PriVileg X6

PriVileg X6
Privileg X6 DUAL SIM телефон се разпространява от официалния дистрибутор на марката Privileg, компанията COMPUTER 2000. Другите телефони с марка Privileg, който се предлагат на българския пазар, са моделите PRIVILEG ZN-61, PRIVILEG ZT-11, PRIVILEG ZT-6688, PRIVILEG ZA-828 и PRIVILEG ZM-90. По времето на публикуването на ревюто за телефона Privileg LT-X5 успях да откъсна 1 час от натовареното делово ежедневие на Станислав Костадинов, управителя на COMPUTER 2000, и след като обсъдих с него вижданията си за модела, той сподели намеренията си да анонсира скоро и наследника Privileg X6. Тогава успях да си поиграя малко със симпатичния телефон, като останах с много приятни първи впечатления. Сега, след като повече от десет дни тествам мобилния телефон, виждам причините да харесам още тогава Х6. Това, което обаче истински ме изненада, бе безпрецедентната окомплектовка на телефона и затова ще започна представянето именно с нея.

Закупувайки Privileg X6 DUAL SIM телефон, всеки потребител получава претъпкана с аксесоари стилна кутия. Ровейки в нея, човек трудно може да стигне дъното й ;). Ето и самите аксесоари:
- 1GB microSD карта SanDisk
- 1 бр. стилус за телефона
- 2 броя Li-ion батерии с капацитет от 1000 MAh
- Зарядно устройство за кола
- Зарядно устройство за ел.мрежа
- Зарядно устройство за втората батерия
- USB кабел за връзка с PC
- USB аудиокабел преходник от телефона към 2.5mm стандарт за съвместими слушалки
- Допълнителен кабел 2.5mm / 3.5mm (мъжки)
- Стерео handsfree слушалки
- Кожен калъф с магнитно закопчаване
- Българско и английско упътване (124 страници)
- Bluetooth устройство за връзка с PC и BlueSoleil (1.6.0 версия) софтуер за управление на данните
- Връзка за носене на врата
- прозрачно самозалепващо се фолио за екрана


Както вече казах, това е нормалната окомплектовка, която всеки потребител получава, закупувайки телефона от оторизиран представител или магазин, плюс 12-месечна гаранция. След като видях за първи път този сет и имайки предвид какво предлага X6 телефонът, предположих, че цената му ще бъде поне 500 лв., но се оказа, че съм доста далече от реалната цена. Към момента на писането на ревюто, телефонът вече се предлагаше на пазара срещу скромните за окомплектовката и телефона 419 лв.! В допълнение се предлагат и резервни аксесоари за телефона, което е още един сериозен плюс при решението за покупка на мобилен телефон.

Апарат и управление

След като телефонът е вече в ръцете ми, ето и самите наблюдения за корпуса, клавиатурата, бутоните и материалите, от които е изработен Privileg X6.
Като става дума за материали, X6 е изцяло изработен от полимери, без метални компоненти, въпреки че на пръв поглед изглежда, че някои от частите са именно метални. Формата на телефона следва приятни овални линии, като основният блок на клавиатурата, лентата, опасваща по средата на страните на телефона, и V-образното лого са изработени в сребърно и разчупват добре тъмния корпус на телефона. Лицевата страна е съставена от матова рамка, която обгражда черната лъскава скосена по ръбовете клавиатура и горната част от панела около самия екран. Като цяло тази комбинация създава усещането за телефон от висок клас, издържан в съвременен дизайн. Гърбът е изработен от черна полуматова пластмаса, като няма различни по усещане и цветове части.
Радвам се да установя, че както лицевият панел, така и гърбът са много устойчиви на отпечатъци от пръсти, което е наистина добро постижение за тези материи. Друг сериозен позитив е, че телефонът е много солиден - няма никакви скърцания на капака, клавиатурата или панелите.

Откъм лицевата страна веднага се набива в очите големият 2.6-инчов сензорен TFT екран с QVGA резолюция и 262K цвята. В основата на екрана са разположени 5 иконки, които са директни шорткъти до основното меню, адресната книга, съобщенията, камерата и галерията. След като натиснете едната иконка, трябва да излезете от нея, преди да натиснете следващата иконка от по-горе изброените.

Екранът има много добра подсветка, която се регулира в пет степени, както и времето, което може да се изключи от активно осветяване с настройки от 5 до 60 секунди. Достатъчно ярък на дневна светлина, екранът се представя много добре дори при средни настройки на яркостта.


Макар че повечето смартфони със сензорни екрани са оптимизирани за работа със стилус, то X6 е оптимизиран и за работа директно с пръсти - иконките на менютата са направени големи и удобни именно за тази цел, а чувствителността на екрана е напълно сравнима с тази на телефоните на HTC например.
В горната част над екрана се намира процепът за слушалката, която е оградена от стилно, широко отворено V-образно лого на компанията. Слушалката осигурява силен и качествен звук с натурално звучене - нямам никакви забележки към чуваемостта на събеседника. Резултатите са идентични с тези на телефони на други известни марки. Същото е положението и с вградения микрофон на X6 - отличен резултат.
Privileg X6 има стандартна буквено-цифрова хардуерна клавиатура, чиято бяло-синкава подсветка е достатъчно силна дори и ако се гледа на ярка дневна светлина. Времетраенето на подсветката не може да се регулира и изгасва автоматично на третата секунда след като престанете да натискате бутоните на клавиатурата.
Над нея се намира блокът от бутони за приемане/набиране на разговор, приключване на разговор, два софт бутона и D-pad плюс стрелки за ляво и дясно. Подредбата им е нетрадиционна, но като цяло е добре измислена. D-pad и двете стрелки могат да бъдат настроени да отварят кое да е приложение на телефона - контакти, Bluetooth, нов sms и т.н.
Горната част е за двата софт бутона и стрелка нагоре (част от D-pad). Лъскавите бутони по средата са стрелките за ляво и дясно, а между тях е бутонът за отказване на разговор (червена слушалка) или за излизане на home screen, в случай че сте се "забили" навътре из менютата. На долния ред са разположени бутоните за приемане на разговор за SIM 1 и SIM 2; между тях е стрелката за надолу (част от D-pad).
Когато ви споменах за нетрадициона подредба, имах предвид най-вече "червената слушалка", която е точно по средата на блока. Обикновено там се намира ОК бутонът за потвърждаване на влизане в дадена функция или меню и хората, които са свикнали с това, ще изпитват затруднения, докато почнат да работят с бутоните, без да се замислят. Това е въпрос на работа с телефона за около седмица до десет дни.
Като цяло клавиатурата и основният блок над нея са достатъчно комфортно разположени, за да не изпитва човек никакви затруднения при натискането им, което на мен лично много ми хареса, предвид големите възглавнички на пръстите ми. Бих наредил удобството им сред това на телефоните от висок клас.

От лявата страна на телефона ще намерите покрития с капаче слот за microSD карта, както и двойния бутон за регулиране на звука в слушалката, който е леко надигнат и с много мек ход при натискане.
Отдясно са разположени камера бутонът и надпис enjoy life - находчива закачка от производителя на телефона. В основата на клавиатурата на десния ръб се намира и слотът за стилуса. Ако телефонът е заключен, ще трябва да го отключите първо и после ще можете да снимате.
За тези, които не знаят как се отключва телефонът, ето указанието: натискате десния софтуерен бутон, след това SIM 1 зелена слушалка и след това или средата на екрана, или бутона "*" (звезда). Заключването е малко по-лесно - натискате само червена слушалка и бутон звезда.
От горната страна на телефона се намира USB слотът (нетрадиционен за съжаление) за зареждане и връзка с компютър. В средата пък има процеп за връзване на лента за носене на шията или на китката. От долната страна на телефона ще забележите само малката дупчица за микрофона, като с това се изчерпва описанието на тази част.
Гърбът на Privileg X6 се отличава със силния и ясен стереовисокоговорител, разположен в горната част на панела. Между двата отвора за звука на високоговорителя е разположена 2-мегапикселовата камера.
Батерията на телефона е Li-Ion 1000 mAh и при умерено натоварване на телефона, както за разговори, така и за мултимедия, издържа до 2-3 дни в GSM мрежа. Като включена екстра в пакета на телефона влиза и втора оригинална батерия, която можете да носите с вас и да използвате в случай на нужда.
Под батерията се виждат слотовете за двете SIM карти. Privileg X6 работи безпроблемно с карти на трите оператора. Имайте предвид, че при поставяне на картите в слотовете трябва да сложите в леглото на SIM 1 картата, от която ще ползвате Интернет през GPRS. Това е, така да се каже, основната карта, т.к. не може едновременно да браузвате в Интернет през двете карти.

Същото важи и за допълнителното меню на оператора. Реално погледнато, в телефона може да "помещавате" три номера, както бе в моя случай - ползвам глобулска карта с 2 активни номера, които се превключват от софтуерно меню, но може и двете да бъдат активни едновременно за входящи повиквания и кратки съобщения.

Дисплей и интерфейс

Privileg X6, макар и със сензорен екран, работи под операционна система, разработена изцяло за телефона, и не предлага съвместимост с приложения за WM или Symbian OS, като за съжаление не поддържа и JAVA (бел.ред. работа с JAVA е добавена в новата ревизия на телефона) - проблем, познат ни от X5 модела.

За сметка на JAVA съвместимостта, X6 има вече изцяло кирилизиран интерфейс и още по-важно - софтуерна QWERTY фонетична (кирилизирана) клавиатура! Вече може да си пишете SMS или e-mail съобщения на български, което лично за мен е повод за неизчерпаема радост :). Повече детайли за това -малко по-надолу в ревюто.

Интерфейсът на основното меню вече е по-ясен и систематизиран, а като лек недостатък бих споменал недостатъчно бързия процесор, който рефлектира на бързината на работата с менютата, като забавянето не е неприятно, но все пак се усеща.
Home screen има ред от системни иконки - посредата се изписват пропуснатите обаждания, както и получените кратки съобщения, което е много удобно, защото може директно да ги отворите, като кликнете съответно върху missed call или new sms. В долната част на екрана има часовник, дата, там са и софт бутоните menu и name. Home screen може да се променя по следните редица показатели: тапет, screen saver, анимация при пускане/гасене на екрана, показване на дата и час, личен номер, име на оператор, пропуснати обаждания, както и брой непрочетени съобщения. Телефонът поддържа както jpeg, така и анимирани gif файлове, които може да избирате както като тапет, така и като screen saver. На екрана също така върви и информация за текущото парче, което слушате на плеъра. Когато въведете номер за избиране, може да натиснете софт бутоните на екрана отдясно (слушалка 1 или слушалка 2), както и да натиснете хардуерните бутони за избиране през едната или другата карта.

Телефонна книга и органайзер

Когато влезете в основното меню, виждате четири големи иконки с текст под тях, както и четири по-малки отдолу, чрез които се прехвърляте в останалите менюта. По-малките иконки са сиви с изключение на активната, която е синя и леко по-голяма - това също допринася за лесното ориентиране из менютата.
Всички иконки са достатъчно големи, за да можете с лекота да ги натискате и с пръсти и по този начин да боравите с основните функции на телефона, без да се налага всеки път да вадите стилуса.

Контакт листата е традиционно съставена от малка иконка и името на адресата до нея. Когато застанете върху избран контакт, под името му, подравнено вдясно на екрана, излиза номерът по подразбиране, което като цяло е много удобно. В Privileg X6 адресната книга в телефона вече може да съдържа до 1000 записа с до 11 под записа - подобрение от съществено значение спрямо предишния модел X5, който имаше само 300 записа в телефона. В допълнение, двете SIM карти разполагат с по 250 контакта, което прави общо 1500 записа - предостатъчно за нуждите на всеки потребител.

Когато създавате нов запис в телефона, първо трябва да изберете къде ще се съхранява записът - в SIM 1, SIM 2 или в паметта на телефона, като можете да определите къде по подразбиране да се записват данните. Това означава, че при всеки запис вие пак ще виждате полетата за избор, но маркираното по подразбиране поле ще изисква потвърждение само, без да се придвижвате до него. Наличните полета са: име, номер, домашен номер, име на компания, имейл адрес, офис номер, факс номер, рождена дата, персонална снимка (излиза на цял екран с име и номер над нея), персонален звук (mp3 или midi файлове) и последно - група, в която е вписан записът.

В контактната листа можете да търсите номер по два начина - търсене на запис и бързо търсене. При търсенето на запис се отваря на целия екран прозорец, в който въвеждате име и търсите. Според мен много по-практично е бързото търсене, при което на последния ред над клавиатурата излиза допълнително поле. При всяко въвеждане на символ се филтрират намерените имена и това става без никакво забавяне. За жалост и двата вида търсене "гледат" само в първото име, защото дори да прехвърлите от софтуера на компютъра .vcf визитна картичка на Outlook, в която името е въведено в две полета, данните се сливат в единственото поле на телефона - да, точно така, ако създавате нов запис директно от телефона, имате едно поле за въвеждане на име. След като сте избрали даден номер, може да се възползвате от стандартните възможности, които предлага всеки останал телефон - да пращате кратко съобщение, да преглеждате/редактирате записа, и т.н. Сега, благодарение на наличния Bluetooth, вече можете да получавате контакти или да пращате такива от/към други телефони. Телефонът не поддържа полета като бележки или адреси, така че, ако прехвърляте контакти с подобни данни от друг телефон, те няма да бъдат отразени в получения профил. Останалите полета се синхронизират нормално - за справка вижте кои полета са налични за въвеждане на нов запис директно в телефона.

Синхронизацията на контактите от компютър към телефон отново е проблемен момент, макар че е далеч по-близо до "истината" отколкото при модела X5. В пакета на телефона има компактен Bluetooth донгъл и диск със софтуер BlueSoleil (1.6.0 версия) за управление на данните. Аз ще ви предложа варианти, които касаят записи, въведени в Microsoft Outlook като най-основен софтуер, с който голяма част от света си синхронизира личните данни. По други програми за синхронизиране не мога да взема отношение, т.к. не съм тествал такива.
След като инсталирате диска със софтуера и го стартирате, ще видите един оранжев, подобен на планета, кръг с орбита около себе си. След като сте включили Bluetooth донгъла в компютъра, както и Bluetooth на самия телефон, трябва да сдвоите двете устройства. След това заставате с мишката върху намерения телефон и с десен клик избирате refresh, за да ви се покажат поддържаните услуги. Privileg X6 работи с профилите Dial-up Networking, Serial Port, File Transfer и Object Push. Именно последната услуга стандартизира протокола за прехвърлянето на файловете.
От всички варианти, които пробвах, най-удобен вариант е следният: отваряте всеки един запис в Outlook и го съхранявате като .vcf файл. След това на BlueSoleil при свързан телефон заставате върху Object Push профила и с десен бутон на мишката кликате, за да се появи контекст менюто и после Send Objects. Приемате връзката в телефона и после селектирате всички записи, които искате да пратите. Телефонът получава канонада от имена, които едно по едно приемате или отхвърляте.
Ако имате много контакти, най-добре е да ги съхраните на microSD картата като отделни .vcf файлове (както вече ги имате на компютъра) в централната директория и после, когато имате възможност или свободно време, да ги прехвърлите в адресната книга. Това става, като кликате върху всеки един запис и после изберете forward/to phonebook.
Ако имате 300-400 записа в Outlook, това означава да отделите 2-3 часа за тази манипулация, но мисля, че си заслужава да го направите. Ако някой знае някакъв автоматичен начин за записване на всички файлове от Outlook като отделни .vcf файлове или друг начин с 3rd party софтуер за синхронизация, ще се радвам да сподели информацията в темата във форума ни.

Ако се случи така, че докато пишете съобщения, някой ви звънне, след приключване на разговора отново излиза екранът, на който сте били за последен път. Ако натиснете червената слушалка, излизате от екрана за въвеждане на sms, но при повторно избиране на нов sms на екрана излиза последната въведена информация. Интересен факт е, че ако изберете SIM 2 SMS профил, там екранът ще бъде "чист" - тоест всеки профил си помни последно въведените и несъхранени данни.
Преди да пратите sms, трябва да изберете дали съобщението да бъде пратено, без да се запише в телефона, или да бъде записано задължително, да го съхраните като чернова или да се откажете от написаното до момента. Може също така да добавите още адресати, ако пращате масовo съобщение с еднотипен текст. Още една интересна опция е пращане на съобщение до група - функция, която не съм виждал досега в друг модел на обикновен GSM телефон. И най-накрая, на всеки получен sms можете да отговаряте както от същата карта (SIM1), така и от втората карта (SIM2). За да бъде оптимално удобно четенето на sms, можете да се възползвате от богатите възможности за настройване на шрифта, фона, цвета и др.
MMS съобщенията са в отделен профил, но като структура плътно следват тази на SMS профила. Има всички необходими настройки, които може да ви потрябват при пращане на MMS съобщение. Можете да добавяте снимки, аудио- и видеофайлове.


E-mail клиентът поддържа POP3 и IMAP4 протоколи. Потребителите могат да избират интервала, през който телефонът да се свързва с имейл сървъра, лимита на данните от всеки имейл в inbox-а, автоматично добавяне на предварително въведен подпис и снимка. Когато създавате имейл, можете да приложите до три файла, а преди да пратите имейла, трябва да изберете дали да се запише в телефона, или само да се прати, да го съхраните като чернова или да се откажете от написаното до момента. Ако натиснете червената слушалка, съобщението няма да бъде записано в папката за черновите, но ще ви "чака" така, както сте го оставили, при следващото иницииране на нов мейл.

Интересните възможности за писане на съобщения не биха били толкова привлекателни без софтуерна QWERTY клавиатура. Privileg X6 не само че разполага с такава, но тя е и напълно кирилизирана! На ваше разположение е фонетична QWERTY клавиатура, с която е истинско удоволствие да пишеш съобщения и имейли. При режим на писане на кирилица и хардуерната стандартна клавиатура се кирилизира, така че е въпрос на свикване и предпочитание как всеки един от вас ще реши да въвежда текст. Privileg X6 има общо 9 варианта за въвеждане на текст: Multitap ABC, Multitap abc, Numeric, Multitap BG, Multitap bg, Smart ABC, Smart abc, както и handwriting. Последният от изброените има два режима - традиционен и бърз стил.

При писането на ръкописен текст със стилус телефонът разпознава учудващо добре символите, като дори да се случи да не разпознае някой, то сред съседните предположения задължително се намира вярната буква. Писането със стилус работи само с латински символи и букви. Най-добрата новина е, че можете да пишете ръкописно със стилуса по всяко време, във всеки един друг режим в цялото поле на екрана, което просто е фантастична функция! Multitap ABC позволява свободно въвеждане на текст, без да получавате варианти за думи при всяко вписване на символ. Numeric, както се досещате, разкрива само цифровата клавиатура. Multitap BG е еквивалент на първата, но със спомената фонетична подредба на български. Последната, Smart ABC, е еквивалент на всеизвестния ни T9 режим на въвеждане на текст: ако пишете съобщение на правилен английски език, за вас е добре дошъл този вариант, ако ли не - по-добре използвайте останалите режими. Сменянето на режимите става най-бързо с натискането на "#" бутона до появяването в горния десен ъгъл на желания такъв. Натискайки "*" , той извиква на целия екран наличните пунктуационни знаци.

Камера

Privileg X6 разполага с 2-мегапикселова камера без автофокус и светкавица. Има всички основни настройки, касаещи експозицията, цветната температура, компенсацията; 5 резолюции и три нива на качеството. Налични са също така готови рамки, ефектни филтри и др. От stand-by камера интерфейса са директно достъпни: self timer, effect setting, white balance, continuous shooting (до 5 кадъра), scene mode, image quality, и image size. X6 може да заснема и видеоклипове в 3GP формат и резолюция от 176 х 144 пиксела. Качеството е информативно.


Телефонът има доста приятен Image viewer, а също така и богати възможности за редактиране на снимки с вградената програма Photo Artist. Основен недостатък е, че не може да се увеличава снимката, както и да се показва на цял екран.

Мултимедия, игри и приложения

Аудиоплеърът има стандартна функционалност за gsm, а настройките на еквалайзера наистина вършат работа, без да са просто фиктивна опция в телефона. В плеъра се генерира листа от песни, които трябва да са съхранени на картата и задължително в папка My Music, като всички песни трябва да се намират в централната директория (без подпапки). По желание може да се изключи опцията за автоматично генериране на аудиолиста.


В пакета на телефона има преходен кабел към 2.5mm женски жак. В него можете да сложите по-качествени слушалки. Друг вариант е да поставите преходник тип 2.5mm (мъжки) към 3.5mm (женски) и да слушате музика на нормални hi-fi слушалки. В пакета на телефона има втори преходник, който завършва на 3.5mm (мъжки). С този кабел можете да свържете телефона с аудиоуредба в кола или в дома/офиса ви и да слушате наличната музика, съхранена на картата на телефона. Предлаганите кабелни слушалки в пакета не се различават по нищо от всеки останал сет, предлаган в комплекта на мобилен телефон. Като цяло качеството им е приемливо, а тези, които са пристрастени към слушането на музика от телефона, може и да не останат доволни.
Като се абстрахираме от всички тези кабели, стигаме до актуалната функция слушане на музика през Bluetooth. Благодарение на вградения Bluetooth, който поддържа A2DP профил, потребителят може да "закачи" за телефона стерео Bluetooth слушалки и да слуша музика от плеъра, без да се ограничава с кабелните слушалки. Аз имах възможността да слушам със среден клас Bluetooth слушалки на Motorola HT820 и ми хареса звукът (макар самите слушалки да са обемисти и неудобни). От плеъра също така можете директно да добавяте и музикално парче към листата с мелодии за рингтонове.

Видео плеърът поддържа клипове в 3gp и MPEG4 формат и предлага гледане на клиповете както в нормален режим, така и в lendscape режим. Допълнителна екстра е настройката за забавяне/забързване на клипа. Качеството на изображението на видеоплеъра е приятно и предвид че X6 има 2.6-инчов екран, гледането в landscape режим е предпочитано от това в стандартен режим. Активният клип може да бъде пратен по Bluetooth, имейл или MMS, да бъде назначен за скрийнсейвър или при гасене/стартиране на телефона.

File Manager също е доста удобен и по повечето показатели адекватно отговаря на нуждите на потребителите.

Internet browser, макар и в официалните характеристики да пише, че поддържа WAP 2.0, трудно се справя с богатите на съдържание стандартни страници, като някои от тях дори не може да отвори. Ще може да се възползвате единствено от страници оптимизирани за WAP, за каквито именно е създаден този вграден браузер. При евентуална поддръжка на JAVA (бел.ред. такава е добавена в новата ревизия на телефона) щеше да е безпроблемно разглеждането на страници при инсталиране на доказан браузер като например Opera Mini 4.0

Органайзерът разполага с календар, to do list, аларма и световно време.

Игрите в X6 са доста по-добри спрямо тези на предшественика X5 - тук има Puzzle, Square и Magicsushi. Puzzle остава без коментар, Square е игра, подобна на тетрис, а Magicsushi e занимателна игра, наподобяваща една известна игра с редене на кристали. Този път разработчиците са избрали различни видове сладкиши, които трябва да наредите в колони в зависимост от вида им. Предупреждавам ви, че при по-дълго играене можете да почувствате лек глад ;)

Сред допълнителните приложения попадат voice recorder, unit converter, валутен конвертор, калкулатор и една, по-скоро забавна отколкото функционална, апликация - Health. Последната предлага да изчисли на база височина-килограми здравословното ви състояние.

В екстрите се намира и Bluetooth функцията. Разполага със стандартните възможности за настройки.

Специално внимание заслужава апликацията Scheduled power on/off. Най-полезното допълнително приложение по мое мнение. С тази апликация вие определяте в колко часа телефонът да се изключи и съответно да се включи. Така всеки ден вие можете да програмирате телефона да се гаси в 00 часа и да се пуска, да речем, в 07:40, когато ставате за работа.

Последната апликация, която оставихме преди заключението, е shortcuts. В нея може да подредите по ваше желание бързи връзки с най-използваните програми и приложения. Препоръчвам ви да си назначите някой от четирите бутона на D-pad да стартира именно това приложение, за да може оттам да имате бърз достъп до всичко най-важно в телефона.

Обзор

Телефонът Privileg X6 успешно наследява предшественика си X5. Подобреният дизайн, множеството нови приложения, Bluetooth с A2DP профил, напълно кирилизираните меню и клавиатура и подобреният интерфейс са само част от нещата, които ще ви харесат в новата играчка :)

Окомплектовката на телефона - още веднъж искам да изтъкна - е безпрецедентна както за подобен род телефони, така и за скъпите модели на известни марки. Много важен момент, който интересува всеки потребител, е цената на телефона - 419 лв. с ДДС. Тази цена и една година гаранция определено звучат изненадващо за този телефон и окомплектовка, но това е факт.

Ако имате възможност да си "поиграете" с X6 поне малко, можете да усетите колко удобно е да говорите с един телефон и от двете SIM карти, да получавате и пращате SMS и имейли пак на един телефон, както и да си преглеждате любимите снимки или клипове на големия 2,6-инчов екран.

Ако вие сте човек, за който всички тези неща, които споменах в ревюто, значат нещо, бъдете сигурни, че Х6 е правилният избор. За всички останали потребители остава алтернативата от два телефона за по 500-700 лв. всеки.

Текст и снимки: Николай Стайков

Тестът е предоставен от ComputerNet
http://www.mobilebulgaria.com/shop/offers.php?id=93

Апарат и управление

След като телефонът е вече в ръцете ми, ето и самите наблюдения за корпуса, клавиатурата, бутоните и материалите, от които е изработен Privileg X6.
Като става дума за материали, X6 е изцяло изработен от полимери, без метални компоненти, въпреки че на пръв поглед изглежда, че някои от частите са именно метални. Формата на телефона следва приятни овални линии, като основният блок на клавиатурата, лентата, опасваща по средата на страните на телефона, и V-образното лого са изработени в сребърно и разчупват добре тъмния корпус на телефона. Лицевата страна е съставена от матова рамка, която обгражда черната лъскава скосена по ръбовете клавиатура и горната част от панела около самия екран. Като цяло тази комбинация създава усещането за телефон от висок клас, издържан в съвременен дизайн. Гърбът е изработен от черна полуматова пластмаса, като няма различни по усещане и цветове части.
Радвам се да установя, че както лицевият панел, така и гърбът са много устойчиви на отпечатъци от пръсти, което е наистина добро постижение за тези материи. Друг сериозен позитив е, че телефонът е много солиден - няма никакви скърцания на капака, клавиатурата или панелите.

Откъм лицевата страна веднага се набива в очите големият 2.6-инчов сензорен TFT екран с QVGA резолюция и 262K цвята. В основата на екрана са разположени 5 иконки, които са директни шорткъти до основното меню, адресната книга, съобщенията, камерата и галерията. След като натиснете едната иконка, трябва да излезете от нея, преди да натиснете следващата иконка от по-горе изброените.

Екранът има много добра подсветка, която се регулира в пет степени, както и времето, което може да се изключи от активно осветяване с настройки от 5 до 60 секунди. Достатъчно ярък на дневна светлина, екранът се представя много добре дори при средни настройки на яркостта.


Макар че повечето смартфони със сензорни екрани са оптимизирани за работа със стилус, то X6 е оптимизиран и за работа директно с пръсти - иконките на менютата са направени големи и удобни именно за тази цел, а чувствителността на екрана е напълно сравнима с тази на телефоните на HTC например.
В горната част над екрана се намира процепът за слушалката, която е оградена от стилно, широко отворено V-образно лого на компанията. Слушалката осигурява силен и качествен звук с натурално звучене - нямам никакви забележки към чуваемостта на събеседника. Резултатите са идентични с тези на телефони на други известни марки. Същото е положението и с вградения микрофон на X6 - отличен резултат.
Privileg X6 има стандартна буквено-цифрова хардуерна клавиатура, чиято бяло-синкава подсветка е достатъчно силна дори и ако се гледа на ярка дневна светлина. Времетраенето на подсветката не може да се регулира и изгасва автоматично на третата секунда след като престанете да натискате бутоните на клавиатурата.
Над нея се намира блокът от бутони за приемане/набиране на разговор, приключване на разговор, два софт бутона и D-pad плюс стрелки за ляво и дясно. Подредбата им е нетрадиционна, но като цяло е добре измислена. D-pad и двете стрелки могат да бъдат настроени да отварят кое да е приложение на телефона - контакти, Bluetooth, нов sms и т.н.
Горната част е за двата софт бутона и стрелка нагоре (част от D-pad). Лъскавите бутони по средата са стрелките за ляво и дясно, а между тях е бутонът за отказване на разговор (червена слушалка) или за излизане на home screen, в случай че сте се "забили" навътре из менютата. На долния ред са разположени бутоните за приемане на разговор за SIM 1 и SIM 2; между тях е стрелката за надолу (част от D-pad).
Когато ви споменах за нетрадициона подредба, имах предвид най-вече "червената слушалка", която е точно по средата на блока. Обикновено там се намира ОК бутонът за потвърждаване на влизане в дадена функция или меню и хората, които са свикнали с това, ще изпитват затруднения, докато почнат да работят с бутоните, без да се замислят. Това е въпрос на работа с телефона за около седмица до десет дни.
Като цяло клавиатурата и основният блок над нея са достатъчно комфортно разположени, за да не изпитва човек никакви затруднения при натискането им, което на мен лично много ми хареса, предвид големите възглавнички на пръстите ми. Бих наредил удобството им сред това на телефоните от висок клас.

От лявата страна на телефона ще намерите покрития с капаче слот за microSD карта, както и двойния бутон за регулиране на звука в слушалката, който е леко надигнат и с много мек ход при натискане.
Отдясно са разположени камера бутонът и надпис enjoy life - находчива закачка от производителя на телефона. В основата на клавиатурата на десния ръб се намира и слотът за стилуса. Ако телефонът е заключен, ще трябва да го отключите първо и после ще можете да снимате.
За тези, които не знаят как се отключва телефонът, ето указанието: натискате десния софтуерен бутон, след това SIM 1 зелена слушалка и след това или средата на екрана, или бутона "*" (звезда). Заключването е малко по-лесно - натискате само червена слушалка и бутон звезда.
От горната страна на телефона се намира USB слотът (нетрадиционен за съжаление) за зареждане и връзка с компютър. В средата пък има процеп за връзване на лента за носене на шията или на китката. От долната страна на телефона ще забележите само малката дупчица за микрофона, като с това се изчерпва описанието на тази част.
Гърбът на Privileg X6 се отличава със силния и ясен стереовисокоговорител, разположен в горната част на панела. Между двата отвора за звука на високоговорителя е разположена 2-мегапикселовата камера.
Батерията на телефона е Li-Ion 1000 mAh и при умерено натоварване на телефона, както за разговори, така и за мултимедия, издържа до 2-3 дни в GSM мрежа. Като включена екстра в пакета на телефона влиза и втора оригинална батерия, която можете да носите с вас и да използвате в случай на нужда.
Под батерията се виждат слотовете за двете SIM карти. Privileg X6 работи безпроблемно с карти на трите оператора. Имайте предвид, че при поставяне на картите в слотовете трябва да сложите в леглото на SIM 1 картата, от която ще ползвате Интернет през GPRS. Това е, така да се каже, основната карта, т.к. не може едновременно да браузвате в Интернет през двете карти.

Същото важи и за допълнителното меню на оператора. Реално погледнато, в телефона може да "помещавате" три номера, както бе в моя случай - ползвам глобулска карта с 2 активни номера, които се превключват от софтуерно меню, но може и двете да бъдат активни едновременно за входящи повиквания и кратки съобщения.

Дисплей и интерфейс

Privileg X6, макар и със сензорен екран, работи под операционна система, разработена изцяло за телефона, и не предлага съвместимост с приложения за WM или Symbian OS, като за съжаление не поддържа и JAVA (бел.ред. работа с JAVA е добавена в новата ревизия на телефона) - проблем, познат ни от X5 модела.

За сметка на JAVA съвместимостта, X6 има вече изцяло кирилизиран интерфейс и още по-важно - софтуерна QWERTY фонетична (кирилизирана) клавиатура! Вече може да си пишете SMS или e-mail съобщения на български, което лично за мен е повод за неизчерпаема радост :). Повече детайли за това -малко по-надолу в ревюто.

Интерфейсът на основното меню вече е по-ясен и систематизиран, а като лек недостатък бих споменал недостатъчно бързия процесор, който рефлектира на бързината на работата с менютата, като забавянето не е неприятно, но все пак се усеща.
Home screen има ред от системни иконки - посредата се изписват пропуснатите обаждания, както и получените кратки съобщения, което е много удобно, защото може директно да ги отворите, като кликнете съответно върху missed call или new sms. В долната част на екрана има часовник, дата, там са и софт бутоните menu и name. Home screen може да се променя по следните редица показатели: тапет, screen saver, анимация при пускане/гасене на екрана, показване на дата и час, личен номер, име на оператор, пропуснати обаждания, както и брой непрочетени съобщения. Телефонът поддържа както jpeg, така и анимирани gif файлове, които може да избирате както като тапет, така и като screen saver. На екрана също така върви и информация за текущото парче, което слушате на плеъра. Когато въведете номер за избиране, може да натиснете софт бутоните на екрана отдясно (слушалка 1 или слушалка 2), както и да натиснете хардуерните бутони за избиране през едната или другата карта.

Телефонна книга и органайзер

Когато влезете в основното меню, виждате четири големи иконки с текст под тях, както и четири по-малки отдолу, чрез които се прехвърляте в останалите менюта. По-малките иконки са сиви с изключение на активната, която е синя и леко по-голяма - това също допринася за лесното ориентиране из менютата.
Всички иконки са достатъчно големи, за да можете с лекота да ги натискате и с пръсти и по този начин да боравите с основните функции на телефона, без да се налага всеки път да вадите стилуса.

Контакт листата е традиционно съставена от малка иконка и името на адресата до нея. Когато застанете върху избран контакт, под името му, подравнено вдясно на екрана, излиза номерът по подразбиране, което като цяло е много удобно. В Privileg X6 адресната книга в телефона вече може да съдържа до 1000 записа с до 11 под записа - подобрение от съществено значение спрямо предишния модел X5, който имаше само 300 записа в телефона. В допълнение, двете SIM карти разполагат с по 250 контакта, което прави общо 1500 записа - предостатъчно за нуждите на всеки потребител.

Когато създавате нов запис в телефона, първо трябва да изберете къде ще се съхранява записът - в SIM 1, SIM 2 или в паметта на телефона, като можете да определите къде по подразбиране да се записват данните. Това означава, че при всеки запис вие пак ще виждате полетата за избор, но маркираното по подразбиране поле ще изисква потвърждение само, без да се придвижвате до него. Наличните полета са: име, номер, домашен номер, име на компания, имейл адрес, офис номер, факс номер, рождена дата, персонална снимка (излиза на цял екран с име и номер над нея), персонален звук (mp3 или midi файлове) и последно - група, в която е вписан записът.

В контактната листа можете да търсите номер по два начина - търсене на запис и бързо търсене. При търсенето на запис се отваря на целия екран прозорец, в който въвеждате име и търсите. Според мен много по-практично е бързото търсене, при което на последния ред над клавиатурата излиза допълнително поле. При всяко въвеждане на символ се филтрират намерените имена и това става без никакво забавяне. За жалост и двата вида търсене "гледат" само в първото име, защото дори да прехвърлите от софтуера на компютъра .vcf визитна картичка на Outlook, в която името е въведено в две полета, данните се сливат в единственото поле на телефона - да, точно така, ако създавате нов запис директно от телефона, имате едно поле за въвеждане на име. След като сте избрали даден номер, може да се възползвате от стандартните възможности, които предлага всеки останал телефон - да пращате кратко съобщение, да преглеждате/редактирате записа, и т.н. Сега, благодарение на наличния Bluetooth, вече можете да получавате контакти или да пращате такива от/към други телефони. Телефонът не поддържа полета като бележки или адреси, така че, ако прехвърляте контакти с подобни данни от друг телефон, те няма да бъдат отразени в получения профил. Останалите полета се синхронизират нормално - за справка вижте кои полета са налични за въвеждане на нов запис директно в телефона.

Синхронизацията на контактите от компютър към телефон отново е проблемен момент, макар че е далеч по-близо до "истината" отколкото при модела X5. В пакета на телефона има компактен Bluetooth донгъл и диск със софтуер BlueSoleil (1.6.0 версия) за управление на данните. Аз ще ви предложа варианти, които касаят записи, въведени в Microsoft Outlook като най-основен софтуер, с който голяма част от света си синхронизира личните данни. По други програми за синхронизиране не мога да взема отношение, т.к. не съм тествал такива.
След като инсталирате диска със софтуера и го стартирате, ще видите един оранжев, подобен на планета, кръг с орбита около себе си. След като сте включили Bluetooth донгъла в компютъра, както и Bluetooth на самия телефон, трябва да сдвоите двете устройства. След това заставате с мишката върху намерения телефон и с десен клик избирате refresh, за да ви се покажат поддържаните услуги. Privileg X6 работи с профилите Dial-up Networking, Serial Port, File Transfer и Object Push. Именно последната услуга стандартизира протокола за прехвърлянето на файловете.
От всички варианти, които пробвах, най-удобен вариант е следният: отваряте всеки един запис в Outlook и го съхранявате като .vcf файл. След това на BlueSoleil при свързан телефон заставате върху Object Push профила и с десен бутон на мишката кликате, за да се появи контекст менюто и после Send Objects. Приемате връзката в телефона и после селектирате всички записи, които искате да пратите. Телефонът получава канонада от имена, които едно по едно приемате или отхвърляте.
Ако имате много контакти, най-добре е да ги съхраните на microSD картата като отделни .vcf файлове (както вече ги имате на компютъра) в централната директория и после, когато имате възможност или свободно време, да ги прехвърлите в адресната книга. Това става, като кликате върху всеки един запис и после изберете forward/to phonebook.
Ако имате 300-400 записа в Outlook, това означава да отделите 2-3 часа за тази манипулация, но мисля, че си заслужава да го направите. Ако някой знае някакъв автоматичен начин за записване на всички файлове от Outlook като отделни .vcf файлове или друг начин с 3rd party софтуер за синхронизация, ще се радвам да сподели информацията в темата във форума ни.

Ако се случи така, че докато пишете съобщения, някой ви звънне, след приключване на разговора отново излиза екранът, на който сте били за последен път. Ако натиснете червената слушалка, излизате от екрана за въвеждане на sms, но при повторно избиране на нов sms на екрана излиза последната въведена информация. Интересен факт е, че ако изберете SIM 2 SMS профил, там екранът ще бъде "чист" - тоест всеки профил си помни последно въведените и несъхранени данни.
Преди да пратите sms, трябва да изберете дали съобщението да бъде пратено, без да се запише в телефона, или да бъде записано задължително, да го съхраните като чернова или да се откажете от написаното до момента. Може също така да добавите още адресати, ако пращате масовo съобщение с еднотипен текст. Още една интересна опция е пращане на съобщение до група - функция, която не съм виждал досега в друг модел на обикновен GSM телефон. И най-накрая, на всеки получен sms можете да отговаряте както от същата карта (SIM1), така и от втората карта (SIM2). За да бъде оптимално удобно четенето на sms, можете да се възползвате от богатите възможности за настройване на шрифта, фона, цвета и др.
MMS съобщенията са в отделен профил, но като структура плътно следват тази на SMS профила. Има всички необходими настройки, които може да ви потрябват при пращане на MMS съобщение. Можете да добавяте снимки, аудио- и видеофайлове.


E-mail клиентът поддържа POP3 и IMAP4 протоколи. Потребителите могат да избират интервала, през който телефонът да се свързва с имейл сървъра, лимита на данните от всеки имейл в inbox-а, автоматично добавяне на предварително въведен подпис и снимка. Когато създавате имейл, можете да приложите до три файла, а преди да пратите имейла, трябва да изберете дали да се запише в телефона, или само да се прати, да го съхраните като чернова или да се откажете от написаното до момента. Ако натиснете червената слушалка, съобщението няма да бъде записано в папката за черновите, но ще ви "чака" така, както сте го оставили, при следващото иницииране на нов мейл.

Интересните възможности за писане на съобщения не биха били толкова привлекателни без софтуерна QWERTY клавиатура. Privileg X6 не само че разполага с такава, но тя е и напълно кирилизирана! На ваше разположение е фонетична QWERTY клавиатура, с която е истинско удоволствие да пишеш съобщения и имейли. При режим на писане на кирилица и хардуерната стандартна клавиатура се кирилизира, така че е въпрос на свикване и предпочитание как всеки един от вас ще реши да въвежда текст. Privileg X6 има общо 9 варианта за въвеждане на текст: Multitap ABC, Multitap abc, Numeric, Multitap BG, Multitap bg, Smart ABC, Smart abc, както и handwriting. Последният от изброените има два режима - традиционен и бърз стил.

При писането на ръкописен текст със стилус телефонът разпознава учудващо добре символите, като дори да се случи да не разпознае някой, то сред съседните предположения задължително се намира вярната буква. Писането със стилус работи само с латински символи и букви. Най-добрата новина е, че можете да пишете ръкописно със стилуса по всяко време, във всеки един друг режим в цялото поле на екрана, което просто е фантастична функция! Multitap ABC позволява свободно въвеждане на текст, без да получавате варианти за думи при всяко вписване на символ. Numeric, както се досещате, разкрива само цифровата клавиатура. Multitap BG е еквивалент на първата, но със спомената фонетична подредба на български. Последната, Smart ABC, е еквивалент на всеизвестния ни T9 режим на въвеждане на текст: ако пишете съобщение на правилен английски език, за вас е добре дошъл този вариант, ако ли не - по-добре използвайте останалите режими. Сменянето на режимите става най-бързо с натискането на "#" бутона до появяването в горния десен ъгъл на желания такъв. Натискайки "*" , той извиква на целия екран наличните пунктуационни знаци.

Камера

Privileg X6 разполага с 2-мегапикселова камера без автофокус и светкавица. Има всички основни настройки, касаещи експозицията, цветната температура, компенсацията; 5 резолюции и три нива на качеството. Налични са също така готови рамки, ефектни филтри и др. От stand-by камера интерфейса са директно достъпни: self timer, effect setting, white balance, continuous shooting (до 5 кадъра), scene mode, image quality, и image size. X6 може да заснема и видеоклипове в 3GP формат и резолюция от 176 х 144 пиксела. Качеството е информативно.


Телефонът има доста приятен Image viewer, а също така и богати възможности за редактиране на снимки с вградената програма Photo Artist. Основен недостатък е, че не може да се увеличава снимката, както и да се показва на цял екран.

Мултимедия, игри и приложения

Аудиоплеърът има стандартна функционалност за gsm, а настройките на еквалайзера наистина вършат работа, без да са просто фиктивна опция в телефона. В плеъра се генерира листа от песни, които трябва да са съхранени на картата и задължително в папка My Music, като всички песни трябва да се намират в централната директория (без подпапки). По желание може да се изключи опцията за автоматично генериране на аудиолиста.


В пакета на телефона има преходен кабел към 2.5mm женски жак. В него можете да сложите по-качествени слушалки. Друг вариант е да поставите преходник тип 2.5mm (мъжки) към 3.5mm (женски) и да слушате музика на нормални hi-fi слушалки. В пакета на телефона има втори преходник, който завършва на 3.5mm (мъжки). С този кабел можете да свържете телефона с аудиоуредба в кола или в дома/офиса ви и да слушате наличната музика, съхранена на картата на телефона. Предлаганите кабелни слушалки в пакета не се различават по нищо от всеки останал сет, предлаган в комплекта на мобилен телефон. Като цяло качеството им е приемливо, а тези, които са пристрастени към слушането на музика от телефона, може и да не останат доволни.
Като се абстрахираме от всички тези кабели, стигаме до актуалната функция слушане на музика през Bluetooth. Благодарение на вградения Bluetooth, който поддържа A2DP профил, потребителят може да "закачи" за телефона стерео Bluetooth слушалки и да слуша музика от плеъра, без да се ограничава с кабелните слушалки. Аз имах възможността да слушам със среден клас Bluetooth слушалки на Motorola HT820 и ми хареса звукът (макар самите слушалки да са обемисти и неудобни). От плеъра също така можете директно да добавяте и музикално парче към листата с мелодии за рингтонове.

Видео плеърът поддържа клипове в 3gp и MPEG4 формат и предлага гледане на клиповете както в нормален режим, така и в lendscape режим. Допълнителна екстра е настройката за забавяне/забързване на клипа. Качеството на изображението на видеоплеъра е приятно и предвид че X6 има 2.6-инчов екран, гледането в landscape режим е предпочитано от това в стандартен режим. Активният клип може да бъде пратен по Bluetooth, имейл или MMS, да бъде назначен за скрийнсейвър или при гасене/стартиране на телефона.

File Manager също е доста удобен и по повечето показатели адекватно отговаря на нуждите на потребителите.

Internet browser, макар и в официалните характеристики да пише, че поддържа WAP 2.0, трудно се справя с богатите на съдържание стандартни страници, като някои от тях дори не може да отвори. Ще може да се възползвате единствено от страници оптимизирани за WAP, за каквито именно е създаден този вграден браузер. При евентуална поддръжка на JAVA (бел.ред. такава е добавена в новата ревизия на телефона) щеше да е безпроблемно разглеждането на страници при инсталиране на доказан браузер като например Opera Mini 4.0

Органайзерът разполага с календар, to do list, аларма и световно време.

Игрите в X6 са доста по-добри спрямо тези на предшественика X5 - тук има Puzzle, Square и Magicsushi. Puzzle остава без коментар, Square е игра, подобна на тетрис, а Magicsushi e занимателна игра, наподобяваща една известна игра с редене на кристали. Този път разработчиците са избрали различни видове сладкиши, които трябва да наредите в колони в зависимост от вида им. Предупреждавам ви, че при по-дълго играене можете да почувствате лек глад ;)

Сред допълнителните приложения попадат voice recorder, unit converter, валутен конвертор, калкулатор и една, по-скоро забавна отколкото функционална, апликация - Health. Последната предлага да изчисли на база височина-килограми здравословното ви състояние.

В екстрите се намира и Bluetooth функцията. Разполага със стандартните възможности за настройки.

Специално внимание заслужава апликацията Scheduled power on/off. Най-полезното допълнително приложение по мое мнение. С тази апликация вие определяте в колко часа телефонът да се изключи и съответно да се включи. Така всеки ден вие можете да програмирате телефона да се гаси в 00 часа и да се пуска, да речем, в 07:40, когато ставате за работа.

Последната апликация, която оставихме преди заключението, е shortcuts. В нея може да подредите по ваше желание бързи връзки с най-използваните програми и приложения. Препоръчвам ви да си назначите някой от четирите бутона на D-pad да стартира именно това приложение, за да може оттам да имате бърз достъп до всичко най-важно в телефона.

Обзор

Телефонът Privileg X6 успешно наследява предшественика си X5. Подобреният дизайн, множеството нови приложения, Bluetooth с A2DP профил, напълно кирилизираните меню и клавиатура и подобреният интерфейс са само част от нещата, които ще ви харесат в новата играчка :)

Окомплектовката на телефона - още веднъж искам да изтъкна - е безпрецедентна както за подобен род телефони, така и за скъпите модели на известни марки. Много важен момент, който интересува всеки потребител, е цената на телефона - 419 лв. с ДДС. Тази цена и една година гаранция определено звучат изненадващо за този телефон и окомплектовка, но това е факт.

Ако имате възможност да си "поиграете" с X6 поне малко, можете да усетите колко удобно е да говорите с един телефон и от двете SIM карти, да получавате и пращате SMS и имейли пак на един телефон, както и да си преглеждате любимите снимки или клипове на големия 2,6-инчов екран.

Ако вие сте човек, за който всички тези неща, които споменах в ревюто, значат нещо, бъдете сигурни, че Х6 е правилният избор. За всички останали потребители остава алтернативата от два телефона за по 500-700 лв. всеки.

Текст и снимки: Николай Стайков

Тестът е предоставен от ComputerNet
http://www.mobilebulgaria.com/shop/offers.php?id=93

 • i az sum s takuv telefon i imah tozi problem.nastroy blututa na ftp profil,svurgi se s dr.gsm,zapameti go v moi ustroystva,opcii-svurgi se,ftp-profil-vruzka,otvarqsh dr.gsm i teglish.az sum dovolen ot x6,poddurga obhat,bateriqta mi durgi 5 dni,shtom slushah vuv vlaka sofiq-dobrich muzika cqla nosht-znachi e dobre.samo che ne mogah da go nakaram da pravi video mp4,opitah ot nastoykite na kamerata,no ne sepoluchi,ako nqkoy mi kage kak tochno stava,neka kage.blagodarq predvaritelno.javata sushto raboti.
  klinkoff
 • ne sam dovolen ot tozi telefon dava gre6ki smisal gubi obchvat i mnogo ticho te 4uvat.
  stiopa1234
 • Ами да знаеш праи ги като 1мпс и освен това са пластмасови и тъчскрина им се троши много лесно абе китайски боклук преди два дни го пратих на сервиз и го продадох за сто и двадесет лева щото за тъчскрина ми поискаха 120 лв.Пък аз за толко го продадох и сега ще си търся друг китаец, но по-издръжлив.......
  misisisisisis
 • Ми .... от трън, та на глог :) .... а за снимането ... ми нагласяш на тази резолюция и си щракаш :) ... изобщо не е сложно
  dakiss
 • Гледам че беше позамряла темата за БОКЛУКА привилег,ама пак са почнали дребните търговийки. И как точно снима в 1600х1200 резолюция??? Отървах се от дървото и съм със Самсунг Д880.Нема никви грижи !!! Купувайте реномирани марки не Китайски боклуци.
  hunt
 • Първото решение е прочитане на упътването - на български или на наглийски по избор и тогава ако все още е неясно ... питайте пак. Може да питате и там откъдето сте го взели. Явно е нещо от настройките, ама трябва да се види наживо или с по-подробни обяснения поне да е.
  dakiss
 • ами аз вчера също си взех такъв телефон и засега всичко си е наред, но когато се опитах да си прехвърля песни от блутута на телефона ми изписа "Писането на файла неуспешно".Отидох и до един фр, който е със СЕ К800 и той се опита да ми прати песен, но пак същото.Аз обаче успях да му пратя..Някакво решение?
  tugg
 • Ами относно резервните части .... изпращат ги до сервиза и май няма на свободна продажба /поне аз не знам да има, а и кой обикновен човек ще се хване да поправя някой от днешните GSM-и/. Също и телефоните са правени за България и гаранцията им е реална - от собственика на марката, а не от търговец или вносител. Ако не им се играе в сервиза просто го сменят с друг апарат, ако има проблем. 1 година е доста време смятано в новости които излизат на пазара. Май вече на много по-кратки срокове се сменят от някой телефоните и не затова, че са се повредили ;) Ако имаш други въпроси питай на ICQ 157108876 или SKYPE dakiss1
  dakiss
 • tava s 359 go imax kato problem s nokiata i to4no taka go re6ix 4ux oba4e 4e kitaicite ne pravqt rezervni 4asti vqrno li e dakiss
  iasencho88
 • dakiss mersi brat4e ti mi pomogna da izbera noviq si tel i nai nakraq da smena ispardqlata si nokia
  iasencho88
 • edit: vladovn Не се позволява псуване, в бъдеще подобни постове ще бъдат трити.
  iasencho88
 • prav si dakis az li4no se kanq da si vzema takav
  iasencho88
 • виж какаво пич,това че ти си мислиш че твоята "ФИНЛАНДСКА" нокия не е китайска жестоко се льжеш! освен това телефоньт (privileg) синима видео в MP4 и действително камерата е 1600x1200,а освен това плейва mp3,mp4,amr,midi и мп3 сьс сигурност. Проблеми с обхвата на двете sim сьщо няма,както твьрдиш! Колкото до батерията.... взех си ZM800-GSM-часовник и дори той издьржа 3 дена,така че давай си грешни пари и робувай на марки-това си е твой проблем! Осве всичко X6+ има и JAVA!
  cabelist
 • Тихомълком се отървам когато аз съм виновен че съм се наредил ;)Сега се опитват да ме наредят;)Това е разликата ако не се вдянал! Невиждам защо трябва да се набутват толкова хора с болкуци и да се отърват тихомълком както се изразяваш ти! НЕ ГИ НАБУТВАЙ ТИ И ТАКИВА КАТО ТЕБЕ!!! Значи ако беше хубав телефона с удоволствие бих написал позитивен коментар,и тo не един!Ама при условие че гледам как го хвалиш,а няма и 50% истина е редно да напиша истината. Инакрая но не на последно място- НЕ СИ КУПУВАЙТЕ КИТАЙСКИ БОКЛУЦИ!!! ТОВА НЕ Е БЪЛГАРСКО!!!
  hunt
 • Явно за мен съдиш от себе си, но това си е твой въпрос. През моите ръце са минали също много телефони, но не съм развявал лозунги и байраци и да пиша с главни букви, че с нещо са ме разочаровали и съм се отървавал тихомълком от тях. От телефона PriVileg Х6 все още не мисля да се отървавам. Думата ми беше за други марки, защото PriVileg са само от 10 месеца на пазара. Просто ме подразни прекалената ти увереност, че вината е на телефона като цяло от този модел, а не е в теб или на "куца бройка" от този модел. Все пак имам такъв и не съм съгласен с твоите определения какво можел и какво не ... както искаш така го разбирай. А за пожеланията и виждането .... ми слепец си ве брато ;) ... телефона е български бре :) . Защо да го търся из чужбината. Май www.ebay.com си е твоя запазена територия и в помощ на търговийката ти в нета :) Айде поживо поздраво ... аз съм дотук по обясненията си с теб ... всеки си има праг на поносимост към глупостите.
  dakiss
 • Виж сега "уминко",доста телефони са ми минали през ръцете!Такъв боклук никога не ми е попадал и няма и да взема в ръце!!! Ако си мислиш че откриваш топлата вода с това да поръчваш от www.ebay.com боклуци и да ги продаваш в Бг си се забавил доста моето момче...!!! Профилите съм ги разгледал достатъчно добре!!! Видях и колко му държи батерията до 48ч МАХ!!! Да те успокоя да не се притесяваш днес си взех парите обратно!!!Минах за всеки случай през КЗП ;) и взех една жалба да си имам за всеки случай!!! ОЩЕ ВЕДНЪЖ СЪВЕТВАМ ВСИЧКО КОИТО СА СЕ НАВИЛИ ДА СИ ВЗЕМАТ GSM С 2 SIM ДА НЕ СИ ДАВАТ ПАРИТЕ ЗА PriVileg X6 !!! Айде върти си търговииката в нета и помни-"Бай Брадър вижда ВСИЧКО"!!! ;) ;) ;)
  hunt
 • Виж сега "умнико" .... Иди където ти казах и после говори. Там ще ти обяснят защо не можеш да си подготвиш файла, че да се плейва на телефона. Явно си назад с материала, но не е тук мястото да обяснявам как да си подготвяш файловете. Телефона не е компютър да плейва всичко каквото му пуснеш и в каквато и резолюция да му го пуснеш. Това за батерията ... първо къде видя да съм го писал аз, но пък е верно, ако си включиш телефона в режим "пести батерията" /изобщо забелязал ли си, че има такъв режим/, а не да си го разцъкваш по цял ден и да пускаш музиката на МАХ, че да се обръщат всички да те заглеждат. Съвет ..... прочети все пак упътването и не се излагай като кифладжия. На чист български е все пак, ако те затрудни английската част. Всеки си има право на избор, но такива като теб нямат правото да плюят навсякъде защото не могат да се справят с нещо и .... то им е кривото ;) Айде със здраве :) Иначе според съвета ти .... ми що пък да не дадат още толкова пари и да си вземат още по-хубав телефон ....... а ако дадат два пъти по толкова ще са близо до върха ;)
  dakiss
 • Качва се всичко но не плейва!!!! Не съм дал над 300лв за флашка!!! А беше РЕКЛАМИРАЛ НОВАТА СЕРИЯ ЧЕ ДЪРЖАЛА 3-5ДЕНА БАТЕРИЯТА!!!Няма такова нещо-поредната лъжа !!!до 48ч Мр4 не прави клипове!!! Резолюция над 640х480 също няма!!! Набии си ги в главата тези работи,няма да ти пиша като на първолак по 10пъти!!! И нека хората видят и не се набутват за тоя боклук!!!По-добре да дадат още 100лв отгоре и да си вземата Samsung D880!!!
  hunt
 • 1. Всичко може да се качва на телефона, независимо дали е направено както трябва или не .... както на флашка. Дали си го направил както трябва е твой проблем. 2. Камерата си снима в MP4 - ако ти не можеш, или точно този твоя телефон ..... да знаеш поне какво да правиш. 3. Максимална резолюция на фотоапарата - 1600х1200 ... сметни сам колко MP са 4. Това в много от случаите е от липса на покритие - не те знам де ходиш, ама щом други имат обхват - писах къде да ходиш. Те поне са собственици на марката, а не търговци или вносители, че да правят въртели .... ако схващаш за какво говоря изобщо. За боклуците ... ми спомням си, че и на телефони със зелени екрани се радвахме едно време, а и не им бяха ниски цените, а и съм съгласен, че днешните в близко бъдеще ще ги гледаме както сега гледаме тези със зелените екрани ;)
  dakiss
 • Че има вградени има,ама я се опитай ти да качиш и после пак да говорим! Камерата снима ли в формат mp4??? Каква е максималната резолюцията на фотоапарата с която може да снимаш? Камерата 2мп ли е ??? А проблема като изяза извън града и почнат да ми идват съобщения за неприети разговори??? Пак казвам това е пълен боклук и по-добре не си давайте парите!
  hunt