Sony Ericsson G700

Sony Ericsson G700
Сред многото представени на тазгодишния мобилен конгрес в Барселона телефони бяха и два смартфона на Sony Ericsson, базирани на UIQ, които, въпреки че останаха в сянката на впечатляващия X1, могат да ни разкрият някои детайли за бъдещото развитие на компанията. G700 и G900 заемат важно място в продуктовото портфолио на SE, тъй като са първите им телефони, базирани на UIQ, които не са предназначени за бизнес потребители, а попадат в средния ценови клас. Това са и първите устройства на SE със сензорен дисплей, които залагат на познатите буквено-цифрови клавиатури вместо на QWERTY подредбата. Което на свой ред трябва да ни подскаже, че компанията планира експанзията на "умните" си телефони в нови ценови категории (и към нови потребители), както от известно време прави и Nokia с S60.
Благодарение на българското представителство на Sony Ericsson успяхме да получим точно тези два телефона, преди да се появят на пазара. Двете устройства обаче са все още в етап на прототип - както софтуерен, така и хардуерен. Някои техни аспекти могат да се променят преди достигането им до пазара, така че няма да правим прибързани заключения за тях. Като цяло обаче първоначалните впечатления са много добри. Разликите между двата модела са малко, но все съществени, за да ги насочат в ръцете на различни групи потребители.

Видео галерия


Sony Ericsson G700 preview from mobilebulgaria.com on Vimeo.

Апарат и управление

Размерите на G700 и G900 са 106 x 49 x 13 мм, като всеки от тях тежи 99 грама. Сглобени са стабилно, което означава, че панелите не издават никакви скърцащи звуци, когато ги вземете в ръка. Разликите между двата модела обаче се забелязват още във външния им вид.
G700 има два допълнителни хардуерни бутона, които всъщност дублират функцията на софтуерните, но пък са доста по-удобни за използване. Върху дясната страна на телефона са бутоните за управление силата на звука и активиране на камерата, а върху лявата се намират бутон за заключване/отключване на клавиатурата (познатият начин с натискането на няколко бутона също работи), Fast порт за зареждане/връзка с компютър/включване на слушалки и слот за Memory Stick Micro флаш карта, покрит с малък гумен предпазител, който не е трудно да бъде махнат. До слота се намира и LED индикатор, който свети при зареждане или при пропуснати разговори и получени съобщения. Върху горната страна е поставен бутонът за включване и изключване на телефона заедно със слота за стилус, а върху задния панел намират място 3МР камера с двойна LED светкавица и решетката на високоговорителя.
Интересно е, че всички странични повърхности на телефона са покрити с гумиран материал, а задният панел е приятно текстуриран, което до голяма степен допринася за отличната ергономичност на устройството. Захваща се стабилно и оставя усещане за качествена изработка. Клавиатурата включва големи и удобни за употреба бутони и блок за управление, с който навигацията сред функциите на устройството е изключително комфортна. Два от бутоните в него са предназначени за директен достъп до приложението за създаване и преглеждане на т.нар. "лепящи бележки", а другият води директно до менюто за работа със съобщения. Под дисплея могат да бъдат видени и три маркера - тяхната цел е да напомнят за наличието на три софтуерни бутона, изобразявани върху сензорния дисплей. Те заедно с оптимизирания за използване с пръсти интерфейс ще намалят случаите, в които ще трябва да прибягвате до стилуса. Втора VGA камера за видеоразговори е разположена над дисплея, който между другото се държи отлично на силна дневна светлина и запазва четима информацията върху него. Стилусът е удобен, макар и малко къс. Батерията, задвижваща всичко това, е Li-Po с капацитет 950 mAh (BST-33).

Дисплей и интерфейс

Телефонът се управлява от процесор с тактова честота 208 MHz, подпомаган от 128МВ RAM памет - същата комбинация например може да се открие и в P1i. Това обаче не пречи на работата на новия вариант на потребителския интерфейс UIQ, оптимизиран за използване с пръсти. Промените в него се забелязват още на основния екран, където има място нова система за достъп до различни от телефонните функции и съдържание. Тя е съставена от отделни панели, които могат да бъдат превъртани хоризонтално чрез навигационния блок. Панелите са следните (последните 7 могат да бъдат включени или изключени):
- бърз достъп до 9 телефонни приложения
- предпочитани записи от телефонния указател
- органайзер
- SMS
- будилник
- музикален плеър
- отметки от уеббраузера
- RSS четец
- световен часовник
- задачи
- последната направена снимка и галерия

Всеки от тези панели позволява директен достъп до различно съдържание направо върху основния екран, без да се налага отваряне на съответното приложение, например най-новите заглавия от RSS четеца, последната слушана песен заедно с бутони за контрол на плеъра, последните задачи, записи от органайзера, направени снимки и т.н. Това е удобен начин да получите достъп до някои от най-използваните функции, без изобщо да се налага да се ровите в менюто. За улесняване на работата без стилус някои от приложенията са получили и големи бутони - пример за това са музикалният плеър и интерфейсът на камерата. Сред новостите е и приложението за създаване на така наречените "лепящи бележки" - според Sony Ericsson то е особено важно за потребителите на телефона и затова за стартирането му е осигурен специален бутон. В бележките можете да комбинирате както текст, така и направени със стилуса рисунки, а специална опция за напомняме ще ви помогне да не забравите за някоя от тях. Всяка от бележките може да бъде с различен цвят или подредена в различна категория (лична, служебна, спешна). Включена е възможност за синхронизирането им и запазване на резервно копие, както и опция за изпращане през MMS или Bluetooth. Промяна има и при мениджъра на задачите - при активирането му сега се показва списък с отворените в момента приложения, откъдето те могат да бъдат затворени.

Камера

Sony Ericsson G700 предлага камера с резолюция 3МР, която за жалост не е снабдена с автофокус. Ако търсите такъв, по-добре обърнете внимание на G900. Въпреки това интерфейсът на камерата е претърпял значителна промяна, като сега е много по-лесен за използване и е организиран по-интуитивно. Възможностите, които предлага, са базови, като по-интересните са оставени за G900. На разположение са панорамен режим и режим за непрекъснато снимане (с VGA резолюция), докато е натиснат бутонът на камерата. Има опция за активиране на светкавицата, таймер за снимки, възможност за промяна на баланса на бялото и използване на няколко дигитални ефекта за промяна на вида на кадрите. Правенето на всяка снимка отнема около 2 секунди. Тъй като телефонът, който тествахме, е прототип, качеството на фотосите във финалната версия може да бъде различно, но дори сега сме доволни от това, което видяхме. Записваното видео (3gp) е с QVGA резолюция и с кадрова честота над 24 fps, т.е. достатъчно плавно.

Ето няколко примерни снимки направени с телефона. Имайте предвид тестваното устройство е прототип и качеството на изображенията е различно от това на търговския вариант.

http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2008/01/file_296.JPG
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2008/01/file_295.JPG
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2008/01/file_294.JPG
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2008/01/file_293.JPG
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2008/01/file_292.JPG

Веидеоклип - http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2008/01/file_297.3GP

Мултимедия, игри и приложения

Ако държите на мултимедията, G700 със сигурност няма да ви разочарова. Телефонът е снабден със същия интерфейс за достъп до мултимедийните файлове, какъвто имат някои от новите телефони на компанията - например W910, W960 и K850, който от едно място дава достъп до изображения, видео и музика. Ако има аудио- или видеоподкасти, които следите редовно, тук ще получите достъп и до тяхното съдържание. Има дори опция за работа с аудиокниги. За щастие телефонът предлага и някои от любимите ни начини за автоматично генериране на плейлисти, сред които е и "машината на времето", която подбира музика само от посочена година. На разположение са и удобни начини за сортиране на музиката, базирани на различни критерии. Ако предпочитате, може да пуснете плеъра и в хоризонтален режим - опцията е активна както при гледане на видео, така и при слушане на музика. Както споменахме вече, бутоните за управление на плейбека са достатъчно големи за удобно натискане с пръсти. В G700 присъства и FM радио, снабдено с RDS и възможност за запазване на 20 станции.
Добри думи могат да бъдат казани и за режима за разглеждане на изображения. При ръчно разглеждане отделните файлове се сменят с приятен визуален ефект, а ако решите, че искате слайдшоу, може да избирате между 6 варианта, 5 от които са съпроводени с музика с различно темпо. Има възможност и да отбележите любимите си кадри и после да разгледате само тях.
За достъпа до Интернет се грижи Opera 8.65 за Symbian, като с тази задача се справя отлично. Има различни опции за показване на страниците, хоризонтален режим на разглеждане, възможност за запазване на страници, копиране на текст, отваряне на повече сайтове едновременно и превключване между тях и др. Сред другите приложения откриваме познатото TrackID за идентифициране на непозната музика, диктофон, калкулатор, таймер, хронометър, конвертор на мерни единици, файлов мениджър, приложение за ползване на светкавицата като фенерче, две игри (Sudoku и Sims 2), Pdf+ за работа с PDF документи и Quickoffice 4.0.256 за разглеждане, редактиране и създаване на Office документи.

Обзор

Sony Ericsson G700 е телефон, с който UIQ със сигурност ще достигне до повече потребители, които досега са се въздържали да се сдобият с такъв смартфон заради цената или заради интерфейса. Сега, изглежда, всичко е дошло на мястото си - цената ще е достъпна, формата и размерите - отлични, интерфейсът е променен в положителна посока, а възможностите са подбрани внимателно. Телефонът изглежда добре и се управлява с лекота - дори от хора, които не са имали вземане-даване с "умни" устройства. Sony Ericsson прави стъпка в правилната посока.

Видео галерия


Sony Ericsson G700 preview from mobilebulgaria.com on Vimeo.

Апарат и управление

Размерите на G700 и G900 са 106 x 49 x 13 мм, като всеки от тях тежи 99 грама. Сглобени са стабилно, което означава, че панелите не издават никакви скърцащи звуци, когато ги вземете в ръка. Разликите между двата модела обаче се забелязват още във външния им вид.
G700 има два допълнителни хардуерни бутона, които всъщност дублират функцията на софтуерните, но пък са доста по-удобни за използване. Върху дясната страна на телефона са бутоните за управление силата на звука и активиране на камерата, а върху лявата се намират бутон за заключване/отключване на клавиатурата (познатият начин с натискането на няколко бутона също работи), Fast порт за зареждане/връзка с компютър/включване на слушалки и слот за Memory Stick Micro флаш карта, покрит с малък гумен предпазител, който не е трудно да бъде махнат. До слота се намира и LED индикатор, който свети при зареждане или при пропуснати разговори и получени съобщения. Върху горната страна е поставен бутонът за включване и изключване на телефона заедно със слота за стилус, а върху задния панел намират място 3МР камера с двойна LED светкавица и решетката на високоговорителя.
Интересно е, че всички странични повърхности на телефона са покрити с гумиран материал, а задният панел е приятно текстуриран, което до голяма степен допринася за отличната ергономичност на устройството. Захваща се стабилно и оставя усещане за качествена изработка. Клавиатурата включва големи и удобни за употреба бутони и блок за управление, с който навигацията сред функциите на устройството е изключително комфортна. Два от бутоните в него са предназначени за директен достъп до приложението за създаване и преглеждане на т.нар. "лепящи бележки", а другият води директно до менюто за работа със съобщения. Под дисплея могат да бъдат видени и три маркера - тяхната цел е да напомнят за наличието на три софтуерни бутона, изобразявани върху сензорния дисплей. Те заедно с оптимизирания за използване с пръсти интерфейс ще намалят случаите, в които ще трябва да прибягвате до стилуса. Втора VGA камера за видеоразговори е разположена над дисплея, който между другото се държи отлично на силна дневна светлина и запазва четима информацията върху него. Стилусът е удобен, макар и малко къс. Батерията, задвижваща всичко това, е Li-Po с капацитет 950 mAh (BST-33).

Дисплей и интерфейс

Телефонът се управлява от процесор с тактова честота 208 MHz, подпомаган от 128МВ RAM памет - същата комбинация например може да се открие и в P1i. Това обаче не пречи на работата на новия вариант на потребителския интерфейс UIQ, оптимизиран за използване с пръсти. Промените в него се забелязват още на основния екран, където има място нова система за достъп до различни от телефонните функции и съдържание. Тя е съставена от отделни панели, които могат да бъдат превъртани хоризонтално чрез навигационния блок. Панелите са следните (последните 7 могат да бъдат включени или изключени):
- бърз достъп до 9 телефонни приложения
- предпочитани записи от телефонния указател
- органайзер
- SMS
- будилник
- музикален плеър
- отметки от уеббраузера
- RSS четец
- световен часовник
- задачи
- последната направена снимка и галерия

Всеки от тези панели позволява директен достъп до различно съдържание направо върху основния екран, без да се налага отваряне на съответното приложение, например най-новите заглавия от RSS четеца, последната слушана песен заедно с бутони за контрол на плеъра, последните задачи, записи от органайзера, направени снимки и т.н. Това е удобен начин да получите достъп до някои от най-използваните функции, без изобщо да се налага да се ровите в менюто. За улесняване на работата без стилус някои от приложенията са получили и големи бутони - пример за това са музикалният плеър и интерфейсът на камерата. Сред новостите е и приложението за създаване на така наречените "лепящи бележки" - според Sony Ericsson то е особено важно за потребителите на телефона и затова за стартирането му е осигурен специален бутон. В бележките можете да комбинирате както текст, така и направени със стилуса рисунки, а специална опция за напомняме ще ви помогне да не забравите за някоя от тях. Всяка от бележките може да бъде с различен цвят или подредена в различна категория (лична, служебна, спешна). Включена е възможност за синхронизирането им и запазване на резервно копие, както и опция за изпращане през MMS или Bluetooth. Промяна има и при мениджъра на задачите - при активирането му сега се показва списък с отворените в момента приложения, откъдето те могат да бъдат затворени.

Камера

Sony Ericsson G700 предлага камера с резолюция 3МР, която за жалост не е снабдена с автофокус. Ако търсите такъв, по-добре обърнете внимание на G900. Въпреки това интерфейсът на камерата е претърпял значителна промяна, като сега е много по-лесен за използване и е организиран по-интуитивно. Възможностите, които предлага, са базови, като по-интересните са оставени за G900. На разположение са панорамен режим и режим за непрекъснато снимане (с VGA резолюция), докато е натиснат бутонът на камерата. Има опция за активиране на светкавицата, таймер за снимки, възможност за промяна на баланса на бялото и използване на няколко дигитални ефекта за промяна на вида на кадрите. Правенето на всяка снимка отнема около 2 секунди. Тъй като телефонът, който тествахме, е прототип, качеството на фотосите във финалната версия може да бъде различно, но дори сега сме доволни от това, което видяхме. Записваното видео (3gp) е с QVGA резолюция и с кадрова честота над 24 fps, т.е. достатъчно плавно.

Ето няколко примерни снимки направени с телефона. Имайте предвид тестваното устройство е прототип и качеството на изображенията е различно от това на търговския вариант.

http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2008/01/file_296.JPG
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2008/01/file_295.JPG
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2008/01/file_294.JPG
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2008/01/file_293.JPG
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2008/01/file_292.JPG

Веидеоклип - http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2008/01/file_297.3GP

Мултимедия, игри и приложения

Ако държите на мултимедията, G700 със сигурност няма да ви разочарова. Телефонът е снабден със същия интерфейс за достъп до мултимедийните файлове, какъвто имат някои от новите телефони на компанията - например W910, W960 и K850, който от едно място дава достъп до изображения, видео и музика. Ако има аудио- или видеоподкасти, които следите редовно, тук ще получите достъп и до тяхното съдържание. Има дори опция за работа с аудиокниги. За щастие телефонът предлага и някои от любимите ни начини за автоматично генериране на плейлисти, сред които е и "машината на времето", която подбира музика само от посочена година. На разположение са и удобни начини за сортиране на музиката, базирани на различни критерии. Ако предпочитате, може да пуснете плеъра и в хоризонтален режим - опцията е активна както при гледане на видео, така и при слушане на музика. Както споменахме вече, бутоните за управление на плейбека са достатъчно големи за удобно натискане с пръсти. В G700 присъства и FM радио, снабдено с RDS и възможност за запазване на 20 станции.
Добри думи могат да бъдат казани и за режима за разглеждане на изображения. При ръчно разглеждане отделните файлове се сменят с приятен визуален ефект, а ако решите, че искате слайдшоу, може да избирате между 6 варианта, 5 от които са съпроводени с музика с различно темпо. Има възможност и да отбележите любимите си кадри и после да разгледате само тях.
За достъпа до Интернет се грижи Opera 8.65 за Symbian, като с тази задача се справя отлично. Има различни опции за показване на страниците, хоризонтален режим на разглеждане, възможност за запазване на страници, копиране на текст, отваряне на повече сайтове едновременно и превключване между тях и др. Сред другите приложения откриваме познатото TrackID за идентифициране на непозната музика, диктофон, калкулатор, таймер, хронометър, конвертор на мерни единици, файлов мениджър, приложение за ползване на светкавицата като фенерче, две игри (Sudoku и Sims 2), Pdf+ за работа с PDF документи и Quickoffice 4.0.256 за разглеждане, редактиране и създаване на Office документи.

Обзор

Sony Ericsson G700 е телефон, с който UIQ със сигурност ще достигне до повече потребители, които досега са се въздържали да се сдобият с такъв смартфон заради цената или заради интерфейса. Сега, изглежда, всичко е дошло на мястото си - цената ще е достъпна, формата и размерите - отлични, интерфейсът е променен в положителна посока, а възможностите са подбрани внимателно. Телефонът изглежда добре и се управлява с лекота - дори от хора, които не са имали вземане-даване с "умни" устройства. Sony Ericsson прави стъпка в правилната посока.