Американски оператор подведе клиентите си, че ползват 5G чрез софтуерен ъпдейт

В края на миналата година маркетинговият отдел на американския оператор AT&T реши да “въведе” 5G мрежа чрез софтуерен ъпдейт на смартфоните на клиентите. Мрежата бе рекламирана като 5G E и именно такава иконка виждат и притежателите на устройствата, които вече са получили съответната актуализация на фърмуера.  Скандалното в случая е, че 5G E (идва от 5G Evolution) в действителност няма нищо общо с мрежа от пето поколение.

Символът се появява в случай, че клиентът на AT&T се намира в обхвата на LTE клетка, която поддържа 4x4 MIMO и 256 QAM, което е и най-бързият актуален вариант на мрежите от четвърто поколение. От оператора планират да обозначат истинската си 5G мрежа като 5G+ и така да извлекат допълнителни маркетингови дивиденти. Към момента AT&T има налична тестова мрежа от пето поколение, но тя има изключително скромно покритие, а освен това към момента и практически няма съвместими устройства на пазара.

Именно това вероятно е подтикнало маркетинговите експерти към хода с ребрандирането на настоящата мрежа като 5G E. Решението на оператора естествено веднага предизвика и реакция от конкуренцията. Американското подразделение на T-Mobile пусна в социалната мрежа Twitter кратко видео, в което показва как с помощта на лепенка потребителите могат да преминат направо към 9G мрежи.

 • На mmWave първоначално повече от 2x2 MIMO и 64QAM не може да се отиде. AT&T вече го прави и нещата са все още мнооого зле. Максималната скорост е до 626 Mbps, а се постига горе-долу същата (че дори и по-малко) от тази на LTE. Само на sub-6 GHz може да има 256QAM.
  Dubspace
 • -
  Blue Sky
 • Като цяло 5G-то под 6GHz не може да предложи скорости особено по-добри от 4G-то. За да се види големия скок в скоростите, трябва да се отиде в милиметровия обхват 24-28Ghz, ама там пък има други проблеми...
  board
 • То LTE-то на AT&T е по-добро от тяхното 5G, пък като T-Mobile се слеят със Sprint, ще имат достатъчно спектър и на 2.5 GHz.
  Dubspace
 • По-принцип е тъпотия. Но от друга страна тяхното LTE с 4x4 MIMO 256 QAM, вероятно ще предлага по-добри скорости от 5G-то на T-Mobile.
  board
 • Един вид сега работата е на принципа "старата песен на нов глас". Същото се случи и с HSPA+, която я брандираха като 4G (същото нещо беше направено тогава и от T-Mobile, които сега не биха направили същата глупост). Еми да живее подвеждащия маркетинг. :D
  Dubspace