Nokia E75

Nokia E75
Телефоните с QWERTY клавиатури са предпочитани от потребителите, които често работят с електронна поща или често трябва да въвеждат по-големи количества текст, докато са в движение. Разбира се, веднага се сещаме за бизнес потребителите, но в последните години това определение започна да се отнася и за многобройните фенове на различните онлайн социални мрежи, които не искат да прекъсват връзката със своите приятели. Nokia, изглежда, е наясно с тези две групи, които, макар че имат еднаква потребност от удобен начин за въвеждане на текст, разполагат с различни финансови възможности. На първата финландската компания предложи обвития в метал Nokia E71, който, благодарение на комбинацията от функционалност и стил, бързо успя да се превърне в един от хитовите модели на миналата година. За втората Nokia приготви E63 - модел, който запази отличната клавиатура на E71 и я комбинира със същия софтуер, но отхвърли някои хардуерни функции в името на по-достъпната цена. E63 стана и първият представител на E-серията, снабден с 3.5 мм аудиоизход, което допълнително подсилва бюджетната насоченост на телефона и го прави още по-атрактивен за младата аудитория.
Сега Nokia реши да предложи и устройства с форма, каквато досега не е използвала - тази на подвижната QWERTY клавиатура. Първият такъв модел - Nokia E75, дебютира по време на мобилния конгрес, а почти месец по-късно беше представен и неговият мултимедиен вариант, наречен 5730 XpressMusic. Разликата между двата модела се крие в дизайна, включения софтуер, конструкцията, цената и целевата аудитория. Nokia E75 е на път да се появи в магазините през първите няколко седмици на април. Благодарение на Nokia успяхме да получим телефона в търговски комплект, макар че софтуера на тествания екземпляр все още не е финален - например липсва QuickOffice. Предлагаме ви нашето мнение за устройството.

Видео галерия

Апарат и управление

Да започнем с комплекта на телефона. За разлика от този на E71 в него не откриваме калъф, което щеше да е приятно допълнение. В кутията са добавени 4GB microSD карта, батерия BL-4U с капацитет 1000 mAh, зарядно AC-8 с повишена ефективност, което в стендбай режим (без включен в него телефон) консумира само 10% от енергията, ползвана от обикновените зарядни, microUSB кабел, стереослушалки HS-43, ръководство и друга документация. Скромен комплект на фона на разточителното съдържание на кутията на Nokia 5800 XpressMusic, но това е друга тема. С E75 Nokia отново ползва висококачествени материали - предната част на телефона е обточена от метален кант, стоманен е и капакът на батерията. Това допринася и за малко по-голямото тегло - 139 грама, но самите размери на телефона са в рамките на приемливото - 111,8 x 50 x 14,4 мм. Ширината в отворено положение е 80 мм. Всъщност дебелината от 14,4 мм е доста добро постижение за телефон с подвижна QWERTY клавиатура, особено при пряко сравнение с други подобни модели на пазара. Теглото заедно със качествената изработка оставят усещане за солидност, което се подсилва и от отлично функциониращия слайд механизъм, задвижван с пружина. Отварянето му автоматично поставя интерфейса в хоризонтален режим, като има опция с това да се стартира и определено приложение. В затворено състояние двете части не прилепват плътно и между тях остава малко свободно място, но това вероятно е конструктивна особеност, тъй като слайд механизмът се запазва солиден.

Върху лявата страна на корпуса се намират microSD портът и слотът за флаш карта, защитени с пластмасови предпазители, а върху дясната са бутоните за активиране на камерата, управление силата на звука/цифровото увеличение във фоторежим и този за въвеждане на гласови команди/изключване на звука при разговор. За разлика от E71, тук камерата се активира и се използва само с един бутон. Върху горната странична повърхност се намира 3.5 мм аудиоизход, а върху долната е портът за зареждане. За щастие E75 поддържа зареждане и през microUSB порта, докато е свързан с компютър. Върху задната страна откриваме 3.2МР камера, LED светкавица, малко огледало за автоснимки и високоговорител. Задният капак има характерен за Е-серията външен вид и се фиксира с ключалка. Предната страна помества 2.4" QVGA дисплей, изобразяващ до 16М цвята, над който са разположени втора камера за видеоразговори и сензор за околна осветеност. Навигационният блок е удобен за употреба, макар че на един клавиш има по два функционални бутона, което може да предизвика неволно натискане. Всъщност вероятността за това е малка и за времето, през което тествахме телефона, успяхме да натиснем погрешен бутон не повече от 1-2 пъти. В навигационния бутон е интегрирана светлина, известяваща за пропуснати обаждания, входящи съобщения или електронна поща, но може да бъде оставена да свети с интересен "дишащ" ефект. Всъщност най-големият проблем на буквено-цифровата клавиатура е нейната позиция - изнесена е прекалено ниско и може да не е удобна за някои потребители, особено най-долния ред. Това, изглежда, е направено с цел дисплеят да бъде по-центриран в отворено положение. На свой ред QWERTY клавиатурата е удобна, бутоните са големи и покрити с подобно на гумено покритие, а въвеждането на текст става с двете ръце. Има и технология за автоматично допълване на думите, корекция за грешките и е способна да се учи от стила на писане на потребителя. Интересна възможност е вторите символи (оцветени в синьо) върху клавишите да се въвеждат след продължително натискане, без да е необходимо натисканeто на функционалния бутон (Fn). С буквено-цифровата клавиатура върху предната част може бързо да се включва или изключва Bluetooth (чрез *), да се стартира браузерът (чрез 0) и да се преминава между активния и тих режим и обратно (с #).

Дисплей и интерфейс

Телефонът разполага с около 120МВ RAM памет, като при първоначалното зареждане за програми са достъпни около 70МВ. Добавен е и акселерометър за промяна на ориентацията на интерфейса, но той действа само когато слайдът е затворен - в отворено състояние интерфейсът е винаги в хоризонтално положение. Сензорът се ползва и за телефонните функции: за да спрете звука на входящо обаждане или да заглушите будилника, е достатъчно да обърнете телефона с лицето надолу. Това можете да направите и като почукате два пъти с пръст върху корпуса.

Това, което отличава устройствата от Е-серията, е специфичният набор от приложения, с който разполагат. Nokia E75 е базиран на платформата S60 3rd Edition Feature Pack 2 (Symbian OS v9.3), която в случая е допълнена с определени екстри. Първата от тях е възможността за ползване на две конфигурации на иконите за бърз достъп, разположени върху основния екран. Тя дебютира с Nokia E71 и позволява лесно превключване например между служебна и лична подредба - всяка съдържаща различни връзки. Добавена е и възможност за бързо набиране на контакти от указателя - така при затворен слайд, е достатъчно да започнете да пишете името на човека, на когото искате да се обадите, и телефонът ще ви покаже списък с намерените резултати. След това можете да изберете да проведете гласов или видеоразговор, да изпратите съобщение или електронна поща и др. Друга полезна функция, дошла от E71, засяга разглеждането на дълги списъци. Изразява се в това, че при задържане на натиснат навигационен бутон софтуерът автоматично ускорява превъртането на записите - например в телефонния указател или при разглеждане на голяма музикална библиотека. Известяването за входящи писма, електронна поща и пропуснати обаждания става по познатия начин от последните модели от Е-серията с малки индикатори, появяващи се върху основния екран. Когато иконата бъде избрана, се показва малък прозорец със съответната информация за събитието и действия, които може да извършите с него. В телефонния указател има възможност за създаване на групи в детайлите, за които да се добавят номера и пароли за конферентна връзка - начин за комуникация, който често се ползва от корпоративни клиенти. Подобно решение спестява време при набиране. Скрийнсейвърът с часовник и дата отново е прекалено малък, но за щастие решение има - когато клавиатурата е заключена, продължително натискане на централния бутон показва часовника с голям шрифт заедно с датата и информация за евентуални пропуснати събития.

Телефонна книга и органайзер

В E75 обаче работата с електронна поща е различна от тази с E71. Това се дължи на новия пощенски клиент, който вече поддържа работата с HTML в писмата и предлага функционалност - включително възможност за различно сортиране, която до голяма степен се доближава до тази на компютърните си аналози. На практика става дума за новия софтуер Nokia Messaging, но вместо да се изтегля допълнително, той идва предварително инсталиран в телефона. Конфигурирането е лесно - за връзка с безплатни услуги като Gmail, Yahoo или Mail.bg е достатъчно да въведете името и паролата си и след това настройките се правят автоматично. По подразбиране HTML писмата не се показват в такъв вид, а в стандартен с допълнителен линк за отваряне на оригиналния вид на писмото. Много потребители вероятно биха желали да имат възможността да изберат в какъв вид да виждат този тип писма. Иначе клиентът разпознава намиращите се в текста връзки, прикачени файлове, телефони, e-mail адреси и т.н. и предлага извършването на различни действия с тях. За връзка с корпоративна поща (базирана на Microsoft Exchange Server) може да се ползва Mail for Exchange.

Календарът е функционален, а корпоративните потребители ще оценят включването на VPN клиент. За работа с документи телефонът би трябвало да разполага с пълната версия на QuickOffice, но тя липсваше в тестовия екземпляр. Намерихме обаче zip архиватор, Adobe Reader LE 1.5.0 за разглеждане на PDF файлове, Active Notes за създаване на бележки, в които може да има връзки към различно съдържание и файлове, възможност за гласови команди, функция за криптиране на съдържанието на картата и паметта на телефона и разбира се, версия на Nokia Maps, която работи с вградения GPS приемник. Nokia E75 идва и с абонамент за услугата Files on Ovi, позволяваща отдалечен достъп до избрани файлове и папки от компютъра ви независимо къде се намирате, стига да имате мобилна връзка. Файловете се копират и в сървърите на Nokia, така че няма значение дали компютърът ви е пуснат или не. Ако междувременно промените файловете от телефона си, направените промени ще се отразят и в компютъра ви. Включения уеббраузер е добре познат - базиран на WebKit, той се справя отлично с визуализирането на уебстраниците и поддържа възпроизвеждането на Flash съдържание в страниците, дори и на видео от популярните сайтове за видеосподеляне. Добавени са още конвертор на валути и мерни единици, диктофон, функционален будилник, четец за баркодове и речник, допълнителни езици, които (вкл. български) могат да бъдат изтеглени от сайта на Nokia.

Камера

Камерата е с резолюция 3.2М и е снабдена с автофокус, като може да прави снимки с максимална резолюция 2048 x 1536 пиксела. Разбира се, тя не може да бъде сравнявана с предложенията от N-серията, но въпреки това се справя доста добре със задачата да запечата важните за вас моменти. Има LED светкавица и малко огледало за автоснимки, но не разполага с предпазител. Съществува опция за запис на геотагове към кадрите, има различни режими на снимане, включително макро и нощен, таймер и възможност за правене на бърза серия снимки или на определен период от време между 10 секунди и 30 минути. Записваното видео е с резолюция 640 х 480 пиксела (VGA) при 30 кадъра за секунда, като има възможност и към клиповете да бъде запазена информация за мястото, на което са били направени (геотаг), и да се използва LED светкавицата за осветяване на сцената.

Примерни снимки:
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2009/01/file_362.jpg
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2009/01/file_361.jpg
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2009/01/file_360.jpg
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2009/01/file_359.jpg
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2009/01/file_358.jpg
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2009/01/file_357.jpg
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2009/01/file_356.jpg
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2009/01/file_355.jpg

Примерно видео:
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2009/01/file_363.rar

Мултимедия, игри и приложения

Феновете на мултимедията също няма да останат разочаровани. E75 предлага познатия от другите телефони на Nokia музикален плеър, но има значително по-добри музикални възможности от предхождащите го модели от бизнес серията. Освен него са включени FM радио с RDS, подкастинг клиент и връзка към музикалния онлайн магазин на компанията. За повече забавление е включена поддръжка на N-Gage - това на практика е първият модел от E-серията, съвместим с игровата услуга.

Батерия и мрежа

Времето за разговори в GSM мрежи с един заряд на батерията според Nokia е около 5 часа и половина, а в стендбай режим телефонът може да работи до 280 часа. Ако решите да слушате само музика, енергията ще стигне за около 25 часа просвирване.

Обзор

Благодарение на разширените си бизнес възможности, удобна клавиатура, компактни размери и солидна изработка Nokia E75 със сигурност ще привлече вниманието на потребителите, търсещи удобство и солиден набор от приложения, но не желаещи да се лишат от мултимедийни екстри - камера, която може да мине за една от най-добрите в Е-серията; музикален плеър, осигуряващ много добро аудиовъзпроизвеждане; 3.5 мм аудиоизход; FM радио и разбира се, съвместимост с платформата N-Gage. Тези, които са с по-ограничен бюджет и не търсят специфичните бизнес функции на E75, вероятно вече са обърнали внимание на 5730 XpressMusic.

плюсове
- 3.5 мм аудиоизход
- качествена изработка
- GPS приемник
- Wi-Fi
- QWERTY клавиатура
- много добър e-mail клиент
- 4GB карта в комплекта
- FM радио с RDS

недостатъци
- тегло
- неудобна позиция на долния ред на буквено-цифровата клавиатура
- камерата няма предпазител

http://www.nokia.com/emailwithease

 • Божа работа.Предполагам, че до 3-4 месеца ще разберем
  VadldeS
 • ae tova e perfektniq tel kakva 6te mu e cenata e
  wanko_007
 • http://www.mobilebulgaria.com/news/view.php?id=11146
  chilko
 • Нещо не излиза линка.За повече инфо в секция новини на джиесемарена.ком
  VadldeS