14 игри за iOS съдържат известен вирус

Изследователи от агенцията Wandera са открили цели 14 игри в Apple App Store, които съдържат сериозни потенциални опасности за потребителите. Засечените приложения осъществяват връзка със сървър, който е свързан с вируса Goldluck. Интересното в случая е, че Goldluck досега беше изцяло ориентиран към Android и засягаше популярни игри за операционната система на Google. Той бе открит преди година и нещо, а заразените приложения позволяват инсталирането в устройствата на неоторизиран код.

По време на пика на Goldluck заразените смартфони и таблети с него бяха над 10 милиона, а самият вирус позволяваше на хакери да получат всевъзможни права върху телефона и така примерно да изпращат SMS-и с добавена стойност, които да генерират печалби за тях. Версията на вируса за iOS за момента е по-безобидна. От проучването на Wandera е станало ясно, че сървърите на Goldluck се използват за доставяне на реклами в игрите, което също е начин за генериране на приходи за хакерите.

В същото време заразените приложения предоставят на сървъра информация за IP адреса на устройствата и в отделни случаи за тяхното местонахождение. Изпращани са и данни за бройката на показаните реклами. Засегнатите 14 игри имат общо над 1 милион инсталации, а опитите за контакт с техните създатели поне за момента не дават резултат. От Apple не са коментирали казуса, но поне към днешна дата не са предприели и никакви мерки за отстраняването на съмнителните приложения от App Store извън територията на САЩ.

Източник: TechCrunch