Huawei Watch GT е с фокус върху фитнеса

Huawei Watch GT е с фокус върху фитнеса

През последните няколко години Huawei успя не само да увеличи значително продажбите на смартфони, но и разшири съществено своето присъствие в категорията на носимата електроника. Компанията започна ударно с първото издание на Huawei Watch, което заложи на Android Wear и осигури изключително атрактивен дизайн. След това последваха и други модели с платформата на Google, но с излизането на Watch GT компанията направи пълен завой и по примера на Samsung и Аpple реши да използва свое софтуерно решение.

Това е причината Watch GT да не работи с Android Wear, но устройството може да се ползва не само с телефоните на Huawei, а и с всички други устройства с Android и с iOS, което го прави универсално решение за търсещите стилен часовник. Този ход има и други предимства, които съвсем не са за пренебрегване, като постигне на компактни размери и на впечатляващ живот на батерията.

Дизайн

Устройството се предлага в два размера на корпуса, а при нас беше моделът с диаметър 46 мм, който предлага 1.39" дисплей и батерия за 14 дни на типична употреба. По-малкият вариант е с диаметър 42 мм и има 1.2" дисплей и батерия за 7 дни на работа. Тестовата бройка Active Edition е в цвят титаниево сиво - така е оцветена матовата стоманена рамка. Около дисплея има издаден декоративен пръстен от керамика с полирани страни, който изглежда ефектно, но на практика е само за украса.

Тестваният часовник беше с тъмнозелена каишка от флуороеластомер - сравнително мек и гъвкав материал, подходящ за спортна употреба. Каишката се сваля лесно чрез системата QuickFit, така че можете да я смените с каквато пожелаете, стига да е с ширина 22 мм. Това осигурява голяма свобода по отношение на персонализацията.

Върху дясната страна на корпуса има два бутона с класическа форма, които се натискат лесно и служат за достъп до различните функции на устройството. Горният отваря менюто с всички налични приложения и функции на часовника, а долният служи за достъп до менюто със спортни функции. Задният панел е пластмасов и съдържа издадена зона с елементите на сензора за пулс и пиновете, които служат за зареждане чрез включеното в комплекта магнитно зарядно.

Дебелината на Watch GT е 10.6 мм, което го прави тънък на фона на повечето от останалите умни часовници. Това в комбинация с удобната каишка и теглото от 46 грама прави устройството удобно за постоянна употреба - не само денем, но и нощем, когато джаджата се грижи за отчитане на качеството на съня, но за това след малко. Пропуснахме да споменем, че часовникът е водоустойчив на дълбочина до 50 метра и може да се ползва дори при плуване.

Дисплей и интерфейс

Huawei Watch GT е снабден с 1.39" AMOLED дисплей с резолюция 454 x 454 пиксела, който осигурява детайлно изображение, ярки цветове и висок контраст. Панелът изглежда много добре и особено ако се комбинира с циферблати с черни части - тогава ярките цветове изпъкват още повече. Единствената ни забележка за него е по-ниската честота на опресняване, която води до лекото накъсване на анимациите. Това обаче също е свързано с желанието на компанията да удължи живота на батерията, така че нямаме нищо против.

Един от скорошните ъпдейти добави опция екранът да показва постоянно часовник с ниска консумация на енергия, което определено беше желана от потребителите добавка. Както може да се предположи, това се отразява върху автономността на батерията, но въпреки това тя остава впечатляваща в сравнение с останалите умни часовници.

Интерфейсът е лесен за употреба. Плъзване върху екрана наляво или надясно прелиства между екрани, като прогноза за времето, данни за пулса и физическата активност досега за деня. Ако задържите върху екрана, ще можете да смените циферблата от наличните опции, а плъзване на пръст надолу отваря меню с бърз достъп до различни полезни настройки, като откриване на телефона, заключване на екрана, заряд на батерията, активиране на режим "не ме безпокой" и т.н. Плъзване на пръст нагоре отваря наличните нотификации.

Наличните циферблати не са много, но още можете да инсталирате през приложението Huawei Health, което управлява връзката между часовника и телефона. Там също няма особено голям избор, но се надяваме, че компанията ще добави повече и ще осигури възможност за изтриване на вградените. Освен това липсват каквито и да било опции за персонализиране на циферблатите, като избор на функции за показване и цветове.

Списъкът с приложения също е малък, а освен това няма възможност за инсталиране на нови. Освен опциите за спорт откриваме още барометър, компас, хронометър, таймер, аларма, фенерче и позвъняване на свързания часовник. Като цяло устройството функционира като фитнес гривна с разширени възможности и едва ли ще видим възможност за инсталиране на външни приложения, което е обусловено от ползването на платформата LiteOS. Все пак се надяваме, че компанията ще навакса с функционалността - например липсва ни функция за контрол на музикалния плеър в свързания телефон.

От показването на нотификации също има какво да се желае. Те пристигат в часовника, но освен да ги премахнете не можете да правите кой знае какво с тях, или да ги разгънете, ако имат повече текст. Не можете например да отговорите на съобщения с набор от готови отговори или пък да издиктувате нещо. Освен това в повечето случаи нотификациите се показват с една и съща икона, което затруднява разпознаването само с поглед на приложението, от което идват.

Както споменах, управлението на часовника става през приложението Huawei Health. През него може да се изтегли нов циферблат, да се избере кои приложения могат да показват нотификации, да се включи функцията за следене на съня, да се активира аларма за събуждане, да се включи активирането на екрана при вдигане на ръка (това обаче не работи при активен Always-on екран) и т.н. Излишно е да казвам, че събраните данни за физическата активност се прехвърлят в приложението за удобна визуализация и анализ.

Батерия

Huawei обещава, че Watch GТ може да работи 30 дни с един заряд на батерията, но както може да се предположи, това е за сметка на някои функции, като постоянната работа на сензора за пулс и спортните режими с GPS. Ако активирате сензора и тренирате по 90 минути седмично, устройството би трябвало да ви осигури две седмици на автономност, което също е впечатляващо и повече от достатъчно за повечето от нас. Имайте предвид, че тези данни са, без да е включена опцията Always-on, която макар и малко също консумира енергия. Ако тренирате по-често или по-продължително, това ще се отрази на батерията, но пак можете да се надявате на дни автономност.

Фитнес функции

Huawei Watch GT компенсира ограничените функции на умен часовник със своите разширени фитнес възможности. Започваме с отчитането на качеството на съня, който има важна роля за възстановяването на организма. Часовникът включва технология на име TruSleep, която според компанията следи в реално време качеството на съня и начина на дишане, а след това анализира резултатите, като може да установи наличието на 6 типа проблеми. Заедно с това в приложението Huawei Health може да се видят различните фази на съня (лек, дълбок, REM) с оценка за качеството им и над 200 съвета как да бъдат подобрени плюс детайли за тяхната важност.

Що се отнася до употребата на Watch GT за отчитане на спортни постижения, устройството определено има какво да покаже. Вграденият GPS, който поддържа три позициониращи системи (GPS, GLONASS и GALILEO), осигурява бързо и прецизно локализиране, така че можете да излезете да тичате без телефона си. Устройството регистрира пулс, направени стъпки и темпо, а освен това осигурява оценка на VO2 max. Информацията по време на тренировка се представя прегледно, така че с поглед можете да видите всичко, което ви интересува.

В секцията Workouts има опции за бягане на открито и закрито, преход сред природата, изкачване, планинско тичане, колоездене на открито и закрито, плуване в басейн или открити води и дори за регистриране на постиженията в триатлон (тичане, бягане и плуване). Налични са и курсове за бягане с напътствия от виртуален треньор, които са предназначени не само за начинаещи, но и за напреднали. Иска ни се в Huawei Health да са налични повече опции за експорт на данните към други приложения - в момента се поддържат само Google Fit и MyFitnessPal. Липсва една от най-популярните услуги - Strava.

Финални думи

Huawei Watch GT определено има какво да предложи в категорията на носимата електроника. Устройството има стилен дизайн, компактен и добре изработен корпус, а освен това осигурява голям и качествен OLED дисплей с висока резолюция. Фитнес функциите също са на ниво, а възможностите на часовника да проследява разнообразни активности може лесно да му спечелят много фенове. Особено на фона на автономността с едно зареждане, която може да достигне месец.

В същото време джаджата едва ли ще допадне на търсещите пълнофункционален умен часовник, който вероятно ще се наложи да зареждат всеки ден. Липсва възможност за инсталиране на допълнителни приложения, наличните дигитални циферблати са ограничени като количество и са лишени от опции за персонализация, а освен това са пропуснати и някои базови неща като NFC за мобилни разплащания и дори функция за контрол на музикалния плеър в свързания телефон.

Надяваме се, че Huawei ще развие своята платформа, както това направи Samsung с Tizen, и с времето ще запълни празнините в софтуерно отношение. Очакваме и интеграция с повече фитнес услуги като Strava, защото тя е сред най-популярните в света. Надяваме се, че компанията ще поработи и върху нотификациите и ще добави повече опции за взаимодействие с тях. Като цяло Watch GT е чудесен фитнес аксесоар, който изглежда добре и осигурява дълъг живот на батерията. В момента цената му е около 300 лева, което е адекватно на нещата, които предлага.