25 години от старта на първата GSM мрежа в България

25 години от старта на първата GSM мрежа в България

На 15 септември преди 25 години в България започва работа първата мобилна мрежа по стандарта GSM. Символичното начало е поставено с разговор между тогавашния вицепремиер и министър на икономическото развитие Румен Гечев и един от мениджърите на Siemens в Германия - тогавашната мрежа на "Мобилтел" е изградена именно от Siemens.

Компанията започва своята дейност в шест стаи, в които са се намирали служителите и оборудването. Първите служители отговарят за всичко - превеждат инструкции за мобилни телефони, активират карти и се обучават да общуват с бъдещите клиенти. В началото базовите станции сe броят на пръсти и осигуряват покритие само в центъра на София.

Първият „кол-център“ на "Мобилтел" започва работа само с два телефонни апарата, а първите телефони, които се предлагат от компанията през 1995 година, са Siemens S3+, Siemens S3 Com, Siemens S4 и Motorola Flare. Теглото им варира между 200 и 300 грама всеки, а дебелината им е от 3 до 4 сантиметра. Телефоните са били на цена около милион неденоминирани лева.

Заради високата цена в началото компанията е предлагала дори опция за взимане на телефон под наем. Първият магазин на "Мобилтел" отваря врати на булевард „Мадрид“ в София, където е продадена и първата SIM карта на цена от 360 000 неденоминирани лева.

 • Картите струваха категорично 360000 лв, които бяха около $200. Също така НЕ бяха магнитни, както е писано в предния пост, а с чип. Впоследствие се появи “чудото”, наречено роуминг, а малко след като навлезе се появиха и картите без роуминг на половин цена 180000лв. Но, Цитрон вече беше станал Мобилтел.
  NSWDG
 • Със сигурност са били провеждани разговори преди официалното откриване и вероятно разминаването е от това. Що се отнася до другото то е от [url=https://blog.a1.bg/2015/11/11/20-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D1%81%D0%B0-%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE-%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%BE/]информация[/url] на А1.

  Това е от [url=https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/1995/09/18/1063048_oshte_edni_mobilni_telefoni_se_poiaviavat_u_nas/]сайта[/url] на Капитал, но таблицата с цените не може да се види в пълен размер.
  [b]Още едни мобилни телефони се появяват у нас[/b]
  [i]от Галя Валентинова
  18 септември 1995[/i]


  Още една мрежа за мобилни телефони започва работа тези дни в София. Стартирането й беше обявено официално миналата седмица от оператора "Мобилтел" АД. Новите телефони се наричат "Цитрон" и за разлика от познатите досега мобифони ще са включени в цифрова радиотелефонна мрежа тип GSM. Мрежата на мобифоните е не цифрова, а аналогова (т.нар. NMT), което от техническа гледна точка се смята за по-остаряла като технология и с по-ограничени възможности от GSM. Аналоговата връзка по принцип е по-подходяща за извънградски условия, където клетките на централата могат да се поставят на по-големи разстояния, докато обхватът на клетките при GSM е по-малък и затова тази система е по-подходяща за гъсто населените градове. Бъдещите абонати на "Мобилтел" обаче ще трябва да изчакат разрастването на мрежата в страната, за да могат на практика да сравняват възможностите си с тези на мобифоните. "Мобифон" все пак вече обхваща по-големите градове в страната и според данни от фирмата оператор се радва на около 12 500 абонати.

  И двата типа телефони могат да бъдат избирани или да избират номера от "нормалната" мрежа, както и да комуникират помежду си. Както и при мобифоните, включването в системата "Цитрон" ще става след заплащането на еднократна такса (виж таблицата) и след това има месечна такса за абонамент. За разлика от мобифоните обаче при цитроните абонатите освен телефона, получават и т.нар. СИМ-карта, която е нещо като електронен паспорт на абоната и съдържа данните му. Притежавайки тази СИМ-карта всеки може да си купи от чужбина клетъчен телефон и да го активира, без да има нужда от разрешение от централата. При по-старата система подобна услуга няма и поради това досега цените на апаратите бяха доста високи, тъй като нямаше опасност от конкуренция на внесени отвън апарати.

  Разбира се, и от "Мобилтел" са се предпазили от загуби от внос, тъй като единичната цена само за СИМ-картата е равна на цената на най-евтиния апарат плюс нея. Но, разбира се, не пречи след остаряването на въпросния апарат абонатът да си купи нов и да го активира със старата си магнитна идентификационна карта. Няма проблем апаратът да бъде купуван не само от "Мобилтел", стига да отговаря на техническите условия за GSM и да е одобрен от Комитета по пощи и далекосъобщения, обясняват условията си операторите на "Цитрон".

  Засега с "Мобилтел"-телефон не може да се говори от територията на други страни, тъй като още не са сключени споразумения с GSM-оператори на други територии. От фирмата обещават това да стане скоро, като може би първото ще бъде с гръцките GSM.

  Двата вида предлагани от тях телефонни апарати са с цени 38.8 (Siemens) и 88.8 (Nokia) хиляди лева в зависимост от техническите им възможности и времето, за което могат да се използват без презареждане. От апаратите, продавани от операторите на "Мобифон", Benefon струва почти 120 хиляди лева, Nokia 250 - 61 130 лв., а Maxon - около 40 000 лева.

  Според първоначално заявените намерения от "Мобилтел", тарифите за телефонни разговори с техните цитрони трябваше да са доста по-ниски от тези на мобифон. При обявяването им сега обаче се вижда, че разлика между двете тарифи почти няма. "Това е технически проблем, за момента Българската телекомуникационна компания няма съоръжения за различно таксуване", обясниха разминаването с намеренията от "Мобилтел". Има възможност обаче до два месеца тарифите за минута разговор да бъдат намалени, допълни той. Засега отговорът на аналоговата конкуренция е чрез масирана рекламна кампания, сваляне на цените на определени телефонни апарати тип "куфарчета", като последният хит е изключването на връзката на "Мобилтел" е "Мобифон". Което определено говори за това, че българските телекомуникации навлизат в нова територия - тази на конкурирането. Засега, разбира се, това става по балкански.
  chilko
 • Има разминавания в статията и приложения снимков мат. В статията се твърди че първия разговор между GSM апарати в страната е проведен на 15.09.1995 а в рамкирана SIM карта с която е проведен първия разговор се твърди че той е проведен на 04.08.1995 В статията се твърди че SIM картите са стрували 360 000 деноминирани лева с в изрезката от вестника се твърди че са стрували 38 000 лева...
  stambo82