5 алтернативи на Google Maps за Android

5 алтернативи на Google Maps за Android

От години Google Maps заема важно място в нашето ежедневие. Освен да следим задръстванията, разписанието на градския транспорт и влаковете, го използваме и да намираме ресторанти, кафенета, магазини и забележителности. Би било трудно да си представим живот без точно това приложение, но ето някои алтернативи, които можем да ползваме в различни случаи или, ако не искаме технологичният гигант да събира данни за местоположението ни.

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

Waze

Идеята на Waze е да бъде нещо като социална мрежа за шофьори. Стартирала преди 13 години под името FreeMap Israel, през 2013 година е купена от Google за 1.15 милиарда долара, но въпреки това не всички екстри са интегрирани в Google Maps. Чрез Waze можете да виждате местата на голяма част от стационарните камери за скорост, светофари, ограничения за движение, затворени улици и средната скорост на придвижване, ако има задръстване. Можете и да съобщавате на другите потребители за полицейски патрули, катастрофи и други опасности на пътя, както и да виждате какво са докладвали останалите. В приложението се показват и цените на горивата, но това разчита само на потребителска информация и е възможно да има несъответствия.

OSMAnd / OSMAnd+

OSMAnd е приложението на една от най-популярните алтернатива на картите от големи корпорации като Google, Microsoft и Apple - OpenStreetMap. Тя разчита на принос от доброволци, а част от генерираните приходи отиват към подпомагане на тези ентусиасти, които отделят време да подобрят картите. Безплатното приложение може да работи и без интернет, но има някои ограничения в броя на свалените карти. Платеният OSMAnd+ включва допълнителни екстри като неограничен брой свалени карти и запазване на всички статии от Wikipedia за съответните места, за да ги ползвате без връзка с мрежата. Можете и да си записвате пътищата, по които сте минали и да ги изкарате в GPX файл, който да споделите с приятелите си. Отделно могат да се свалят допълнителни приставки за морски пътища, морска дълбочина, ски писти и лифтове, както и да се налагат други карти. Това са само част от многото възможности на приложението.

MAPS.ME

MAPS.ME е олекотено приложение, което ползва картите на OpenStreetMap. То е фокусирано предимно сред пътуващите, които нямат навсякъде достъп до интернет в чужбина и предлага за локално запазване карти на почти всяка държава. Чрез него можете да се придвижвате с градски транспорт, кола и велосипед, а освен това има интеграция с Uber на местата, на които е налична услугата.

Here WeGo

Това е услугата с най-дългата история от всички споменати. Първоначално стартира като Navteq и става лидер в данните за карти за навигация. През 2001 Nokia пусна услугата Nokia Maps на базата на тези карти, а през 2007 купи компанията. По-късно името се променя на Here Maps, a през 2015 компанията става собственост на консорциум от Audi, BMW и Daimler. В момента приложението се казва Here WeGo и включва опция за локално запазване на карти, както и възможности като споделяне на автомобил (carsharing), поръчване на такси и навигация с градски транспорт.

BGMaps

Единственото родно навигационно приложение не може да предложи нищо повече от другите, но има една екстра, която понякога може да е много важна. Който е ползвал другите знае, че понякога намирането на блокове в жилищните комплекси е трудно и точно тук на помощ идва BGMaps. Приложението не е обновявано от почти 2 години и не изглежда добре на новите екранни съотношения, но все пак върши работа за бързи справки.