Sony дава най-доброто от себе си със слушалките WH-1000XM3

Шумопотискащите слушалки извървяха дълъг път, преди наистина да оправдаят името си и осигурят ефективен начин за контрол на нежеланите звуци. Досега този сегмент до голяма степен се доминираше от предложенията на Bose, но през последните няколко години Sony постигна сериозен напредък и премиум предложенията на компанията вече се нареждат сред най-впечатляващите модели на пазара. Серията WH-1000XM започна съществуването си едва през 2016, но вече успя да докаже възможностите си, а най-новият модел WH-1000XM3 ясно демонстрира огромния напредък, който за няколко години постигнаха японците.

Дизайн

На пръв поглед слушалките приличат на своите предшественици, но това не е изненадващо, защото компанията е решила да се придържа към един дизайнерски език. Корпусът на устройството е изработен от пластмаса с матово покритие, което може би ще е малко разочароващо за търсещите материали, които да съответстват на премиум цената на модела. Това решение на Sony обаче е довело до намаление на теглото на слушалките спрямо предходния модел, а това в крайна сметка води до повишаване на комфорта при носене. Като добавим и изключително меките наушници, които обгръщат ушите напълно, без да ги притискат, и осигуряват допълнително пасивно изолиране на шума, WH-1000XM3 се оказват едни от най-удобните слушалки, които сме пробвали. Овалната пластмасова лента между двете части също има мека изолация, която приляга плътно върху главата. Наушниците успяват ефективно да задържат ушите ни топли през зимата, но предполагаме, че когато се стопли, ще доведат до изпотяване при продължително носене.

Дизайнът на слушалките е утилитарен и без излишни детайли, но тази година Sony е решила да добави и няколко медни елемента към черната версия, които за щастие не са прекалено големи и набиващи се на очи. В комплекта има и качествен твърд калъф също с бронзови акценти, който предлага и място за съхранение на кабел за зареждане, аудио кабел и самолетен адаптер. Самите слушалки имат опция за сгъване и стават доста компактни за съхранение в калъфа, а за удобно носене на врата наушниците могат да се завъртят в плоска позиция. Устройството има батерия за 30 часа с включена функция за шумопотискане (дори и да не слушате музика) и 38 часа с изключена, което означава, че при ползване на слушалките по 1 – 2 часа дневно и едно зареждане сигурно ще ви стигне за повече от седмица. Самото зареждане става през USB-C порт и отнема около 3 часа, но за десет минути може да добавите енергия за около 5 часа работа, което е удобно, ако сте забравили да заредите слушалките.

Управление

Матовата повърхност на дясната част включва сензори за допир, с които се управляват различни функции – двойно потупване спира или пуска музиката или пък приема/прекъсва входящ разговор, плъзване нагоре или надолу променя силата на звука, а плъзване наляво или надясно сменя песента. Ако поставите длан до плоската повърхност, едновременно ще намалите звука на музиката и ще пропуснете околния звук до ушите си – това е полезно, ако искате да чуете звуците около вас или пък да разговаряте с някого. Като цяло сензорното управление работи много добре, след като свикнете с него, но в 1 – 2 случая слушалките отказаха да регистрират докосване, но може би това беше свързано с употребата им при ниски температури.

Върху лявата част има два хардуерни бутона и 3.5 мм жак за ползване с кабел. Единият бутон служи за включване, а вторият по подразбиране е предназначен за контрол на функцията за шумопотискане, но при желание може да се програмира и за стартиране на Google Assistant, който иначе се пуска с продължително натискане на сензорната зона върху дясната част. Слушалките включват и функция за оптимизиране на звука според атмосферното налягане, което е полезна функция за пътуващите често със самолет, но не забравяйте да го направите пак, щом слезете от самолета – това става с продължително натискане на бутона за контрол на шумопотискането или чрез специалното мобилно приложение. При това се прави и оптимизация на звука според персоналните особености като размер на главата, коса, наличие на очила и др.

Приложението се казва Headphones Connect и е налично за iOS и Аndroid, а чрез него става не само обновяването на софтуера на слушалките, но се ползва и за промяна на различни опции. Така например можете да активирате еквалайзер, като изберете някой от предварително заредените профили, или да създадете свой; да включите адаптивното шумопотискане, което отчита активността ви (например ако стоите неподвижно, ходите, пътувате и т.н.), за да настрои количеството на околните звуци, които се пропускат; да изберете от коя посока да чувате звука; да активирате виртуален съраунд звук; да пуснете режим за потискане на звуците при наличието на вятър и т.н. Въпросната адаптивна опция поне за нас беше леко досадна и я деактивирахме, но за други може и да е полезна. Приложението позволява да настроите времето за автоматично изключване след период на неактивност или напълно да премахнете тази опция.

Шумопотискане

Шумопотискането е една от основните отличителни черти на WH-1000XM3 и слушалките се представят особено впечатляващо. Sony посочва, че то е поверено на новия шумопотискащ чип QN1, който не само се грижи за елиминирането на възможно най-много от околните звуци, но е комбиниран с DAC и аналогов усилвател, които се грижат за качеството на възпроизвежданaта музика. По принцип тези технологии се справят най-добре с елиминирането на повторяеми звуци като шум от самолетен двигател, от градски транспорт или пък офисен фонов шум и WH-1000XM3 се представя според очакванията, като редуцира почти напълно нежеланите шумове, за да се фокусираме върху музиката, без да се налага да усилваме прекалено звука.

Околните гласове в близост все пак достигат до ушите, но с намалена сила – например съобщенията в метрото. Както споменахме, можете да ползвате шумопотискането и без да слушате музика – ако искате да се фокусирате върху нещо или пък да поспите в шумна среда. Усещането при активиране на функцията е като пренасяне на друго място и след това сигурно ще се питате как досега сте могли да използвате обикновени слушалки. Шум от бутоните на клавиатура, силна струя течаща вода, центрофугираща пералня, уличен трафик – всичко това буквално изчезва с включването на слушалките.

Възпроизвеждане на музика

Какво е положението при възпроизвеждане на музика? Не по-малко впечатляващо. Слушалките включват 40 мм говорители, а при ползване с кабела от комплекта (1.2 метра от безкислородна мед) могат да осигурят честотен диапазон 4 Hz – 40 000 Hz, а при ползване на Bluetooth връзка е 20 Hz – 20 000 Hz (44,1 kHz) или 20 Hz – 40 000 Hz (96 kHz, 990 kbps). Последното се получава, когато за връзката между слушалките и източника на звук се грижи кодека LDAC – той се поддържа от Android 8.0 и е наличен в повечето нови смартфони с Android. Със сигурност активирайте този кодек, ако телефонът ви го поддържа и имате колекция от музика в lossless формати. За улесняване на връзката с мобилни устройства са добавени и NFC възможности. Слушалките имат чувствителност при свързване през кабел 104.5 dB/mW (1 kHz) и 101 dB/mW (1 kHz) и импеданс 47 ома (1 kHz) и 16 ома (1 kHz) съответно във включено и изключено положение.

Всички усилия на Sony да създаде слушалки с отлично шумопотискане и възпроизвеждане на музика са се оправдали, защото WH-1000XM3 звучи повече от добре. Слушалките изненадват с пространствен звук (все пак са от затворен тип), който осигурява подобаващо място на всеки инструмент и глас в музикалното произведение. Високите тонове са контролирани, без да са стържещи, вокалите звучат топло и насочено, средните тонове са живи, а ниските са дълбоки, плътни и обемни, без да поглъщат останалите звуци. Royals на Lorde например звучи авторитетно със своите плътен фонов бас, високи ритмични звуци и нежни вокали, които се комбинират по чудесен начин. Limit To Your Love на James Blake също звучи отлично с отчетливото пиано и глас на Блейк, които са в контраст с връхлитащите пулсиращи басове. Сложната звукова картина в Burn the Witch на Radiohead също е впечатляваща с ясно различимите инструменти и извиващия се глас на Том Йорк, включително и в епичната кулминация.

Заключение

В крайна сметка Sony WH-1000XM3 са изключително способни слушалки, които предлагат не само впечатляваща възможност за потискане на нежеланите звуци, но позволяват и да се насладим на любимата си музика без значение къде се намираме. Слушалките са леки и много удобни, имат практичен и качествен калъф за съхранение, а сензорният панел за управление чрез жестове е интуитивен и в повечето случаи работи както трябва. На разположение е и удобно мобилно приложение за контрол на различни аспекти от работата на слушалките, а животът на батерията с едно зареждане е повече от добър. Както споменахме, затвореният характер на слушалките може да доведе до загряване и изпотяване при продължително носене в по-топло време, но това като цяло важи за всички слушалки от този тип. Като най-голям минус обаче няма как да не посочим цената от около 700 лева, която очакваме да подейства възпиращо за много от потенциалните купувачи. От друга страна тя е напълно оправдана на фона на способностите на Sony WH-1000XM3.

 • [media]https://youtu.be/cRNqVGfy2O4[/media]
  BANANA_18
 • Ако под "тапи" визираш всички IEM - по една или друга причина не са за всеки. [Quote]въпреки, че по времето когато аз също имах треньор слушалките бяха забранени[/Quote] Хубаво мнение , но това "забранени" ? В последно време съм 2 седмици тук и 2 седмици в чужбина , и в залата извън страната се пуска силно някаква хард електронна музика (нищо не разбирам от стиловете там) , която ми е доста неприятна и изолацията ми е доста важна. И аз слушам много музика , като ако говорим за затворени слушалки и Sony - MDR-Z1R са ми в топ 3 , в зависимост от музиката,която ми се слуша за деня.Десетки пъти са ме питали защо нося такива слушалки на улицата и залата , но грам не ми пука.Тествай ги ако имаш възможност.Ей така за теста.
  Walther_BG
 • Аз ги ползвам навсякъде където и когато мога. На кафето докато чакам приятелите да дойдат, на автобусната спирка, в парка докато се разхождам, когато тренирам определени мискулни групи, (които изключват лежанките), вкъщи, на работа когато нямам такава... Доста ценни са когато се опитваш, да не разговаряш с неприятни за теб хора.:) Докато тренирам и се концентрирам повече слушайки музика въпреки, че по времето когато аз също имах треньор слушалките бяха забранени.
  Ванката
 • Хубавото е, че имат и 3.5мм. Ще видя някое ревю за сравнение м/у DAC и Analog в тях.
  Kyky86
 • [Quote]Къде ги ползвате тези слушалки. За на вън са удобни тапите. [/Quote] Аз ги ползвам основно в офиса, да се изолирам от околния шум. Рядко навън. Ползвам и едни по-нисък клас шумопотискащи вкъщи. Но може скоро да ги разменя, защото до нас започна строеж на нов блок и като под прозореца ти наливат цял ден бетон, искаш такива слушалки на ушите дори и без да слушаш музика на тях.
  board
 • От испанския Амазон XM3 излиза 313 евро с доставката.
  chilko
 • Аз ги използвам в офиса и в редки случаи вкъщи, но не съм пробвал навън.
  bladyy
 • Къде ги ползвате тези слушалки. За на вън са удобни тапите.
  A4i
 • Добра е цената, гледам, че в технополис сега ги продават на толкова, но не знам дали имат наличност. Аз януари от там си взех 1000Х за 299лв. Ванакта май плати дори по-малко от онлайн магазин.
  board
 • 399 лв с европейска гаранция към Сони.
  bladyy
 • В момента нашия модел най-евтино се намира за 680 лв., а XM3 най-евтино излиза с 20 лева по-скъп. :D Не знам дали въобще ще си заслужава, ако ги пуснат някой ден на същата промоция. Новите са с 20 грама по-леки и са вдигнали dB от 103 на 105. Супер доволен съм от 1000Х и едва ли скоро ще ги сменя. @board, не бяха ли ги пуснали XM2 миналата година, като подарък към закупилите първи там не знам си колко бройки от Xperia XZ2 по мобилните оператори и големите техновериги?
  Ванката
 • Не знам, на мен веднъж на година по-скоро ми се струва кратък период за обновяване на слушалки. Едно време си мисля, че успешните слушалки се въртяха в продажба поне по няколко години. Разбира се нямам нищо против да се подобряват и обновяват по-често, особено като покрай това можем да вземем "старите" топ слушалки на добра цена.;) Колко даде за XM2 на черния петък?
  board
 • Аз взех XM2 на черния петък с доста добро намаление и на кутията пише, че модела е от август 2017. Явно, че обновяват модела веднъж на година, което е окей като период. :)
  bladyy