PriVileg ZM-800

PriVileg ZM-800
Телефонът е с размерите на спортен часовник. Дизайнът е нетрадиционен за мобилен телефон, както и контролите на устройството, но всъщност работата с ZM-800 е идентична с работата с друг мобилен телефон, просто защото телефонът има 1.3-инчов сензорен 262К TFT екран с резолюция от 128 x 160 пиксела, на който може да работите както с върха на пръста/нокътя, така и с вградения в гумената верижка телескопичен стилус. Privileg ZM-800 е изработен от солиден пластмасов корпус и има гъвкава гумена каишка с метална закопчалка. Петте бутона и рамката, опасваща екрана, са сребристи, а останалата част е изработена от полуматова черна пластмаса. Стилусът е телескопичен, от три сектора, и вероятно е изработен от алуминий. С размери от 61 x 40 x 16 мм и тежина от 70 грама, това сигурно е най-малкият мобилен телефон в света, който при това удобно ляга на китката ви. Други впечатляващи показатели са вградената памет от 128MB, Bluetooth с A2DP профил, стереовисокоговорители, MP3 и MP4 плеър, стерео Bluetooth слушалки, USB слот и др. Записването на разговор също не е за пренебрегване като функция.

Апарат и управление

Освен работата през сензорния екран ZM-800 има и пет бутона - два отдясно (с USB слот по средата) и три отляво.
Включването на телефона става с десния долен бутон. През останалото време той изпълнява функцията десен софт бутон и респективно левият долен бутон също има софт функционалност. Горният десен бутон стартира Call log, както и някои контекстни менюта като например Send Option при писане на нов SMS.
Прелистването нагоре-надолу по менютата става с горните два бутона от лявата страна. Home screen бутоните отляво служат за бърз достъп до Bluetooth менюто и алармата.
Стереовисокоговорителите се намират под и над екрана, а микрофонт е от лявата страна на екрана. Гласът на обаждащия се се чува много добре, но микрофонът е слаб и не се чува съвсем ясно при режим "високоговорител". Все пак това е допълнителна възможност за говорене - основната е през стерео Bluetooth слушалките. Повече детайли за това - малко по-късно.
Самото обаждане става, като наберете номер, натискайки иконката със синия телефон на home screen-а. Тя отваря и цифровата клавиатурка, чрез която въвеждате номера, който може да бъде и съхранен от там, ако желаете, разбира се. Над зелената слушалка се намира и иконката за отваряне на адресната книга. Поставянето на SIM картата става, след като извадите батерията. Там се вижда и слотът за самата карта. След като поставите обратно батерията, можете да я заключите с двете назъбени двупозиционни копчета.


Купувайки Privileg ZM-800, всеки потребител получава и следните аксесоари:
- Качествена стерео Bluetooth слушалка с микрофон и бутон за приемане/прекъсване на разговора, както и контролер за регулиране на звука
- 1 бр. стилус за телефона
- 2 броя Li-ion батерии с капацитет от 550 mAh
- Общо устройство за ел.мрежа за телефон и слушалката, но през различни кабели
- USB кабел за връзка с PC
- Българско упътване

Искам да кажа няколко думи за стерео Bluetooth слушалката, която е включена в стандартния пакет на ZM-800. Тя може да бъде използвана както за провеждане на разговори, така и за слушане на музика благодарение на Bluetooth профила A2DP. Качеството на звука в слушалките е много добро, което дори малко ме изненада, предвид че самите тапи не са нищо особено. "Връзването" на стереослушалките с телефона става чрез натискане на бутончето за приемане на разговор за 6 секунди и въвеждане в телефона на код 0000. Режимът на готовност за свързване е индикиран от просветваща червено-синя светлина. В стандартен режим на работа слушалката присветва само в син режим. Само червеният сигнал пък е показател за изтощена батерия.

Дисплей и интерфейс

Privileg ZM-800, макар и със сензорен екран, работи под операционна система, разработена изцяло за телефона, и не предлага съвместимост с приложения за WM или Symbian OS, като за съжаление не поддържа и java.

Интерфейсът на основното меню е със стандартна подредба от три реда анимирани иконки в три колонки. Друго нещо, което се набива на очи, е, че менюто доста прилича на основното меню на Samsung. Ето и каква е подредбата на иконките: адресна книга, съобщения, история на обажданията, настройки, мултимедия, игри, потребителски профили, органайзер и услуги.

Home screen представлява аналогов часовник, който сочи точния час. Най-горният ред показва до 8 системни иконки за статус на мрежа, батерия, lock, Bluetooth, пропуснато обаждане, приет SMS и други. В основата на часовника има дата, месец и година. Под тях са само двата софт бутона и по средата се намира иконка с достъп до телефонната клавиатура за набиране на номер. Натискането по екрана не отваря никакво приложение, освен в случаите, когато тапвате по софт бутоните.
При получено съобщение или пропуснато обаждане на целия екран остава анимирано съобщение за това. Ако имате пропуснато обаждане и после SMS, ще видите съобщенията в реда на получаването, но не и едновременно на един екран. Ако по някаква причина ви се наложи да не гледате получените съобщения или пропуснати повиквания, в статус бара горе остават съответни иконки за непрочетени или непрегледани/пропуснати съобщения/обаждания.
Home screen може да се променя по следните показатели: тапет, screen saver, анимация при пускане/гасене на екрана, показване на дата и час, личен номер и име на оператор. Телефонът поддържа както jpeg, така и анимирани gif файлове, които можете да назначавате както като тапет, така и като screen saver. На Home screen-а обаче не се показва информация за текущото парче, което слушате на плеъра - функция, която е активна в Privileg ZM-90, X6 и Х5.
В телефона има преинсталирани 8 анимирани забавни картинки, както и дигитален и аналогов часовник. Освен това може да бъде избрана снимка от личната галерия.

Телефонна книга и органайзер

Контакт листата е съставена от списък с адресати и малка иконка до него. Иконката показва дали това е номер, съхранен в паметта на телефона или на картата, но не и дали е домашен или мобилен номер например.
Когато застанете върху избран контакт, под името му, подравнено вдясно на екрана, излиза номерът по подразбиране, което като цяло е много удобно. В Privileg ZM-800 адресната книга съдържа до 250 записа с до 9 подзаписа. В допълнение, SIM картата разполага с 250 контакта, което прави общо 500 записа.
Когато създавате нов запис в телефона, първо, трябва да изберете къде ще се съхранява записът - в SIM или в паметта на телефона, като можете да определите къде по подразбиране да се записват данните. Това означава, че при всеки запис вие пак ще виждате полетата за избор, но маркираното по подразбиране поле ще изисква потвърждение само, без да се придвижвате до него.


Наличните полета са: име, номер, домашен номер, име на компания, имейл адрес, офис номер, факс номер, рождена дата, персонална снимка (излиза на цял екран с име и номер над нея), персонален звук (mp3 или midi файлове) и последно - група, в която е вписан записът. В контактната листа може да търсите номер по два начина - търсене на запис и бързо търсене. При търсенето на запис се отваря на целия екран прозорец, в който въвеждате име и търсите. Според мен много по-практично е бързото търсене, при което на последния ред над клавиатурата излиза допълнително поле. При всяко въвеждане на символ се филтрират намерените имена и това става без никакво забавяне. Когато сте избрали даден номер, може да се възползвате от стандартните възможности, които предлага всеки останал телефон - да пращате кратко съобщение, преглеждате/редактирате записа и т.н.
Синхронизирането на контакти от компютър към телефона през Microsoft Outlook е невъзможно, т.к. няма необходимите за това софтуер и драйвери. Страхотната новина е, че това малко бижу поддържа vCard стандарта за пращане на контакти по безжичен път. Безпроблемно се получават и записват контакти с по няколко номера, имейл, име на фирма и т.н. Ако имате Bluetooth на компютъра си, ще можете да пратите директно от него един по един контактите си, предварително съхранени във .vcf формат. Това, разбира се, става и от друг мобилен телефон.
Ако по принцип си държите контактите само на SIM картата, тогава няма да има какво да правите, освен да преместите само SIM картата в новия си телефон.

Писането на кратки (SMS) съобщения може да става единствено чрез въвеждане на информацията със стилус и софтуерна QWERTY клавиатура, защото тя е много малка - нещо, което е продиктувано от големината на екрана на телефона. Получените съобщения може да се съхраняват и в паметта на самия телефон. Служебни съобщения за доставяне на пратените съобщения, както и SMS брояч, са сред характеристиките на телефона. Ако се случи така, че докато пишете съобщения, някой ви звънне, след приключване на разговора отново излиза екранът, на който сте били за последен път.
Преди да пратите sms, трябва да изберете дали съобщението да бъде пратено, без да се запише в телефона, или да бъде записано задължително, да го съхраните като чернова или да се откажете от написаното до момента.
Може също така да добавите още адресати, ако пращате масовo съобщение с еднотипен текст. Още една интересна опция е пращане на съобщение до група. За да бъде оптимално удобно четенето на sms, можете да се възползвате от богатите възможности за настройване на шрифта, фона, цвета и др.

MMS съобщенията са в отделен профил, но като структура плътно следват структурата на SMS профила. Има всички необходими настройки, които може да ви потрябват при пращане на MMS съобщение. Можете да добавяте снимки, аудио- и видеофайлове.


Освен с клавиатура, символите може да бъдат въвеждани и с ръкописен текст посредством стилуса. Телефонът разпознава много добре символите, като дори да се случи да не разпознае някой, то сред съседните предположения задължително се намира вярната буква.
Писането със стилус работи само с латински символи и букви. Най-добрата новина е, че можете да пишете ръкописно със стилуса по всяко време, във всеки един друг режим в цялото поле на екрана, което просто е фантастична функция. Като цяло повече препоръчвам този начин за въвеждане на текст в телефона вместо цъкането по суперминиатюрните буквички на софтуерната QWERTY клавиатура.
В телефона има само Multitap и Numeric режими - и двата са за свободно въвеждане на текст и цифри съответно. Smart режимът, който е еквивалент на всеизвестния ни T9 режим на въвеждане на текст, не е наличен.

Мултимедия, игри и приложения

Аудиоплеърът в ZM-800 е повече като екстра, отколкото като основно приложение. Това е така главно заради ограничената вградена памет от 128MB и липсата на слот за външна разширителна памет. По принцип 128MB за телефон е доста голяма памет, особено за телефон без камера, но ако искате да слушате mp3 песни, тази памет ще бъде недостатъчна, защото може да "поеме" около 20-25 песни.
Плеърът има еквалайзер, а песните се генерират в обща листа. Важно е песните да са съхранени в папка My Music без подпапки. По желание може да се изключи опцията за автоматично генериране на аудио list-а.
MP3 плеърът може да работи във фонов режим, както и има три skin-a за различните предпочитания. Единственият недостатък на плеъра е, че не може да превърта напред или назад в песен. Слушането на любимите парчета на високоговорител също е възможно, т.к. ZM-800 има стереовисокоговорители. Все пак звукът не е много силен, но се чува приятно.

За последно остана и най-актуалното - функцията слушане на музика през Bluetooth. Благодарение на вградения Bluetooth, който поддържа A2DP профил, потребителят може да "закачи" за телефона стерео Bluetooth слушалките M300 от комплекта и да слуша музика. Звукът от слушалките е качествен и плътен, въпреки че самите тапи не дават такава представа. Вече писах за самите слушалки и затова искам само да добавя, че при входящо обаждане музиката се паузира и след превключване на разговора отново продължава от мястото, на което е било прекъснато парчето. Bluetooth профилът в телефона поддържа и профила AVRCP, който отговаря за дистанционното манипулиране на песните. Слушалката M300 има контролер за регулиране на звука, но на теория би трябвало, ако други Bluetooth стереослушалки имат опция за превъртане на парче, също да работи с телефона.

Видеоплеърът поддържа клипове в 3gp и MPEG4 формат и предлага гледане на клиповете както в нормален режим, така и на цял екран. Допълнителна екстра е настройката за забавяне/забързване на клипа.

Качеството на изображението на видеоплеъра е учудващо добро, като вземаме под внимание 1.3-инчовия екран. Активният клип може да бъде пратен и по Bluetooth. Като става дума за Bluetooth, ако преди това сте включили стерео Bluetooth слушалки, ще можете да прехвърлите аудиото на тях.

В телефона имаше два mp4 клипа, които се виждаха много добре. Ако има ентусиасти, които искат да си конвертират клипове, ето и настройките, при които трябва да съхраняват файловете: MPEG-4 video, 176 x 144 пиксела, AAC mono, 44.100 kHz, 25fps, data rate - около, забележете, 600 kbps (!!). Ето и един клип, който върви идеално на телефона часовник. Privileg ZM-800 не разполага с отделен image viewer; за целта снимките трябва да се отварят една по една през наличния File explorer.

Други приложения

Допълнителните приложения в Privileg ZM-800 са календар, to do списък, аларма, калкулатор, конвертор на единици, валутен конвертор, световен часовник и E-Book Reader.
E-Book Reader е програма за четене на текст, съхранен в txt файл. Има възможност за търсене на думи във файла, създаване на букмарк на определено място, до което, да речем, сте стигнали с четенето, както и бързо "отскачане" до началото, средата или края на файла. Може да се прелиства по страница или ред, а също и работа на пълен екран. Много е важно да направите encoding-а на Western Windows, за да не излизат кодирани буквите.
Privileg ZM-800 има File manager, с който можете да копирате, местите или изтривате файлове, както и да ги изпращате по Bluetooth.
Internet browser отваря единствено страници, оптимизирани за WAP, за каквито именно е създаден този вграден браузер.


Останалите приложения, които изброихме по-горе, са напълно познати, затова ще ги покажем с няколко скрийншота по-долу.


В "услуги" се намира менюто за Bluetooth настройките, което включва всички стандартни възможности за настройки.

Обзор

Ако преди да прочетете това ревю, сте прегледали и другите ревюта на телефони на марката Privileg, значи вече сте видели, че повечето от функциите им ги има и тук, в ZM-800, като всички основни функции - от значение за един мобилен телефон - са налице.
Стерео Bluetooth слушалките, които влизат в стандартния пакет, също са плюс за телефона. След като можете да пращате и vCard контактите си през Bluetooth, всичко си идва на мястото.
Несъмнено Privileg ZM-800 си има и ограничения и недостатъци, някои продиктувани от размерите на телефона, но това е положение, което съпътства всеки един телефон. Както винаги, важна е цената, която определя дали човек ще се реши да си вземе един телефон вместо друг. В случая този телефон няма директен конкурент на българския пазар, но въпреки това се предлага на една умерена цена от 292 лв. без ДДС.
Според мен телефонът напълно си заслужава парите. Дори да не го ползвате постоянно, той е много подходящ за уикендите, когато пътувате някъде с приятели или се разхождате из парка или планината. Абсолютно неангажиращ с размерите си, той се "кротва" на китката ви, оставяйки свободни джобовете и ръцете ви.
Телефонът е много подходящ и за хора, които често спортуват - колоездене, тичане, катерене и т.н. Просто носете стереослушалките си и забравете за всякакъв ангажимент към мобилния телефон.

Текст и снимки: Николай Стайков

Тестът е предоставен от ComputerNet
http://www.mobilebulgaria.com/shop/offers.php?id=93

Апарат и управление

Освен работата през сензорния екран ZM-800 има и пет бутона - два отдясно (с USB слот по средата) и три отляво.
Включването на телефона става с десния долен бутон. През останалото време той изпълнява функцията десен софт бутон и респективно левият долен бутон също има софт функционалност. Горният десен бутон стартира Call log, както и някои контекстни менюта като например Send Option при писане на нов SMS.
Прелистването нагоре-надолу по менютата става с горните два бутона от лявата страна. Home screen бутоните отляво служат за бърз достъп до Bluetooth менюто и алармата.
Стереовисокоговорителите се намират под и над екрана, а микрофонт е от лявата страна на екрана. Гласът на обаждащия се се чува много добре, но микрофонът е слаб и не се чува съвсем ясно при режим "високоговорител". Все пак това е допълнителна възможност за говорене - основната е през стерео Bluetooth слушалките. Повече детайли за това - малко по-късно.
Самото обаждане става, като наберете номер, натискайки иконката със синия телефон на home screen-а. Тя отваря и цифровата клавиатурка, чрез която въвеждате номера, който може да бъде и съхранен от там, ако желаете, разбира се. Над зелената слушалка се намира и иконката за отваряне на адресната книга. Поставянето на SIM картата става, след като извадите батерията. Там се вижда и слотът за самата карта. След като поставите обратно батерията, можете да я заключите с двете назъбени двупозиционни копчета.


Купувайки Privileg ZM-800, всеки потребител получава и следните аксесоари:
- Качествена стерео Bluetooth слушалка с микрофон и бутон за приемане/прекъсване на разговора, както и контролер за регулиране на звука
- 1 бр. стилус за телефона
- 2 броя Li-ion батерии с капацитет от 550 mAh
- Общо устройство за ел.мрежа за телефон и слушалката, но през различни кабели
- USB кабел за връзка с PC
- Българско упътване

Искам да кажа няколко думи за стерео Bluetooth слушалката, която е включена в стандартния пакет на ZM-800. Тя може да бъде използвана както за провеждане на разговори, така и за слушане на музика благодарение на Bluetooth профила A2DP. Качеството на звука в слушалките е много добро, което дори малко ме изненада, предвид че самите тапи не са нищо особено. "Връзването" на стереослушалките с телефона става чрез натискане на бутончето за приемане на разговор за 6 секунди и въвеждане в телефона на код 0000. Режимът на готовност за свързване е индикиран от просветваща червено-синя светлина. В стандартен режим на работа слушалката присветва само в син режим. Само червеният сигнал пък е показател за изтощена батерия.

Дисплей и интерфейс

Privileg ZM-800, макар и със сензорен екран, работи под операционна система, разработена изцяло за телефона, и не предлага съвместимост с приложения за WM или Symbian OS, като за съжаление не поддържа и java.

Интерфейсът на основното меню е със стандартна подредба от три реда анимирани иконки в три колонки. Друго нещо, което се набива на очи, е, че менюто доста прилича на основното меню на Samsung. Ето и каква е подредбата на иконките: адресна книга, съобщения, история на обажданията, настройки, мултимедия, игри, потребителски профили, органайзер и услуги.

Home screen представлява аналогов часовник, който сочи точния час. Най-горният ред показва до 8 системни иконки за статус на мрежа, батерия, lock, Bluetooth, пропуснато обаждане, приет SMS и други. В основата на часовника има дата, месец и година. Под тях са само двата софт бутона и по средата се намира иконка с достъп до телефонната клавиатура за набиране на номер. Натискането по екрана не отваря никакво приложение, освен в случаите, когато тапвате по софт бутоните.
При получено съобщение или пропуснато обаждане на целия екран остава анимирано съобщение за това. Ако имате пропуснато обаждане и после SMS, ще видите съобщенията в реда на получаването, но не и едновременно на един екран. Ако по някаква причина ви се наложи да не гледате получените съобщения или пропуснати повиквания, в статус бара горе остават съответни иконки за непрочетени или непрегледани/пропуснати съобщения/обаждания.
Home screen може да се променя по следните показатели: тапет, screen saver, анимация при пускане/гасене на екрана, показване на дата и час, личен номер и име на оператор. Телефонът поддържа както jpeg, така и анимирани gif файлове, които можете да назначавате както като тапет, така и като screen saver. На Home screen-а обаче не се показва информация за текущото парче, което слушате на плеъра - функция, която е активна в Privileg ZM-90, X6 и Х5.
В телефона има преинсталирани 8 анимирани забавни картинки, както и дигитален и аналогов часовник. Освен това може да бъде избрана снимка от личната галерия.

Телефонна книга и органайзер

Контакт листата е съставена от списък с адресати и малка иконка до него. Иконката показва дали това е номер, съхранен в паметта на телефона или на картата, но не и дали е домашен или мобилен номер например.
Когато застанете върху избран контакт, под името му, подравнено вдясно на екрана, излиза номерът по подразбиране, което като цяло е много удобно. В Privileg ZM-800 адресната книга съдържа до 250 записа с до 9 подзаписа. В допълнение, SIM картата разполага с 250 контакта, което прави общо 500 записа.
Когато създавате нов запис в телефона, първо, трябва да изберете къде ще се съхранява записът - в SIM или в паметта на телефона, като можете да определите къде по подразбиране да се записват данните. Това означава, че при всеки запис вие пак ще виждате полетата за избор, но маркираното по подразбиране поле ще изисква потвърждение само, без да се придвижвате до него.


Наличните полета са: име, номер, домашен номер, име на компания, имейл адрес, офис номер, факс номер, рождена дата, персонална снимка (излиза на цял екран с име и номер над нея), персонален звук (mp3 или midi файлове) и последно - група, в която е вписан записът. В контактната листа може да търсите номер по два начина - търсене на запис и бързо търсене. При търсенето на запис се отваря на целия екран прозорец, в който въвеждате име и търсите. Според мен много по-практично е бързото търсене, при което на последния ред над клавиатурата излиза допълнително поле. При всяко въвеждане на символ се филтрират намерените имена и това става без никакво забавяне. Когато сте избрали даден номер, може да се възползвате от стандартните възможности, които предлага всеки останал телефон - да пращате кратко съобщение, преглеждате/редактирате записа и т.н.
Синхронизирането на контакти от компютър към телефона през Microsoft Outlook е невъзможно, т.к. няма необходимите за това софтуер и драйвери. Страхотната новина е, че това малко бижу поддържа vCard стандарта за пращане на контакти по безжичен път. Безпроблемно се получават и записват контакти с по няколко номера, имейл, име на фирма и т.н. Ако имате Bluetooth на компютъра си, ще можете да пратите директно от него един по един контактите си, предварително съхранени във .vcf формат. Това, разбира се, става и от друг мобилен телефон.
Ако по принцип си държите контактите само на SIM картата, тогава няма да има какво да правите, освен да преместите само SIM картата в новия си телефон.

Писането на кратки (SMS) съобщения може да става единствено чрез въвеждане на информацията със стилус и софтуерна QWERTY клавиатура, защото тя е много малка - нещо, което е продиктувано от големината на екрана на телефона. Получените съобщения може да се съхраняват и в паметта на самия телефон. Служебни съобщения за доставяне на пратените съобщения, както и SMS брояч, са сред характеристиките на телефона. Ако се случи така, че докато пишете съобщения, някой ви звънне, след приключване на разговора отново излиза екранът, на който сте били за последен път.
Преди да пратите sms, трябва да изберете дали съобщението да бъде пратено, без да се запише в телефона, или да бъде записано задължително, да го съхраните като чернова или да се откажете от написаното до момента.
Може също така да добавите още адресати, ако пращате масовo съобщение с еднотипен текст. Още една интересна опция е пращане на съобщение до група. За да бъде оптимално удобно четенето на sms, можете да се възползвате от богатите възможности за настройване на шрифта, фона, цвета и др.

MMS съобщенията са в отделен профил, но като структура плътно следват структурата на SMS профила. Има всички необходими настройки, които може да ви потрябват при пращане на MMS съобщение. Можете да добавяте снимки, аудио- и видеофайлове.


Освен с клавиатура, символите може да бъдат въвеждани и с ръкописен текст посредством стилуса. Телефонът разпознава много добре символите, като дори да се случи да не разпознае някой, то сред съседните предположения задължително се намира вярната буква.
Писането със стилус работи само с латински символи и букви. Най-добрата новина е, че можете да пишете ръкописно със стилуса по всяко време, във всеки един друг режим в цялото поле на екрана, което просто е фантастична функция. Като цяло повече препоръчвам този начин за въвеждане на текст в телефона вместо цъкането по суперминиатюрните буквички на софтуерната QWERTY клавиатура.
В телефона има само Multitap и Numeric режими - и двата са за свободно въвеждане на текст и цифри съответно. Smart режимът, който е еквивалент на всеизвестния ни T9 режим на въвеждане на текст, не е наличен.

Мултимедия, игри и приложения

Аудиоплеърът в ZM-800 е повече като екстра, отколкото като основно приложение. Това е така главно заради ограничената вградена памет от 128MB и липсата на слот за външна разширителна памет. По принцип 128MB за телефон е доста голяма памет, особено за телефон без камера, но ако искате да слушате mp3 песни, тази памет ще бъде недостатъчна, защото може да "поеме" около 20-25 песни.
Плеърът има еквалайзер, а песните се генерират в обща листа. Важно е песните да са съхранени в папка My Music без подпапки. По желание може да се изключи опцията за автоматично генериране на аудио list-а.
MP3 плеърът може да работи във фонов режим, както и има три skin-a за различните предпочитания. Единственият недостатък на плеъра е, че не може да превърта напред или назад в песен. Слушането на любимите парчета на високоговорител също е възможно, т.к. ZM-800 има стереовисокоговорители. Все пак звукът не е много силен, но се чува приятно.

За последно остана и най-актуалното - функцията слушане на музика през Bluetooth. Благодарение на вградения Bluetooth, който поддържа A2DP профил, потребителят може да "закачи" за телефона стерео Bluetooth слушалките M300 от комплекта и да слуша музика. Звукът от слушалките е качествен и плътен, въпреки че самите тапи не дават такава представа. Вече писах за самите слушалки и затова искам само да добавя, че при входящо обаждане музиката се паузира и след превключване на разговора отново продължава от мястото, на което е било прекъснато парчето. Bluetooth профилът в телефона поддържа и профила AVRCP, който отговаря за дистанционното манипулиране на песните. Слушалката M300 има контролер за регулиране на звука, но на теория би трябвало, ако други Bluetooth стереослушалки имат опция за превъртане на парче, също да работи с телефона.

Видеоплеърът поддържа клипове в 3gp и MPEG4 формат и предлага гледане на клиповете както в нормален режим, така и на цял екран. Допълнителна екстра е настройката за забавяне/забързване на клипа.

Качеството на изображението на видеоплеъра е учудващо добро, като вземаме под внимание 1.3-инчовия екран. Активният клип може да бъде пратен и по Bluetooth. Като става дума за Bluetooth, ако преди това сте включили стерео Bluetooth слушалки, ще можете да прехвърлите аудиото на тях.

В телефона имаше два mp4 клипа, които се виждаха много добре. Ако има ентусиасти, които искат да си конвертират клипове, ето и настройките, при които трябва да съхраняват файловете: MPEG-4 video, 176 x 144 пиксела, AAC mono, 44.100 kHz, 25fps, data rate - около, забележете, 600 kbps (!!). Ето и един клип, който върви идеално на телефона часовник. Privileg ZM-800 не разполага с отделен image viewer; за целта снимките трябва да се отварят една по една през наличния File explorer.

Други приложения

Допълнителните приложения в Privileg ZM-800 са календар, to do списък, аларма, калкулатор, конвертор на единици, валутен конвертор, световен часовник и E-Book Reader.
E-Book Reader е програма за четене на текст, съхранен в txt файл. Има възможност за търсене на думи във файла, създаване на букмарк на определено място, до което, да речем, сте стигнали с четенето, както и бързо "отскачане" до началото, средата или края на файла. Може да се прелиства по страница или ред, а също и работа на пълен екран. Много е важно да направите encoding-а на Western Windows, за да не излизат кодирани буквите.
Privileg ZM-800 има File manager, с който можете да копирате, местите или изтривате файлове, както и да ги изпращате по Bluetooth.
Internet browser отваря единствено страници, оптимизирани за WAP, за каквито именно е създаден този вграден браузер.


Останалите приложения, които изброихме по-горе, са напълно познати, затова ще ги покажем с няколко скрийншота по-долу.


В "услуги" се намира менюто за Bluetooth настройките, което включва всички стандартни възможности за настройки.

Обзор

Ако преди да прочетете това ревю, сте прегледали и другите ревюта на телефони на марката Privileg, значи вече сте видели, че повечето от функциите им ги има и тук, в ZM-800, като всички основни функции - от значение за един мобилен телефон - са налице.
Стерео Bluetooth слушалките, които влизат в стандартния пакет, също са плюс за телефона. След като можете да пращате и vCard контактите си през Bluetooth, всичко си идва на мястото.
Несъмнено Privileg ZM-800 си има и ограничения и недостатъци, някои продиктувани от размерите на телефона, но това е положение, което съпътства всеки един телефон. Както винаги, важна е цената, която определя дали човек ще се реши да си вземе един телефон вместо друг. В случая този телефон няма директен конкурент на българския пазар, но въпреки това се предлага на една умерена цена от 292 лв. без ДДС.
Според мен телефонът напълно си заслужава парите. Дори да не го ползвате постоянно, той е много подходящ за уикендите, когато пътувате някъде с приятели или се разхождате из парка или планината. Абсолютно неангажиращ с размерите си, той се "кротва" на китката ви, оставяйки свободни джобовете и ръцете ви.
Телефонът е много подходящ и за хора, които често спортуват - колоездене, тичане, катерене и т.н. Просто носете стереослушалките си и забравете за всякакъв ангажимент към мобилния телефон.

Текст и снимки: Николай Стайков

Тестът е предоставен от ComputerNet
http://www.mobilebulgaria.com/shop/offers.php?id=93

 • imam mobile m300 s dve baterii,s malkata darji 3 dena , s goliamata 6
  IVOZAZA
 • Абе тея наред ли са 3 часа готовност Пхахахаха (woo)
  Buf0N
 • Батерия Режим готовност (Stand-by) до 120 часа Време за разговор около 180 минути Батерия Li-ion батерия>600mAh http://www.privileg.bg/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=189&category_id=35&manufacturer_id=0&option=com_virtuemart&Itemid=1 едното е дадено в часа а другото в минути и от там .....
  dakiss
 • Хм,откъде ги намери тези цифри???Аха,видях в сайта са,но явно са объркали 3ч стенбай.Средно по два дни работи при мен,зависи как го ползваш разбира се...
  builder
 • Време на разговор 2 ч. Време на готовност 3 ч. Нямам думи просто :/
  Wishmak3r
 • каже те ми моля ви се колко му издържа батерията
  versatile
 • Въпросът ми е за батерията.Колко време издържа ако не се говори много?
  medeniq
 • hubav produkt
  eEL
 • И преди да си измиеш ръцете го сваляш, за да не го намокриш, нали?
  vladovn
 • Имам го модела,не е лош,върши работа.Има блутут стерео слушалки в комплекта,слушаш си музика,можеш и да говориш,когато спортуваш например е доста удобно,да не ти се мотае телефон в джоба...
  builder
 • Изглежда доста екстравагантно, дано да направят работещ с две сим карти едновременно.
  vladovn
 • не бих се възползвал от такъв телефон - часовник, вие?
  preview