Samsung Galaxy A80 - в търсене на иновации

Samsung Galaxy A80 - в търсене на иновации

Миналата година Samsung обяви, че ще направи редица промени в серията смартфони Galaxy A, а през 2019 сме свидетели на резултатите от новата политика на компанията. Така устройствата в средния ценови клас станаха първите, в които корейците въвеждат някои нови технологии и функционалности, преди да ги предложат в своите флагмани. Освен това предложенията на компанията са и значително по-разнообразни спрямо предходните години. В настоящото ревю ще ви запознаем с едно от най-иновативните решения в серията досега – Galaxy A80. Моделът се отличава с наличието на въртяща се камера, която може да се ползва и като основна, и като селфи.

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

Дизайн

Galaxy A80 разполага с по-нестандартен дизайн спрямо наложилите се на пазара решения. Предната му част е заета изцяло от дисплея, като в него липсват прорез, отвор и дори говорител, който се използва по време на разговори. Това е възможно поради факта, че компанията е заложила на споменатата въртяща се камера, която е поставена в подвижен механизъм, а за говорител се използва самият екран. Дисплеят е защитен от стъкло Gorilla Glass 3, а гърбът, който също е стъклен, е с покритие Gorilla Glass 6. Дизайнът се допълва от алуминиевата рамка на устройството.

Камерата е поставена в подвижна секция в горната част на гърба на смартфона, като е видима разделителната линия между основната част на корпуса и нея. Подобна линия има и в горната част на рамката, което е необходимо, за да може да се повдигне секцията при заснемане на селфита. Тя включва три сензора, LED светкавица и модул, подпомагащ системата за автофокус. В долната част на конструкцията откриваме USB Type-C порт, слот за SIM карти и отвори за микрофон и за високоговорителя. Хардуерните бутони за управление на силата на звука се намират отляво на корпуса, а отдясно е разположен бутонът за включване. Липсва отделен клавиш за стартиране на виртуалния асистент Bixby.

Комбинацията от метал и стъкло придава на Galaxy A80 премиум усещане, а при 9.3 мм и 220 г устройството е по-дебело и по-тежко от стандартите за този клас. Освен това размерите на модела са по-големи дори от тези на актуалния флагман на компанията – Galaxy S10+. Впечатлени сме от площта на екрана и солидната изработка на корпуса, а механизмът с камерата също изглежда издръжлив. Samsung Galaxy A80 се предлага в бял, черен и златист цвят. В комплект с него идват USB кабел, захранващ адаптер, USB Type-C слушалки и игла за отваряне на поставката за SIM карти – обичайните неща.

Дисплей

Един от най-впечатляващите аспекти на Galaxy A80 е именно неговият дисплей. Устройството разполага със Super AMOLED панел с диагонал 6.7 инча, резолюция Full HD+ (2400 x 1080) и вграден в него скенер за отпечатъци. Съотношението на страните е 20:9, а гъстотата на пикселите е 393 пиксела на инч. Използваният панел представлява еволюцията на технологията Infinity Display и е снабден с вградени сензор за отпечатъци и способност за извеждане на звуци чрез вибрации.

Екранът е с висока яркост и много добра репродукция на цветовете, като в това отношение са налични два режима - „Жив“ и „Естествен“. Картината е отчетлива дори при пряка слънчева светлина, макар и да има какво да се желае. Сред останалите особености можем да отличим функцията Always On Display, която визуализира информация на заключения екран. Тук можете да избирате между различни стилове на поднасяне на информацията, като освен часовник и наличните известия можете да управлявате музикалния плейбек, който е на заден фон. Полезна добавка е и филтърът, който ограничава синята светлина и по този начин намалява дразненето на очите при четене в тъмна обстановка.

В малка секция в долната част на дисплея е вграден оптичен скенер за пръстови отпечатъци. Въвеждането на отпечатъци става сравнително лесно, а функционирането на скенера е задоволително, но не очаквайте скоростта на ултразвуковото решение на Galaxy S10. Макар да не е толкова бърз, колкото класическите капацитивни решения, той се справя със задачата. Не забравяйте, че за да може да функционира коректно, е необходимо повърхността на дисплея да е чиста.

Хардуер и батерия

Samsung Galaxy A80 идва с чипсет Snapdragon 730, който е произведен по 8-нанометров процес. Той се състои от осемядрен централен процесор с две мощни ядра Kryo 470 Gold с тактова честота 2.2GHz и шест Kryo 470 Silver на 1.8GHz. Графичният ускорител е Adreno 618. По отношение на паметта са налични 8GB RAM и 128GB памет за файлове, която не може да се увеличи. Като допълнителен бонус устройството все пак поддържа работа с две SIM карти.

Комбинацията между един от най-мощните чипсети в средния клас и щедрото количество системна памет очаквано води до по-висока производителност. Работата е безпроблемна, като не се наблюдават накъсвания или забавяния, както при често ползвани в ежедневието приложения, така и при повечето игри, които са налични към момента.

Смартфонът разполага с батерия с капацитет 3700 mAh, която поддържа технология за бързо зареждане при мощност до 25W. Времето за автономна работа е на очакваното ниво за размера на екрана и капацитета, което е около ден до ден и половина при нормално натоварване. Както може да се предположи, издръжливостта ще варира според начина на употреба на устройството. Имате възможност да активирате и тъмен режим за системния интерфейс в настройките, което може да повлияе положително на времето за работа между две зареждания. За да спестите още енергия, можете и да деактивирате функцията Always On Display.

Устройството няма 3.5 мм жак за слушалки, a за възпроизвеждане на звук е наличен само един високоговорител, който обаче предлага силен и плътен звук. Ако разполагате със съвместими слушалки, устройството включва и технология за създаване на виртуален обкръжаващ звук. Поради липсата на истински говорител, който се използва по време на разговори, се разчита на репродукция на звука чрез вибрации на горната част на екрана. Макар решението да е добро от естетическа гледна точка, звукът не може да се сравнява с този при конвенционалните говорители. Освен това на няколко пъти по време на разговор от отсрещната страна споделяха, че не чуват гласа много ясно, което обаче може да се дължи и на външни фактори.

Софтуер

Смартфонът използва интерфейс One UI, който е базиран на Android 9.0 и вече ни е добре познат от другите телефони на компанията. Една от най-приятните за окото добавки в него е възможността за активиране на тъмна тема на интерфейса. Освен за пестенето на енергия, тя помага и за по-малкото натоварване на очите. Налична е възможност за системна навигация чрез жестове, която е по-особена. В долната част на екрана се появяват три черти, а действията, които съответстват на познатите бутони в Android се извършват при плъзгане с пръст върху тях.

Графичният потребителски интерфейс на Samsung e изчистен визуално, но в системата има много приложения, които дублират тези на Google. Сред тях са браузър, клавиатура, галерия, календар, приложение за съобщения, бележки и напомняния и т.н. Компанията предлага и отделен магазин за теми, игри и приложения – Galaxy Store. Устройството разполага и с приложение за гейминг, което носи името Game Launcher и организира всички инсталирани в смартфона заглавия, като може да приложи и различни настройки за оптимизиране работата на системата за подобряване на игровото преживяване.

Наличен е и виртуалният гласов асистент Bixby, който е алтернатива на Google Assistant, но с по-ограничени възможности. Той не приема гласови команди на български език, но част от интерфейса му е преведен. Услугата се стартира чрез гласова команда, но липсва отделен хардуерен бутон, какъвто е наличен във флагманите на компанията. За целта можете да настроите асистента да се стартира при задържане на бутона за включване.

Камера

Камерата е сред основните акценти на Galaxy A80, а както вече споменахме, тя е поместена в подвижен механизъм, който може да се повдигне над нивото на екрана. Той позволява на камерата да се завърти, така че тя да бъде използвана и за заснемане на селфита. Това е доста интересно решение, което премахва нуждата от отвор или прорез в дисплея, като позволява максималното изтъняване на рамките около него. Освен това качеството на селфитата е значително по-високо, защото за тях се ползва основната камера.

Налични са три сензора – 48MP основен с бленда f/2.0, 8MP с ултраширокоъгълна оптика (f/2.2) и 3D ToF (f/1.2). Първият е снабден със система за автофокус чрез засичане на фазата (PDAF). Вторият позволява заснемането на по-голяма част от сцената пред вас, а третият служи за портрети и видео с боке ефект. Камерата се справя отлично и осигурява детайлни снимки с ярки цветове и широк динамичен диапазон (налична е опция за автоматично активиране на HDR режим). Забелязва се загуба на детайли само при значително приближение на вече заснета снимка.

Налична е възможност за ръчно активиране на нощен режим на заснемане, а в условията на ниска околна осветеност резултатите са задоволителни, но все пак в кадъра трябва да има източник на изкуствена светлина. При записа на видео е достъпен избор за снимане в резолюция до 4K, но липсва опция за стабилизиране на изображението, което може да доведе до незадоволителни резултати. Такава е достъпна при заснемане в 1080p, като до голяма степен се премахват нежеланите движения.

Активирането на AI технологията за „Оптимизиране на сцени“ става чрез бутон, който е наличен във визьора. Когато е включена, тя оптимизира настройките за конкретната снимка в зависимост от разпознатата сцена. Друга опция предлага съвети за по-добра композиция на кадъра. При използването на камерата като селфи, липсват някои от опциите и режимите, въпреки че реално използвате същата камера, а това е малко объркващо. Качеството на изображенията логично е на същото добро ниво, а и можете да превключвате към ултраширокоъгълнната камера за групови селфита. Сред достъпните режими са „Фокус на живо“ и „Видео фокус на живо“ за боке ефекти при снимки и клипове. Отново е достъпна опция за запис на 4K видео.

Финални думи

Samsung Galaxy A80 впечатлява с големия си и почти безрамков екран, което е постигнато чрез използването на иновативна система за завъртаща се камера в подвижен механизъм. Устройството определено е сред най-интересните на пазара в момента, като ще допадне на тези от вас, които обичат да правят често селфи снимки. Остават някакви опасения за издръжливостта на механизма в дългосрочен план, като предстои да видим дали има опасност от влизане на външни обекти в конструкцията. Иначе качеството на изработка е на високо ниво, а зад това стои и стабилна производителност с голямо количество RAM и вградена памет за файлове, която обаче не можете да разширите.

Samsung продължава да развива серията Galaxy A с разнообразни по цена и възможности устройства, което може да помогне на компанията да се конкурира по-успешно с китайските производители. Цената на Galaxy A80 в свободна продажба е 1250 лв, като той е наличен и през трите телекома у нас. Това не поставя устройството сред най-достъпните предложения на пазара, макар че на практика става дума за модел от горната част на средния сегмент. Сред предложенията в този ценови диапазон са още Samsung Galaxy S10e, Nokia 9, Huawei P30 и Mate 20 Pro, които в някои отношения може да се окажат по-добър избор.