Adobe обучи система за разпознаване на редактирани с Photoshop лица

Adobe обучи система за разпознаване на редактирани с Photoshop лица

С напредването на технологиите за фото и видео обработка е възможна манипулацията на изображения и дори клипове по начин, който е доста труден за откриване. За да се противопостави на това фалшиво съдържание, Adobe обяви, че си сътрудничи с учени от Калифорнийския университет в Бъркли за разработката на технология, която е базирана на машинното обучение и засича автоматично наличието на манипулация при лицата на хора с инструмента Liquify. Чрез него могат да се променят лица и израженията им.

За създаването на новия софтуер инженерите и учените са обучили невронна мрежа да разпознава редакциите, като за целта е подадена база данни с изображения преди и след редакция с Liquify. Полученият алгоритъм се справя при 99% от проведените тестове на фона на 53% успеваемост при преглед от доброволци. Системата дори може да предложи вариант за възстановяване на оригинала, но с вариращи резултати.

На този етап Adobe няма намерение да превърне новата технология в комерсиален продукт, но това не е изключено да се случи в бъдеще. Според учените новата разработка е важна стъпка към създаването на инструмент, който може да открива сложни промени, включително телесни манипулации и фотометрични редакции.

Източник: Adobe

Оферти на деня