LG GD900 Crystal

LG GD900 Crystal
LG има традиции в създаването на стилни телефони, грабващи вниманието на потребителите с вкус към необичайното. Все пак не са малко хората, които искат да имат телефон, който впечатлява от пръв поглед, но не искат това да бъде за сметка на функционалността. И за да направи снабдяването с подобно устройство максимално лесно, корейската компания заложи на най-очевидното, като създаде първия в света прозрачен телефон - LG GD900 Crystal. Макар че на някои това може да се стори ненужна екстра, устройството предлага и други интересни допълнения, които всъщност са доста полезни.

Видео галерия

Апарат и управление

Външният вид на телефона е стилен, като сивата пластмаса, от която е изработен, се разнообразява от хромирани и метални детайли. Върху лицевата част са поставени три сензорни бутона - за начало и край на разговора и за достъп до 3D менюто/мениджъра на отворените приложения, втора камера и сензори за осветеност и близост. Лявата страна помества порт за зареждане, трансфер на данни и включване на слушалки, а върху дясната са бутонът на камерата и бутоните за управление силата на звука. Върху горната страна е бутонът за включване/изключване, който служи и за заключване на дисплея. При затворено положение на слайдера върху задната страна няма нищо, но при плъзване на клавиатурата се откриват microSD слот и 8МР камера със светкавица и малко огледало за автоснимки. Долната половина от задния капак е прозрачна, което в отворено положение дава поглед към прозрачната клавиатура, а в затворено разкрива батерията. Всъщност задният капак малко разваля първоначалното впечатление от телефона, тъй като има "по-пластмасово" усещане в сравнение с останалите детайли.

Дисплей и интерфейс

Със сигурност най-впечатляващата част на LG GD900 Crystal е неговата клавиатура. Изработена от закалено стъкло, тя е напълно прозрачна и при използване се осветява от синьо-бяла светлина. Тя не само я обточва, но и подчертава отделните бутони, които всъщност са само означения върху стъклото. Бутоните се отразяват върху задния капак, което създава интересен 3D ефект. Другата особеност на клавиатурата е, че цялата й повърхност е чувствителна на допир и с нея може да се контролира интерфейсът на телефона по същия начин, както и със сензорният дисплей. Това означава, че можете да преминавате между различните екрани на интерфейса S-Class 3D само с плъзване на пръст върху клавиатурата. По този начин можете да управлявате и познатия 3D куб, да разглеждате и мащабирате снимки или уебстраници. Както дисплея, така и клавиатурата има мултитъч възможности, така че, за да промените размера на снимка или страница, можете да ползвате два пръста, което е доста удобно. Тя поддържа и управление чрез жестове, което означава, че можете да асоциирате различни символи към любимите си приложения и след това да ги стартирате чрез изписване на съответния символ върху клавиатурата. Това работи независимо от активното в момента приложение. Например, докато слушате музика, можете да стартирате календара, като нарисувате кръг (или друг асоцииран символ). Като цяло сензорните възможности на клавиатурата са удобен начин за навигация в телефона, защото така пръстите не пречат да се види изображението на екрана. Когато не ви трябва, винаги можете да я приберете и да работите направо с дисплея. Допълнителен бонус е опцията за разпознаване на ръкопис, като изписвате буквите върху сензорната част. Няма проблеми и ако решите да ползвате клавиатурата по традиционния начин за набиране и въвеждане на текст.

Интерфейсът е познатият S-Class 3D, за който вече писахме неведнъж, така че няма да се впускаме в пространно описание. На практика той е идентичен на този в LG Arena и Viewty Smart, което означава, че е доста впечатляващ във визуално отношение. Той се възползва по подходящ начин от 3" капацитивен сензорен дисплей с резолюция 480 x 800 пиксела, а за коректната му ориентация в различни положения на телефона се грижи акеселерометър.

Камера

LG GD900 Crystal е снабден с 8МР камера с автофокус и LED светкавица, но не очаквайте чудеса във фотографско отношение. Въпреки че интерфейсът е идентичен с този на GC900 Viewty Smart и са достъпни същите настройки и функции, кадрите са с по-лошо качество и това може да се види в дадените по-долу примерни снимки. При достатъчна светлина цветовете са бледи, липсват детайли и дори се забелязва цветен шум. Положението с шума се влошава при снимане в условия с по-слаба осветеност. Въпреки това обработването на снимките е бързо и времето между два кадъра е под 2 секунди. Добавени са опции като ръчен фокус, стабилизация на изображението, добавяне на геотагове с позиционираща информация, получена от мобилните клетки, разпознаване на лица, снимане при ISO от 100 до 1600 и др. Желаещите да експериментират могат да се възползват от редактора на изображения (като този в GC900), който предлага впечатляващ брой функции за корекция - от изрязване на снимките до поставяне на текст и замяна на избрани цветове с други. Работата с него е бърза и удобна, още повече че се възползва по най-добрия начин от сензорния дисплей и клавиатура. Записваното видео е с максимална резолюция 720 x 480 пиксела при 30fps, като форматът на запис отново е 3GP. Има възможност за снимане и при 120 fps, но при по-ниска резолюция (QVGA) и без звук.

Примерни снимки:
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2009/07/file_427.rar

Примерно видео:
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2009/07/file_426.rar

Мултимедия, игри и приложения

За съхраняване на файлове на разположение е 1,5GB памет, но допълнителна може да се добави чрез microSD слот. А такава със сигурност ще ви потрябва, ако искате да ползвате телефона за мултимедийни цели. Както и при другите от последните телефони на LG, и тук е добавена аудиотехнологията Dolby Mobile, която на практика е набор от различни, подобряващи звученето, компоненти. Те действат при слушане на музика и гледане на видео и представляват набор от технологии, занимаващи се с обработването на сигнала, които са оптимизирани за слушане през слушалки или високоговорител. Mobile Surround гарантира, че потребителят ще бъде обгърнат от реалистичен обкръжаващ звук при работа с всякакво стереосъдържание през най-обикновени слушалки. За тях е предназначена и технологията Sound Space for Headphones, която добавя обем към звука. Предназначението на Natural Bass е осигуряването на чист и силен бас, без съпровождащите го странични ефекти. За подобряване звученето на високите честоти, особено при слушане на съдържание с по-ниско качество, се грижи High-Frequency Enhancer, а Sound Level Controller поддържа постоянно ниво на възпроизвеждане както в конкретното приложение, така и в цялата мултимедийна библиотека. Резултатът от всичко това е по-богат и жизнен звук, който драматично променя преживяването.

LG GD900 Crystal поддържа и DivX файлове, но за жалост и тук са наложени ограниченията за големината на файла, за които писахме при Arena и Viewty Smart. Няма проблем да гледате MP4 файлове, но както споменахме в другите ревюта, с резолюция, по-малка от тази на дисплея. Тук отново не е възможно да гледате YouTube клипове през Wi-Fi връзка. Ако търсите още забавления, може да ви допадне включването на FM радио.

Памет, софтуер и връзки

Благодарение на добавените Wi-Fi и HSDPA 7.2Mbps възможности зареждането на уебстраници е бързо и браузърът се справя доста добре с визуализирането на по-сложни сайтове. Трябва да отбележим, че не се поддържа Flash съдържание в страниците. За навигация в тях има подобен на компютърен курсор, който може да се управлява удобно чрез сензорната клавиатура. Разбира се, от полза са и мултитъч възможностите, с които се мащабират страниците, макар и не толкова плавно, колкото бихме желали.

В телефона в намерил място и пълен набор от мобилни приложения и връзки към мобилни версии на различни услуги на Google. Освен YouTube, тук са Blogger, Google Mail, Търсене и Карти. Останалите приложения включват познатите календар, будилник, конвертор, диктофон, световен часовник, хронометър и няколко игри, управлявани чрез жестове и докосване. Добавено е и приложение за разглеждане на Word, Excel, PowerPoint и PDF документи.

Обзор

LG GD900 Crystal е един от най-интересните телефони на годината и със сигурност е модел, който ще привлече вниманието на околните. За щастие уникалната прозрачна клавиатура освен необичайна е и полезна, особено като сензорен панел за управление, така че лесно ще съчетаете стила с удобството. Добавете към това познатия и впечатляващ интерфейс S-Class 3D, добрите мултимедийни възможности и разнообразните включени приложения и ще получите устройство, заслужаващо внимание.

Плюсове
- S-Class потребителски интерфейс
- 3" капацитивен дисплей с резолюция 480 x 800 пиксела и мултитъч
- 8МР камера с автофокус
- Wi-Fi
- ТВ изход
- 1,5GB вградена памет и слот за допълнителна
- акселерометър
- Dolby Mobile
- прозрачна сензорна клавиатура
- стартиране на приложения чрез жестове
- FM радио с RDS

Недостатъци
- няма GPS приемник
- качеството на снимките не е много високо
- няма 3,5 мм аудиоизход
- YouTube не работи през Wi-Fi
- ограничена работа с DivX
- запис на видео само в 3GP формат