Samsung Galaxy A50: Бюджетно разнообразие

Samsung Galaxy A50: Бюджетно разнообразие

Пазарът на смартфони става все по-конкурентен, а амбициозните китайски производители - все по-настъпателни. Пазарният лидер Samsung разбира много добре това, защото от известно време усилено се бори да задържи позициите си, но постепенно ги отстъпва не само на Huаwei, която иска да заеме мястото й, но и на производители като Xiaomi, Oppo и Vivo.

През последните години Samsung като че ли се фокусира главно върху премиум сегмента, който носи и най-големите печалби и позабрави средния ценови сегмент, който бързо беше зает от атрактивните и евтини предложения на китайците.

Забавянето на пазара и по-слабото търсене на флагмани обаче я накара да промени стратегията си и с нови сили да насочи внимание към средния сегмент, което доведе до прекратяването на серията Galaxy J и разширяването на Galaxy A. В нея вече има устройства на различни ценови нива, а сред по-интересните и сравнително достъпни модели е Galaxy A50.

Дизайн

Тази година компанията реши да освежи дизайна на своите по-евтини модели и резултатът е достатъчно красноречив. Galaxy A50 изглежда модерно и предлага основните визуални черти на телефон от 2019 като дисплей върху по-голямата част от корпуса, намалени рамки и атрактивно оцветяване на задния панел в градиент - при нас беше синята версия, която според светлината имаше ефектни преливки в цветовете на дъгата.

За разлика от по-стари модели в серията Galaxy A тази година Samsung е заложила изцяло на пластмаса за конструкцията, което намалява теглото на устройството, но в същото време улеснява появата на драскотини и задържането на отпечатъци. Вероятно това е начин за компанията да намали и разходите си за производството. В тази връзка е добре да инвестирате в калъф, ако искате да запазите вида на телефона си по-дълго време.

Дисплей

Извитата форма на корпуса и плавното преливане на задния панел в страничната рамка улеснява захващането на устройството, но ползването с една ръка не е много лесно заради размерите и ползването на 6.4" дисплей. Той е покрит с Gorilla Glass 3, изработен е по технология Super AMOLED, има съотношение 19.5:9 и предлага резолюция 1080 x 2340 пиксела. Откриваме и капковидно изрязване за селфи камерата. Дисплеят определено заслужава добри думи, защото е сред отличителните черти на устройството.

Върху него мултимедийното съдържание изглежда чудесно с ярки цветове, висок контраст и големи зрителни ъгли, а освен това предлага опции за персонализиране на картината. Няма проблеми с видимостта под директна дневна светлина, а при желание можете да активирате и Always-on дисплей, за да получите достъп до нотификации и друга полезна информация. Всъщност тази функция е задължителна, за да виждате нотификациите, защото Galaxy A50 няма LED индикатор.

Дисплеят крие и една изненада - под него е вграден оптичен сензор за отпечатъци за разлика от ултразвуковия в серията Galaxy S. Той работи чрез осветяване на пръста от дисплея при поставяне върху определена зона, а след това намиращият се отдолу сензор заснема отпечатъка и го сравнява с предварително въведения. Като цяло функцията работи подобно на останалите оптични решения и има нужда от малко повече време за разпознаване на отпечатъка. В тази връзка дори и ултразвуковото решение в Galaxy S10 не е лишено от недостатъци, така че има място за подобрение в тази област.

Хардуер

Смартфонът ползва чипсет Exynos 9610, който е изработен по 10nm процес и предлага 8 ядра в архитектура big.LITTLE - 4 от тях са Cortex A73 с честота 2.3GHz, а останалите са Cortex A53 с честота 1.6GHz. Добавен е и графичен ускорител Mali G72 MP3. По отношение на паметта са налични 4GB RAM и 128GB за файлове, която може да се увеличи с microSD карта.

Exynos 9610 се справя добре със задачата да осигури добро потребителско преживяване при ежедневната употреба и в това отношение нямаме съществени забележки. Анимациите са плавни, превключването между приложенията е безпроблемно, жестовете в интерфейса също работят добре, което показва, че компанията е оптимизирала добре софтуера за своя чипсет, но това не е изненадващо. При желание можете и да намалите количеството на анимациите в интерфейса, които според нас са малко повече от необходимото. В редки случаи се сблъскахме с леки накъсвания в работата, но те са по-скоро изключения. Графичният ускорител също се представя доста добре в игрите и отговаря на позиционирането на чипсета в средния сегмент.

Софтуер и батерия

В софтуерно отношение откриваме Android Pie с интерфейса One UI, който ни е познат и от Galaxy S10, а освен това вече е наличен и за много от другите телефони на компанията. Софтуерната обвивка е визуално приятна и предлага множество опции за персонализация, а ако не харесвате жестовата навигация винаги можете да активирате класическите виртуални бутони. Можете дори да асоциирате виртуалния асистент Bixby с бутона за включване. Добавени са известен брой предварително инсталирани приложения, но някои от тях не могат да се махнат - например тези на Microsoft.

Galaxy A50 предлага батерия с капацитет 4000 mAh, което определено е сред отличителните му черти. Големият акумулатор спокойно осигурява ден на автономност при средна употреба, но ако сте пестеливи, можете да изкарате почти два дни, преди да се наложи да го заредите. Имайте предвид, че функцията Always-on display консумира енергия и ще намали самостоятелната работата с няколко часа. Устройството идва с бързо зарядно в комплекта, но при нас беше без такова, така че не можахме да проверим скоростта на зареждане.

Камера

Основната камера на Galaxy А50 е тройна с 25MP главен сензор (F1.7) с PDAF автофокус, 8МР сензор с ултраширооъгълна леща (2.2) и 5МР сензор за отчитане на дълбочина. За селфита има 25MP сензор. По подразбиране устройството снима в 12МР, но можете да превключите към пълната резолюция, при което ще загубите опцията за HDR.

Като цяло основната камера се представя сравнително добре при достатъчно околна светлина и ще ви осигури кадри с подсилени цветове, но фините детайли се губят заради агресивните алгоритми за обработка на снимките на Samsung, които превръщат части от снимките в картини с водни бои. Когато стане по-тъмно камерата започва да изпитва трудности - губят се още повече детайли, а освен това има и някои проблеми с фокусирането. Всичко това обаче не е изненадващо предвид позиционирането на смартфона.

Широкоъгълната леща е подходяща за улавяне на панорамни кадри, когато искате да уловите повече от сцената, но и в този случай е най-добре да я ползвате, когато има достатъчно светлина заради по-затворената бленда. Този сензор няма автофокус, но можете да промените експозицията на кадъра, което е полезно в случаите, в които телефонът не успява да се справи сам с това.

Третият сензор се ползва от функцията Live Focus за създаване на снимки с боке ефекти - например портрети, но и тук резултатите са с променливо качество и зависят не само от обектите, които снимате, но и от количеството на околната светлина. Подобен ефект е наличен и при предната камера, но там се прави по софтуерен начин. Galaxy A50 записва и 1080p видео при 30fps, като при това е налична електронна стабилизация.

Финални думи

Както подсказва името му, Samsung Galaxy A50 се намира средната част на средния сегмент и до голяма степен представянето му отговаря на това. Устройството може лесно да ви спечели със своя Super AMOLED дисплей, атрактивен дизайн, вграден в екрана сензор за отпечатъци (ние бихме предпочели да е капацитивен), Android Pie с One UI и голяма батерия с бързо зареждане. Добавката на ултраширокоъгълната камера също е бонус в този ценови сегмент, а освен това и батерията е с привлекателен капацитет.

Като цяло добри думи заслужава и представянето на чипсета Exynos 9610 и особено при гейминг. Като цяло бихме искали камерата да работи по-добре по отношение цветопредаването и запазването на детайлите на светло и тъмно, нямаше да е излишно добавянето на LED индикатор, а освен това ни се струва, че пластмасовата конструкция на корпуса няма да е особено устойчива на надраскване при ежедневна употреба и ще трябва да инвестирате в защитен калъф.