Samsung i8510 INNOV8

Samsung i8510 INNOV8
Освен с успеха на Omnia, Samsung има с какво още да се похвали от изминалата година в областта на смартфоните. Компанията най-накрая започна да обръща по-сериозно внимание на своя лиценз за платформата S60 и резултатът не закъсня - в средата на миналата година успя да представи може би най-функционалното устройство, базирано на Symbian. Сигурно се досетихте, че става дума за i8510 INNOV8 - макар че това не е първият 8MР камерафон, той предлага куп екстри, които го правят един от "най-надарените" модели от портфолиото на корейската компания. Той с лекота може да конкурира и продукцията на Nokia, а както знаем, финландската компания е един от основните производители на телефони с S60.

Видео галерия

Апарат и управление

Въпреки че INNOV8 залага на Symbian OS v9.3 (S60 3rd Edition, Feature Pack 2), неговият външен вид донякъде напомня този на популярния N95 8GB, макар и без познатия механизъм на двоен слайдер. Всички, които са свикнали с размерите на смартфоните на Nokia, няма да срещнат неудобство и от работата с предложението на Samsung. С размери 106,5 x 53,9 x 17,2 мм и тегло 136 грама, той съвсем не е малък, но има удобен за захващане корпус, изработен от висококачествени материали. Механизмът на слайдера се задвижва от пружина, която улеснява движението, а клавиатурата е с удобни за употреба бутони, като предлага два допълнителни (М1 и М2), чиято функция може да бъде променена от потребителя. Изненада крие навигационният блок, тъй като в него е вграден и оптичен джойстик, позволяващ навигацията в менюто или в уебстраниците да става само с плъзване на пръста. Ако решите, че тази функционалност не ви допада, можете да я изключите или да конфигурирате чувствителността й така, че да отговаря на вашите предпочитания. От двата хромирани бутона върху предния панел единият осигурява достъп до менюто, а другият - до галерията с мултимедийни файлове.
От лявата страна са бутоните за контрол на звука, 3,5 мм аудиоизход за слушалки и microUSB порт, който служи както за връзка с компютър, така и за зареждане. От дясната страна намираме бутон за бърз достъп до камерата, microSD слот и превключвател за избор на режима на работа на камерата - снимане на видео, снимки или за достъп до галерията. INNOV8 е с размери 106,5 x 53,9 x 17,2 мм и тежи 136 грама. Телефонът се предлага в два варианта в зависимост от обема вградена памет - с 8GB и с 16GB. Дисплеят, с който е снабден, е с QVGA резолюция и диагонал 2.8", като е способен да изобрази до 16М цвята. Ориентацията на изображенията върху него може да се променя автоматично благодарение на добавения акселерометър.

Камера

Една от най-привлекателните възможности на Samsung INNOV8 несъмнено е камерата, с която разполага. Благодарение на нея задната част на телефона изглежда като истински цифров фотоапарат - тя е малко издадена, а обективът й се предпазва от малко капаче, което се отваря автоматично при активиране на фоторежима. До нея е поставена и светкавица. Както споменахме, за превключването между различните режими на работа се ползва малък плъзгач върху дясната странична повърхност, а за управление на цифровото увеличение служат бутоните за управление на звука, които се намират върху лявата страна. Камерата обаче се справя със задачата си отлично. Системата за автофокус работи добре и позволява правенето на отлични макрофотографии, а различните настройки дават възможност за контрол на различни от параметрите на снимане - експозиция, яркост, светлочувствителност и др. За избягване на размазаните кадри се грижи система за цифрова стабилизация на изображението, а функцията wide dynamic range ще помогне за улавяне на повече детайли при снимане в по-трудни условия на осветеност (наличие на осветени и затъмнени участъци в кадъра). Добавена е и функция за избягване на снимките, на които хората, които снимате, са със затворени очи, защото са мигнали. За креативните на разположение са различни цифрови ефекти и инструмент за създаване на панорамни снимки, който разчита на сензора за движение за по-добро кадриране на панорами. Качеството на снимките е отлично за камерафон, с добро цветопредаване и детайлност, особено когато става дума за снимане при добра околна осветеност. Когато светлината е недостатъчна, резултатът не е много добър, но това е нормално. Записваното видео е с VGA резолюция при 30fps, но има опция да заснемете и QVGA при 120fps за постигане на ефект на забавено движение при възпроизвеждане.

Примерни снимки:
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2009/01/file_342.jpg
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2009/01/file_343.jpg

Мултимедия, игри и приложения

Телефонът поддържа работа с DivX видео, така че ще можете да използвате големия дисплей по най-добрия начин. Музикалният плеър също се представя отлично, като предлага много добро качество на просвирване. Разбира се, най-добро качество можете да постигнете, ако използвате допълнителни слушалки, а не тези от комплекта. Малко неудобство може да предизвика разположението на 3,5 мм аудиоизход - той е поставен отстрани, а не върху горната част, както сме свикнали. Добавено е и FM радио.
По отношение на приложенията положението е малко по-различно. Symbian е най-разпространената мобилна операционна система в света и за нея има хиляди приложения, но малко от тях са съвместими с INNOV8. Много вероятно е да се сблъскате с проблеми при опит да инсталирате приложения за S60, освен ако самото приложение не е написано с идеята да е съвместимо с моделите на Samsung. Както писахме наскоро, компанията пусна специален форум, в който потребителите могат да споделят опита си - успешен или неуспешен - с различни приложения. Иначе телефонът предлага изненадващо голям набор от предварително инсталирани приложения. Shozu ще ви позволи лесно да публикувате мултимедийно съдържание от телефона (снимки и видео) в един куп сайтове и блогове, наборът от Google приложения (Search, Mail и Google Maps) ще ви даде мобилен достъп до услугите, които често ползвате в компютъра си, а fring добавя допълнителна VoIP и IM функционалност. Налице са още GyPSsii клиент и Yahoo! Go. Сред предварително инсталираните игри са FIFA 08 и Asphalt 3 Street Rules. Както подобава на един смартфон, i8510 предлага още приложения като удобен календар, калкулатор, речник и софтуер за разглеждане на PDF и Office файлове. HSDPA и Wi-Fi възможностите на телефона улесняват значително сърфирането в мрежата, още повече че пълнофункционалният уеббраузер се справя с отварянето на всякакви сайтове и поддържа Flash съдържание. Както споменахме, навигацията в страниците се улеснява значително от оптичния джойстик.
aGPS приемникът в INNOV8 служи и за осигуряване на необходимата позиционираща информация за добавяне на геотагове към снимките, така че след това да ги видите на картата на мястото, на което са направени. С него отлично работи заредената версия на Google Maps, но ако искате истинско навигационно приложение, ще трябва да се обърнете към инсталираното копие на Route 66 или към друга външна програма. За достъп до пълните възможности на Route 66 е необходим абонамент.

Батерия и мрежа

Телефонът поддържа 3G/HSDPA мрежи с честоти 900/2100 Mhz с максимална скорост на трансфер на данни 7.2Mbps, както и четирибандови EDGE/GSM мрежи. Батерията е с капацитет 1200mAh, което според компанията стига за около 330 часа работа в режим на готовност или за провеждането на около 8,5 часа разговори. Действителното време за работа с едно зареждане всъщност се определя от това кои от екстрите на телефона ще бъдат използвани и колко продължително. Ако решите да заложите на сателитната навигация, ще трябва да зареждате батерията по-често.

Обзор

Samsung i8510 INNOV8 със сигурност е един от най-интересните и функционални телефони на корейската компания, които сме виждали. Той е и отличен пример за възможностите на платформата S60 и може с лекота да спечели всеки, който има нужда от сериозна производителност, от възможностите за персонализация, които предлага операционната система, и разширените мултимедийни възможности, сред които изпъква отличната 8MР камера.

  • Най интересвното е че телефона ще се появи преди N96 на Nokia ,очаква се на пазара през август месец:) А да не говорим че ще изпреварят много СЕ с неговия 8МП телефон. Интересно защо Nokia толкова много се забави в борбата за мегапикселите.
    apolon25
  • (Темата е преместена поради дублиране с вече съществувщата..) Автор: apolon25 Дата: 24.07.2008 14:28 Тема:Днес в Ню Йорк Samsung официално анонстира 8МП i8510 INNOV8 http://www.mobileburn.com/imagepop.jsp?Id=4993&file=media%2Fsamsung%2Fi8510%2Fthumb_samsung_sgh-i8510-img_8748.jpg http://www.mobileburn.com/imagepop.jsp?Id=4993&file=media%2Fsamsung%2Fi8510%2Fthumb_samsung_sgh-i8510-img_8743.jpg http://www.mobileburn.com/review.jsp?Id=4993 This evening at an event in New York City, we had a chance to handle Samsung's latest smartphone, the i8510, which uses Nokia's S60 user interface. This sleek slider handset sports a 2.8" QVGA display capable of showing 16 million colors. The Samsung i8510 is an imaging powerhouse, with its 8 megapixel autofocus camera that offers image stabilization and blink, smile, and face detection, for perfect photos. The camera also features the ability to take panoramic photographs, and uses the handset's built-in GPS receiver to geotag photos with location information. The i8510 is capable of recording QVGA video at up to 120 frames per second and VGA-resolution video at up to 30 frames per second, with a full video editing suite on board. Music is not forgotten on this workhorse, with a built-in FM radio, 3D surround sound, and a standard 3.5mm audio port. The i8510 offers 16GB of built-in memory in addition to a microSD card slot for even more storage options. Bluetooth 2.0 with A2DP support for stereo headsets makes wireless music possible, also. The Samsung i8510 is the first Samsung S60-powered smartphone to feature quad-band GSM (850/900/1800/1900MHz), and dual-band UMTS/HSDPA (900/2100MHz) support is also built-in. WiFi provides yet another option for high-speed data. This smartphone also features a built-in accelerometer and a whopping 1200mAh battery for extended use. You'll find more live photos of the Samsung i8510 on the following page.
    asenna5
  • Интересна джаджа, можеше да сложиш някой и друг линк все пак, че мно-о-ого ме мързи да местя мишката до търсачката.. :))) Линк: http://www.mobileburn.com/review.jsp?Id=4993 http://news.softpedia.com/news/Samsung-i8510-Confirmed-and-Renamed-Into-Samsung-Innov8-90669.shtml ;))
    asenna5