на които устройството пасва много добре в ръката. Пластмасата върху предната част е полирана. Тук е мястото да отбележим, че капакът на батерията е захванат с щипки и за отварянето му е нужно малко по-голямо усилие, отколкото сме свикнали. Процесът е съпроводен и със сериозно огъване на капака, но няма страшно. Навигационният блок е удобно издаден, а останалите бутони върху предния панел също са удобни за натискане, и особено тези за начало и край на разговора (той служи и за включване/изключване на телефона и бърз достъп до профилите). Под навигационния блок се намира и малък бутон за директен достъп до навигационното приложение, който служи и за позициониране, когато е отворено. Бутоните са отделени от екрана с хромиран кант, като над него е поставена сензорната лента за мащабиране. Тя е учудващо чувствителна дори и при леко докосване, а мащабирането на картите с нея е изключително плавно. За щастие може да се ползва в браузъра, камерата и в мултимедийната галерия. Над дисплея с диагонал 2,6" се намират втората камера и сензор за околна осветеност. Клавиатурата е с големи и сравнително удобни бутони. Върху дясната страна са бутоните за камерата и за управление на звука, върху лявата са microSD слотът и microUSB портът, прикрити от добре реализирано пластмасово капаче, което при отваряне се скрива в телефона. Върху горната част са поставени 3,5 мм аудиоизход и портът за зареждане, около който има светлинен индикатор. Задната част на телефона помества високоговорителя и 5МР камера с двойна LED светкавица и автофокус, която няма предпазител. Батерията е с капацитет 950 mAh, като би трябвало да е достатъчна за около 2-3 дни работа с едно зареждане. Ако ползвате GPS или Wi-Fi функциите, времето за автономна работа ще намалее доста.

Дисплей и интерфейс

Дисплеят е с QVGA резолюция, а увеличеният до 2,6" диагонал означава, че иконите са леко зърнести, но това се забелязва само ако го гледате от много близо. Изобразява до 16М цвята и има достатъчна яркост. Под силна светлина избледнява, но информацията върху него се разчита лесно, което е важно, когато ползвате телефона за автомобилна навигация. По-големият размер също улеснява работата с навигационни приложения. Още един плюс е, че Ovi Maps може да работи и в хоризонтален режим, което е полезно, когато се намира в автомобилната поставка. Интерфейсът е добре познатият S60 3rd Edition Feature Pack 2, базиран на Symbian OS 9.3, който работи много бързо не само заради софтуерните оптимизации, но и заради ползвания в телефона процесор ARM 11 с честота 600 MHz. Наличната RAM памет е 128MВ, а за съхраняване на файлове от потребителя са достъпни 50МВ. Възможно е да бъде избрана различна конфигурация на показваните икони върху основния екран, както и да се асоциират програми към четирите посоки на навигационния бутон. Върху основния екран има опция да се показват последните писма от избрана пощенска кутия, предстоящите събития от календара и наличните Wi-Fi мрежи. Има и бърз достъп до търсене в съдържанието на телефона и Интернет. За допълнителна персонализация има възможност за промяна не само на визуалната тема на телефона, но и на звуците, които издава за различните събития. Както може да се очаква, качеството на звука при разговор е отлично, а ако решите да ползвате високоговорителя, ще останете доволни от силата на звука. Това е от полза и за гласовите указания в навигационен режим.

Телефонна книга и органайзер

Телефонният указател има леко променена организация, като досегашните табове, в които беше организиран, сега са поместени в падащо меню. От него може да се превключва между контактите в телефона и функцията Ovi Contacts, която позволява водене на чат с приятели, които също ползват услугата. Ако обичате да пращате електронни писма, със сигурност ще оцените новия пощенски клиент, с който разполага телефонът. За първи път той се появи в Nokia E75 и за него вече писахме подробно в теста на модела. Дава значително повече опции за работа с електронната поща, поддържа основните web базирани безплатни услуги и не само тях, а конфигурацията е пределно лесна - трябва да попълните само адреса, името и паролата си.

Камера

Камерата е с резолюция 5МР и предлага автофокус заедно с двойна LED светкавица. Няма предпазител на обектива, което може да не се хареса на всички, които не желаят да го почистват всеки път, преди да снимат. Има възможност за създаване на панорамни снимки, плюс опции за управление баланса на бялото, резкостта и контраста на изображенията и светлочувствителността по ISO. Добавени са още таймер, режим за бързо заснемане на голям брой последователни кадри и добавяне на цветни ефекти върху снимките. Записваното видео е с VGA резолюция при 15 fps, което е известно разочарование.

Примерни снимки:
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2009/07/file_424.jpg
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2009/07/file_423.jpg
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2009/07/file_422.jpg
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2009/07/file_421.jpg
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2009/07/file_420.jpg
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2009/07/file_419.jpg
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2009/07/file_418.jpg
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2009/07/file_417.jpg
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2009/07/file_416.jpg

Примерно видео:
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2009/07/file_425.rar

Мултимедия, игри и приложения

В мултимедийно отношение изненади няма да срещнете - тук е добре познатият музикален плеър на Nokia, който поддържа много файлови формати, сред които MP3, AAC и WMA. Предлага различни начини за сортиране на музиката и може да работи във фонов режим, като в този случай върху основния екран се появява връзка към него. При желание името на песента може да се показва и като скрийнсейвър. Има възможност и за гласово търсене в музикалната колекция, функция, която присъства в някои от новите XpressMusic телефони. Качеството на възпроизвеждане е много добро, особено ако ползвате по-качествени слушалки. Добавено е и FM радио с RDS. Телефонът има и ТВ изход, но ако искате да го ползвате, ще трябва да си набавите съответния кабел.

Приятно изненадва и организацията на мултимедийната галерия, като сега можете да преминавате изключително бързо през изображенията и видеото само с навигационния бутон (когато го задържите, скоростта на превъртане се ускорява), както в моделите от N-серията. За мащабиране на изображенията може да се ползва и сензорната лента под дисплея. Има опция за активиране на слайдшоу с музикален съпровод и възможност за организиране на изображенията с поставяне на етикети (тагове).

Навигационните възможности, както може да се очаква, са в центъра на вниманието. Ovi Maps 3.0 се стартира със специален бутон, а както споменахме, в комплекта влиза и доживотен навигационен лиценз, който иначе струва 60 евро за година. Работата с приложението се улеснява неимоверно благодарение на сензорната навигационна лента и тя е особено полезна в момент на шофиране. За да мащабирате картата, е достатъчно да плъзнете пръст върху лентата, като не е нужно да отклонявате вниманието си от пътя. Работата с приложението е лесна, макар че засега картите за България не са особено подробни в сравнение с другите навигационни решения. Въпреки това телефонът може да е изключително полезен при пътуване в чужбина - например страните от ЕС, чиито карти са много подробни. При пешеходна навигация на помощ идва вграденият цифров компас, който автоматично ориентира картата спрямо посоките. Чувствителността на GPS приемника е много добра, а A-GPS функционалността позволява фиксирането на позицията да става изключително бързо - в най-лошия случай не повече от 20 секунди.

Батерия и мрежа

За достъп до Интернет на разположение са Wi-Fi, HSDPA 10.2Mbps и HSUPA 2Mbps. Браузърът е добре познат от последните телефони на Nokia и се справя с възпроизвеждането на Flash съдържание, включително и видео. И тук за сензорната лента е намерено приложение - тя може да послужи за мащабиране на страниците. Има приложение за разглеждане на Word, Excel и PowerPoint и PDF документи, zip архиватор, калкулатор на мерни единици и валути, калкулатор, диктофон, файлов мениджър, речник и др. познати приложения. Предварително инсталираните игри са две - Bounce tales и Brain champ, но може да добавите и още чрез приложението N-Gage.

Обзор

Nokia 6710 Navigator е впечатляващ продукт с много добре балансирани възможности, който със сигурност ще намери своите фенове. Солидната изработка, съчетана със сериозна хардуерна основа, стабилен софтуер, разширени възможности за трансфер на данни, различни начини за мултимедийни забавления (отлично аудиовъзпроизвеждане, FM радио, способна камера) и, разбира се, неограничените навигационни възможности (плюс специфичните допълнителни аксесоари), го отличават от останалите предложения на Nokia.

Плюсове
- бърз процесор (600MHz ARM 11) и бързо реагиращ интерфейс
- сензорна лента за мащабиране
- отлични възможности за трансфер на данни (HSDPA 10.2 Mbps / HSUPA 2 Mbps, Wi-Fi)
- 2,6" дисплей с 16М цвята
- 5МР камера с автофокус
- FM радио с RDS
- акселерометър
- допълнителни аксесоари (4GB microSD карта, автомобилна поставка и зарядно)
- качествена изработка
- 3,5 мм аудиоизход
- отличен браузър
- цифров компас
- доживотен навигационен лиценз

Недостатъци
- камерата няма предпазител
- лошо качество на видеозапис

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

Иновативните възможности на EON от VIVACOM