Google въвежда end-to-end криптиране в RCS през Android Messages

Google въвежда end-to-end криптиране в RCS през Android Messages

Наскоро писахме, че услугата RCS, която надгражда SMS, вече е достъпна и за потребителите на българските оператори при ползване на приложението Android Messages. Според нова информация от Google разпространението на функцията е приключила в глобален мащаб и тя е достъпна за всички потребители извън Русия и Китай. Припомняме, че Google реши да я предложи самостоятелно, за да избегне бавното въвеждане от операторите.

Междувременно компанията се готви да надгради съществено сигурността й като активира end-to-end криптиране (ползва се Signal Protocol), което означава, че съдържанието на съобщенията няма да е достъпно нито за операторите, нито за Google. В момента криптирането е достъпно за потребителите на Android, които ползват бета версията на приложението Messages, но в даден момент ще е налично за всички.

Криптирането ще бъде въведено постепенно в бета версията на Messages от този месец, но засега няма яснота кога добавката ще се появи в стабилното издание на приложението. Ако желаете да се възползвате от криптирането трябва да се запишете за бетата в Play Store, но тъй като то ще бъде пуснато поетапно може също да се наложи да почакате, защото процеса ще продължи и през 2021.

За да работи криптирането в чатовете между двама потребители трябва и отсрещната страна да ползва Messages с достъп до функцията. Засега няма яснота кога криптирането ще бъде въведено за груповите чатове. Няма информация и дали в даден момент потребителите на iOS ще получат достъп до RCS, защото това зависи изцяло от волята на Apple. От друга страна ако всички оператори по света предложат услугата, а сигурността й вече ще е достатъчно добра и за стандартите на Apple, то върху компанията ще има по-голям натиск да я въведе.

Източник: Google, The Verge