20 години текстови съобщения

20 години текстови съобщения
След като отбелязахме 20 години от представянето на първото масово устройство, което може да бъде определено като смартфон, е време да почетем още една важна годишнина - днес се навършват 20 години от изпращането на първото текстово съобщение. Това е станало на 3 декември 1992 г., когато Нийл Папуърт от Sema Group (сега Airwide Solutions) изпраща от персонален компютър SMS със съдържанието Merry Christmas на Ричард Джарвис от Vodafone, който го е приел с телефон Orbitel 901. Разработването на технологията зад SMS всъщност започва много по-рано и се необходими години работа, за да се стигне до това важно събитие.

През следващата година услугата започва да се предлага от различни европейски оператори, начело със шведския TeliaSonera, който е осигурил възможност за известие с SMS за получена гласова поща, а финландският Radiolinja (сега Elisa) е предложил опция за размяна на съобщения между потребители. Необходими бяха обаче няколко години за достигането на критична маса, като най-важният фактор, потискащ развитието, се оказала липсата на съвместими телефони, наред с невъзможността на операторите да настроят билинг системите си за SMS, както и липсата на съвместимост между отделните мрежи.

Междувременно SMS трафикът продължава да расте и за тази година от Informa Telecom прогнозират, че изпратените съобщения ще достигнат 6,7 милиарда броя, което е с 13,6% повече за година. Нарастването ще продължи и през 2016 г. се очакват 9,4 трилиона съобщения, които ще донесат приходи от 127 милиарда долара.

  • [Quote]В държави като Англия и САЩ е точно обратното - там получаваш хиляди \"текстове\" за месец и младите хора наистина ги използват често.[/Quote] В държави като Англия операторите предлагат истински планове. Там почти всеки тарифен план ти включва хиляди смс-и към всички мрежи. За 25-30 лири на месец имаш 1000 мин. към всички, 1000 смс-а към всички, 1-2 ГБ мобилен нет и за капак ти дават БЕЗПЛАТНО последен модел смартфон от най-висок клас, като Galaxy S3 или HTC ONE X. Обаче хората живеят в нормална държава, операторите се конкурират за клиентите, а не са в негласен картел, както тук!
    milen888
  • Интересно, цените на минутите падат но на смсите не е така все са си толкова колкото бяха :)(whistle) уточнение, за планове където няма безплатни смси :) Инче едно време когато бяха много скъпи минутите смси си пращахме за по тънко и редовно на Мтел сайта сме ползвали да пращаме от интернет безплатни смси. Славни времена бяха, сега вече всичко е много по достъпно на мен без пари ми излиза сега да се обадя отколкото да пиша смс, просто не ми се занимава с това да пиша.(whistle)
    Beчния
  • В държави като Англия и САЩ е точно обратното - там получаваш хиляди \"текстове\" за месец и младите хора наистина ги използват често. Имаше статистика, според която младижеите в Англия, мисля, пращали средно няколко стотин съобщения на месец, като има рекордьори, които пращат по няколко хиляди на месец, т.е. около 100-на съобщения на ден.
    vixfix