Акциите на Apple отново се сринаха

Акциите на Apple отново се сринаха
Акциите на Apple продължиха пътя си надолу и цената им достигна рекорден минимум за последните 11 месеца. Към момента един дял в компанията от Купертино се търгуваше за 485 долара, докато през миналия септември цената му беше достигнала 705 долара, а пазарната капитализация на компанията достигна рекордни нива. Така тенденцията от последното тримесечие на 2012 се задълбочи и очевидно се пренесе и в първото тримесечие на новата година, докато пазарите все повече гледат с недоверие на представянето на Apple без Стив Джобс. В момента цената на акциите отново расте и една вече струва малко над 500 долара.

Анализатори коментират, че поредното падане на цената е породено от слуховете за намалялото търсене на актуалните продукти като iPhone 5, софтуерните проблеми в iOS 6 и липсата на действително иновативни продукти. Наблюдателите отбелязват, че в последно време Apple се задоволява да пуска просто леко променени версии на основните си продукти - iPad с по-малък дисплей и iPhone с по-голям дисплей, без да предлага на широката публика нещо действително революционно, което да промени пазарното положение. Към момента компанията от Купертино продължава да е най-скъпата фирма в света, но според наблюдателите е загубила инерцията от 2011 и 2012 и това се отразява от пазара.

http://www.rttnews.com/2037819/apple-inc-aapl-sank-to-an-11-month-low.aspx?type=sta

http://www.google.com/finance?q=NASDAQ%3AAAPL

Оферти на деня

 • Имат много патенти, но там е работата, че прекалено малко от нещата наистина те са ги измислили. Включително тактилните повърхности.
  mkpetrov
 • Наппротив. Който е следял новините, знае, че рпеди години също е имало съдебни дела за патенти. Една от първите компании, която ми направи впечатление тогава беше Нокия. Някакви wi-fi патенти използвани на първия или втория iPhone нарушавали техни патенти. Работата е, че покрай Apple започна да се обръща много повече внимание на процесите от този сорт. И Апъл имат много патенти. По едно време имаше много новини коментиращи само някои \"интересни\" патенти на компанията. Също участваха в аукцион, в който заедно с Microsoft, RIM и др. купиха хиляди патенти на Nortel. Тогава Google бяха тези, които искаха да купят патентите само за себе си. Малко след това се чу новината, че ще купуват Motorola Mobility. А за делата между Апъл и Самсунг - те се съдиха взаимно, а не само Апъл -> Самсунг. Но наистина се оливат с патенти на триъгълници, правоъгълници и тнт :D От там мнгоо лесно може да се стигне до параноично настроение. Иначе др техни патенти, например за тектилни повърхности, изглеждат много интересни и заради тях някои анализатори смятат (но се чувствам сравнително сигурен, че грешат), че след 2-3 години ще се пусне iPhone или iPad, който ще променя повърхността на дисплея си в зависимост от изображението.
  vixfix
 • Епъл дори и да се стараят повече нищо иновативно няма да измислят и отново ще продават \"претоплена манджа\". С тия дела, които водят си го нахендриха много яко. До преди няколко години някой да беше чувал за патентна война ? Никой ! Сега куцо и сакато патентова геометрични форми само и само да може да осъди някой. Това важи и за технологиите - всеки патентова каквото може. Това не остава място за развитие на епъл, защото е сама компания и има малко патенти - орязват хардуера и софтуера само и само да не нарушат някой патент, защото ако това стане устройствата им може да се спрат от продажба. Гугъл от своя страна, притежавайки моторола, има май към 20-25 хил патента, които партньорите им могат да използват - това значително подпомага развитието на апаратите използващи андроид.
  vinse
 • А преди 10 години акциите на Епъл са били по 7 долара, защо тогава не съм спестявал от закуски да си купя малко :D Не знам защо си мисля, че като си обявят финансовите резултати след някой ден, акциите пак ще тръгнат нагоре. Иначе един спад в търсенето мисля, че ще се отрази положително на Епъл, ще почнат да се стараят повече и да разчупят малко шаблона при устройствата си.
  board
 • Много е относително това понятие \"успех\" в този случай. В мол в Бирмингам, Анлия, гледам Apple Store-a е все пълен, а един щанд на Самсунг с S3, Note2, Galaxy Tab - никой не се спира. Все пак занем, че Самсунг се справят доста добре. И Apple се справят доста добре, но хората са очаквали прекалено много. Това \"сриване\" наистина пказва намаляване на акциите но пак са със 150$ по-скъпи отпреди 1-2 години. До още 1 година може да са по-евтини или по-скъпи, не се знае, но компанията пак ще е успешна. Дори двойно да намалее дела им смартфон и таблет индустрията, пак ще имат завидни печалби. А Стив Джобс наистина е дърпал компанията, защото докато Тим Кук се занимава с управление на компанията и движението на стоките (това което винаги е правил, но сега има и задължения на Директор), той се занимавал с дизайна и начина на работа на упвата, котио пускат, акто нищо не е развивал сам, а се е давал забележки аккво на него не му харесва. И все пак същите хора, котио са правили успешни продукти рпеди 2-3 години ги рпавят и сега, акто арзликата е, че Джон Айв вече има повече власт, което, мисля, е доста интересно.
  vixfix
 • Джобс просто беше добър манипулатор (Не казвам гениален, защото , с нищо реално и креативно не е дърпал компанията напред в последните няколко години. :) Сега единственото, което се промени, е че вече нямат същия успех при убеждаването на хората колко "премиум" са продуктите им. Но според мен и с Джобс пак рано или късно щеше да се стигне дотам. С такава политика истината рано или късно лъсва за повечето хора.:)
  mkpetrov
 • Пак тия скапани анализатори същите, които твърдяха, че акциите, ще достигнат невиждани нива нагоре същите, които прогнозираха, че i5 ще е най-продавания продукт. За нищо не стават само за манипулатори. Айфон е история.:D
  Ванката