Производители на чипове лобират за облекчаване на санкциите срещу Huawei

Производители на чипове лобират за облекчаване на санкциите срещу Huawei

Американските доставчици на чипове за Huawei ще бъдат засегнати сериозно от въвеждането на перманентна забрана за продажба на продукти на Huawei и вече лобират за облекчаване на санкциите. Това разкриват източници на Reuters, които посочват, че в края на май представители на Intel и Xilinx са се срещнали с представители на търговското министерство, за да обсъдят поставянето на китайската компания в забранителния списък. Така американските компании не могат да й бъдат доставчици, без да получат специално разрешение от правителството.

Qualcomm също е повдигнала въпроса пред представители на министерството. Компаниите твърдят, че Huawei продава продукти като смартфони и сървъри, в които се ползват свободно достъпни компоненти, които е малко вероятно да представляват същите притеснения за сигурността, които предизвиква 5G оборудването на компанията. Според един от източниците това лобиране не представлява помощ за Huawei, а цели предотвратяване на вреди за американските компании.

През миналата година Huawei е похарчила 70 милиарда долара за компоненти, а 11 милиарда от тях са били за американски компании като Qualcomm, Intel и Micron. Qualcomm например иска да продължи да доставя чипове за телефоните и часовниците на китайците. Срещите на компаниите с министерството са били организирани от търговската група Semiconductor Industry Association (SIA), за да им помогне да разяснят на служителите какви ще са последиците за тях от подобна забрана. Организацията е на мнение, че технологиите, които нямат връзка с националната сигурност, не трябва да попадат в забраната.

Google също лобира пред държавните служители да продължи да работи с Huawei. Преди дни Broadcom разтърси глобалната индустрия с чипове, като направи прогноза, че търговската война между САЩ и Китай и забраната да работи с Huawei може да й костват 2 милиарда долара през тази година. Това е едно от най-очевидните доказателства, че политиката на Тръмп може да нанесе сериозни щети на бизнеса с полупроводнци. Новината доведе до спад от 10% в цената на акциите на Broadcom, което изтри над 11 милиарда долара от пазарната капитализация на компанията.

Източник: Reuters

Оферти на деня

 • Абе като го гледам какъв е пумпал перчема ще вземе да ореже бюджета на наса или друга от по-хубавите организации в щатите за да защити действията си и ще прехвърли пари като подкрепа за някои от фирмите, но да видим, дано не се окажа прав.
  radko89
 • Зад Хуавей седи държавата. Дет се вика почти неограничен ресурс. Американците са 100% частни компании. Тоест на едните има кой да им поема ударите, другите са сами в битката и техния пълководец Рошавия Блондин с нищо не им помага. Хуваей са прави. Проблема си го направиха в Америка и от там трябва да дойде решението.
  propov
 • Е логично е при тва положение хуауей да губи много повече... Но няколко милиарда загуби за американските компании са си няколко милиарда, не са стотинки...
  Вито
 • А по темата кой какво губи от цялата работа, ето две други статийки:
  [url=https://venturebeat.com/2019/06/17/huawei-ceo-says-u-s-ban-hit-harder-than-expected-warns-of-100-billion-revenue-dip]Huawei CEO says U.S. ban hit harder than expected, warns of $100 billion revenue dip[/url]
  [url=https://www.reuters.com/article/us-huawei-tech-usa-smartphone/huawei-prepares-for-40-60-fall-in-international-smartphone-shipments-bloomberg-idUSKCN1TH0VZ]Huawei prepares for 40%-60% fall in international smartphone shipments: Bloomberg[/url]
  board
 • Кой какво печели и какво губи, никой от нас не знае. Игрите са на доста по-вискоко ниво и не е ясно каква точно е крайната цел.
  Но със сигурност и двета държави губят от постоянното надцакване и ще се наложи да седнат накрая и да се разберат.
  board
 • Едва ли ще се разберат там, но да зацепи Тръмп, че от неговите забрани Америка най-малко печели. Той за тва създателят на Huawei каза, че няма си мръдне пръста за преговори с него. В крайна сметка американските компании ще губят милиарди долари, ако не искат това да се случи ще лобират, тва е положението. Такова орязване от дълбокия джоб на американските компании няма да се отрази особено добре за Тръмп и бъдещата му предизборна кампания.
  Вито
 • Айде да идва тази среща на G20 в Осака, да вземат да разберат нещо Китай и САЩ, че ми писна вече да чета за тази сага.
  board