Sony PSP

Sony PSP
Това, което ще прочетете, вероятно е първото българско ревю на най-очакваната игрова конзола за миналата година (или за тази, като имам предвид, че европейската премиера ще е след няколко месеца). Макар че беше анонсирана по време на миналогодишното Е3 ЕКСПО, продажбите на PSP започнаха първо в Япония през декември 2004 и в края на март 2005 в Северна Америка. Изненадващо датата на европейската премиера беше обвита в мистерия и въпреки оптимистичните прогнози това да стане в края на юни, от Sony официално определиха 1 септември 2005 за голямата дата. Това решение беше оправдано с желанието на компанията да задоволи търсенето, като осигури достатъчно бройки от конзолата в търговската мрежа. Но това вече няма значение, тъй като за тестове успяхме да се сдобием с чисто нова и лъскава PSP. И повярвайте, наистина изглежда невероятно.

Техническата характеристика на конзолата включва LCD дисплей с резолюция 480 x 272 (съотношение 16:9), 32-битов MIPS R4000 процесор (1-333MHz), разположение на контролите подобно на това при PS2 с 4-цифрови бутона, аналогов джойстик, два странични бутона, USB 2.0, слот за карти Memory Stick Duo плюс поддръжка на безжична игра през 802.11b Wi-Fi. PSP работи с дискове от собствения формат на Sony - UMD (Universal Media Disc), съхраняващи до 1.8GB данни (подобен на MiniDisc).

Тъй като екземплярът, който получихме, не беше пълният комплект, ще споменем варианта, в който стандартно се предлага устройството. Наречен Value Pack, той идва с PSP, батерия, зарядно, ръководство, 32MB карта Memory Stick Duo, калъф за съхранение, кърпа за почистване, лента за носене в ръка и слушалки с дистанционно. С конзолата, която получихме, бяха дистанционното и слушалките, картата с памет, UMD демо диск и друг с играта Untold Legends: Brotherhood of the Blade (приятно RPG в стил Diablo). За съжаление не получихме зарядното, така че трябва да уточним, че наблюденията ни са базирани на впечатления от приблизително 3 часа работа с PSP.

Апарат и управление

В лявата предна част е навигационният блок, съставен от 4-те цифрови бутона, под тях се намира аналоговият джойстик, чиято повърхност първоначално взехме за мрежата на говорител. Вдясно от дисплея е наборът от бутони със стандартните PS2 означения - кръг, триъгълник, квадрат и хикс. Страничните два бутона, попадащи точно под показалците, са изработени от напълно прозрачна пластмаса. Върху леко издадения преден долен край, точно под диплея, са разположени още няколко бутона, сред които и тези за контрол на силата на звука, яркостта (3 степени), включване на предварително създадени настройки за различни стилове музика, Home, Select и Start. Върху лявата странична повърхност има плъзгач за включване и изключване на Wi-Fi, а върху дясната - комбиниран за вкл./изкл. на захранването на конзолата и заключване на бутоните (полезно при ползване на PSP за плейване на видео или музика). Горната странична повърхност е запазена за прозорчето на инфрачервения предавател, mini USB порта и бутона за отваряне на отделението за UMD дискове (затварянето му става с натискане на капака). В двата долни края се намират конекторите за включване на зарядно устройство и слушалки. Хубавото е, че при включване в USB Windows веднага разпознава PSP като външен носител на информация, а благодарение на USB 2.0 трансферът е достатъчно бърз.

Дисплей и интерфейс

Несъмнено най-забележителното при първата среща с устройството е огромният широкоекранен дисплей, който заема по-голямата част от лицевата страна. Той е впечатляващ и с ярки цветове, което най-добре проличава при разглеждане на цифрови изображения и гледане на видео. Разбира се, при игри също. Ергономичността на конструкцията е отлична: конзолата лежи в ръцете балансирано (176 грама при размери 170 х 74 х 23 мм), а качеството на изработката оставя усещане за няколко пъти по-скъпа вещ. Когато през декември миналата година започнаха продажбите на PSP в Япония, се появиха и много оплаквания за наличието на така наречените "мъртви" пиксели. Тогава компанията обяви, че ще замени безплатно всяко устройство с такъв дефект. Вероятно проблемът се е проявил при първите единици от конзолата (продавани в Япония), тъй като нашият екземпляр беше с перфектен дисплей.

Мултимедия, игри и приложения

Решението на компанията да ползва за носители UMD дискове, несъмнено е продиктувано от желанието да се пресече пиратството и между другото за контролиране на издаваното съдържание. Капацитетът им от 1.8GB е повече от достатъчен за побиране на необходимите за една игра данни и е гаранция, че авторите на игри ще могат да предложат много по-сложни в графично и звуково отношение заглавия. Въпреки че самите дискове са защитени от пластмасов калъф, в долната им част има прозорче, през което става четенето им и което може да е причина за надраскването на повърхността при неправилно съхранение. Иначе зареждането на игрите е сравнително бързо, като в началото е съпроводено с леки стържещи звуци при прочитането на диска. Интерфейсът е елегантно ефективен и напълно интуитивен с няколкото си основни раздела (Settings, Photo, Music, Video и Game), всеки със своите подменюта, някои от които не са активни, ако в устройството няма поставени карта с памет или UMD диск.

По отношение на паметта се поддържат само Memory Stick Pro Duo карти, като такава карта е необходима за запазване на текущото положение в игрите и за съхраняване на файлове. За да бъдат разпознати от конзолата, изображенията (в JPG формат), музиката и видеото трябва да се намират в специални папки. При разглеждане на картинки те могат да се завъртат или увеличават, да се пускат в режим на слайдшоу и дори да се изведе различна информация за тях от съхранените мета данни (ако има такива). С видеото върху картата положението стои по-особено, тъй като първо трябва да се създаде специална папка (ROOT_MP), в която да се запишат файловете, които преди това са конвертирани в поддържания формат (MPEG4). В мрежата могат да се намерят различни ръководства и приложения за това.
Колкото до аудиоплеъра, той поддържа освен собствения формат на Sony ATRAC, но и mp3 файлове плюс работа с M3U плейлисти, като предлага базови възможности за управление. Качеството на звука е отлично, особено ако се ползват слушалките, като дистанционното управление към тях е особено удобно - може да оставите конзолата например в раница и пак да имате пълен достъп до аудиофункциите. Май няма нужда да споменаваме, но видеото изглежда страхотно на широкоекранния дисплей - в UMD демо диска имаше няколко видеоклипа на изпълнители на Sony Music плюс 5-6 трейлъра на филми. Поради липса на Wi-Fi точка за достъп не успяхме да тестваме безжичните възможности на PSP, но от ръководството научихме, че е възможно онлайн обновяване на фърмуера, а в мрежата вече се появи информация за хакване на вградения в играта WipEout Pure web браузер, така че да се ползва за разглеждане на други Интернет страници.
Макар че можахме да тестваме игровите възможности само с Untold Legends, можем да кажем с чисто сърце, че качеството на игра се доближава страшно много до това, което може да очаквате от PS2. Екшънът е бърз, звукът съответстващо добър, а качеството на изображението - перфектно, благодарение на разкошния дисплей.

Батерия и мрежа

Както споменахме, нямахме зарядно, за да тестваме живота на батерията (1800mAh), но все пак се надявахме да е възможен заряд през USB порта. За съжаление от Sony не са включили подобна функционалност, това щеше да бъде повече от чудесно (в мрежата вече се появиха достатъчно добри и лесни ръководства как да си направите сами такъв зареждащ модул).

Обзор

Въпреки краткото време, което имахме за тестове, което всъщност беше времето, в което имаше заряд в батерията, успяхме да забележим няколко недостатъка. Гладката повърхност на дисплея е буквално като магнит за отпечатъци и драскотини. Хубавото е, че от Sony са обърнали внимание на това и в комплекта има кърпичка за почистване. С драскотините въпросът стои по друг начин и със сигурност ще ви е необходим допълнителен екранен протектор или твърд калъф. За щастие аксесоарите за PSP изобщо не са дефицитни и в момента на пазара (не и в България) могат да се намерят повече от достатъчно. Тестовият екземпляр беше с допълнително закупен удобен твърд калъф Pelican (www.pelicanperformance.com) с две възможности за закрепване - на колана чрез велкро лента и на всяко друго подходящо място с помощта на ухо с малък карабинер. Калъфът, осигуряващ известна ударо- и водоустойчивост, е снабден и с две еластични ленти за фиксиране на устройството и няколко допълнителни отделения, в които според производителя могат да се носят 3 UMD диска и 2 карти с памет. Всъщност опитът показа, че без никакви усилия там се побират слушалките плюс дистанционното управление и един диск. Циповете са два и затварянето може да стане на произволно място - особено удобно, ако искате да слушате музика и оставите конзолата например в раницата. Според спецификацията с PSP идва и текстилен калъф, но е повече от сигурно, че той няма да осигури необходимата защита, особено ако водите активен начин на живот. Затова допълнителен калъф или протектор на дисплея е повече от препоръчителна покупка.

Другият минус (ако може да се нарече така) е свързан по-скоро със стратегията на Sony по отношение на PSP. Първо, ползва се собствен стандарт носител на данни - засега на пазара няма празни UMD носители и според думи на представител на Sony, компанията няма намерение да произвежда такива, нито записващи устройства за тях. Това веднага ограничава възможностите за ползване на различно съдържание до съдържание, закупено от Sony - става дума за игри и филми. В САЩ вече съществува и възможност за наем на филми върху UMD дискове. Разбира се, може да се гледа видео и да се слуша музка, записани върху флаш картата, но в този случай трябва да купите и Memory Stick Pro Duo карта с голям капацитет (поне 1GB), а тези носители не се славят с ниските си цени. Може би няма да е излишна и допълнителна батерия, ако смятате да ползвате устройството повече време далеч от електрически контакт.
Наличието на Wi-Fi предполага, че конзолата ще може да се ползва и за различни цели, различни от мултиплеър игри, като VoIP телефония, сваляне на музика и др. Разработката на приложения за PSP едва сега започва да набира скорост, така че бъдещето изглежда особено оптимистично.


Така или иначе, заключението ни е, че Sony PSP е впечатляващо устройство за игра, което между другото може да се ползва за още куп мултимедийни възможности. Дали е революционно или не, ще покаже времето - все пак трябва да признаем, че повечето признаци за това са налице. До европейската премиера ни делят още няколко месеца, но по всичко личи, че с PSP Sony отново успяха да застанат на гребена на технологичната вълна.


P.S. Въпреки усилията на Sony да предпази игрите за PSP от пиратско разпространение, в мрежата вече се появиха dump-ове на UMD дискове, които засега са неизползваеми. Буквално часове преди публикуването на този текст се разбра, че съществува работещ начин за стартиране на имидж на Lumines от картата с памет. Дори и играта засега да работи без звук, тази новина вероятно е смутила спокойния сън на много от мениджърите на Sony. Иначе на PSP неофициално вече може да се емулират и играят NES и други конзолни игри, ползващи така наречения bootstrap патч (при фърмуер 1.5).Mobilebulgaria.com благодари на Ален Попович за предоставянето на Sony PSP.

Апарат и управление

В лявата предна част е навигационният блок, съставен от 4-те цифрови бутона, под тях се намира аналоговият джойстик, чиято повърхност първоначално взехме за мрежата на говорител. Вдясно от дисплея е наборът от бутони със стандартните PS2 означения - кръг, триъгълник, квадрат и хикс. Страничните два бутона, попадащи точно под показалците, са изработени от напълно прозрачна пластмаса. Върху леко издадения преден долен край, точно под диплея, са разположени още няколко бутона, сред които и тези за контрол на силата на звука, яркостта (3 степени), включване на предварително създадени настройки за различни стилове музика, Home, Select и Start. Върху лявата странична повърхност има плъзгач за включване и изключване на Wi-Fi, а върху дясната - комбиниран за вкл./изкл. на захранването на конзолата и заключване на бутоните (полезно при ползване на PSP за плейване на видео или музика). Горната странична повърхност е запазена за прозорчето на инфрачервения предавател, mini USB порта и бутона за отваряне на отделението за UMD дискове (затварянето му става с натискане на капака). В двата долни края се намират конекторите за включване на зарядно устройство и слушалки. Хубавото е, че при включване в USB Windows веднага разпознава PSP като външен носител на информация, а благодарение на USB 2.0 трансферът е достатъчно бърз.

Дисплей и интерфейс

Несъмнено най-забележителното при първата среща с устройството е огромният широкоекранен дисплей, който заема по-голямата част от лицевата страна. Той е впечатляващ и с ярки цветове, което най-добре проличава при разглеждане на цифрови изображения и гледане на видео. Разбира се, при игри също. Ергономичността на конструкцията е отлична: конзолата лежи в ръцете балансирано (176 грама при размери 170 х 74 х 23 мм), а качеството на изработката оставя усещане за няколко пъти по-скъпа вещ. Когато през декември миналата година започнаха продажбите на PSP в Япония, се появиха и много оплаквания за наличието на така наречените "мъртви" пиксели. Тогава компанията обяви, че ще замени безплатно всяко устройство с такъв дефект. Вероятно проблемът се е проявил при първите единици от конзолата (продавани в Япония), тъй като нашият екземпляр беше с перфектен дисплей.

Мултимедия, игри и приложения

Решението на компанията да ползва за носители UMD дискове, несъмнено е продиктувано от желанието да се пресече пиратството и между другото за контролиране на издаваното съдържание. Капацитетът им от 1.8GB е повече от достатъчен за побиране на необходимите за една игра данни и е гаранция, че авторите на игри ще могат да предложат много по-сложни в графично и звуково отношение заглавия. Въпреки че самите дискове са защитени от пластмасов калъф, в долната им част има прозорче, през което става четенето им и което може да е причина за надраскването на повърхността при неправилно съхранение. Иначе зареждането на игрите е сравнително бързо, като в началото е съпроводено с леки стържещи звуци при прочитането на диска. Интерфейсът е елегантно ефективен и напълно интуитивен с няколкото си основни раздела (Settings, Photo, Music, Video и Game), всеки със своите подменюта, някои от които не са активни, ако в устройството няма поставени карта с памет или UMD диск.

По отношение на паметта се поддържат само Memory Stick Pro Duo карти, като такава карта е необходима за запазване на текущото положение в игрите и за съхраняване на файлове. За да бъдат разпознати от конзолата, изображенията (в JPG формат), музиката и видеото трябва да се намират в специални папки. При разглеждане на картинки те могат да се завъртат или увеличават, да се пускат в режим на слайдшоу и дори да се изведе различна информация за тях от съхранените мета данни (ако има такива). С видеото върху картата положението стои по-особено, тъй като първо трябва да се създаде специална папка (ROOT_MP), в която да се запишат файловете, които преди това са конвертирани в поддържания формат (MPEG4). В мрежата могат да се намерят различни ръководства и приложения за това.
Колкото до аудиоплеъра, той поддържа освен собствения формат на Sony ATRAC, но и mp3 файлове плюс работа с M3U плейлисти, като предлага базови възможности за управление. Качеството на звука е отлично, особено ако се ползват слушалките, като дистанционното управление към тях е особено удобно - може да оставите конзолата например в раница и пак да имате пълен достъп до аудиофункциите. Май няма нужда да споменаваме, но видеото изглежда страхотно на широкоекранния дисплей - в UMD демо диска имаше няколко видеоклипа на изпълнители на Sony Music плюс 5-6 трейлъра на филми. Поради липса на Wi-Fi точка за достъп не успяхме да тестваме безжичните възможности на PSP, но от ръководството научихме, че е възможно онлайн обновяване на фърмуера, а в мрежата вече се появи информация за хакване на вградения в играта WipEout Pure web браузер, така че да се ползва за разглеждане на други Интернет страници.
Макар че можахме да тестваме игровите възможности само с Untold Legends, можем да кажем с чисто сърце, че качеството на игра се доближава страшно много до това, което може да очаквате от PS2. Екшънът е бърз, звукът съответстващо добър, а качеството на изображението - перфектно, благодарение на разкошния дисплей.

Батерия и мрежа

Както споменахме, нямахме зарядно, за да тестваме живота на батерията (1800mAh), но все пак се надявахме да е възможен заряд през USB порта. За съжаление от Sony не са включили подобна функционалност, това щеше да бъде повече от чудесно (в мрежата вече се появиха достатъчно добри и лесни ръководства как да си направите сами такъв зареждащ модул).

Обзор

Въпреки краткото време, което имахме за тестове, което всъщност беше времето, в което имаше заряд в батерията, успяхме да забележим няколко недостатъка. Гладката повърхност на дисплея е буквално като магнит за отпечатъци и драскотини. Хубавото е, че от Sony са обърнали внимание на това и в комплекта има кърпичка за почистване. С драскотините въпросът стои по друг начин и със сигурност ще ви е необходим допълнителен екранен протектор или твърд калъф. За щастие аксесоарите за PSP изобщо не са дефицитни и в момента на пазара (не и в България) могат да се намерят повече от достатъчно. Тестовият екземпляр беше с допълнително закупен удобен твърд калъф Pelican (www.pelicanperformance.com) с две възможности за закрепване - на колана чрез велкро лента и на всяко друго подходящо място с помощта на ухо с малък карабинер. Калъфът, осигуряващ известна ударо- и водоустойчивост, е снабден и с две еластични ленти за фиксиране на устройството и няколко допълнителни отделения, в които според производителя могат да се носят 3 UMD диска и 2 карти с памет. Всъщност опитът показа, че без никакви усилия там се побират слушалките плюс дистанционното управление и един диск. Циповете са два и затварянето може да стане на произволно място - особено удобно, ако искате да слушате музика и оставите конзолата например в раницата. Според спецификацията с PSP идва и текстилен калъф, но е повече от сигурно, че той няма да осигури необходимата защита, особено ако водите активен начин на живот. Затова допълнителен калъф или протектор на дисплея е повече от препоръчителна покупка.

Другият минус (ако може да се нарече така) е свързан по-скоро със стратегията на Sony по отношение на PSP. Първо, ползва се собствен стандарт носител на данни - засега на пазара няма празни UMD носители и според думи на представител на Sony, компанията няма намерение да произвежда такива, нито записващи устройства за тях. Това веднага ограничава възможностите за ползване на различно съдържание до съдържание, закупено от Sony - става дума за игри и филми. В САЩ вече съществува и възможност за наем на филми върху UMD дискове. Разбира се, може да се гледа видео и да се слуша музка, записани върху флаш картата, но в този случай трябва да купите и Memory Stick Pro Duo карта с голям капацитет (поне 1GB), а тези носители не се славят с ниските си цени. Може би няма да е излишна и допълнителна батерия, ако смятате да ползвате устройството повече време далеч от електрически контакт.
Наличието на Wi-Fi предполага, че конзолата ще може да се ползва и за различни цели, различни от мултиплеър игри, като VoIP телефония, сваляне на музика и др. Разработката на приложения за PSP едва сега започва да набира скорост, така че бъдещето изглежда особено оптимистично.


Така или иначе, заключението ни е, че Sony PSP е впечатляващо устройство за игра, което между другото може да се ползва за още куп мултимедийни възможности. Дали е революционно или не, ще покаже времето - все пак трябва да признаем, че повечето признаци за това са налице. До европейската премиера ни делят още няколко месеца, но по всичко личи, че с PSP Sony отново успяха да застанат на гребена на технологичната вълна.


P.S. Въпреки усилията на Sony да предпази игрите за PSP от пиратско разпространение, в мрежата вече се появиха dump-ове на UMD дискове, които засега са неизползваеми. Буквално часове преди публикуването на този текст се разбра, че съществува работещ начин за стартиране на имидж на Lumines от картата с памет. Дори и играта засега да работи без звук, тази новина вероятно е смутила спокойния сън на много от мениджърите на Sony. Иначе на PSP неофициално вече може да се емулират и играят NES и други конзолни игри, ползващи така наречения bootstrap патч (при фърмуер 1.5).Mobilebulgaria.com благодари на Ален Попович за предоставянето на Sony PSP.

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

 • W Rusiq Value Pack-a struwa 476 lv. bal sum gi v cenite v sofia... mamka mu. sega sum v gurciq e paketa , za koito govoim, e 260 evro :) edin friend moje ida go vzeme...
  DefaultUser
 • W Rusiq Value Pack-a struwa 476 lv.
  Леонард
 • 630 лева за value pack. чудя се "sony българия" дали имат мнение по въпроса? ние не сме ли в европа, че търговците слагат такава надценка? http://www.electron.bg/product_info.php?products_id=3802&DDMid=bc3093a8b6b0b32c2f7ca7c3fe28108e
  chilko
 • igrite sa po 100lv a psp e 665lv ima gi v tehnomarket evropa.Edin pi4 tuka v tarnovo prodava piratski kopia na igri na UMD diskove za 25-30lv.sega 6te si kupuvam taz konzolka hubava vapreki 4e imam PS1 i PC.kefi ma 6tot e malka i moga da si ia nosia... Hey "Deezel" prav si za cenite na PSP i igrite ama dai telefoni na tvoia 4ovek v Tarnovo iskam i az da vzema ot tezi evtini igri za po 20-30leva. Aide pomogni..telefoni....
  DefaultUser
 • Много 10x за инфото(не че не го знаех от официалния сайт ама пак мерси).Вие сте късметлии,че сте го докоснали даже.Ше се разтопя докато го дочакам ;) Ама е 100 % официално,че е на 1 септември европейската премшера,нали ?? днес питах в един магазин за игри на витошка. цената е 666 лева, само дето забравих да проверя за коя версия става дума... сигурно вътре има включена игра, така идва много скъпо ако няма. value pack-а иначе трябва да е 249 евро. така показва и справката с френския и немския amazon. value pack + 2 игри = 340 евро в германия с безплатна доставка.
  DefaultUser
 • Вчера го видях това PSP в един магазин по Графа. Цената му беше 669лв, а игрите са по 99лв (колкото и продполагах, че ще са). Всеки случай DS-а е на половината на PSP-то , но пък сещате се и за разликата... мноооггоооо голяма. А за кракване на игри и софтуер отидете на www.prozzak.ru и вижте само за кво си говорим... то това руснаците са по-опасно племе и от нас :)
  LPmaniac
 • igrite sa po 100lv a psp e 665lv ima gi v tehnomarket evropa.Edin pi4 tuka v tarnovo prodava piratski kopia na igri na UMD diskove za 25-30lv.sega 6te si kupuvam taz konzolka hubava vapreki 4e imam PS1 i PC.kefi ma 6tot e malka i moga da si ia nosia... pi4 prav si v techono marketa go ima ssamo ne razzbrah dali v pack ima i 1gb karta i dali ima igri . s edin ot pack ima6e i 9 igri
  DefaultUser
 • igrite sa po 100lv a psp e 665lv ima gi v tehnomarket evropa.Edin pi4 tuka v tarnovo prodava piratski kopia na igri na UMD diskove za 25-30lv.sega 6te si kupuvam taz konzolka hubava vapreki 4e imam PS1 i PC.kefi ma 6tot e malka i moga da si ia nosia... v koi tehno market az v plovdiv ne vidqh
  DefaultUser
 • хаха е как ги записва тия игри на umd катио нито има празни носители, нито има записвачка за тях. i az mislq taka .Noooo vapreki tova nie balgarite sme dosta izobretatelni hora v vsi4ki oblasti
  DefaultUser
 • Хора понеже след някой друг ден ще ми донесат PSP и се чудя дали изобщо ще мога да си намирам тук игри или да казвам да ми купят от там ? (става дума за Ю.Корея) И дали ще може да се набавят пиратски игри ? предполагам, че веднъж да кракнат както трябва umd формата, игри ще могат да се свалят от всякъде. засега е важно да не ъпдейтваш фърмуера до версия 2.0 ако искаш да пускаш разни емулатори и играеш с тях игри от други конзоли.
  DefaultUser
 • Много 10x за инфото(не че не го знаех от официалния сайт ама пак мерси).Вие сте късметлии,че сте го докоснали даже.Ше се разтопя докато го дочакам ;) Ама е 100 % официално,че е на 1 септември европейската премшера,нали ?? Хора понеже след някой друг ден ще ми донесат PSP и се чудя дали изобщо ще мога да си намирам тук игри или да казвам да ми купят от там ? (става дума за Ю.Корея) И дали ще може да се набавят пиратски игри ?
  DefaultUser
 • igrite sa po 100lv a psp e 665lv ima gi v tehnomarket evropa.Edin pi4 tuka v tarnovo prodava piratski kopia na igri na UMD diskove za 25-30lv.sega 6te si kupuvam taz konzolka hubava vapreki 4e imam PS1 i PC.kefi ma 6tot e malka i moga da si ia nosia... хаха е как ги записва тия игри на umd катио нито има празни носители, нито има записвачка за тях.
  DefaultUser
 • чак 100 оля са те толкова са ps2 .Какво мислиш дали на 1 спт ще е в бг и колко хпредполагаш че ще струва.Аз имам намерение да си взема обаче ако е до 500 igrite sa po 100lv a psp e 665lv ima gi v tehnomarket evropa.Edin pi4 tuka v tarnovo prodava piratski kopia na igri na UMD diskove za 25-30lv.sega 6te si kupuvam taz konzolka hubava vapreki 4e imam PS1 i PC.kefi ma 6tot e malka i moga da si ia nosia...
  DefaultUser
 • Само го каза... щом за DS игрите са по 80лв какво да очакваме за PSP като те ще са с ПЪТИ по-добри :)) Лично аз все пак си мисля , че ако са до 100лв пак ще е добре. Ще видим... ей го къде е 1 септември :)
  LPmaniac
 • хахаах... ми ти кво очакваш??!! Според мен те заглавията за PSP не им мърдат също поне 100лв... та даже и повече. И в крайна сметка ще излезе , че ти като си купиш 4-5 игри си дал парите за цялата конзола... чак 100 оля са те толкова са ps2 .Какво мислиш дали на 1 спт ще е в бг и колко хпредполагаш че ще струва.Аз имам намерение да си взема обаче ако е до 500
  DefaultUser
 • хахаах... ми ти кво очакваш??!! Според мен те заглавията за PSP не им мърдат също поне 100лв... та даже и повече. И в крайна сметка ще излезе , че ти като си купиш 4-5 игри си дал парите за цялата конзола...
  LPmaniac
 • 250 евро е цената е европа за варианта value pack (в продажба от 1 септември)... и още 100+ евро за 1gb ms pro duo. ;] то под 500лв няма да е ама гледам в германос игрите за нинтендо по 80лв тия да не са луди 80лв за играта марио
  DefaultUser
 • Така си е ... тва хакерите са опасна работа. Аз заради N-GAGE-а доста често посещавам един руски сайт, който напоследък се е специализирал доста и в областа на PSP. Кво ли не можеш да намериш там... от емилатори, игри, разнообразен софтуер... до PAINT за PSP :)))) 250 евро е цената е европа за варианта value pack (в продажба от 1 септември)... и още 100+ евро за 1gb ms pro duo. ;]
  DefaultUser
 • Така си е ... тва хакерите са опасна работа. Аз заради N-GAGE-а доста често посещавам един руски сайт, който напоследък се е специализирал доста и в областа на PSP. Кво ли не можеш да намериш там... от емилатори, игри, разнообразен софтуер... до PAINT за PSP :))))
  LPmaniac
 • Абе то ще дойде PSP-то, ама на каква цена ми е много интересно?!? 100% ще се доближи до тази на PS2... а според мен и игрите ще са доста пара. Да не говорим, че може и да липсват такива заглавия тук... /само за пример - в колко магазина в България и колко заглавия за N-GAGE можете да намерите/ хардуера на PSP е по-бърз от този на PS2... все пак платформата на ps2 е вече на 5 години. видях, че nintendo ds е около 300 лева, предполагам и цената на psp ще е сходна. като гледам как се развиват нещата с хакването на umd формата единствената допълнителна инвестиция ще е за голяма карта с памет за копиране на игрите, филмите и музиката и т.н. върху нея.
  DefaultUser