20% ръст в доставките на умни часовници през първото тримесечие

Проучване на компанията за пазарни анализи Strategy Analytics на пазара за умни часовници през първото тримесечие на годината показва ръст на пазара с 20% на годишна база до 13.7 милиона доставки. Ръстът се отбелязва на фона на пандемията от новия коронавирус, като се отчитат добри продажби през онлайн каналите.

Apple продължава да е пазарен лидер, като увеличава дела си до 55.5% с доставени 7.6 милиона часовника спрямо 54.4% и 6.2 милиона доставки година по-рано. На второ място е Samsung, но корейците отбелязват спад на пазарния дял до 13.9% от 14.9%. Компанията е доставила 1.9 милиона устройства през разглеждания период.

На трета позиция е Garmin, която отбелязва ръст до 8% и 1.1 милиона доставки. За разлика от пазара като цяло, доставките на Samsung търпят негативно влияние от новия коронавирус в Корея, както и агресивната конкуренция от страна на други производители като Garmin. Доброто представяне на Garmin се отдава на новите модели като Venu, който предлага OLED екран.

Очакванията на Strategy Analytics са, че през настоящото тримесечие доставките на умни часовници ще намалеят значително заради ефекта от коронавируса в ключови пазари като САЩ и Европа. След това се очаква възвръщане към растежа през второто полугодие.

Източник: Strategy Analytics