Lenovo ThinkPad X1 Nano е малък, скъп и много приятен

Lenovo ThinkPad X1 Nano е малък, скъп и много приятен

Лаптопите от серията ThinkPad имат почти култов статус и изключително лоялна фен база. Причината - обикновено това са здрави, мощни лаптопи, които имат едни от най-обичаните клавиатури на пазара. Може би затова промените, които Lenovo си позволява обикновено, са внимателни и най-вече технически - по-добри дисплеи, по-малки рамки около тях и т.н.

Тази година обаче Lenovo представя може би най-радикално различния ThinkPad в лицето на X1 Nano. Това е най-лекият ThinkPad, който тежи по-малко от килограм. Освен това е сред първите модели на Lenovo, които отговарят на спецификациите Intel Evo за леки, компактни и мощни лаптопи. Това поражда логичния въпрос какво са жертвали Lenovo в името на тази свръхмобилност. Отговорът - не чак толкова много.

Дизайн

Една от причините за статута на ThinkPad е дизайнът, който и в този модел е изчистен, консервативен и приятен, с което няма начин да бъде сбъркан с друг лаптоп. От светещата точка в логото ThinkPad на горния капак, през червената “пъпка” в центъра на клавиатурата, до самата клавиатура, налице са всички познати елементи. Въпреки че тежи малко над 900 грама X1 Nano се усеща здрав и стабилен и подобно на други модели от серията покрива военни стандарти за здравина. Цялото шаси, освен здраво, е матирано и много приятно на пипане, което допълва цялостното добро усещане от лаптопа.

Най-големият компромис в лаптопа е подборът на портове, който реално е доста скромен - два USB-C интерфейса и 3.5 мм вход, които са разположени вляво. С това Lenovo приветства всички в невероятния свят на преходниците. Вдясно на компютъра пък е бутонът за включване, който е може би единственото странно решение. Той е малък, неудобен и труден за натискане, но за щастие се използва рядко.

Сигурността е сред акцентите за ThinkPad и подобно на други лаптопи на Lenovo и тук камерата има вграден предпазител. Освен това тя комбинира обикновена камера с IR сензор за отключване, който работи с Windows Hello. Освен него обаче до тракпада има сензор за пръстови отпечатъци, което прави избора от начини за отключване на лаптопа много богат.

Самата камера е с резолюция 720p, а четирите 360-градусови микрофона би трябвало да карат колегите и приятелите ви да ви чуват по-добре в конферентните разговори. Не на последно място лаптопът разполага с ultra wideband сензор за присъствие на хора, което звучи малко смешно, но добавя приятна функция. Така ако оставите X1 Nano с отворен капак и го заключите, когато се върнете на бюрото си, той ще ви усети и ще светне, готов да види лицето или пръста ви, за да заработи.

Клавиатурата е типична за ThinkPad с дълбок ход, удобни бутони и добра кликаемост, така че всеки, използвал такъв лаптоп преди, ще се чувства в свои води. В центъра ѝ е червената “пъпка”, която никога не съм използвал, но и не пречи. Това, което бих променил, е да разменя позицията на Ctrl и Fn бутоните вляво. Обикновено Ctrl е най-левият бутон и за седмицата с този лаптоп така и не свикнах, че тук са разменени. Тракпадът също не изневерява на традициите на Lenovo и предлага достатъчно добра работа, без да се отличава от конкурентите.

Дисплей и звук

Матираният дисплей на ThinkPad X1 Nano е с 13-инчов диагонал и 2K резолюция. Той не е тъчскрийн и благодарение на матираното покритие е удобен за работа при всякаква светлина, включително когато имате прозорец зад гърба си. Картината от своя страна е с очакваните високи детайли и качествени цветове, като панелът поддържа Dolby Vision и цветовата гама sRGB.

Нещо, с което екранът се отличава от други модели на Lenovo и въобще в серията ThinkPad, е, че съотношението на страните му е 16:10. Така той е по-висок от други модели, с което предоставя повече вертикално съдържание. Това е ценно при браузване, мейли, туитове и работа с текстове, които са и основните неща, които човек гледа на работен лаптоп.

Друг приятен елемент са четирите говорителя на X1 Nano. Два от тях са над клавиатурата, директно под дисплея, а другите два са в предната част на дъното. Това са говорители на лаптоп, така че звучат очаквано “тънко” и с липса на ниски тонове. Но пък са чудесни по стандартите за лаптоп, със силен и чист звук, който надминава очакванията.

Хардуер и батерия

Конфигурацията, която тествах, включваше процесор Intel Core i7-1160G7 от 11-о поколение с вграден графичен ускорител Iris X, 16GB LPDDR 4X RAM, 512GB SSD и Windows 10 Pro. Както и самите спецификации показват, Lenovo не са направили компромис в хардуера и всички ежедневни задачи с лаптопа се случват бързо и безпроблемно.

Хардуерът в тази конфигурация е такъв, че позволява някои по-тежки задачи, като работа с големи файлове във Photoshop или умерен гейминг, което е добре дошло. При игра на League of Legends или The Witcher 3 със средни настройки всичко върви гладко и със стабилни 50-60 кадъра в секунда. При такова натоварване се активира охлаждането, което тук е доста шумно. Повърхността на лаптопа обаче не се загрява прекалено много и работата с него остава приятна.

ThinkPad X1 Nano има и версии с Core i5 процесори, както и такава с тъчскрийн дисплей, която включва Core i7 с vPro, като максималната RAM е 16GB, а вграденият SSD може да достигне 1TB. Всички модели отговарят на спецификациите Intel Evo, които включват Thunderbolt 4 и Wi-Fi 6, както и Bluetooth 5.1.

В ежедневието, изпълнено с браузване, мейли и гледане на видео, батерията издържа около 7-8 часа. Това е добро време, което се влияе силно от нещата, които правите. Ако включите някой по-ангажиращ софтуер, ще усетите по-бързото стопяване на батерията, а ако започнете да чувате вентилаторите, не очаквайте живот до края на деня. Може би най-хубавото на тази батерия е, че поддържа бързо зареждане и достигането на заряд от 0 до 80% отнема около час. За още толкова пък получавате пълния заряд.

Финални думи

Като всичко хубаво и ThinkPad X1 Nano идва на съответната цена - малко над 4000 лв. за конфигурация с Core i5 процесор и 16GB RAM. Това поставя лаптопа в най-високата ценова категория, където изискванията са за почти съвършени продукти. Естествено, това е бизнес лаптоп, така че хората, за които би бил интересен, по-скоро не се притесняват от цената и търсят качество и надеждност. За тях и единственият минус на модела - липсата на други портове освен двата USB-C, вероятно не е толкова сериозен.

Във всяко друго отношение най-малкият ThinkPad се вписва чудесно в серията. Той предлага здрав корпус, разпознаваем дизайн, чудесна производителност и мобилността на лаптоп, който тежи 900 г. Към това добавяме приятния дисплей и звук и чудесната клавиатура и получаваме един страхотен лаптоп, който заслужава цената си.