Акциите на Apple поевтиняха до ново дъно

Акциите на Apple поевтиняха до ново дъно
Акционерите на Apple не бяха доволни преди няколко дни когато акциите на компанията поевтиняха до 443,77 долара, но се оказа, че малко по-късно ги очакваше нова неприятна изненада. В края на борсовата сесия вчера цената намаля до 430,47 долара за акция, което е сериозен спад от пиковата стойност от 702,10 долара, която беше достигната през септември миналата година. Тази тенденция най-вероятно ще продължи, а анализаторите очакват спад в печалбата на компанията на годишна база и ако Apple не пусне нещо интересно и вълнуващо, положението едва ли ще се подобри.

http://www.businessinsider.com/apple-stock-new-low-2013-3

 • Точно така, сега вече съм по-съгласен :) Едно е да измислиш нещо, друго е да му направиш маркетинг. http://en.miui.com/thread-2004-1-1.html Между другото първият графичен интерфейс, от който взаимстват Apple и Microsoft е на Xerox :)
  drkalo
 • Apple не са измислили нито смартфона, нито таблета. Но те въведоха нов начин за работа с тях. Преди това смартфоните бяха основно за бизнеспотребители и ВСИЧКИ работеха с вълшебни пръчици - и Palm и Windows Mobile. Всъщност това беше избора, защото нито ВВ, нито Symbian мога да причисля към смартфоните. Apple отвориха нова глава при ползването на мобилните устройства, и услугите, свързани с тях. Това, че ние тук не сме чували нищо за купуването на музика online през iTunes не означава, че тази функция не съществува, например. Хардуера на Apple никога не е бил кой-знае колко иновативен, просто е в крак с новите тенденции. Но потребителският им интерфейс е иновативен (или по-скоро беше). Също както иновативно въведоха графичната среда за работа с компютър тогава, когато другите пишеха на команден ред (не знам дали помниш това време, колега).
  agb
 • @Nistel Значи според теб иновация е да съумееш да продадеш нещо по-добре от друг, така ли? (woo) Мисля, че трябва патентната комисия да се поучи от това твърдение :D
  drkalo
 • Че кога Iphone е бил евтин, или който и да е друг продукт на Apple (Примерно ipod)? Точно това пък е последното нещо, с което са известни.;) И какво му е практичното на телефон без GPS, без 3G и с минимални "смарт" възможности (И приложения)? Нищо иновативно нямаше и тогава, освен създаването на култ около марката (И един multitouch). Всеги друг на тяхно място щеше да се провали с гръм и трясък с идентични продукти (Не, че и те няма, но ще трябва доста повече време).
  mkpetrov
 • Иновация е да предложиш технология по един добър и използваем начин на достъпна цена и да я направиш масова. всеки може да измисли нещо ново - ето например измислям да можем да летим с перка на гърба. Ама кой ще го купи на някаква безумна цена, уникално грозно и непрактично реализирано. Ако дойде някоя компания и инвестира милиарди в разработката и предложи уникален и практичен начин на добра цена това е иновация. По темата и аз смятам, че Apple тъпчат на едно място и аз спрях да ползвам iPhone, колкото и невъзможно ми се виждаше това преди една година.
  Nistel
 • @agb Извинявай, но мисля, че смесваш понятията ново и иновация. Нещо ново не е задължително да е иновация. Защо си убеден, че Apple са пионери при таблетите и при смартфоните? Не отричам, че те ги наложиха, разбира се (yes), но съвсем не са пионерите на тази идея нито пък при тези устройства.
  drkalo
 • Според мен цените се нормализират.Това им е реалната цена-сега,а раздутата в предните години идваше от всичко друго,но не и от кой знае колко добри продукти.Бяха хванали някакво време на дезориентация на масовият клиент и успяваха да му вменят някой неверни неща.Е,клиентите явно се пообразоваха,отвориха си очите и в близко срочен план няма да останат верни на компанията.Ама тя няма и с какво да ги задържи вече.И това се вижда от анализаторите на пазара и е съвсем естествено и тяхното отрезвяване.
  propov
 • Apple е високотехнологична компания, не е просто търговец. Инвеститорите в частност, а и всички хора, очакват от такива компании иновации, не само добри продажби. Иновациите им са в основата на добрите продажби, и Apple точно затова се радва на добро финансово положение. Факт от историята обаче е, че когато една високотехнологина компания забави или спре изваждането на иновации на пазара, тя постепенно започва да губи пазарния си дял. и там се намества друга компания. А Apple не са изкарвали нещо наистина ново от доста време насам. Точно това отразява и поевтиняването на акциите им. Тенденцията ще се обърне тогава, когато Apple се върнат към положението си отпреди 2-6 години, когато бяха пионерите - и при смартфоните, и при таблетите, и при продажбата на услуги, свързани с хардуерните продукти. Ако не успеят - този филм вече са го прожектирали преди 15-20 години...
  agb