Motorola Moto Z3 Play

Motorola Moto Z3 Play

Moto Z3 Play е третото поколение на серията от достъпни (спрямо серия Z) смартфони с модулен дизайн на Motorola. Моделът е позициониран в средния клас и показва, че компанията продължава да поддържа модулната си концепция, за която може да се каже, че е най-развитата към този момент. Устройството идва с редица подобрения спрямо предходното поколение, които са в тон с тенденциите през настоящата година.

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

Дизайн

Дизайнът на Moto Z3 Play търпи значителни промени спрямо своя предшественик. С цел да предложи по-голяма повърхност за дисплея, който вече е с диагонал 6.01", сензорът за пръстови отпечатъци вече е поставен върху дясната страна на рамката. Нямахме проблеми с разпознаването на отпечатъците, но то става с малко забавяне спрямо моделите на някои други производители. Смартфонът има съотношение екран-тяло от 79%, но все пак под и над дисплея са налични сравнително широки рамки. Покритието на гърба е стъклено вместо металното при Z2 Play, а страничната рамка е от алуминий.

Отзад намираме издадения модул на камерата и познатия интерфейс за свързване с аксесоарите Moto Mods. За съжаление вече липсва 3.5 мм жак за слушалки, но в комплекта е наличен преходник от USB Type-C, така че ще можете да свържете любимите си слушалки. Корпусът на телефона е с дебелина едва 6.75 мм, което го прави подходящ за добавяне на модули, без смартфонът да става прекалено дебел и неудобен. Това обаче зависи от модула, защото има и някои по-обемни.

Хардуер и батерия

 

Дисплеят е с диагонал 6.01" и съотношение на страните 18:9, използва OLED технология и е с резолюция Full HD+ (2160 x 1080 пиксела). Защитното покритие е Corning Gorilla Glass 3, което предлага някакво ниво на издръжливост, но все пак е добра идея да се подсигурите с допълнителен протектор. OLED дисплеят е качествен и предлага високи нива на яркост, добър контраст и точно пресъздаване на цветовете. Този тип панел позволява и работата на функцията Always on (Moto екран), която показва различна основна информация при доближаване на екрана или повдигане на телефона с ръка. Освен това е налична и опцията Нощен екран, която ограничава синята светлина за по-голям комфорт на очите.

Използваният чипсет е актуалното предложение на Qualcomm в средния клас - Snapdragon 636. Той се състои от осемядрен централен процесор с тактова честота 1.8GHz и графичен ускорител Adreno 509. Това в комбинация с наличните 4GB RAM и 64GB разширяема памет ще е достатъчно за повечето потребители. Подобно на повечето модели в този клас, смартфонът разполага с LTE свързаност, а освен това предлага още двубандови Wi-Fi възможности, NFC, Bluetooth 5.0 и NFC. Поддържа се и работа с две SIM карти (хибриден слот), което продължава да е популярна опция в България. Moto Z3 Play включва и специално нанопокритие, което го предпазва от водни пръски, но не го прави водоиздръжлив.

Познатата модулна технология позволява лесното прикачване на различни добавки Moto Mods, които осигуряват разнообразни функционалности. Сред наличните към момента модули са батерии, високоговорители, 360-градусова камера, проектор, принтер за моментни снимки, геймпад и др. Основният недостатък на системата е високата цена на по-интересните модули.

Батерията в телефона е с капацитет 3000 mAh, но в комплект с устройството получавате и допълнителен модул Power Pack, чиято батерия е с капацитет 2220 mAh. Благодарение на него можете да удължите автономността с един заряд до 2 – 3 дни, но реалното време зависи от начина, по който използвате телефона. Имайте предвид, че макар и тънък модулът с батерия прави телефона по-дебел и по-тежък. За щастие, смартфонът поддържа и технология за бързо зареждане TurboPower, а в комплекта е налично и съответното 15W зарядно.

Софтуер

Moto Z3 Play работи под операционна система Android 8.1 Oreo, като е планирано обновление до Android 9 Pie. Подобно на голяма част от смартфоните на компанията и тук е налична почти стокова версия на Android. Това означава, че няма включени излишни приложения и модификации в интерфейса. Това би трябвало да осигури по-бърза работа и по-бързо обновяване до следващите версии на платформата, но поне засега това не се случва. Тестовото устройство е с поправките на сигурността към 1 ноември.

Основните добавки на Motorola са под формата на Moto Actions - различни действия, които активират допълнителна функционалност. Сред тях са снимка на екрана чрез докосване с три пръста, включване на фенерчето чрез две резки движения с ръка, активиране на камерата чрез бързо завъртане на китката, при заключен екран преминаване между различни песни чрез натискане на бутоните за контрол на звука, повдигане на телефона за отключване при активно лицево разпознаване и др.

Разполагате и с алтернатива на познатите софтуерни бутони за навигация, които се намират в основата на екрана. Това е сензорна лента в долната част, която служи за управление на системата чрез плъзгащи жестове - функцията е интересна, но изисква привикване. Освен познатия гласов асистент Google Assistant, Motorola интегрира и своя Moto Глас, който е в бета фаза и е с ограничена функционалност. Като цяло устройството работи бързо, а навигацията в интерфейса в плавна, за което помагат не само оптимизациите на Motorola, но и ползването на чистата версия на Android.

Камера

Несъмнено един от основните параметри, които са важни за потребителите, е камерата. Тук Moto Z3 Play се справя прилично, предлагайки двойна основна камера, състояща се от 12 MP сензор с бленда f/1.7 и размер на пикселите 1.4 um в комбинация с 5 MP сензор за отчитане на дълбочината на сцената. Сред по-интересните функционалности можем да отличим наличието на автоматичен HDR режим, синематография и цветен акцент, който дава възможност за акцентиране върху един цвят, а останалата част от снимката или видеото да е черно-бяла. Възможно е и изрязване на обекта и замяна на фона с друг, но не очаквайте чудеса. Естествено разполагате и с професионален режим за ръчен избор на настройките за заснемане.

В приложението на камерата e интегрирана и функционалността за добавена реалност Google Lens, която помага за сканиране на QR и баркодове, получаване на информация за книги, филми, игри и музика, идентифициране на растения и животни, откриване на подобни дрехи и мебели и копиране на телефонни номера, адреси и дати, което е полезно, ако не искате да ги въвеждате ръчно. Основната камера може да заснема видео с резолюция до 4K 30 fps и предлага познати режими като таймлапс и забавен каданс. Камерата работи бързо и при добра околна осветеност може да осигури хубави снимки, които изглеждат добре на екрана на телефона.

Благодарение на широката бленда и големия размер на пикселите, Moto Z3 Play може да заснема и не лоши кадри при по-ниска околна светлина, но тогава се появява повече шум и се губят детайли, а освен това системата за фокусиране изпитва затруднения. Предната камера разчита на 8MP сензор с размер на пикселите 1,12 um и бленда f2.0. Благодарение на широкоъгълния обектив можете да заснемате повече хора при груповите селфита. И тук важи казаното по-напред, че при достатъчно светлина можете да получите селфита с добро качество.

Тестови снимки и видео

Заключение

При цена в свободна продажба около 730 лв. Moto Z3 Play определено не е сред най-достъпните предложения на пазара. От друга страна устройството предлага качествена и дори премиум изработка, солидна производителност, почти стандартна версия на Android с няколко полезни добавки, качествен дисплей и камера с интересни възможности, която ще ви позволи да направите интересни снимки.

Освен това смартфонът е съвместим със системата Moto Mods, така че може да е добър ъпгрейд, ако притежавате първото поколение Moto Z Play и вече сте инвестирали в някои модули. Добавена стойност дава и включената в комплекта батерия, която значително удължава степента на автономност. В тази връзка нямаше да откажем по-голям капацитет на вградената батерия, а освен това има място за подобрение и при камерата и работата на сензора за отпечатъци.

  • Супер, и аз от скоро го ползвам за вивакомската си карта. Приятен телефон.
    borusiq