Американски компании спряха доставките за Huawei

Американски компании спряха доставките за Huawei

Редица водещи американски компании спряха работа с Huawei след последните санкции, които бяха наложени от администрацията на Доналд Тръмп през миналата седмица. Сред тях са Qualcomm, Intel, Xilinx и Broadcom. Всички те са съобщили на служителите си, че спират доставките за Huawei до второ нареждане. Както е известно, подобен ход предприе и Google, който поне за момента ще блокира достъпа на бъдещите устройства на Huawei до своите продукти и услуги за Android.

Този ход на водещите американски производители е логичен с оглед на действията на правителството. В момента в САЩ спрямо Huawei действа забранителен режим за всякакви сделки с американски компании и продажбите и покупките на хардуер и софтуер изискват специално разрешение от страна на Министерството на търговията. От там дадоха индикации, че ще разрешат определени типове сделки, но поне за момента няма яснота кога ще се случи това и за какви точно продукти и услуги ще става дума.

Замразяването на сделките между Huawei и американските компании ще има сериозни последствия за всички. Китайският гигант е основен клиент и спирането на продажбите ще намали сериозно приходите на производителите на чипове. В същото време мораториумът може да доведе до сериозно забавяне на въвеждането на 5G мрежи в световен мащаб, защото Huawei разчита на много американски продукти за своите решения.

Според информация на Bloomberg санкциите няма да се отразят веднага. Huawei са си осигурили запаси от всички ключови компоненти за поне три месеца напред, а компанията произвежда и собствени чипове. Все повече анализатори пък отчитат, че най-вероятно санкциите са коз на Доналд Тръпм в текущите преговори за цялостните търговски отношения между САщ и Китай и тяхното налагане цели основно да смекчи позицията на Китай по редица спорни въпроси.

В същото време ескалацията на конфликта може да доведе и до допълнително засилване на напрежението. Надбюдатели отчитат, че евентуално тласкане на Huawei към фалит от страна на САЩ може да се разглежда от Китай и като обявяване на война. Такова развитие така или иначе ще има драматични последствия за телекомуникациите в световен мащаб и ще засегне интересите не само на пряко участващите страни, но и на почти всички останали, които разчитат под една или друга форма на оборудване на Huawei.

Източник: Bloomberg

 

Оферти на деня