Sony Ericsson W995

Sony Ericsson W995
Sony Ericsson ни зарадва с едно от най-ефектните продуктови представяния по време на завършилия преди малко повече от месец мобилен конгрес. Всъщност презентацията се проведе ден преди официалното откриване на форума, но това няма чак такова значение. По-важното е, че наред с Idou - първия засега телефон, който ще използва софтуер на новата Symbian Foundation, компанията ни запозна и с новата си мултимедийна стратегия Entertainment Unlimited, и ни представи най-функционалния си телефон без операционна система до момента - W995 Walkman. И докато Idou, макар и под друго име, очакваме към края на годината, W995 ще видим в нашите магазини още през лятото. В него са намерили място желани екстри като камера с висока резолюция, голям дисплей, GPS приемник, Wi-Fi, 3G, версия 4.0 на плеъра Walkman, сензор за ориентация и т.н. Благодарение на Sony Ericsson телефонът пристигна в офиса ни и ние ще се опитаме да споделим впечатленията си от него. Трябва да направим уточнението, че все още става дума за прототип, чийто софтуер и хардуер все още не са финални.

Ако сте от феновете на Sony Ericsson, вероятно сте чували думата Hikaru, тъй като точно това беше кодовото наименование на W995 Walkman, докато компанията се занимаваше с разработването му. Слухове за него се носеха дълго преди официалната премиера, като му приписваха използването на сензорен дисплей и включването на разширени мултимедийни възможности. Е, първото така и не се случи, но второто го има - телефонът вероятно е устройството с най-добри мултимедийни функции от цялото портфолио на компанията. То ще бъде и първото от линията Entertainment Unlimited, като ще се предлага в комплект със софтуера Media Go, улесняващ организирането и прехвърлянето на видео- и аудиосъдържание от различни формати между телефона и компютър. Това не е случайно, тъй като W995 е оптимизиран за забавления като гледане на видео и слушане на музика и е първият Walkman телефон на Sony Ericsson, снабден с 3.5 мм аудиоизход и с поставка, улесняваща гледането на видео.

Видео галерия

Апарат и управление

Размерите на телефона са 97 x 49 x 15 мм при тегло 113 грама, което е напълно приемливо. Изработката на корпуса е солидна, като в конструкцията не е пестен метал - освен върху предната част, откриваме го и в капака на батерията. Слайдерът има минимален луфт, а движението му, освен че се подпомага от пружинен механизъм, завършва с приятно щракване. Това са все неща, които допринасят за цялостното усещане от работата с телефона, и ако обичате качествено изработените продукти, W995 вероятно ще ви допадне. Предната част помества 2,6" дисплей с QVGA резолюция, над който има втора камера за видеоразговори и сензор за околна осветеност, а под него се намира познатият набор от контроли, съставен от навигационен блок, бутони за начало и край на разговорите и т.н. Разстоянието между тях е достатъчно голямо, така че едва ли ще успеете по случайност да натиснете друг. Видимостта на дисплея е отлична независимо от околната светлина, а за позицията на интерфейса върху него се грижи вграденият акселерометър. Той е полезен и при разглеждане на мултимедийно съдържание или сърфиране в Мрежата. Бутоните от подвижната клавиатура са почти наравно с основата и имат прекалено кратък ход, така че не забравяйте да ги тествате, ако обичате да пишете много съобщения. Върху лявата страна са поместени Fast Port конекторът, който служи за зареждане и за връзка с компютър, и Walkman бутон за стартиране на музикалния плеър. Както и при другите телефона на SE с технологията ShakeMe, трябва да задържите този бутон, ако искате да управлявате плейбека с жестове. До него има индикация за M2 слота, който се намира под капака на батерията - телефонът ще се продава в комплект с 8GB флаш карта. Върху дясната страна се намират бутон за активиране на камерата и сдвоен клавиш за управление силата на звука при разговор или слушане на музика или на цифровото увеличение във фоторежим. До тях са и три отделни бутона за контрол на плеъра, които действат независимо от приложението, в което се намирате в момента. Върху задната страна са разположени прозорчето на 8.1МР камера, което за съжаление не е защитено с предпазител, LED светкавица, сгъваема поставка и под нея ключалката на задния капак. Върху горната и долната странична повърхност се намират стереоговорителите, а отгоре откриваме и 3.5 мм аудиоизход. В прототипа, който тествахме, поставката все още не беше във финалния си вид и определено не се справяше със задачата да задържи телефона изправен. Това обаче ще се промени в търговския комплект на W995. Батерията е с капацитет 930 mAh и според SE може да осигури до 9 часа време за разговори или до 370 часа в режим на изчакване.

Дисплей и интерфейс

Стигаме до интерфейса. Той е изпълнен с плавни и добре изглеждащи преходи между отделните екрани и определено е ефектен, особено с добавената възможност за промяна на изгледа чрез теми. Отлично анимирани са дори и малките статус икони от най-горния ред. Раздвижено е и фоновото изображение върху основния екран, но това зависи от избраната тема. Както и при Sony Ericsson W980i, и тук вместо изображение като фон можете да поставите приложение - в случая това са Rock Bobblehead, Sound Sensor и Walk Mate. Първото поставя човече, което се клати в зависимост от движението на телефона, второто - с еквалайзер - показва силата на околния шум, а последното действа като крачкомер и ви позволява да следите направените крачки. Има три възможности за изглед на основното меню - като решетка, въртящо се или с една икона в даден момент. И тук познатият бутон на предния панел осигурява бърз достъп до меню с предпочитани приложения, мениджър на задачите за превключване между приложенията във фонов режим, записи от органайзера и уеббраузeра.

Телефонна книга и органайзер

Телефонният указател е с капацитет за 1000 записа, като всеки има 20 полета за различни детайли. Ако пращате често съобщения, със сигурност вниманието ви ще бъде привлечено от новата организация на съответната точка в менюто. Съобщенията от входящата папка сега могат да се покажат последователно в IM стил - например ако сте разменили няколко SMS с приятел, те ще се покажат като отделен разговор, в който всяко съобщение ще е в балонче като реплика. При съставяне на съобщение в долната част на екрана излиза лента, чрез която към него бързо могат да бъдат добавени различни обекти - изображения, видео или звуци. Създаването на MMS е приятно, за което допринасят обмисленият интерфейс и плавните анимации, които съпътстват процеса. На свой ред e-mail клиентът се справя автоматично с необходимите настройки, за да получите достъп до пощата си в телефона.

Камера

Другата отличителна черта на телефона несъмнено е неговата 8.1МР камера, която, макар че предлага познатия интерфейс и функции от Cyber-shot брандираните модели, все още не достига качеството на техните снимки. Откриваме автофокус, разпознаване на лица (до 3 на брой), възможност за добавяне на геотагове, BestPic (бърз и бавен), панорамен режим, стабилизация на изображението, автоматично завъртане, макро, готови сцени, цифрови ефекти, рамки и т.н. Снимките са с максимална резолюция 3264 x 2448 пиксела, а за снимането на тъмно помага LED светкавица. Ето няколко кадъра, направени с телефона, но имайте предвид, че става дума за прототип и е почти сигурно, че качеството в търговския вариант ще е различно. Тестваният телефон записва видео в QVGA резолюция при 30fps.

Примерни снимки:
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2009/01/file_353.JPG
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2009/01/file_352.JPG
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2009/01/file_351.JPG
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2009/01/file_350.JPG
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2009/01/file_349.JPG
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2009/01/file_348.JPG

Примерно видео
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2009/01/file_354.rar

Мултимедия, игри и приложения

Мултимедийното меню не поднася изненади с вида си, тъй като вече сме го виждали в другите Walkman телефони на компанията, но впечатлява с начина на поднасяне на информацията. Анимациите са плавни, а съдържанието е подредено удобно, така че достъпът до желаното да е максимално интуитивен и бърз. През него можете да разгледате запазените в телефона изображения и видео, да слушате музика, подкастове или аудиокниги, да гледате клипове от YouTube, да играете игри, да четете новините от любимите си сайтове чрез четец на RSS емисии. Във фотораздела можете да стартирате слайдшоу, което според избора (в зависимост от настроението ви) се съпровожда с различна музика и ефекти. Ако към снимките има добавени геотагове, оттук ще може да ги видите направо върху картата с помощта на Google Maps.

Няма да останете разочаровани и ако обичате да слушате музика. В телефона е добавен плеърът Walkman 4.0, който в комбинация с вградения 3.5 мм аудиожак и добавената в комплекта 8GB флаш карта гарантира истинско музикално преживяване. На разположение са различни начини за сортиране на запазената в телефона музика, възможност за управление чрез жестове, подбор според настроението благодарение на SensMe и др. Сега външният вид на плеъра може да се променя според избраната тема, а за персонализиране на звука отговарят еквалайзер с няколко различни готови шаблона в зависимост от жанра музика и опция за ръчна настройка. Управлението на плейбека става или чрез навигационния блок, или чрез страничните мултимедийни бутони (работят и при заключена клавиатура), а за силата на звука можете да ползвате и жестове - достатъчно е да задържите Walkman бутона и да наклоните телефона напред или назад. Качеството на звука не стои под въпрос, особено ако решите да включите hi-end слушалки. На разположение е и FM радио с RDS с памет за 20 станции, съвместимо с функцията TrackID. То може да работи във фонов режим и да се управлява чрез страничните бутони. Възпроизвеждането на видео (в mp4 формат) е отлично, като освен опция за превъртане във файла, има и възможност за възпроизвеждане на забавен каданс и за запис на избрани кадри като изображения.

Sony Ericsson W995 е снабден и с GPS приемник, който прави достъпни различни зависими от местоположението услуги. В телефона са инсталирани Google Maps и Wayfinder Navigator, с които можете лесно да навигирате до желано място или да получите информация за местоположението си. И двете приложения използват мобилната мрежа, за да изтеглят необходимите карти и данни, така че генерират допълнителни разходи към месечната сметка. За Wayfinder Navigator се плаща лиценз, но програмата е пълнофункционален навигационен помощник, осигуряващ походови указания, гласови напътствия, 3D режим, информация за пътния трафик и т.н. За феновете на бягането е осигурено приложението Tracker, с което могат да запишат и след това да анализират постиженията си, за да тренират по-ефективно.

Сред предварително инсталираните приложения са CamPlus (превръща камерата в детектор на движение), Comeks Strips (можете да направите от снимките си комикси), Music Mate 5 (музикално приложение с различни функции), Music Quiz, Rock Bobblehead, Sound Sensor, VoiceFX (добавя различни аудиоефекти към запис на глас) и Walk Mate. Включен е и клиент за YouTube, който позволява и публикуване на видео в сайта. Игрите са цели 7 на брой (Bowling, Bubble Town, Diamond Island, Guitar Rock Tour, NitroStreet Racing, Playman Extreme Running и Real Football 2008), като част от тях използват за управление сензора за движение. Сред стандартните приложения са и файлов мениджър, органайзер, бележки, таймер, хронометър и калкулатор. Има и опция за ползване на LED светкавицата като фенерче.

Памет, софтуер и връзки

Възможностите за връзка включват работа с четирибандови GSM/GPRS/EDGE и двубандови UMTS/HSPA мрежи, Bluetooth v2.0 и USB. Разбира се, не трябва да пропускаме и възможността за свързване чрез Wi-Fi. Последното е лесно за настройване: веднъж свързани с безжична мрежа, към нея ще е насочен целият генериран трафик - например този от браузера. Функцията е достъпна през бързото меню, като оттам можете лесно да я включвате и изключвате, да променяте опциите на връзката или да избирате други мрежи. За достъп до Интернет можете да разчитате на браузера Access NetFront 3.4, който се справя доста добре с представянето дори на сложни страници като тази на Mobile Bulgaria например. Навигацията в страниците и връзките се улеснява от специален курсор, а за да преминете в режим на цял екран, е достатъчно да наклоните телефона.

Обзор

След всичко, което казахме, е лесно да се види, че Sony Ericsson W995 е един от топмоделите на компанията, като предлага функционалност, надхвърляща всички досегашни предложения без ОС на SE. Освен с качествена изработка той привлича вниманието с 2.6" дисплей, 3.5 мм аудиожак, GPS приемник, Wi-Fi, 8.1МР камера с разширени възможности за конфигуриране и отлични мултимедийни характеристики. Дали ще решите да се забавлявате с музика, видео, изображения, игри или като сърфирате в любимите си сайтове, W995 изглежда готов за всякакви предизвикателства. Остава да изчакаме търговския вариант на телефона, за да направим окончателен извод, но сме сигурни, че няма да ни разочарова и ще затвърди отличните впечатления, които остави.

плюсове
- изработка
- 3.5 мм аудиожак
- включени приложения
- отличен интерфейс
- GPS приемник
- Wi-Fi
- 2.6" дисплей
- 8.1МР камера
- Walkman 4.0, FM радио с RDS
- стереоговорители
- качество на звука

недостатъци
- няма предпазител на камерата
- малка резолюция на видеозапис
- несигурна поставка

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

  • Явно ще ви разбера че няма към комплекта . :D
    cvetan93