Акциите на Apple поевтиняха на фона на опасения за спад в продажбите на iPhone

В понеделник цената на акциите на Apple достигна най-ниското си ниво за последните три месеца, след като три от доставчиците на компанията предупредиха, че очакват спад в приходите, което породи опасения за слаби продажби нa iPhone. Смартфоните на американската компанията поскъпват с всяко издание, а според анализатори това кара потребителите да обръщат поглед към по-евтините алтернативи. По-рано този месец Apple предупреди, че очаква по-слаби продажби през последното тримесечие, което отдаде на развиващите се пазари и ефекта на валутните курсове.

Lumentum Holdings, която е основен доставчик на технологията Face ID, обяви, че очаква 70 милиона долара по-малко приходи, което намали с 5% или 50 милиарда долара пазарната капитализация на Apple. Lumentum посочи, че това се дължи на един от най-големите й клиенти за лазерни диоди за 3D сканиране, а според анализатори това може да е само Apple. Japan Display, която прави дисплеи, също намали прогнозните си резултати, като посочи, че причината е по-ниското търсене на смартфони. Британският производител на чипове IQE също обяви, че чака спад във финансовото си представяне за настоящата година.

Акциите на Lumentum поевтиняха с 31%, което дръпна надолу и цената на акциите на другите доставчици и производители на чипове. Reuters посочва, че според трима анализатори намалената прогноза на Lumentum подсказва за намаление с 18 – 20 милиона броя iPhone спрямо очакваните по-рано поръчки на база на средната цена на компонентите. Преди дни Nikkei публикува информация, че Apple е наредила на Foxconn и Pegatron да спрат плановете за допълнителни мощности за модела iPhone XR. Миналата седмица проверки на Longbow Research при тайвански доставчици на компоненти са показали 20 – 30% спад в поръчките на iPhone XR и XS Max и около 20 – 25% ръст в заявките за по-стари модели.

Източник: Reuters (1), (2)

 • Вадя кеш и си го харча да си правя густо ти като си мн умен бий си гъза да не сере и стой на село
  Ragacone
 • А твоят колко е? Колкото на уФсъ, която стрижат и доят като за световно?! :D
  PoceH_BS
 • То се вижда кой пише най-кратки, най-емоционални постове със слаба логика и граматика...
  tzincbg
 • Няма смисъл мозъка му е колкото на бройлер
  Ragacone
 • [Quote]Данните на Alibaba не разкриват точно колко iPhone са продадени по време на 24 часовото събитие[/Quote] По-малко продадени бройки - по-големи печалби. Въпрос с понижена трудност - кой е платил масрафа... :D
  PoceH_BS
 • Господин за един ден гледал ли си? :)
  tzincbg
 • Точно така, идват си на мястото. [Quote][B]iPhone триумфира над локалните си конкуренти в Китай[/B] iPhone изпревари китайските си конкуренти в платформата Alibaba по време на 11 ноември, наричан още Singles Day. Това е местен празник, на който хората, които не са във връзка, си купуват подаръци Електронният търговски гигант Alibaba, който е еквивалент на Amazon за китайския пазар, реализира рекордните 30.8 милиарда долара в брутна стока по време на празника. По тази причина позицията на Apple като номер 1 мобилна марка е още по-впечатляваща. Данните на Alibaba не разкриват точно колко iPhone са продадени по време на 24 часовото събитие, но сочат, че Apple е задминала Huawei, която се класира на второ място, а на трето остава Xiaomi. Samsung, която често е наричана най-големият съперник на Apple, се класира на едва 8 място. Този своеобразен рекорд е положителен знак за Apple, която отдавна се бори за големия китайски пазар, на който доминират местните марки. Той показва, че китайските потребители вече се стремят да купят по-висок клас устройства, което е добър знак и за останалите марки. През последното финансово тримесечие, приходите на Apple в Китай се повишиха с 16% на годишна база.[/Quote] Точно на мястото са си нещата :D
  algor
 • Явно Apple удариха горната граница на поносимоста на хората към непрекъснато растящите цени. Това да им падат продажбите още преди Коледа е нечувано :) Друг показател- вече няма да дават конкретни бройки на продажбите. Тоест самите те очакват продажбите да продължават да намаляват!
  Мilen
 • Може би малко ще живнат аппле пък и другите покрай коледните пазарувания...но после ще има нов шамар с продажбите. Просто пазара се пренасити и никой не му се дават 1000ки просто ей така, след като в джоба има вече работещ гсм.
  botor