Amazon съхранява разговорите с Alexa за неопределено време

Amazon съхранява разговорите с Alexa за неопределено време

Amazon потвърди, че съхранява за неопределено време транскрипции и гласови записи на разговорите с гласовия асистент Alexa. Компанията не изтрива автоматично тези данни освен ако потребителите не го направят ръчно. Според вицепрезидента за обществени политики в Amazon – Браян Хюсман, тези записи се използват за „подобряване на Alexa и потребителското изживяване“. Освен това данните се използват, за да могат потребителите да проследят взаимодействието си с Alexa.

Всеки може лесно да прослуша и изтрие записите, свързани с акаунта му, но ако премахнете някои от заявките си към асистента, с тях изчезват и получените резултати. Изтриването става през приложението Alexa или в секция Alexa Privacy Settings, ако използвате услугата през браузер. Ако направите това, записите се заличават от основната система за съхранение на Amazon, но компанията все пак може да запази част от данните на други сървъри. Работи се върху възможността за изтриването им и от останалите системи.

По-неприятното е, че няма яснота относно това до каква степен тази информация се споделя с трети страни и за какви цели. Освен това записите не са анонимни, а са асоциирани към потребителските акаунти. За сравнение, Apple съхранява данни, свързани със запитванията към Siri до две години и те са анонимни.

Източник: CNET

Оферти на деня