Xiaomi Mi Watch е лек и с издръжлива батерия

Xiaomi Mi Watch е лек и с издръжлива батерия

Xiaomi предлага доста широка гама от продукти, а сред тях има и умни часовници. Актуалното предложение на компанията в този сегмент е Mi Watch, който отскоро е наличен и у нас. Моделът има своите отличителни черти, които го правят добро предложение за потребителите, които нямат нужда часовникът им да предлага пълнофункционална операционна система.

Устройството предлага приятен дизайн с кръгъл AMOLED дисплей, разнообразни опции за следене на здравни показатели и тренировки, както и батерия със сериозна издръжливост. Нека видим с какво ще се опита да спечели потенциалните потребители.

Дизайн

Xiaomi Mi Watch е наличен само в един размер (46 милиметра) в три цветови разновидности - черен, бежов и син. За настоящото ревю разполагахме с варианта в черно. Конструкцията е от подсилен със стъклени нишки полиамид (пластмаса) и има матово покритие.

Часовникът има два хардуерни бутона, единият от тях е с червен акцент и е предназначен за стартиране на различните спортни режими. Моделът стои удобно на китката, но TPU каишката като цяло е малко грубовата. Корпусът е лек и тежи само 32 грама, а освен това има рейтинг 5ATM за водоустойчивост.

Задният панел включва пинове за зареждане и вградените сензори и LED светлини за отчитане на сърдечния ритъм. Устройството е съвместимо със стандартни каишки за часовници с ширина 22 мм, което позволява лесно да го персонализирате.

Дисплей и хардуер

Часовникът предлага кръгъл 1.39" AMOLED панел с резолюция 454 x 454 пиксела. Картината очаквано е ярка и детайлна. няма проблеми с видимостта на открито, а за това помага и опцията за автоматично регулиране на яркостта.

Налична е Always On функция на дисплея, което обаче очаквано черпи повече енергия и съкращава времето за издръжливост с един заряд. Моделът разчита на Airoha GPS чип, а освен това откриваме и Bluetooth 5.0 свързаност. Mi Watch няма вграден високоговорител и не може да бъде използван за провеждане на разговори или слушане на музика.

Софтуер и функционалности

Xiaomi Mi Watch е базиран на софтуерна платформа, която е разработка на компанията. Интерфейсът е бърз, но без опции за инсталиране на допълнителни приложения. Очаквано е наличен достъп до известия от телефона, но без възможност да взаимодействате с тях. За съжаление липсва меню на български език.

Налични са разнообразни сензори за отчитане на физически активности и качество на съня. В този списък са акселерометър, жироскоп, магнитен сензор, сензор за пулс, отчитане нивата на кислород в кръвта, GPS и сензори за околна осветеност и атмосферно налягане. Освен това има и водоустойчивост до 5ATM, което прави устройството подходящо за употреба и при плуване.

Моделът може да проследява 117 вида тренировки, включително плуване, колоездене, тичане, триатлон, скачане на въже и йога. Часовникът автоматично засича някои видове тренировки - засега само джогинг на открито и закрито, както и бързо ходене. Има и функционалност за засичане и известяване при завишен пулс.

Достъпът до наличните вградени приложения и някои функционалности става с бутона Home, а с бутона Sport бързо можете да отворите различните режими за тренировка. Докато тренирате, на екрана се показват някои от основните показатели, свързани с тази дейност. Детайлната разбивка е налична в приложението Xiaomi Wear, което е съвместимо с Android 5.0 и iOS 10 и по-нови версии на платформите. Сред отчитаните параметри са стъпки, пулс, нива на кислород в кръвта, нива на стрес и качество на съня.

Приложението осигурява детайлна информация за тренировките и ефекта от тях. През него имате достъп и до над 100 циферблата. Интересна добавка в часовника е интеграцията на гласовия асистент Amazon Alexa. Очаквано можете да използвате Mi Watch и да откриете свързания с него телефон, ако се намира в обхват. Можете освен това да снимате с камерата на смартфона си, както и да управлявате музикалния плейбек в него.

Батерия

Xiaomi Mi Watch има батерия с капацитет 420 mAh, а зареждането става чрез адаптер с магнитно прикрепване. Напълно очаквано издръжливостта на батерията е сред силните черти на часовника. По данни на компанията при нормална работа той може да предложи до 16 дни автономия с един заряд. Това е при настройките по подразбиране, включително с постоянно следене на пулса, съня и т.н.

Издръжливостта се удължава до 22 дни при спиране на постоянното следене на пулса и останалите функционалности за активно проследяване. При проследяване на тренировка издръжливостта с едно зареждане е до 50 часа.

Финални думи

Xiaomi Mi Watch има приятен и функционален дизайн, а доброто впечатление се подсилва и от леката му конструкция. Моделът предлага ярък екран с адекватна по размери повърхност и включва всички очаквани за този клас сензори и възможности за проследяване.

Отличителната черта на устройството е издръжливостта на батерията, която дава над две седмици автономия при нормална употреба. Този плюс обаче се дължи на невъзможността за инсталиране на допълнителни приложения.

Часовникът се справя очаквано добре с основните си функционалности, а именно следене на физическата активност, тренировките, качеството на съня и различни здравни параметри.