Apple вероятно ще поеме допълнителната стойност от новите мита за китайски стоки

Apple вероятно ще поеме допълнителната стойност от новите мита за китайски стоки

Нов анализ на Минг-Чи Куо отчита възможните последици за Apple при очакваната ескалация на търговската война между САЩ и Китай. Според него това няма да се отрази на цените на устройствата в САЩ, тъй като компанията е предприела мерки и се очаква да поеме за своя сметка разликата в средносрочен план. Ако противопоставянето продължи по-дълго, Apple ще разполага с достатъчно производствени мощности извън Китай, с които до голяма степен да задоволи търсенето на домашния си пазар в рамките на следващите две години.

Тези заключения се основават на зависимостта между степента на автоматизация на производството и пазарния дял на компанията в САЩ. Ако пазарният дял е по-нисък, а степента на автоматизация е по-висока, разширяването на производствения капацитет извън Китай ще е леснопостижимо. По отношение на iPhone, този процес представлява по-сериозно предизвикателство поради ниската степен на автоматизация на производството извъм Китай и високия пазрен дял. Очакванията на анализатора са, че компанията ще може да задоволи търсенето на смартфони в САЩ с производство в Индия и Виетнам през 2020.

Поради по-ограничения пазарен дял на iPad и по-високото ниво на автоматизация разширяването на производство извън Китай и задоволяването на нуждите на домашния пазар няма да е трудно. При компютрите Mac се очаква това да стане през 2021, а при Apple Watch и AirPods още догодина. Трябва да отбележим, че досега Apple не беше засегната от наложените мита за внос на продукти от Китай, с изключение на някои аксесоари.

Източник: 9To5Mac

Оферти на деня